• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ryba psuje się od głowy, często już w sklepach i hurtowniach

Katarzyna Moritz
18 lutego 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Ryba zdrowia doda, pod warunkiem że będziemy uważnie wybierać w sklepach. Ryba zdrowia doda, pod warunkiem że będziemy uważnie wybierać w sklepach.

Za dużo lodu, za mało białka, śledzie zamiast sardynek, to tylko niektóre nieprawidłowości, które stwierdziła Inspekcja Handlowa w Gdańsku. Na skontrolowanych 80 partii przetworów rybnych i ryb, zakwestionowano blisko 40 proc. produktów.



Dietetycy od lat zachęcają nas do częstszego spożywania ryb. W Japonii są one stałym punktem jadłospisu - może dlatego Japończycy żyją dłużej? W Polsce najczęściej jemy je w piątki, a w naszej codziennej diecie generalnie króluje wołowina i wieprzowina. Tymczasem mięso ryby jest lepiej przyswajalne, dostarcza tyle samo pełnowartościowego białka.

Jak sprawdzasz świeżość ryby?

Teoria jedno, a praktyka pokazuje, że przy kupnie ryb trzeba uważać. Inspekcja Handlowa w Gdańsku niemal w każdym przypadku kontroli stwierdziła nieprawidłowości. Kontrolą objęto m.in. hurtownię oraz sieci handlowe. Sprawdzano głównie jakość handlową i prawidłowość oznakowania ryb i przetworów rybnych.

- Ogółem w ubiegłym roku skontrolowano 80 partii przetworów rybnych i ryb, z czego zakwestionowano blisko 40 proc. partii produktów. Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 25 partii ryb i przetworów rybnych. Prawie co drugą partię zakwestionowano jako niezgodną z deklarowaną jakością lub przepisami prawa - wyjaśnia Dariusz Klugmann, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Jakie są najczęstsze przewinienia? Głównie wyższa zawartość glazury oraz niższa zawartość białka lub tłuszczu. Inne to obecność niedozwolonego kwasu benzoesowego oraz gorzki zapach i smak.

Glazura to nic innego jak warstwą ochronna lodu utworzona na powierzchni zamrożonego produktu, którą otrzymuje się z wody pitnej, ewentualnie z dodatkiem dozwolonych substancji dodatkowych. Natomiast kwas benzoesowy jest stosowany jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych. Jego numer jako dodatku do żywności to E210.

- Oprócz tego zakwestionowano oznakowanie przy około 30 proc. partii ryb i przetworów rybnych. Oznakowania mogły wprowadzać w błąd konsumentów. Często w składzie deklarowano sardynki, a w efekcie podstawowym składnikiem był śledź oceaniczny - tłumaczy rzecznik.

Inspekcja na przedsiębiorcę, który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.

Na terenie województwa pomorskiego wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Gdańsku, ul. Marii Konopnickiej 4.

Miejsca

Opinie (199) ponad 20 zablokowanych

  • zapraszan (1)

    zaparaszam do PIOTRA I PAWLA do Oliwy na swieze ryby i owoce morza sprowadzane z Francji :):):)

    • 2 2

    • A w Polsce nie ma ryb, że trzeba je sprowadzać z Francji?

      • 1 0

  • Nie kupuje ryb w marketach!

    • 4 0

  • ci co sprzedają te stare ryby powinni sami je jesc

    to karygodne jest by zepsuty towar sprzedawac,,,,, kierownik z pracownikami tego sklepu powinien go zjesc i sklep zamknąc za dziadostwo

    • 8 0

  • Jak ktoś w 3mieście kupuje rybe gdzie indziej niż

    ..na Hali Rybnej w Gdyni lub podobnego rodzaju miejscu to mu współczuje.
    Hipermarkety z wodą zamiast ryby (tzw glazurą) są dla biednych wrocławian, warszawiaków itp - tam swieżej rybki na rynku nie uświadczysz

    • 2 1

  • ryby (1)

    Przecież są one coraz droższe i jak tu porównywać z wiepszowiną czy wołowiną lub drobiem a jak drogie to długo leży i co dalej?

    • 2 0

    • Nie znam się na cenie wiepszowiny.

      • 0 0

  • to ubeckie media

    nie mowia prawdy o skladzie i cenie ryb

    • 3 0

  • pstrągi :)

    Polecam żywe pstrągi z Gospodarstwa Rybackiego w Redzie; tam zawsze mam pewność, że ryba jest świeża :)

    • 1 0

  • ryba wpływa na wszystko (1)

    kupujcie tylko swierze ryby nie ufajcie duzym hipermarketom

    • 1 0

    • Ja tam jednak wolę świeże.

      • 0 0

  • nie jem wogole miesa, polecam wszystkim (1)

    zdrowo, smacznie. Nie rozumiem pozadliwosci ludzi wzgledoem kotletow schabowych. I czytam sobie z usmiechem takie newsy. Mieso i wedliny sie masowo falszuje, z warzywami sie tego nie da tak :)

    • 2 1

    • do Jacka

      No, nie wiem czy wiesz Jacku - ale warzywa a nawet owoce modyfikuje się już genetycznie.Dla wytwórców przetworów jeszcze niedawno był nakaz wynikający z ustawy że należy informować klientów o ,,tworach'' modyfikowanych genetycznie.Teraz już tego obowiązku wytwórcy nie mają.Przyjrzyj się uważnie
      owocom i warzywom z ,,supermarketów''.

      • 0 0

  • ryba psuje się od odbytu, a nie od głowy

    piszę to na odpowiedzialność mojej żony, która pisała pracę dyplomową nt. bzykania się śledzi bałtyckich.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane