• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe inwestycje i nowe piwo z Browaru Amber

Robert Kiewlicz
3 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Istnieje od 1994 roku. Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Istnieje od 1994 roku.

Podgdański browar Amber zainwestował ostatnio w nową warzelnię oraz leżakownię. Wszystko po to, aby na rynek wypuścić nowy produkt. Piwo Amber Zimowy trafi do sklepów już pod koniec listopada. Będzie to pierwsze z serii nowych piw sezonowych.



Amber Zimowy jest pierwszym piwem sezonowym produkowanym w Bielkówku. Amber Zimowy jest pierwszym piwem sezonowym produkowanym w Bielkówku.
Piwa sezonowe są w naszym kraju nadal mało popularne. Bardziej znane są w takich krajach jak Belgia, Holandia, czy Niemcy. Tam warzy się m.in. piwa marcowe, sierpniowe, a także zimowe.
Podobne już powstaje w Amberze.

- Startujemy z piwem sezonowym Amber Zimowy, które pojawi się w sklepach pod koniec listopada. Będzie to piwo esencjonalne, w smaku i słodowe, o dużej zawartości alkoholu ok. 7,1 proc. - mówi Marek Skrętny, dyrektor ds. marketingu Browaru Amber. - Nie będzie w nim żadnych sztucznych aromatów korzennych i goździkowych. Za to na puszce umieściliśmy dwa przykładowe przepisy na grzańca. Tak, aby każdy w domu mógł go sobie przygotować we własnym zakresie.

Polacy znudzili się popularnymi markami typu lager, produkowanymi przez wielkie browary i zasmakowali w piwach, które oferują nowy smak. Dlatego nasz rynek zaroił się nagle od piw pszenicznych, miodowych, owocowych. Mimo to, segment piw sezonowych jest wciąż niezagospodarowany. - To szansa i siła napędowa dla nas oraz innych małych browarów - tłumaczy Skrętny. - W zamyśle mamy całą serię piw sezonowych. Kolejne piwo trafi na półki wiosną, w okolicach kwietnia.

Czym głównie kierujesz się przy wyborze piwa ?

- Piwa sezonowe były u nas warzone od dawien dawna. Kiedyś takie piwa produkował Żywiec czy Browar Szczeciński. Teraz następuje renesans tych piw i bardzo dobrze - twierdzi Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego, stowarzyszenia miłośników piw - Małe browary nie mogą inaczej konkurować z wielkimi koncernami, które produkują głównie lagera. Jest to piwo płytkie, bez charakteru i w zamyśle ma gasić pragnienie. Nie nadaje się jednak do tego, aby zrobić sobie przyjemność wieczorem. Koszty produkcji takiego piwa przez koncerny są nawet trzykrotnie mniejsze, niż piw produkowanych w browarach regionalnych.

Produkcja nowych gatunków piw w Browarze Amber wiąże się jednak z nowymi inwestycjami. Za środki własne oraz pozyskane z Unii Europejskiej browar rozbudował leżakownię oraz warzelnię. Na początku 2012 roku ruszy kolejny etap modernizacji. - To pozwala nam na bycie bardziej elastycznym i na produkcję małych partii piw okolicznościowych - mówi Marek Skrętny.

Miejsca

Opinie (246) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    Wszyscy się podniecają tymi dotacjami tylko mało kto mówi o tym że te pieniądze trzeba będzie kiedyś oddać lub też dotować nowe kraje które wejdą do Unii...a na to chyba nas nie stać :)

    • 7 10

    • Już oddajemy:http://www.youtube.com/watch?v=j5tlAY9qm1cBy żyło się lepiej, ta pani się na przykład z tego cieszy.

      • 1 1

  • Jestem fanem browaru z Bielkówka i bardzo dobrze że się rozwija nasz Amberek mniam mniam :D

    • 25 3

  • Tylko Żywiec... (7)

    • 1 74

    • stfuuuu... 'bleeeee"

      • 10 0

    • tylko wołowina!

      • 12 0

    • Kiedyś pyło piwo Żywiec ...

      ... teraz jest napój piwopodobny o nazwie Żywiec, ewentualnie woda mineralna :-)

      • 14 0

    • mn

      weż menażkę i j....j się w czaszkę

      • 2 0

    • ZYWIEC to piwo o najfgorszym smaku w całej EU. Ponadto, w Gdańsku Żywiec powinen być ZABRONIONY. (1)

      W ramach BOJKOTU Grupy Żywiec, za OSZUKANIE władz miasta i mieszkańców oraz zaprzestanie produkcji EB.

      • 11 0

      • owszem, masz rację, smak jak woda przelana przez chmiel a najlepsze jest to, że jak przyjeżdżają turyści z całego świata do Polski to chleją to dziadostwo, bo 'polski żywiec' - w każdej guanianej knajpie na Długiej lany litrami - dzięki czemu to wszystko? oczywiście dzięki wywalonym milionom na reklamę międzynarodową, a np. Specjala, który rewelacyjnie się sprzedawał jak był piwem ogólnopolskim to stłamsili (bo był zbyt dużym konkurentem dla tego dziadostwa zwanego warką).ps. na szczęście po tym jak wprowadzili tą 'elitarną butelkę' to ten parch żywiec przynosi same straty :) produkcja butelki droga, cena piwa wysoka a smak (TFU! jaki smak!) nie jest wart nawet złotówki.

        • 1 0

    • Żółć bydlęca pomieszana z wodą z żywca. Gratuluje smaku.

      • 1 0

  • Ciekawe czy będzie dobre w smaku... bo to przecie ważne!

    • 8 1

  • a co powiecie o (5)

    zielonym, niepasteryzowanym SPECJALU?

    • 8 32

    • żygii .....

      • 4 3

    • sprawdź do kiedy jest data ważności. Prawdziwe niepasteryzowane mają maks. 2 miesiące daty przydatności do spożycia. Natomiast niefiltrowane maks. kilka tygodni.

      • 8 0

    • Cóż można powiedziec o tym Specu? (1)

      szit przez wielkie SZ i tyle,a le i tak największa kaka ostatnich dni to Żubr Ciemnozłoty!

      • 10 2

      • akurat ten żubr jest spoko!

        • 1 2

    • taki sobie, bez wielkiej rewelacji ale np. CZARNUCH (Specjal czarny) moim zdaniem jest bardzo dobry jak na piwo 'wielkoseryjne' ;)

      • 0 0

  • super wiadomość - niedługo pokosztuję, chociaż zielony Specjal też niczego sobie

    • 2 11

  • Tonący brzytwy się chwyta (7)

    Amber kompletnie przespał boom na piwa regionalne. Podczas gdy taki np. Ciechan, Cornelius, czy Kormoran co rusz wprowadzali nowe produkty lub odświeżali stare, Amber nie był w stanie zaproponować niczego ciekawego (Amber niepasteryzowany - co to w ogóle miało być? Po co to w ogóle było, skoro mają już w ofercie prawdziwie niepasteryzowane piwo Żywe), albo kompletnie pudłował z pozycjonowaniem produktów (absurdalnie wysoka cena za takiego sobie Złotego Lwa, produkcja Remusa dla półki i tak już zarezerwowanej dla Harnasiów, Specjali, Żubrów i produktów marki Tesco). Brak w ofercie piwa pszenicznego, czy miodowego w dobie obecnej popularności tych produktów zdumiewa. Kolejny grzech: ciągle wprowadzają nowe marki, ale w gruncie rzeczy jakość produktów jest ciągle ta sama (Cox, Harde, Remus...). Natomiast nie wzmacnia się produktów już istniejących, którym przydałoby się promocja (przykładowo Amber Classic). Oczywiście, wyjątkowo wyróżniają się tutaj Koźlaki i Żywe, które ciągle utrzymują ten browar na powierzchni, ale jak długo można jeździć na tych samych oponach? Teraz próbują z piwem sezonowym, może to i dobry pomysł. Ale znając Ambera, to tego piwa nie będzie szło nigdzie dostać, jak się go już znajdzie, to będzie kosztował ok. 4 zł, a w gruncie rzeczy to ma być zwykły mocny knur bez wyrazu, który samemu trzeba będzie sobie doprawić w domu. Wielce żałuję, że Amber nie wykorzystuje swojej szansy, bo bardzo mu kibicuję już od wielu lat...

    • 33 3

    • dobrze prawisz! Niestety Amber zaspał...

      Fajnie napisałeś o tym zimowym :D myśle że jest w tym dużo prawdy - knur klasy specjala

      • 4 1

    • Chyba właścieciel jest dość pasywny-taka kaszubska konserwa (1)

      dochody jakie ma mu pasuja więc niewiele kombinuje

      • 3 0

      • i lepsze to niż pędzenie dla hajcu bez ambicji i godności

        • 2 0

    • Fakt, dobrze prawisz ...

      ... Amber troszkę zamknął się jakby we własnym kloszu i dopiero teraz otwiera oczy, ale wypuszczając piwo w puszcze, hmm, nie tędy droga. Oczywiście będzie wersja butelkowa, ale prawdziwi miłośnicy piwa, nie trawią puszek, od razu im się to kojarzy z piwem dla menelji

      • 2 1

    • Niech skupi się na jakości (1)

      Dla mnie Koźlak i G.I. Porter to od lat prawdziwa bomba. Koźlak jest moim ulubionym piwem, choć nie na lato, a amberowski bałtycki porter to poezja smaku na szczególne okazje. Niestety, Żywe, które dawniej tak bardzo mi smakowało, od 2 lat ma zniżkę formy. Czasem lepsze, czasem gorsze, ale nigdy już tak samo dobre jak przed 4-5 laty.

      • 6 0

      • Johanes jest całkiem dobry,

        podobno to receptura dawnego Heweliusza z Browaru Gdańskiego.

        • 0 0

    • "Ile można jeździć na tych samych oponach"

      Dla temu Amber zakłada zimówki :)

      • 6 0

  • wszystkie piwa przemyslowe

    sa do d.. - w tej chwili licza sie sie tylko browar ktore produkuja prawdziwe piwo a nie jakies siki na bazie wody, sztucznych ekstraktow i kto wie czego jeszcze.Proponuje porownac np. Staropramena i Zywca - roznica kolosalna!

    • 14 0

  • fuu.. co za ohydna pyszka

    • 3 2

  • Amber to szczyny ! (1)

    • 10 28

    • bez przesady

      • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane