• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ryba psuje się od głowy, często już w sklepach i hurtowniach

Katarzyna Moritz
18 lutego 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Ryba zdrowia doda, pod warunkiem że będziemy uważnie wybierać w sklepach. Ryba zdrowia doda, pod warunkiem że będziemy uważnie wybierać w sklepach.

Za dużo lodu, za mało białka, śledzie zamiast sardynek, to tylko niektóre nieprawidłowości, które stwierdziła Inspekcja Handlowa w Gdańsku. Na skontrolowanych 80 partii przetworów rybnych i ryb, zakwestionowano blisko 40 proc. produktów.



Dietetycy od lat zachęcają nas do częstszego spożywania ryb. W Japonii są one stałym punktem jadłospisu - może dlatego Japończycy żyją dłużej? W Polsce najczęściej jemy je w piątki, a w naszej codziennej diecie generalnie króluje wołowina i wieprzowina. Tymczasem mięso ryby jest lepiej przyswajalne, dostarcza tyle samo pełnowartościowego białka.

Jak sprawdzasz świeżość ryby?

Teoria jedno, a praktyka pokazuje, że przy kupnie ryb trzeba uważać. Inspekcja Handlowa w Gdańsku niemal w każdym przypadku kontroli stwierdziła nieprawidłowości. Kontrolą objęto m.in. hurtownię oraz sieci handlowe. Sprawdzano głównie jakość handlową i prawidłowość oznakowania ryb i przetworów rybnych.

- Ogółem w ubiegłym roku skontrolowano 80 partii przetworów rybnych i ryb, z czego zakwestionowano blisko 40 proc. partii produktów. Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 25 partii ryb i przetworów rybnych. Prawie co drugą partię zakwestionowano jako niezgodną z deklarowaną jakością lub przepisami prawa - wyjaśnia Dariusz Klugmann, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Jakie są najczęstsze przewinienia? Głównie wyższa zawartość glazury oraz niższa zawartość białka lub tłuszczu. Inne to obecność niedozwolonego kwasu benzoesowego oraz gorzki zapach i smak.

Glazura to nic innego jak warstwą ochronna lodu utworzona na powierzchni zamrożonego produktu, którą otrzymuje się z wody pitnej, ewentualnie z dodatkiem dozwolonych substancji dodatkowych. Natomiast kwas benzoesowy jest stosowany jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych. Jego numer jako dodatku do żywności to E210.

- Oprócz tego zakwestionowano oznakowanie przy około 30 proc. partii ryb i przetworów rybnych. Oznakowania mogły wprowadzać w błąd konsumentów. Często w składzie deklarowano sardynki, a w efekcie podstawowym składnikiem był śledź oceaniczny - tłumaczy rzecznik.

Inspekcja na przedsiębiorcę, który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.

Na terenie województwa pomorskiego wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Gdańsku, ul. Marii Konopnickiej 4.

Miejsca

Opinie (199) ponad 20 zablokowanych

  • Stara ryba z pucka.

    Jesteś restauratorem i zamówiłeś rybę z Koryb ? Po super cenie dostaniesz starą rybę z lodem i najdroższą wodą na rynku, zapewne wszystko w siatce. W piątki i soboty idzie wszytko po terminie odpowiednio przerobione żeby nie śmierdziało.

    • 0 0

  • Ryba z koryba i najdroższa woda.

    Jeżeli prowadzisz gastronomię i chcesz dostać starą rybę w siatce i to z niedowaga to oferta koryb jest dla ciebie frajeże.

    • 0 0

  • Najlepsze ryby wędzone w Trójmieście !!! (1)

    Mimo iż mieszkam aż w Redzie to ja osobiście polecam rybki ale wędzone z wędzarni na Górkach Zachodnich. Tam są dwie wędzarnie. Jedna tradycyjna i naturalna pana R... (wjazd- pomarańczowo-biała brama, pierwsza po prawej jak sie jedzie z centrum) bo kupuję tam od kilku lat i szczerze mogę polecić każdemu a obok druga pana J... która podobno ma "świeże" i to surowe i wędzone. Raz byłam ja, raz bratowa i serdecznie podziękowałyśmy za śmierdzący syf bo rybą tego nazwać nie można było. Facet ma kutry i chłodnie a ludziom syf sprzedaje.Jeśli naprawdę świeże, tradycyjne i smaczne to nie tam. A panu R... możemy tylko serdecznie gratulować i dziękować za fantastyczne smakołyki. Facet wędzi od ponad 30 lat więc to chyba ma jakieś znaczenie. Warto przebić się przez całe trójmiasto po naprawdę wyborną rybkę do pana R... Polecam i życzę smacznego ;)

    • 7 2

    • kryptoreklama

      Rodzina? Kupuję w obu od lat i mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia :)))

      • 0 0

  • Ryby

    Polecam mały sklepik na Oruni dolnej ul.Gościnna duży wybór .Przede wszystkim świeże ,sama tam kupuję parę razy w tygodniu.

    • 0 0

  • Najlepsza rybka (3)

    z wietnamskiej rzeki
    ha ha ha .

    • 47 9

    • Najlepsza rybka (2)

      czyli Panga

      • 5 7

      • Pangasius hypophtalmus i inne z rodzaju Pangasius

        ścierwo co wszystko je, łącznie z odchodami ludzkimi i odpadami spożywczymi. Wytrzymuje duże zagęszczenie, a hodowla trwa pół roku

        • 0 0

      • poprawna nazwa PAN_GA

        • 0 1

  • nie jem wogole miesa, polecam wszystkim (1)

    zdrowo, smacznie. Nie rozumiem pozadliwosci ludzi wzgledoem kotletow schabowych. I czytam sobie z usmiechem takie newsy. Mieso i wedliny sie masowo falszuje, z warzywami sie tego nie da tak :)

    • 2 1

    • do Jacka

      No, nie wiem czy wiesz Jacku - ale warzywa a nawet owoce modyfikuje się już genetycznie.Dla wytwórców przetworów jeszcze niedawno był nakaz wynikający z ustawy że należy informować klientów o ,,tworach'' modyfikowanych genetycznie.Teraz już tego obowiązku wytwórcy nie mają.Przyjrzyj się uważnie
      owocom i warzywom z ,,supermarketów''.

      • 0 0

  • kiepskie sklepy

    NIE BÓJMY SIĘ ODDAC STAREJ RYBY DO SKLEPU.........

    • 1 0

  • sklep przy biedronce

    ostatnio zrobiłem małe zakupy w jezdzacej budce przy biedronce na Gdańskim Chełmie.ze wzgledu na ich krótka historie sprzedazy liczyłem na swieżą rybke ale było to mylne stwierdzenie. nie złapia stałego klienta jesłi to bedzie sie powtarzac,moja kupiona ryba po rozpakowaniu w domu pod zlewem byla miekka,ości wewnatrz odstawaly od calosci i po smarzeniu unosil sie dlugo zapach mojej ulubionej ryby..pstraga ani zadnej innej ryby tam nie kupie... zawsze jezdze oddac rybe do miejsca skad ja kupilem jezeli oczywiscie jest nie swierza.polecam tego typu zachowanie innym,moze w taki sposób ich nauczymy przynajmniej szacunku

    • 0 0

  • RYB NIE KUPUJE SIĘ W SKLEPACH. (1)

    za to:

    - na hali rybnej w Gdyni
    - na rynku w Sopocie we wtorki i piątki
    - z hodowli w Gdańsku w Oliwie
    - od rybaków w Sopocie, Gdyni Orłowie i wszędzie tam, gdzie sprzedają bezpośrednio.

    • 1 1

    • Te rybki moczą sie w brudnej wodzie zawierającej m.in. zanieczyszczenia z obwodnicy, np. zwiazki ropopochodne

      Stąd nie radzę ich konsumować.

      • 0 0

  • polecam (2)

    Tym, którzy chcą naprawdę świeże rybki polecam wsiąść w samochód i pojechac w górę Doliny Radości, do końca aby dojechać do sklepu przy basenach na Potoku Oliwskim gdzie jest hodowla pstraga, karpia. Można tam także kupić łososia, czasem sandacza itd.

    • 3 1

    • (1)

      A jak ktoś nie ma samochodu?

      • 0 0

      • wtedy rowerem może podjechać. a jeśli nie ma roweru, z buta.

        a buty mogą być różne. od sandałów, przez szpilki po kalosze, drewniaki, adidasy, w zależności od pory roku i fantazji.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane