- 1 Jechaliśmy Obwodnicą Metropolitalną (202 opinie)
- 2 W sobotę półmaraton, zmiany od piątku (132 opinie)
- 3 Do czerwca skażona ziemia zniknie z Gdańska (86 opinii)
- 4 Pełno usterek i pustostanów na dworcu głównym (69 opinii)
- 5 Trzy przejścia na odcinku 130 metrów (118 opinii)
- 6 Brak koalicji w Radzie Miasta w Gdyni (288 opinii)
Nowe inwestycje i nowe piwo z Browaru Amber
Podgdański browar Amber zainwestował ostatnio w nową warzelnię oraz leżakownię. Wszystko po to, aby na rynek wypuścić nowy produkt. Piwo Amber Zimowy trafi do sklepów już pod koniec listopada. Będzie to pierwsze z serii nowych piw sezonowych.
Piwa sezonowe są w naszym kraju nadal mało popularne. Bardziej znane są w takich krajach jak Belgia, Holandia, czy Niemcy. Tam warzy się m.in. piwa marcowe, sierpniowe, a także zimowe.
Podobne już powstaje w Amberze.
- Startujemy z piwem sezonowym Amber Zimowy, które pojawi się w sklepach pod koniec listopada. Będzie to piwo esencjonalne, w smaku i słodowe, o dużej zawartości alkoholu ok. 7,1 proc. - mówi Marek Skrętny, dyrektor ds. marketingu Browaru Amber. - Nie będzie w nim żadnych sztucznych aromatów korzennych i goździkowych. Za to na puszce umieściliśmy dwa przykładowe przepisy na grzańca. Tak, aby każdy w domu mógł go sobie przygotować we własnym zakresie.
Polacy znudzili się popularnymi markami typu lager, produkowanymi przez wielkie browary i zasmakowali w piwach, które oferują nowy smak. Dlatego nasz rynek zaroił się nagle od piw pszenicznych, miodowych, owocowych. Mimo to, segment piw sezonowych jest wciąż niezagospodarowany. - To szansa i siła napędowa dla nas oraz innych małych browarów - tłumaczy Skrętny. - W zamyśle mamy całą serię piw sezonowych. Kolejne piwo trafi na półki wiosną, w okolicach kwietnia.
Produkcja nowych gatunków piw w Browarze Amber wiąże się jednak z nowymi inwestycjami. Za środki własne oraz pozyskane z Unii Europejskiej browar rozbudował leżakownię oraz warzelnię. Na początku 2012 roku ruszy kolejny etap modernizacji. - To pozwala nam na bycie bardziej elastycznym i na produkcję małych partii piw okolicznościowych - mówi Marek Skrętny.
Miejsca
Opinie (246) ponad 10 zablokowanych
-
2011-11-03 23:14
GDAŃSKIE
A gdzie Gdanskie?
- 3 1
-
2011-11-03 22:48
panie Wojak daj Pan spokoj
Przestan Pan lansowac te korporacyjne wypociny przy artykule na inny temat, chcesz pan to pij i nie czestuj ta propaganda innych
- 4 1
-
2011-11-03 22:45
Skad takie dane ze 25% piw ma dolewany spirytus?Ale w sumie jak piszesz, ze dodaje sie zólci bydlecej do piwa to wszystko jasne...Skoro jestes "technologiem chemicznym" to powinienes wiedziec ze takiego skladnika w piwie nie ma, to tylko dziennikarska bzdura puszczona w eter w roku ubieglym. Natomiast jesli chodzi o browar Obolon, to niejeden polski browar moglby im pozazdroscic technologii.A co do wplywu barwy piwa ( jasne czy ciemne) na jego moc to niestety zmartiwe Cie, poniewaz piwa ciemne uzyskuje sie poprzez dodanie odpowiednich slodow barwiacych,palonych lub karmelowych, ktore wplywaja na barwe i smak ale niena litosc boska na moc. W procesie naturalnej fermentacji znaczenie ma ekstrakt brzeczki z tego co pamietam. Jezeli w piwie jest 12 procent ekstarktu naturalnie, to mozna uzyskac 6 procent alkoholu bez problemu, jesli 16 procent ektraktu mozna uzyskac 8% alkoholu.oczywiscie drozdze maja swoje mozliwosci ograniczone, ale do 10% problemu nie ma na pewno.
- 0 0
-
2011-11-03 22:14
Za dużo alkoholu
Nie da się zrobić piwa powyżej 6 - 6,2% bez dolewki spirytusu. W procesie fermentacji piwa nigdy nie wytworzy się więcej alkoholu. Jest to poparte badaniami naukowymi, które m.in. sam przeprowadzałem. Prawidłowa zawartość alkoholu to ok. 4,8% - da się jednak wyważyć piwo na poziomie 5,4%. Proponowane piwo to ściema. Na 100% dolewają do tego spirytus, który notabene bardzo łatwo wyczuć w większości polskich piw. Trochę to smutne, bo jak chce się napić spirytu to idę kupić wódę - a tutaj ktoś nas jawnie robi w ciula. Mam nadzieję, że ten pseudo-produkt się nie sprzeda.
- 2 4
-
2011-11-03 12:08
zwykły Amber jest przynajmniej na chmielu, a tyskie i inne na żółci bydlęcej (11)
Dobre i tanie Piwko. Z innych dobry jest Johaness, czy Złote Lwy.Mogliby zacząć produkować "Gdańskie", choć ta zamkneita marke posiada Żywiec
- 155 9
-
2011-11-03 12:24
(2)
Fakt Gdańskie by się przydało, w wykonaniu Ambera było by na pewno smaczne :)
- 26 2
-
2011-11-03 21:15
AMBER TO POMYJE
- 1 16
-
2011-11-03 15:00
ale....
jakis czas temu widzialem gdanskie robone przez zywca na zlotej karczmie. ze 3 lata nazat. niezle ale ten gdanski posmak pozostawal...
- 5 0
-
2011-11-03 15:27
a co sadziecie o piwach z lidla? np taki perlenbacher? (1)
4,9%, 2,29zł, butelka zacna, a jak z jakoscia?
- 10 7
-
2011-11-03 21:10
piwo delikatne w smaku, z chmielem
a do tego dobra cena, ja jestem za!!!
- 4 2
-
2011-11-03 12:55
amber koło chmielu nie stał (1)
przynajmniej nie koło szyszek chmielowych
- 8 25
-
2011-11-03 15:24
teraz się wali granulat chmeilowy,
ale korporacyjni nie dodają go w ogóle, robiąc tzw. "piwo" z koncentratu. Tylko zawartość alku jest różna, a niczym innym sie nie różni.
- 13 0
-
2011-11-03 14:59
z żółcią to mit
chwytliwy i tłumaczy guaniany smak masowych piw, ale nadal mit. Czytaj tu:
- 9 4
-
2011-11-03 13:57
(1)
z tą żółcią to mit, takie piwo nie spełniałoby żadnych norm...
- 14 11
-
2011-11-03 14:03
Dokładnie tak
tzw. Urban legend, kto pisze o żółci to się ośmiesza
- 11 10
-
2011-11-03 12:42
Złote Lwy - rewelacja!
- 17 0
-
2011-11-03 12:05
jak głosi przysłowie (2)
"mądry polak po wódce"... i to jest przyszłość...
- 28 19
-
2011-11-03 21:14
kto taki szajs bedzie chcial pic
BECKS #1
- 0 5
-
2011-11-03 15:05
ŁOMŻA EXPORT !!!
- 3 4
-
2011-11-03 20:46
Pijem wszystko
co postawią.
- 1 0
-
2011-11-03 14:11
ilu tu smakoszy i koneserów... (4)
a jak co do czego to większość pomyka do hipermarketów lub poluje na promocje w Lidlach i Biedronkach niedobrych korporacyjnych piw z blachy
- 7 10
-
2011-11-03 20:16
Perlenbacher Premium Pils - całkiem poprawny pils :)
Nie ma co uogolniać że piwo z Lidla to złe! Argus moze i nie grzeszy smakiem ale budwaiser to co gorszy? aaa i tańszy o 1.5 zł niz w sklepach.
- 0 0
-
2011-11-03 15:54
Ja jestem smakosz
I dla tego czasem nawet tego z lidla biedronki czy Tesco też się napiję by miec porównanie i smak by wiedzieć czy dobre czy nie. A Ty udajesz się za bogacza i smakosza i kupujesz Warkę w biedronce bo tańsza i większa??
- 0 0
-
2011-11-03 14:23
chyba Ty (1)
ja to nawet nadrobie kilka km zeby dostac dobre piwko!w lokalach gdzie nie maja moich nie zamawiam tego swinstwa
- 6 0
-
2011-11-03 15:29
ja to juz nawet po knajpach nie latam,
bo tam tylko korporacyjniaki. Jak się raz zasmakowało dobrego piwa, to w sumie ciężko się spowrotem wrócić na chemię. Podobnie mam z kawą - najbardziej smakuje mi ta zrobiona w domu w swoim ekspresie ciśnieniowym.
- 3 0
-
2011-11-03 19:11
AMBER TO NIESTETY WCIĄŻ ŚMIERDZĄCE PIWO (1)
żadne promocje mu nie pomogą, dopóki będzie śmierdzieć i smakować rzeką nikt tego nie kupi
- 4 7
-
2011-11-03 20:02
jasnym jest że minusy stawiają pracownicy tego szajsu
- 2 3
-
2011-11-03 19:56
Jestem dumny z mieszkania niedalego fabryki rozkoszy ! po browarku to świat lepiej wygląda ;]
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.