• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ryba psuje się od głowy, często już w sklepach i hurtowniach

Katarzyna Moritz
18 lutego 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Ryba zdrowia doda, pod warunkiem że będziemy uważnie wybierać w sklepach. Ryba zdrowia doda, pod warunkiem że będziemy uważnie wybierać w sklepach.

Za dużo lodu, za mało białka, śledzie zamiast sardynek, to tylko niektóre nieprawidłowości, które stwierdziła Inspekcja Handlowa w Gdańsku. Na skontrolowanych 80 partii przetworów rybnych i ryb, zakwestionowano blisko 40 proc. produktów.



Dietetycy od lat zachęcają nas do częstszego spożywania ryb. W Japonii są one stałym punktem jadłospisu - może dlatego Japończycy żyją dłużej? W Polsce najczęściej jemy je w piątki, a w naszej codziennej diecie generalnie króluje wołowina i wieprzowina. Tymczasem mięso ryby jest lepiej przyswajalne, dostarcza tyle samo pełnowartościowego białka.

Jak sprawdzasz świeżość ryby?

Teoria jedno, a praktyka pokazuje, że przy kupnie ryb trzeba uważać. Inspekcja Handlowa w Gdańsku niemal w każdym przypadku kontroli stwierdziła nieprawidłowości. Kontrolą objęto m.in. hurtownię oraz sieci handlowe. Sprawdzano głównie jakość handlową i prawidłowość oznakowania ryb i przetworów rybnych.

- Ogółem w ubiegłym roku skontrolowano 80 partii przetworów rybnych i ryb, z czego zakwestionowano blisko 40 proc. partii produktów. Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 25 partii ryb i przetworów rybnych. Prawie co drugą partię zakwestionowano jako niezgodną z deklarowaną jakością lub przepisami prawa - wyjaśnia Dariusz Klugmann, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Jakie są najczęstsze przewinienia? Głównie wyższa zawartość glazury oraz niższa zawartość białka lub tłuszczu. Inne to obecność niedozwolonego kwasu benzoesowego oraz gorzki zapach i smak.

Glazura to nic innego jak warstwą ochronna lodu utworzona na powierzchni zamrożonego produktu, którą otrzymuje się z wody pitnej, ewentualnie z dodatkiem dozwolonych substancji dodatkowych. Natomiast kwas benzoesowy jest stosowany jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych. Jego numer jako dodatku do żywności to E210.

- Oprócz tego zakwestionowano oznakowanie przy około 30 proc. partii ryb i przetworów rybnych. Oznakowania mogły wprowadzać w błąd konsumentów. Często w składzie deklarowano sardynki, a w efekcie podstawowym składnikiem był śledź oceaniczny - tłumaczy rzecznik.

Inspekcja na przedsiębiorcę, który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.

Na terenie województwa pomorskiego wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Gdańsku, ul. Marii Konopnickiej 4.

Miejsca

Opinie (199) ponad 20 zablokowanych

  • .. i co z tego, paliwa niezgodne, ryby, smierdzace, wodka smierdzi denaturatem (1)

    a nasz tusk gra w piłke i mowi, że jest dobrze, JEMU

    • 10 10

    • W piłkę to gra Messi, Tusk grzeje w gałę...

      • 3 2

  • ryby tylko od rybaków z orłowa

    dzis kupiłem dorsza za 12zl

    • 9 1

  • Polecam świezutkie , smaczne , zdrowe rybki (1)

    złowione w ścieku zwanym ----Bałtykiem.

    • 10 6

    • wieprzowinka

      A myslisz że wieprzowinka, wołowinka, kurczaki, warzywka, owoce i inne puperele to nie ze ścieków ? Wszystko karmione antybiotykami, paszą ze zdechłych ryb i drobiu, podlewane szambem .... brrr ... Jedzmy cukier - tylko cukier krzepi!

      • 4 1

  • ryby ryby

    a ja pracuje w norweskiej firmie łososia i juz sie nim przejadłem a co dziennie swiezutki bo sam go zabijam na maszynie

    • 2 6

  • Rybę można poznać czy świeża w prosty sposób. Wystarczy nacisnąć (2)

    ją palcem jeśli zostanie dziura to znaczy że można sobie darować. Należy też sprawdzić oczy jeśli mętne to kicha. Rozpoznanie po różowych skrzelach nic nie da bo w niektórych gatunkach nie jest to wyznacznik.

    • 8 2

    • aaa to Ty tak chodzisz i macasz rybki (1)

      to ja dziękuję, ryba macana nalezy do macanta.

      • 2 0

      • dobre:) macant - pierwsza liga - pozdrawiam

        • 2 0

  • mam pytanie

    dlaczego ryby są takie drogie?jakie nakłady ponosi rybak w porównaniu np,do hodowcy trzody ,przecież takich rybek nie dokarmia,paliwo kupuje w znacznie niższych cenach o co tu chodzi ?cen na pewno nie windują pośrednicy bo ryba kupiona z kutra jest w takiej samej cenie co w sklepie .

    • 10 3

  • Jedno z przykazań - NIE ZABIJAJ !!!

    Tylko gdzie jest napisane "nie zabijaj ludzi"?
    Nigdzie to ludzie sobie ubzdurzyli ku własnej wygodzie i mordują inne stworzenia by się nażreć.

    • 5 1

  • Gdzie jest centrala rybna , zwyczajna centrala rybna a nie supermarkety "piorące" stare ryby (1)

    sprzedali zdrowe odżywianie , zdrową i świeżą żywność ...mafia

    • 9 0

    • Hala Rybna w Gdyni

      • 0 1

  • UWAGA

    Na handlarzy z rynku na Przymorzu. Są perfekcyjnymi iluzjonistami przy ważeniu ryb, Bezczelni

    • 7 0

  • MIESZKAMY NAD MORZEM I KAŻĄ NAM JEŚĆ CHIŃSKIE RYBY Z ROWÓW WYBIELANE CHLOREM.

    • 16 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane