- 1 Jest zgoda na food hall w Hali Targowej (240 opinii)
- 2 Gastronomiczna przyszłość Gdańska (105 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Pizzeria Truflowa w Gdyni (87 opinii)
- 4 Piwnica Rajców w nowej odsłonie (59 opinii)
- 5 Najbardziej pechowa knajpa w Trójmieście? (228 opinii)
- 6 Zestaw Bambi w Maku: co w nim i za ile? (98 opinii)
23 restauracje z Trójmiasta zapraszają na Restaurant Week
Głębinowa żabnica, seppia z owocami morza, carpaccio z buraka, ostryga holenderska, chłodnik śliwkowy - między innymi takich specjałów będzie można spróbować podczas nadchodzącej edycji festiwalu Restaurant Week w Trójmieście. Do akcji przyłączyły się 23 tutejsze restauracje. Wydarzenie potrwa od 9 do 27 czerwca. Już teraz można rezerwować miejsca, a my mamy dla czytelników Trojmiasto.pl zaproszenia do wygrania w konkursie.
Restauracje w Trójmieście. Zobacz ranking najlepszych
Nadchodząca, wiosenna edycja odbywa się pod hasłem "Idź! na bestsellery najlepszych restauracji", mającym zachęcać do wspierania restauracji, które po kilku miesiącach zamknięcia całej gastronomii mogą wreszcie wrócić do stacjonarnej działalności. Ta odsłona imprezy będzie więc okazją do podkreślenia powrotu branży restauracyjnej do normalności, a bohaterami będą najlepsze flagowe dania topowych szefów kuchni. W tym roku festiwal potrwa niemal trzy tygodnie, od 9 do 27 czerwca.
Zobacz też: Zaproś szefa kuchni do swojego domu
- Tegoroczny Restaurant Week będzie szczególny z kilku powodów. Festiwal ma za zadanie pomóc restauracjom odrodzić się po kilku miesiącach zamknięcia. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu wspaniałych gości to się uda! Ponadto podczas wiosennej edycji goście, poza utęsknioną atmosferą restauracji, doświadczą popisowych dań stworzonych w wiodących restauracjach. Festiwalowa edycja bestsellerowych dań będzie więc przede wszystkim przedstawieniem najlepszych restauracji "w pigułce" - tak, aby goście, prócz samej atmosfery restauracyjnej, mogli poczuć również najchętniej wybierane smaki w restauracjach - czytamy w oświadczeniu prasowym organizatorów festiwalu Restaurant Week, Pawła Światczyńskiego i Macieja Żakowskiego.
Jak to działa?
W ramach Festiwalu wybrane restauracje przygotowują trzydaniowe menu, na które składa się wcześniej wybrany przez gości zestaw: przystawka, danie główne i deser. Każda restauracja opracowuje dwa warianty menu - zazwyczaj jeden zawiera danie mięsne, a drugi rybę lub propozycję jarską. Taki zestaw w każdej z restauracji dostępny jest w specjalnej, festiwalowej cenie - w tym roku jest ona o 10 zł wyższa niż do tej pory i wynosi 59 zł za osobę. Dodatkowo, każdy pełnoletni gość otrzymuje darmowy koktajl Martini Fiero&Kinley tonic water.
W tej edycji wsparcie dla otwarcia restauracji przekazała marka Coca-Cola, która wszystkim uczestniczącym w akcji lokalom przekazała za darmo napój Coca-Cola Zero. Goście będą mogli go zakupić za 5 zł, a kwota ta w całości trafi na konto restauracji. Ponadto, można wziąć udział w konkursach, gdzie do wygrania są kolacje w najlepszych restauracjach świata, a także inne niespodzianki.
Zobacz także: Carpaccio - gdzie je zjeść i czy warto?
Aby wziąć udział w festiwalu należy skorzystać z wygodnego i szybkiego systemu rezerwacji online. Na stronie internetowej można przeglądać oferty restauracji w różnych miastach Polski. Należy wybrać restaurację, liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu i dokonać płatności. Następnie w określonym dniu wystarczy udać się do restauracji i cieszyć się trzydaniowym doświadczeniem restauracyjnym. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
23 restauracje z Trójmiasta
W gronie restauracji z Trójmiasta, które biorą udział w tej edycji Festiwalu, są zarówno stali bywalcy, jak i zupełnie nowe lokale.
