• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe inwestycje i nowe piwo z Browaru Amber

Robert Kiewlicz
3 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Istnieje od 1994 roku. Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Istnieje od 1994 roku.

Podgdański browar Amber zainwestował ostatnio w nową warzelnię oraz leżakownię. Wszystko po to, aby na rynek wypuścić nowy produkt. Piwo Amber Zimowy trafi do sklepów już pod koniec listopada. Będzie to pierwsze z serii nowych piw sezonowych.



Amber Zimowy jest pierwszym piwem sezonowym produkowanym w Bielkówku. Amber Zimowy jest pierwszym piwem sezonowym produkowanym w Bielkówku.
Piwa sezonowe są w naszym kraju nadal mało popularne. Bardziej znane są w takich krajach jak Belgia, Holandia, czy Niemcy. Tam warzy się m.in. piwa marcowe, sierpniowe, a także zimowe.
Podobne już powstaje w Amberze.

- Startujemy z piwem sezonowym Amber Zimowy, które pojawi się w sklepach pod koniec listopada. Będzie to piwo esencjonalne, w smaku i słodowe, o dużej zawartości alkoholu ok. 7,1 proc. - mówi Marek Skrętny, dyrektor ds. marketingu Browaru Amber. - Nie będzie w nim żadnych sztucznych aromatów korzennych i goździkowych. Za to na puszce umieściliśmy dwa przykładowe przepisy na grzańca. Tak, aby każdy w domu mógł go sobie przygotować we własnym zakresie.

Polacy znudzili się popularnymi markami typu lager, produkowanymi przez wielkie browary i zasmakowali w piwach, które oferują nowy smak. Dlatego nasz rynek zaroił się nagle od piw pszenicznych, miodowych, owocowych. Mimo to, segment piw sezonowych jest wciąż niezagospodarowany. - To szansa i siła napędowa dla nas oraz innych małych browarów - tłumaczy Skrętny. - W zamyśle mamy całą serię piw sezonowych. Kolejne piwo trafi na półki wiosną, w okolicach kwietnia.

Czym głównie kierujesz się przy wyborze piwa ?

- Piwa sezonowe były u nas warzone od dawien dawna. Kiedyś takie piwa produkował Żywiec czy Browar Szczeciński. Teraz następuje renesans tych piw i bardzo dobrze - twierdzi Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego, stowarzyszenia miłośników piw - Małe browary nie mogą inaczej konkurować z wielkimi koncernami, które produkują głównie lagera. Jest to piwo płytkie, bez charakteru i w zamyśle ma gasić pragnienie. Nie nadaje się jednak do tego, aby zrobić sobie przyjemność wieczorem. Koszty produkcji takiego piwa przez koncerny są nawet trzykrotnie mniejsze, niż piw produkowanych w browarach regionalnych.

Produkcja nowych gatunków piw w Browarze Amber wiąże się jednak z nowymi inwestycjami. Za środki własne oraz pozyskane z Unii Europejskiej browar rozbudował leżakownię oraz warzelnię. Na początku 2012 roku ruszy kolejny etap modernizacji. - To pozwala nam na bycie bardziej elastycznym i na produkcję małych partii piw okolicznościowych - mówi Marek Skrętny.

Miejsca

Opinie (246) ponad 10 zablokowanych

  • WOJAK JASNY PEŁNY

    WOJAK JASNY PEŁNY NAJLEPSZE PIWO W DOBREJ CENIE !

    • 1 12

  • wszystko ok tylko czemu 7 % ! ????? (2)

    tozto szok ! Ja pije z reguly 4.3% max 5%. Wszystko ponad to zabija smak piwa. Nie chce wodki ! chce piwo !

    • 7 5

    • bo do grzańca, po zagotowaniu te 2$ alkoholu odparuje

      • 0 0

    • baba jesteś i tyle

      Piwo 4-5% to sikacz a nie piwo

      • 1 3

  • bravo

    bravo

    • 4 0

  • w Polsce nie ma piwa

    • 3 0

  • wojaka do ambera porównujecie?

    Wojaka do ambera oprównujecie?Wojak to koncerowe szczyny zaprawione chemią z piwem ani browarem nawet nie ma to nic wspolnego.Amber to Browar z prawdziwego zdarzenia, cieszyc sie powinnismy ze mamy taki w swoim regionie

    • 12 0

  • wow:)

    Amber jak zwykle zaskakuje :) czekam z niecierpliwosćia az pojawi sie w sklepach

    • 2 2

  • a te złośliwe wpisy to konkurencja ambera zamieszcza?

    • 3 3

  • uważam się za piwosza (3)

    Najlepsze są piwa niepasteryzowane. Jedyny w swoim rodzaju był kasztelan niepasteryzowany ale ten z zieloną nalepką (regionalny) nie białą (ogólnopolski). Piwa pszeniczne dla mnie to porażka straszna. Amber zimowy już mi ślinka cieknie ciekawe czy mi zasmakuje. Swego czasu piłem tylko warkę, ale w momencie gdy browarnicy zepsuli jej smak (jakieś 2,5 - 3 lata temu smakuje różnych piw.

    • 5 5

    • Ty Jasiu widać korpo man jesteś, (1)

      bo Kasztelan to szczyny od Okocima (Carlsberga).

      • 4 2

      • tak

        Te obecne tak. Te zielone nie :) bo już go nie produkują

        • 2 0

    • Re: Piwa pszeniczne dla mnie to porażka straszna

      Jasiu, a z mięsa pewnie też tylko świninę jadasz, najlepiej tłusty boczek... Pszenica przy lagerze to jak danie z ryby lub owoców morza przy kotlecie schabowym, ot co. Zaznaczmy, że dobra pszenica. Choćby koncernowy, ale niemiecki, Paulaner, czy ukraiński Obołoń (ze szczególną odmianą - Biłe). Niestety, krajowa pszenica nadal wlecze się w dalekim ogonie za przeciętną.

      • 3 0

  • (6)

    kuźwa, powiedzcie wielbiciele tego szlachetnego napitku jakim jest piwo, gdzie obecnie we Wrzeszczu można się napić piwa, pomijam tę spelunę w Galerii gdzie serwują żywieckie szczyny

    • 10 0

    • Pod chmnurką :) (3)

      • 3 0

      • (2)

        tak - ale jedynie wiosenno-letnią porą, bo w zimie nie widzę takiej opcji

        • 3 0

        • kiedys byl taki lokal na Ledziona !

          full wypas -:)

          • 1 0

        • Ja tam w zimę też lubię

          w tamtym roku po pracy z kolegą co jakiś czas przy - 20 :) po 5 :) . . . mi nie przeszkadza :) mróz gorzej jak chlapa by była :) no ale nie każdy lubi ;)

          • 1 0

    • Pub Polufka w akademikach PG na Wyspiańskiego (niedaleko rynku) - sprzedają tam piwa Czeskie i Ukraińskie (głównie od Obolona)

      • 4 0

    • W rejonie dworca pierdutła antypiwowa bomba i powstała czarna duba

      • 0 0

  • LECH TYSKIE itp to się zlewa w jedną całość

    nie mówiąc o x2 za drogich sikaczach typu Carlsberg i Heineken

    • 12 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane