- 1 Napad na bank czy głupi żart? (68 opinii)
- 2 Znamy kandydatów PiS do Europarlamentu (249 opinii)
- 3 Napadał ludzi przy bankomatach. Złapali go (92 opinie)
- 4 "Pani już tu nie mieszka". Wyrzucili też kota (600 opinii)
- 5 Były wiceprezydent Gdańska skazany (182 opinie)
- 6 Remontują, zamiast wyburzyć. Dlaczego? (95 opinii)
Ryba psuje się od głowy, często już w sklepach i hurtowniach
Za dużo lodu, za mało białka, śledzie zamiast sardynek, to tylko niektóre nieprawidłowości, które stwierdziła Inspekcja Handlowa w Gdańsku. Na skontrolowanych 80 partii przetworów rybnych i ryb, zakwestionowano blisko 40 proc. produktów.
Dietetycy od lat zachęcają nas do częstszego spożywania ryb. W Japonii są one stałym punktem jadłospisu - może dlatego Japończycy żyją dłużej? W Polsce najczęściej jemy je w piątki, a w naszej codziennej diecie generalnie króluje wołowina i wieprzowina. Tymczasem mięso ryby jest lepiej przyswajalne, dostarcza tyle samo pełnowartościowego białka.
- Ogółem w ubiegłym roku skontrolowano 80 partii przetworów rybnych i ryb, z czego zakwestionowano blisko 40 proc. partii produktów. Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 25 partii ryb i przetworów rybnych. Prawie co drugą partię zakwestionowano jako niezgodną z deklarowaną jakością lub przepisami prawa - wyjaśnia Dariusz Klugmann, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.
Jakie są najczęstsze przewinienia? Głównie wyższa zawartość glazury oraz niższa zawartość białka lub tłuszczu. Inne to obecność niedozwolonego kwasu benzoesowego oraz gorzki zapach i smak.
Glazura to nic innego jak warstwą ochronna lodu utworzona na powierzchni zamrożonego produktu, którą otrzymuje się z wody pitnej, ewentualnie z dodatkiem dozwolonych substancji dodatkowych. Natomiast kwas benzoesowy jest stosowany jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych. Jego numer jako dodatku do żywności to E210.
- Oprócz tego zakwestionowano oznakowanie przy około 30 proc. partii ryb i przetworów rybnych. Oznakowania mogły wprowadzać w błąd konsumentów. Często w składzie deklarowano sardynki, a w efekcie podstawowym składnikiem był śledź oceaniczny - tłumaczy rzecznik.
Inspekcja na przedsiębiorcę, który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.
Miejsca
Opinie (199) ponad 20 zablokowanych
-
2011-02-18 15:00
(7)
smacznego
- 31 5
-
2011-02-18 15:03
nie jem ryb w pt (5)
- 5 11
-
2011-02-18 15:05
(4)
Ryba samo zdrowie, ale z zaufanego źródła
- 12 1
-
2011-02-18 15:17
w piatki narzuca je kosiol katolicki (1)
- 9 14
-
2011-02-19 16:34
narzuca... człowieku lecz się
po prostu mówię ci już w czwartek chodza biskupi z karabinami i ZMUSZAJĄ wręcz do jedzenia
to wersja dla ciebie
inni rybę jedzą kiedy chcą
ps. zgłoś się wraz z fanami do lekarza zrobisz sobie przysługę- 4 1
-
2011-02-18 19:19
zdrowa...
A najzdrowsza od rybaka znad Wisły, tuz po powodzi. Bogactwo witamin oraz "innych suplementów".
- 4 0
-
2011-02-18 20:47
Samo zdrowie jak se sam złowie ... :)
- 4 0
-
2011-02-19 17:07
Jedzcie dorsze, g*wno gorsze
- 2 0
-
2011-02-18 15:03
najbardziej zespute i skorumpowane sardynki (6)
tlocza sie do sejmu senatu i na urzad prezydenta.
- 133 7
-
2011-02-18 16:58
A cwaniacy zarabiają
Więcej takich informacji jak ta o jakości ryb. Niejednokrotnie można się spotkać ze "świętymi krowami", które próbują wmówić, że ich produkty są prima sort. A jak się okazuje, zdarza się, że nie zawsze tak jest.
