- 1 Błyskawiczna podróż ze stolicy i w góry (234 opinie)
- 2 14 mln zł odszkodowania za Westerplatte (406 opinii)
- 3 17-letni złodziej paczek zatrzymany (129 opinii)
- 4 Piękne i niebezpieczne zjawisko nad morzem (23 opinie)
- 5 Czerwony skatepark w Jarze Wilanowskim (35 opinii)
- 6 Jest data otwarcia Kauflandu na Karwinach (169 opinii)
Ryba psuje się od głowy, często już w sklepach i hurtowniach
Za dużo lodu, za mało białka, śledzie zamiast sardynek, to tylko niektóre nieprawidłowości, które stwierdziła Inspekcja Handlowa w Gdańsku. Na skontrolowanych 80 partii przetworów rybnych i ryb, zakwestionowano blisko 40 proc. produktów.
Dietetycy od lat zachęcają nas do częstszego spożywania ryb. W Japonii są one stałym punktem jadłospisu - może dlatego Japończycy żyją dłużej? W Polsce najczęściej jemy je w piątki, a w naszej codziennej diecie generalnie króluje wołowina i wieprzowina. Tymczasem mięso ryby jest lepiej przyswajalne, dostarcza tyle samo pełnowartościowego białka.
- Ogółem w ubiegłym roku skontrolowano 80 partii przetworów rybnych i ryb, z czego zakwestionowano blisko 40 proc. partii produktów. Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 25 partii ryb i przetworów rybnych. Prawie co drugą partię zakwestionowano jako niezgodną z deklarowaną jakością lub przepisami prawa - wyjaśnia Dariusz Klugmann, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.
Jakie są najczęstsze przewinienia? Głównie wyższa zawartość glazury oraz niższa zawartość białka lub tłuszczu. Inne to obecność niedozwolonego kwasu benzoesowego oraz gorzki zapach i smak.
Glazura to nic innego jak warstwą ochronna lodu utworzona na powierzchni zamrożonego produktu, którą otrzymuje się z wody pitnej, ewentualnie z dodatkiem dozwolonych substancji dodatkowych. Natomiast kwas benzoesowy jest stosowany jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych. Jego numer jako dodatku do żywności to E210.
- Oprócz tego zakwestionowano oznakowanie przy około 30 proc. partii ryb i przetworów rybnych. Oznakowania mogły wprowadzać w błąd konsumentów. Często w składzie deklarowano sardynki, a w efekcie podstawowym składnikiem był śledź oceaniczny - tłumaczy rzecznik.
Inspekcja na przedsiębiorcę, który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.
Miejsca
Opinie (199) ponad 20 zablokowanych
-
2011-02-19 22:08
zapraszan (1)
zaparaszam do PIOTRA I PAWLA do Oliwy na swieze ryby i owoce morza sprowadzane z Francji :):):)
- 2 2
-
2011-02-19 22:34
A w Polsce nie ma ryb, że trzeba je sprowadzać z Francji?
- 1 0
-
2011-02-19 22:57
Nie kupuje ryb w marketach!
- 4 0
-
2011-02-20 03:13
ci co sprzedają te stare ryby powinni sami je jesc
to karygodne jest by zepsuty towar sprzedawac,,,,, kierownik z pracownikami tego sklepu powinien go zjesc i sklep zamknąc za dziadostwo
- 8 0
-
2011-02-20 08:08
Jak ktoś w 3mieście kupuje rybe gdzie indziej niż
..na Hali Rybnej w Gdyni lub podobnego rodzaju miejscu to mu współczuje.
Hipermarkety z wodą zamiast ryby (tzw glazurą) są dla biednych wrocławian, warszawiaków itp - tam swieżej rybki na rynku nie uświadczysz- 2 1
-
2011-02-20 14:57
ryby (1)
Przecież są one coraz droższe i jak tu porównywać z wiepszowiną czy wołowiną lub drobiem a jak drogie to długo leży i co dalej?
- 2 0
-
2011-02-21 08:48
Nie znam się na cenie wiepszowiny.
- 0 0
-
2011-02-20 16:10
to ubeckie media
nie mowia prawdy o skladzie i cenie ryb
- 3 0
-
2011-02-20 16:58
pstrągi :)
Polecam żywe pstrągi z Gospodarstwa Rybackiego w Redzie; tam zawsze mam pewność, że ryba jest świeża :)
- 1 0
-
2011-02-20 19:13
ryba wpływa na wszystko (1)
kupujcie tylko swierze ryby nie ufajcie duzym hipermarketom
- 1 0
-
2011-02-21 08:47
Ja tam jednak wolę świeże.
- 0 0
-
2011-02-20 19:26
nie jem wogole miesa, polecam wszystkim (1)
zdrowo, smacznie. Nie rozumiem pozadliwosci ludzi wzgledoem kotletow schabowych. I czytam sobie z usmiechem takie newsy. Mieso i wedliny sie masowo falszuje, z warzywami sie tego nie da tak :)
- 2 1
-
2011-02-21 11:11
do Jacka
No, nie wiem czy wiesz Jacku - ale warzywa a nawet owoce modyfikuje się już genetycznie.Dla wytwórców przetworów jeszcze niedawno był nakaz wynikający z ustawy że należy informować klientów o ,,tworach'' modyfikowanych genetycznie.Teraz już tego obowiązku wytwórcy nie mają.Przyjrzyj się uważnie
owocom i warzywom z ,,supermarketów''.- 0 0
-
2011-02-20 19:30
ryba psuje się od odbytu, a nie od głowy
piszę to na odpowiedzialność mojej żony, która pisała pracę dyplomową nt. bzykania się śledzi bałtyckich.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.