- Z organizacją wydarzenia w Trójmieście nie było większych problemów, choć oczywiście są restauracje, których zabraknie ze względu na chociażby popandemiczne problemy pracownicze. Jednak w tej edycji udział biorą 23 trójmiejskie restauracje. Mamy kilku debiutantów, w tym Restaurację Belona w Gdyni, Restaurację Fisherman i Małe Molo w Sopocie czy Spożywczy Food&Drinks w Gdańsku. Udało nam się również nawiązać ciekawe współprace ambasadorskie, w tym z Martą Frej, Magdą Danaj (Porysunki) czy Zofią Cudny (makecookingeasier) - mówi Robert Sęk, koordynator trójmiejskiej odsłony wydarzenia.
Trójmiejskie restauracje biorące udział w Festiwalu:
- Aioli inspired by Gdańsk,
- Atelier BonŻur (Gdańsk),
- Belona (Gdynia),
- Dancing Anchor (Gdańsk),
- Ducha 66 (Gdańsk),
- Fellini (Gdańsk),
- Fidel (Sopot),
- Filharmonia (Gdańsk),
- Fisherman (Sopot),
- Gvara (Gdańsk),
- Harmonia (Gdańsk),
- Małe Molo (Sopot),
- Mono Kitchen (Gdańsk),
- Neon Streetfood Bar (Gdynia),
- Pelican (Sopot),
- Piwnica Rajców(Gdańsk),
- Pop in Diner&Bar (Gdynia),
- Przepis na (Gdańsk),
- Przystanek Orłowo (Gdynia),
- Punkt (Gdynia),
- Spożywczy Food&Drinks (Gdańsk),
- Szklarnia (Sopot),
- Villa Eva (Gdańsk).
Menu: przystawka, danie główne i deser
Wśród trzydaniowych propozycji kulinarnych przygotowanych przez trójmiejskie restauracje znaleźć można zarówno klasyczne dania kuchni polskiej i popularne dania z krajów europejskich, takie jak: makaron ravioli, risotto, burgery, skrzydełka z kurczaka, pierś z kaczki, dorsz curry czy łosoś Gravlax, jak i bardziej wyszukane propozycje i zestawienia, np. bób z kurkami, ragût z dzika, krem z pieczonego czosnku, żabnica podana na konfiturze z kopru włoskiego, carpaccio z buraka czy tatar z bawety wołowej.
Goście będą mogli spróbować znanych i lubianych deserów, m.in.: brownie, czekoladowy fondant, sernik, panna cottę, lodowe sorbety, eton mess, jak i oryginalniejszych słodkości - słynnego mleka gdańskiego, chłodnika śliwkowego, puddingu kokosowego z tapioki czy musu z palonej białej czekolady i rokitnika. W ofercie festiwalowej dostępne są dania mięsne, ryby i owoce morza, propozycje wegetariańskie oraz oparte na sezonowych produktach, takich jak szparagi, rabarbar czy truskawki. Każdy ma więc szansę wybrać coś dla siebie.
- Przygotowaliśmy również wydarzenia specjalne, które można znaleźć na naszej stronie internetowej. Są to degustacja polskich wódek wraz z doborem przekąsek w restauracji Ducha 66. Także w tym miejscu odbędzie się degustacja polskich win wraz z doborem przekąsek. Degustację win - również z dobranymi przekąskami - przygotuje także gdańska Probiernia - mówi Robert Sęk.
Czytaj też: Ostrygi coraz trudniej dostępne. Jak przyrządzić je w domu?
Trzy dania, doświadczenia i wspomnienia
Restaurant Week to największa i najpopularniejsza tego typu impreza kulinarna w Polsce. Festiwal - od czasu powstania w 2014 roku - ma na celu promowanie i wspieranie polskich restauracji. Lokale wybierane są na podstawie jakości kuchni i używanych produktów, a także poziomu autorskiego menu i obsługi kelnerskiej. Ideą akcji jest przełamywanie barier, które powstrzymują nas przed częstym stołowaniem się "na mieście". To okazja do poznawania najlepszych restauracji i nowych miejsc w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Restaurant Week zwykle odbywa się dwa razy do roku - wiosną i jesienią. W nadchodzącej edycji udział weźmie prawie 400 restauracji z 14 regionów kraju, m.in. z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala.
Festiwal odbywa się w duchu zero-waste i pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowana żywność w restauracjach ograniczona jest do minimum.
Liczba miejsc jest ograniczona, więc warto już teraz zarezerwować stolik do interesującego nas lokalu.
Dla naszych czytelników mamy też konkurs, w którym można wygrać 3 kody na rezerwację stolików podczas Restaurant Week.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2021-06-03 07:29
Mieszkańcy (4)
Tylko mieszkańcy uciekają z Trójmiasta na długi weekend i tu jest problem. Ludzie potrzebują przestrzeni, zieleni, spokoju i luzu.
- 30 3
-
2021-06-03 11:34
Nie wypowiadaj się w moim imieniu.
Naucz się mówić "ja", "mi", a nie "Ludzie", "Mieszkańcy".
- 5 2
-
2021-06-03 07:55
ja nie uciekam (2)
mam dom z ogrodem na codzien ciszę i spokój
- 6 3
-
2021-06-03 08:59
(1)
Dom z ogrodem na Kartuskiej ?:D czy może suchanino przy głównej drodze
- 5 1
-
2021-06-03 09:33
A jak Suchanino w bok?
- 4 1
-
2021-06-03 20:18
(3)
Gastronomia każdemu jest potrzebna. Wykształciuchom - żeby spędzić przyjemnie czas i nie siedzieć nad garami, Pierwszemu Sortowi - żeby chodzić między stolikami z wyciągniętymi rękoma po piątaka, albo papierosa.
- 10 7
-
2021-06-04 07:26
przecież PiS dał wam proletariuszom 500+
ale rozumiesz - że to forsa to nie jest tylko na przechlanie...
możesz z dzieckiem pójść do restauracji - niech się smark kultury i obycia od ludzi uczy- 2 2
-
2021-06-04 06:50
A co tylko wyksztalciuchy są głodni. Kto to pisze. Jakiś prymityw co zazdrości. (1)
Masz problem. Też łapy po piątaka wyciągasz. Ja jestem na emeryturze. Chodzę do knajpy przynajmniej raz w tygodniu. Daje nawet dychę do,, łapy,, ale tylko jak jestem dobrze obsłużony. Dzięki tym piatakom studenci mają na życie.
- 3 1
-
2021-06-04 11:24
Ale Pierwszy Sort nie chodzi do restauracji pracować, tylko nagabywać klientów i jest przez pracowników restauracji przeganiany.
- 0 0
-
2021-06-03 13:49
Najpierw oddajcie pieniądze za poprzedni restaurant week, który się nie odbył (4)
Ostatni Restaurant Week, który miał się odbyć w październiku, został odwołany z powodu wprowadzonych obostrzeń. Rozumiem, że siła wyższa, ale brak możliwości odzyskania wpłaconych pieniędzy skutecznie zniechęca do wzięcia udziału jeszcze kiedykolwiek w tym przedsięwzięciu.
- 25 4
-
2021-06-06 15:16
Dzień Dobry,
poprzednia edycja nie odbyła się ze względów pandemicznych.
Oczywiście, że istnieje możliwość wykorzystania biletu z poprzedniej edycji w cenie 49 nie 59 pln.
wystarczy wejść na koto Gościa gdzie w zakładce " Twoje rezerwacje" znajduje się voucher do wykorzystania. Jeśli pojawiają się jakiekolwiek problemy prosimy o kontakt z biurem obsługi info@restaurantclub.pl
Serdecznie pozdrawiam- 2 0
-
2021-06-04 10:17
środki nie przepadły
Jak zalogowałam się na konto, to miałam info, że mam już opłaconą rezerwację i teraz muszę tylko wybrać termin i lokal, nic nie przepadło
- 1 2
-
2021-06-04 06:18
Serio??
Jeśli tak, to źle świadczy nie o idei a o uczestniczącej w niej knajpie.
- 4 0
-
2021-06-03 17:54
Przecież teraz rezerwujesz za vouchery z poprzedniego - i masz jeden gratis
- 1 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.