- 1 Całe Trójmiasto w strefie zakażenia ASF (158 opinii)
- 2 Nowy, 20. punkt widokowy w Gdańsku (39 opinii)
- 3 Jechaliśmy Obwodnicą Metropolitalną (237 opinii)
- 4 Pajęczyny pełne larw na Zaspie (84 opinie)
- 5 Będzie łatwiej zaparkować na Świętojańskiej (17 opinii)
- 6 Pełno usterek i pustostanów na dworcu (168 opinii)
Wymyśl "Gdyński przysmak"
Toruń ma pierniki, Kraków precle, a Gdynia... pozazdrościła starszym miastom i ogłosiła konkurs na kulinarną wizytówkę miasta. Swoje przepisy na "Gdyński przysmak" mogą zgłaszać nie tylko gdynianie, ale mieszkańcy całej Polski, a nawet osoby spoza granic kraju.
Gdynia jak dotąd nie doczekała się reprezentacyjnego przysmaku, który mają inne polskie miasta. Agencja Rozwoju Gdyni zamierza to zmienić, licząc, że uczestnicy konkursu na "Gdyński przysmak" wykażą się kulinarną wyobraźnią. Potrawa ma nie tylko oszołomić podniebienie, ale również oczarować wyglądem.
- Może ktoś wymyśli ośmiornicę po kaszubsku albo inne, równie wymyślne danie - podpowiada z uśmiecham Katarzyna Gruszka.
Lista pięciu najlepszych przepisów, wybranych przez jury gdyńskich smakoszy oraz internautów, zostanie ogłoszona 11 września w Centrum Gemini podczas III Weekendu Kulinarnego Gdyni.
Oprócz nagród rzeczowych dla pięciu autorów najlepszych przepisów, organizatorzy konkursu przewidzieli nagrodę specjalną dla zwycięzcy.
- Potrawa wybrana jako gdyński przysmak będzie serwowana w kilku gdyńskich restauracjach - zapowiada Katarzyna Gruszka.
Przepis wraz ze zdjęciem można wysłać elektronicznie na adres projekty@arg.gdynia.pl lub drogą pocztową na adres: Agencja Rozwoju Gdyni, ul. Świętojańska 141, 81-404 Gdynia. Termin nadsyłania propozycji mija 7 września (decyduje data stempla pocztowego).
Regulamin konkursu dostępny jest na stronie Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (182) ponad 20 zablokowanych
-
2011-08-11 18:04
dla gdyni dobre
szczurki z budyniem jedzone z karnowskim
- 0 0
-
2011-08-11 18:02
Gdansk ma budyn, a Gdynia sledzie
Co tu wymyslac?
- 1 2
-
2011-08-11 10:43
gdyńskie spécialité de la maison (5)
Proponuje kilka;- danie główne.- zupa (obowiązkowo rybna),- deser (np. słoneczna Gdynia),- lody z których Gdynia zawsze była słynna,- ciastko, kawa, ...- napój np. cisowianka-gdynianka- mocne piwo (ok. 30% z nowego/starego browaru w Kolibkach jak i wina, brendyz recepturami nie powinno być kłopotów. Sam lubię komponować różne niepowtarzalne smakołyki. A przypraw i owoców egzotycznych z całego świata mam całą kuchnie. Czasami (muszę się pochwalić) gdy częstuje smakoszy dobrego picia i jedzenia, a jako dodatku dobrej muzyki i klimatu biesiadowania i widzę w oczach niesamowity błysk wrażenia i oczarowania robi mi to naprawdę wielką przyjemność. Kiedyś była to np. nutria w winnej galarecie, czy baranina przygotowywana w wymyślonej przeze mnie bejcy,...Zasmrodziłem chińczykom ich niesamowitych eksperymentów z wymyślnym jedzeniem, które tam jadałem, ale ciągle się bałem przyrządzić szczura, choć o tym też myślałem;)
- 5 15
-
2011-08-11 18:02
Bezstronny prosto z tyłka szczurka. To jest dopiero danie.
- 4 0
-
2011-08-11 12:20
może coś z fenomenalnej diety dr Budwig?
macie pole do POPiSu!! i to przed wyborami
- 2 1
-
2011-08-11 11:41
jak dla mnie to musisz być wielkim koneserem wszelakich grzybów... z trudem się czyta takie brednie:) (1)
- 5 5
-
2011-08-11 11:57
na twój (chory) nick polecam
niezwykłe skuteczne grzybki Reishi. Chińczykom widzisz pozwalają na bystrość umysłu i mniej wisielczego humoru.
- 2 2
-
2011-08-11 11:19
Wracając do wyszynku
To brakuje mi w Gdyni kuchni i atmosfery regionalnej np, na Pl.Kaszubskim oryginalnej restauracji z występami orkiestry kaszubskiej, skeczu ,.. w takiej prawdziwej "Kaszubskiej Checzy", bo to co tam jest obecnie "z nazwy" to KPINA.Tyle tu pisałem o zagospodarowaniu podziemnej części budowanych przed wojną bunkrów na Świętojańskiej. To nawet za siermiężnej komuny był jeden z najlepszych klubów w Trójmieście, w takim właśnie przyziemiu-bunkrze jak LILIPUT, w którym występowała stale RAMA 111 i M.Wróblewska - oj co to był za jezz;))Dlaczego nie zrobić w jednej z takich piwnic restauracji rybnej np. "Głód Rekina" z regionalnymi daniami i specjalnościami. Oczywiście należałoby jeszcze wypromować taką oberże, ale miasto i Agencja widać są na TAK.
- 3 6
-
2011-08-11 17:32
ŚLEDZIE UBITE W OLIWIE... mniam hahaha (1)
- 6 1
-
2011-08-11 17:52
Ja wole te ubite na Helu
- 1 1
-
2011-08-11 14:22
średź w zalewie gożałowej (1)
- 4 0
-
2011-08-11 17:51
fioletowa zalewa lepsza
- 2 1
-
2011-08-11 17:32
śledź po kaszubsku! (1)
- 3 2
-
2011-08-11 17:33
Gdynia jest kaszubska tylko na papierze..
takie czasy, za dużo narosło "młodych,wykształconych"
- 4 1
-
2011-08-11 17:32
tylko śledź może być gdyńską specjalnością
nic innego
- 2 1
-
2011-08-11 17:28
Pączek nadziewany śledziem.
Palce lizać!;)
- 5 0
-
2011-08-11 17:26
ŚLEDZIE!!!
...bo przeciej jedzie od was śledziami...
- 2 1
-
2011-08-11 17:25
Fląderka!
Świeżutka, prosto z kutra.
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.