- 8 1
-
2011-02-18 19:02
(2)
obojętnie o czym będzie artykuł i tak w komentarzach będzie o polityce
- 5 4
-
2011-02-18 22:04
i (1)
o Twoim starym ;)
- 2 1
-
2011-02-18 23:17
dokladnie tak
- 1 0
-
2011-02-19 12:22
Podobnież świnie do koryta się pchają. I jak im odebrać koryto, to same odejdą.
- 3 0
-
2011-02-19 15:37
ALE TE POLSKIE CZY LITEWSKIE?
- 1 0
-
2011-02-18 15:03
Wieprzowina (8)
Jak pracowałem w sklepie szef kazał mi myć wieprzowinę która miała plamki pleśni. Z osiedlowych sklepów mięsa się nie kupuje. Najlepiej kupić w masarni albo u (prawdziwego) Rzeźnika
- 59 4
-
2011-02-18 15:04
nikt nie moze CI nic nakazac (5)
trzeba bylo mu kope zasadzic w pupe albo pogonic tasakiem.
- 9 9
-
2011-02-18 15:06
(4)
A on by mi dał wymówienie... wiesz dzięki ale nie stać mnie na unoszenia się honorem, do gara coś wrzucić muszę
- 31 5
-
2011-02-18 15:37
ale trujesz ludzi? mozesz z tym potem zyc? (1)
wiesz co to etyka? to zasada by nie szkodzic innym dla wlasnej wygody.
- 7 22
-
2011-02-19 17:42
A kto odpowiada?
On nie truje, to szef truje. Szef podejmuje decyzję.
- 5 0
-
2011-02-18 15:38
jakim honorem?
kopa w tylek i pogonic takich co truja wspolobywateli. do tego potrzeba tylko odrobiny przyzwoitosci.
- 11 7
-
2011-02-18 16:55
wystarczyło iść do ubikacji i zadzwonić do sanepidu i po sprawie, twój pracodawca nauczyłby się że tak nie można
- 12 4
-
2011-02-18 15:05
W masarni nie myją
---bo nie mają wody .
- 9 0
-
2011-02-18 16:00
A gdzie jest taki prawdziwy rzeźnik?
- 17 0
-
2011-02-18 15:03
(8)
nie jadam ryb w piatek. w piatek karkoweczka albo poledwica bez kosci.
- 68 47
-
2011-02-18 15:17
Polędwice z kością polecam - matołku ! (1)
- 7 9
-
2011-02-18 15:39
to polecaj
ale swemu psu
- 14 1
-
2011-02-18 15:18
za to w inne dni rybki sa jak wino
moge jesc je litrami.
- 4 1
-
2011-02-18 15:36
bo w piatki narzuca je kosciol katolicki (2)
a ja pytam skad ma to prawo?
- 12 7
-
2011-02-18 15:44
Oj nie narzuca (1)
ale żeby to wiedzieć to trzeba bywać w Kościele. A w Szabas nie można pracować i mnie to jakoś nie martwi.
- 16 6
-
2011-02-18 16:18
To prawda
nie wiem czemu, ale kilka lat temu kościół dopuszcza spożywanie mięsa w piątki.
Ale jak się człek przyzwyczai do takiego symbolicznego postu, to tak już we krwi zostaje.- 4 3
-
2011-02-18 16:37
(1)
E tam, to już nie chodzi nawet o post. To już jest taki zwyczaj i tyle.
- 10 3
-
2011-02-18 16:37
A dobra rybka nie jest zła :)
- 10 0
-
2011-02-18 15:05
(13)
najlepiej kupić prosto od rybaków, 100% świeże!!! nie kupuje w marketach!
- 91 10
-
2011-02-18 15:16
a gdzie w trójmiascie możesz kupic rybe od rybaka? (3)
- 14 1
-
2011-02-18 16:50
np. w Orłowie :)
- 9 2
-
2011-02-18 23:45
w sopocie (1)
tylko trzeba rano d..pę ruszyć bo często o 7 wracaja z morza.. polecam u Witka i Darka
- 4 0
-
2011-02-19 22:48
Prosto z Zatoki Gda
Ach wyśmienita szczególnie po warszawsku i ślunsku w sosie własnym. Paluchy lizać.
- 0 0
-
2011-02-18 15:16
wieprzowinę ????? (1)
- 1 1
-
2011-02-18 15:18
tak.
- 1 0
-
2011-02-18 15:42
(1)
oj uważaj na rybki od rybaków. Zwłaszcza trójmiejskich
- 7 1
-
2011-02-18 16:20
Był jeden rybak, Jasio na Monciaku
ale podpadł Peło i go ściągnęli
- 7 2
-
2011-02-19 04:11
ryby z bałtyku!
nie ma ich! sa tylko mrożone chińskie rybki naładowane rtęcią.... wszystkie smazalnie nad morzem kupują z hurtowni! mrożone!...nie ma świeżych....
- 4 0
-
2011-02-19 09:43
Różnie z tym bywa... (2)
Radzę uważać, bo niektórzy polscy rybacy niczym nie różnią się od kłusowników. Bardzo częste są przypadki nielegalnych odłowów ryb w okresie tarła, lub też w miejscach niedozwolonych, jak np. w ujściowych odcinkach rzek. Bryluje w tym szczególnie spółdzielnia rybacka "Troć" z Tczewa, która potrafiła przegrodzić cały ujściowy odcinek Wisły sieciami w poprzek, wobec czego idące w górę rzeki na tarło trocie i łososie były wyżynane na skalę masową. Jeżeli dalej coś takiego będzie tolerowane, to za jakieś 10 lat zwyczajnie tych ryb już po prostu w Polsce nie będzie... Najlepsze jest jednak to, że władzom wojewódzkim wielokrotnie zgłaszano ten problem, to jednak nie uczyniono w tej sprawie praktycznie nic! Podobno w strukturach własnościowych spółdzielni udział mają politycy Samoobrony, ludzie wpływowi i dość bogaci, co może wyjaśniać ich swoistą nietykalność.
- 6 0
-
2011-02-19 17:49
Jeśli to co piszesz jest prawdą... (1)
...to jak zwykle mamy przykład prymitywnego myślenia na krótką metę. Nachapać się, naoszukiwać, a jak się rybki skończą, to zamknąć przetwórnię, ludzi zwolnić i zacząć szukać czegoś innego.
Ludzka natura jest niestety różna, a świat jest jeden i niestety normalni ludzie muszą na nim żyć z debilami i cwaniaczkami.- 5 0
-
2011-02-20 10:46
Smutne, ale prawdziwe niestety.
- 1 0
-
2011-02-19 14:25
jeszcze lepiej złowić samemu
- 1 0
-
2011-02-18 15:06
Najlepsza rybka (3)
z wietnamskiej rzeki
ha ha ha .- 47 9
-
2011-02-18 15:26
Najlepsza rybka (2)
czyli Panga
- 5 7
-
2011-02-18 16:16
poprawna nazwa PAN_GA
- 0 1
-
2011-02-21 11:50
Pangasius hypophtalmus i inne z rodzaju Pangasius
ścierwo co wszystko je, łącznie z odchodami ludzkimi i odpadami spożywczymi. Wytrzymuje duże zagęszczenie, a hodowla trwa pół roku
- 0 0
-
2011-02-18 15:21
(9)
polecam sklep RYBKA w Brzeznie !!!!!!!!!!! Wszystko bardzo swieze,ale duzee kolejki bo tyle ludzi tam kupuje!
- 14 33
-
2011-02-18 15:26
anett (5)
nie byłaś na zapleczu
- 7 2
-
2011-02-18 15:39
i niech nie chodzi
- 7 0
-
2011-02-18 15:47
(3)
a co sie dzieje na zapleczu ?? ;o
- 1 0
-
2011-02-18 23:03
(2)
uprawiają sex, z każdą zanim zabiją i wypatroszą, szczególnie na węgorze trzeba uważać - jak są podejrzanie śliskie, a Pani się zaczyna rumienić gdy o nie zapytamy - nie kupować, tym bardziej że ta Pani się nie myje za często
- 9 2
-
2011-02-19 00:08
Sugerujesz, że te rybki są (1)
sztucznie unasienniane? :D
- 2 0
-
2011-02-19 22:57
to fakt jest tak ostre tarło
....
- 2 0
-
2011-02-18 17:33
żoneczka moja kupila tam rybke ale nie w piątek (1)
chata smierdziala mi przez kilka dni taki stary dorsz sie trafil.
- 6 4
-
2011-02-18 21:52
było żoneczkę wykąpać
buahahahaha
- 18 1
-
2011-02-19 04:13
Kochana! tam wszystko jest mrożone ale rozmrażane przed sprzedażą!!!
wszystko z Azji! W Przystani w Sopocie też! ale to ulubiony lokal Karnowskiego...
- 4 0
-
2011-02-18 15:24
Cena (8)
Polacy jedza malo ryb. CZy widzieliscie ile kosztuje ryba za kilogram w trojmiescie i w innych miastach? U nas powinno byc 1/3 taniej niz w pozostalych, a jak sie spojrzy to jest praktycznie tak samo.
- 105 2
-
2011-02-18 15:28
Tak samo z paliwej jednej firmy na "L" (1)
- 28 0
-
2011-02-18 16:13
swoją drogą ciekawa zależność
im bliżej rafinerii tym paliwo na stacjach droższe
- 23 0
-
2011-02-18 15:54
Nienajlepsza to wizytówka dla Trójmiejskiej branży rybnej (3)
- 11 0
-
2011-02-18 16:10
ceny za ryby są masakryczne (2)
- 19 0
-
2011-02-19 00:07
Co to znaczy "masakrycznie"? (1)
W języku polskim taki wyraz nie istnieje.
- 1 14
-
2011-02-19 01:47
ale w rybnym
istnieje Panie czepialski
- 11 1
-
2011-02-18 17:35
Co na to pani Julia Pitera
Co z ceną dorsza?
- 11 1
-
2011-02-18 23:09
cena?
nie taka sama, w trójmieście nie ma wogóle ryb albo są droższe niż w innych miastach, zauważcie jak mało jest sklepów rybnych w miescie.
- 5 0
-
2011-02-18 15:34
"ryba - sardynki (Clupea harengus)", a w efekcie podstawowym składnikiem był śledź oceaniczny (Clupea harengus) (4)
Nie dziwota, że się sprzedawcom myliło
- 17 6
-
2011-02-18 17:54
(3)
Być może nie każdemu jest znana znajomość zasad pisowni języka polskiego. Może takie ujęcie tematu trochę Ci rozjaśni: obok niewłaściwej polskiej nazwy "ryba - sardynka" sprzedawca umieścił prawidłową nazwę: (Clupea harengus). Ta pierwsza wprowadzała w błąd, bowiem nie każdy w Polsce biegle włada niezwulgaryzowaną łaciną.
- 2 1
-
2011-02-18 21:33
clupea
A obok śledzia oceanicznego tę samą łacińską nazwę co obok sardynki. Więc co tu komu ma się rozjasnić?
- 2 0
-
2011-02-19 00:12
Dość tego bajdurzenia.
- 0 0
-
2011-02-19 00:14
Dość tego bajdurzenia o oczywistościach
Śledź to połacinie Clupea harengus. Nieważne, bałtycki, północnonorski, oceaniczny - to jeden gatunek, tworzący kilka podgatunków.
Sardynka europejska to Sardina pilchardus. Owszem, ta ryba należy do rodziny Śledziowatych (Clupeidae), ale NIE JEST śledziem, nosi więc inną nazwę.- 5 0
-
2011-02-18 15:35
witamy (4)
w erze zmasowanej konsumpcji. Ma byc tanio i takie są efekty, czasami warto dopłacić by kupić coś świeżego a tym samym bardziej zdrowego. Jakość art spożywczych jest slaba a tym samym zwiększa się liczba chemikaliów... hało maksymalizacja zysku i wszystko jasne.
- 20 1
-
2011-02-19 09:13
ale niestety nie jest tanio!
oj nie jest tanio nie! a mimo to towar do d...
- 3 0
-
2011-02-19 16:50
A tak a propos, gdzie można kupić tanią i smaczną rybkę?
- 0 0
-
2011-02-19 17:53
To w takim razie
gdzie kupić, nawet drogo, ale dobrą, świeżą rybkę z zaufanego, sprawdzonego i rzetelnego źródła, które łowi wtedy kiedy można i gdzie można?? Chętnie bym u takiego sprzedawcy robił zakupy.
- 1 0
-
2011-02-19 18:01
Sęk jeszcze w tym aby być pewnym w 100%, no 90% czy na pewno "świeże i zdrowe" - wszędzie teraz świeże zdrowe. Coraz częsciej nawet "te droższe" są nie pewne w 100%, niestety....
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.