• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ryba psuje się od głowy, często już w sklepach i hurtowniach

Katarzyna Moritz
18 lutego 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Ryba zdrowia doda, pod warunkiem że będziemy uważnie wybierać w sklepach. Ryba zdrowia doda, pod warunkiem że będziemy uważnie wybierać w sklepach.

Za dużo lodu, za mało białka, śledzie zamiast sardynek, to tylko niektóre nieprawidłowości, które stwierdziła Inspekcja Handlowa w Gdańsku. Na skontrolowanych 80 partii przetworów rybnych i ryb, zakwestionowano blisko 40 proc. produktów.



Dietetycy od lat zachęcają nas do częstszego spożywania ryb. W Japonii są one stałym punktem jadłospisu - może dlatego Japończycy żyją dłużej? W Polsce najczęściej jemy je w piątki, a w naszej codziennej diecie generalnie króluje wołowina i wieprzowina. Tymczasem mięso ryby jest lepiej przyswajalne, dostarcza tyle samo pełnowartościowego białka.

Jak sprawdzasz świeżość ryby?

Teoria jedno, a praktyka pokazuje, że przy kupnie ryb trzeba uważać. Inspekcja Handlowa w Gdańsku niemal w każdym przypadku kontroli stwierdziła nieprawidłowości. Kontrolą objęto m.in. hurtownię oraz sieci handlowe. Sprawdzano głównie jakość handlową i prawidłowość oznakowania ryb i przetworów rybnych.

- Ogółem w ubiegłym roku skontrolowano 80 partii przetworów rybnych i ryb, z czego zakwestionowano blisko 40 proc. partii produktów. Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 25 partii ryb i przetworów rybnych. Prawie co drugą partię zakwestionowano jako niezgodną z deklarowaną jakością lub przepisami prawa - wyjaśnia Dariusz Klugmann, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Jakie są najczęstsze przewinienia? Głównie wyższa zawartość glazury oraz niższa zawartość białka lub tłuszczu. Inne to obecność niedozwolonego kwasu benzoesowego oraz gorzki zapach i smak.

Glazura to nic innego jak warstwą ochronna lodu utworzona na powierzchni zamrożonego produktu, którą otrzymuje się z wody pitnej, ewentualnie z dodatkiem dozwolonych substancji dodatkowych. Natomiast kwas benzoesowy jest stosowany jako konserwant przedłużający trwałość produktów spożywczych. Jego numer jako dodatku do żywności to E210.

- Oprócz tego zakwestionowano oznakowanie przy około 30 proc. partii ryb i przetworów rybnych. Oznakowania mogły wprowadzać w błąd konsumentów. Często w składzie deklarowano sardynki, a w efekcie podstawowym składnikiem był śledź oceaniczny - tłumaczy rzecznik.

Inspekcja na przedsiębiorcę, który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.

Na terenie województwa pomorskiego wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Gdańsku, ul. Marii Konopnickiej 4.

Miejsca

Opinie (199) ponad 20 zablokowanych

  • polecam (2)

    Tym, którzy chcą naprawdę świeże rybki polecam wsiąść w samochód i pojechac w górę Doliny Radości, do końca aby dojechać do sklepu przy basenach na Potoku Oliwskim gdzie jest hodowla pstraga, karpia. Można tam także kupić łososia, czasem sandacza itd.

    • 3 1

    • (1)

      A jak ktoś nie ma samochodu?

      • 0 0

      • wtedy rowerem może podjechać. a jeśli nie ma roweru, z buta.

        a buty mogą być różne. od sandałów, przez szpilki po kalosze, drewniaki, adidasy, w zależności od pory roku i fantazji.

        • 0 0

  • najlepsza Auchańska

    niebieska rybka, lub błękitnopłetwy kurczak, eee tuńczyk

    • 1 0

  • DROGA RYBA

    NAMAWIAJĄ NAS DO JEDZENIA RYB - ALE RYBA JEST BARDZO DROGA A NIESTETY WSZYSTKIM ŻADZI CENA !!! . BARDZO LUBIĘ RYBY ALE ZOSTANĘ PRZY MIELONYM.

    • 4 1

  • W końcu Polska jest krajem nadmorskim,więc ryba musi być droga..........

    Najlepiej zapytajcie Julie Pitere, ona ma coś z dorszami...........

    • 1 1

  • jak to w Polsce. każdy każdego na każdym kroku w *upala rżnie.

    • 1 0

  • RYB NIE KUPUJE SIĘ W SKLEPACH. (1)

    za to:

    - na hali rybnej w Gdyni
    - na rynku w Sopocie we wtorki i piątki
    - z hodowli w Gdańsku w Oliwie
    - od rybaków w Sopocie, Gdyni Orłowie i wszędzie tam, gdzie sprzedają bezpośrednio.

    • 1 1

    • Te rybki moczą sie w brudnej wodzie zawierającej m.in. zanieczyszczenia z obwodnicy, np. zwiazki ropopochodne

      Stąd nie radzę ich konsumować.

      • 0 0

  • sklep przy biedronce

    ostatnio zrobiłem małe zakupy w jezdzacej budce przy biedronce na Gdańskim Chełmie.ze wzgledu na ich krótka historie sprzedazy liczyłem na swieżą rybke ale było to mylne stwierdzenie. nie złapia stałego klienta jesłi to bedzie sie powtarzac,moja kupiona ryba po rozpakowaniu w domu pod zlewem byla miekka,ości wewnatrz odstawaly od calosci i po smarzeniu unosil sie dlugo zapach mojej ulubionej ryby..pstraga ani zadnej innej ryby tam nie kupie... zawsze jezdze oddac rybe do miejsca skad ja kupilem jezeli oczywiscie jest nie swierza.polecam tego typu zachowanie innym,moze w taki sposób ich nauczymy przynajmniej szacunku

    • 0 0

  • kiepskie sklepy

    NIE BÓJMY SIĘ ODDAC STAREJ RYBY DO SKLEPU.........

    • 1 0

  • Ryby

    Polecam mały sklepik na Oruni dolnej ul.Gościnna duży wybór .Przede wszystkim świeże ,sama tam kupuję parę razy w tygodniu.

    • 0 0

  • Ryba z koryba i najdroższa woda.

    Jeżeli prowadzisz gastronomię i chcesz dostać starą rybę w siatce i to z niedowaga to oferta koryb jest dla ciebie frajeże.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane