Flexitarianizm: wegetarianizm na pół etatu
W uproszczeniu można powiedzieć, że flexitarianie to tacy wegetarianie na pół etatu. Nie rezygnują zupełnie...
Znaleziono 36 artykułów
W uproszczeniu można powiedzieć, że flexitarianie to tacy wegetarianie na pół etatu. Nie rezygnują zupełnie...
Mimo wyjątkowego stanu sklepy są normalnie otwarte i dobrze zaopatrzone, ale i tak wiele osób postanowiło...
W "Nigella Gryzie", pierwszej serii kulinarnej Nigelli Lawson z końca lat 90., jest scena, gdy prowadząca...
Choć nie przepadam za snuciem rozbudowanych planów i długimi listami noworocznych postanowień, na 2020 rok...
Dostałam kiedyś na gwiazdkę okropny obraz, dzieło nie do końca utalentowanego malarza. Był - obraz, nie...
Zapamiętajcie tę datę: 30 listopada. Wtedy to obchodzimy Dzień bez zakupów (Buy Nothing Day, co roku...
"Ale szczypiorek to ja lubię tylko w przedszkolu, wiesz, mamo?" - powiedział do mnie ostatnio mój syn,...
Kiedy jest mi smutno, gdy czuję się chora i nie wiem, co ze sobą począć, odpalam "Nigella gryzie" (w...
Honorowe miejsce w moim domu zajmuje przeszklona szafka wypchana po brzegi starociami. Trzymam tu moje...
W świecie wzmożonej konsumpcji, natłoku przedmiotów i zakupów, które robią się same za jednym kliknięciem,...
Kilka felietonów wcześniej, w cyklu Trójmiejskie historie kulinarne, pisałam, że na widok szarlotki i...
Moi dziadkowie myli każdy woreczek foliowy i starannie go osuszali, wieszając na kranie. Każdy kubeczek po...
Za nami wiosenne zauroczenie nowalijkami. Mamy za sobą niezapomnianą słodycz pierwszego groszku, chrupkość...
Myślę: "długi weekend" albo "niedziela wolna od handlu" i widzę tłumy okupujące markety dzień przed oraz...
To zaczyna się mniej więcej na dwa-trzy tygodnie przed świętami. Mama dzwoni do mnie i do sióstr i...
- Przy pierwszym kontakcie ze starymi książkami kulinarnymi najbardziej zaskakujące było bogactwo smaków,...
Luty to dla mnie najcięższy miesiąc w kuchni. Moje kubki smakowe są już znudzone rozgrzewającymi zupami,...
Po ostatnim felietonie "Barszczyk czy grzybowa" w cyklu "Trójmiejskie historie kulinarne", dostałam od...
Każdy ma swoje ukochane smaki świąteczne - dla jednych nie ma wigilii bez zupy grzybowej, dla innych bez...
Lubię zaglądać do nadgryzionych zębem czasu zakątków Trójmiasta i poznawać ich historię (mój ulubiony dział...