• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bez pączusia ani rusz!

Dorota Korbut
7 lutego 2002 (artykuł sprzed 22 lat) 
Rożki, zawijańce, a nawet rogale z adwokatem, brzoskwiniami i czekoladą - pączki często nie przypominają już lukrowanej buły z dżemem. A ponieważ dziś tłusty czwartek, przy cukierniach już od rana ustawiają się kolejki. I choć nikt dokładnie nie wie, skąd wziął się taki obyczaj, tego dnia nawet zdeklarowani przeciwnicy ciastek ulegają słodkiej pokusie.

Dawniej w Polsce karnawał, czyli "zapusty", świętowano hucznie. Rygorystycznie przestrzegano także Wielkiego Postu, więc od tłustego czwartku aż do tłustego wtorku wszyscy objadali się na zapas.

- Ucztę kończył dopiero "podkurek", czyli śniadanie spożyte przed pierwszym pianiem kura w środę popielcową - opowiada ks. dr Jerzy Kownacki, wykładowca Gdańskiego Seminarium Duchownego. - Już za czasów króla Poniatowskiego odnotowano, że tłusty czwartek obchodzono hucznie, a na stołach nie mogło zabraknąć "pączków domowych, na smalcu smażonych" lub chrustu, czyli faworków - "ciastek podługowatych i kruchych". Ale skąd pączki akurat w ten dzień? Pewnie stąd, że jest to tłusta potrawa i do tłustego czwartku znakomicie pasowała. W Poznaniu jednak bardziej popularne są rogale Świętego Marcina.

Natomiast na Kielecczyźnie huczniej obchodzi się tłusty wtorek, a nie czwartek. Według ludowych podań, tradycja pączkowej uczty sięga XVII wieku. Wówczas w Krakowie żył rajca o nazwisku Comber. Gnębił krakowskie przekupki, więc w dzień jego śmierci - a był to czwartek - uradowane handlarki wyprawiły wielkie przyjęcie z górą świeżo wypieczonych pączków.


I choć niewielu pamięta tę legendę, w tłusty czwartek cukiernie są oblegane już od rana.

- Wypiekanie pączków rozpoczęliśmy o północy - mówi Krzysztof Nowak, właściciel gdańskiej cukierni. - Kształtu nie zmieniliśmy już od lat - jesteśmy wierni tradycji. Nadal naszym "numerem 1" są pączki z dżemem różanym, z których słyniemy od lat. Rozszerzyliśmy jednak asortyment. Od 2 lat sprzedajemy pączki z jabłkiem i adwokatem, a rok temu zaczęliśmy wypiekać te ciastka z wiśnią i truskawką. W tłusty czwartek skoro świt witamy kolejkę ludzi pod drzwiami. Ustawiają się w ogonku na długo przed otwarciem - czyli przed godziną... 6.00!

Natomiast w gdyńskim barze "Pączuś" ucztują amatorzy słodkości podawanych na gorąco. Tu mogą wybrać nadzienie z adwokatem, czekoladą, brzoskwiniami, wiśniami, budyniem, twarogiem, czy rodzynkami. Pączki kuszą też różnymi kształtami - trójkąta lub rogalika.
Głos WybrzeżaDorota Korbut

Opinie (13)

  • Gdzie najlepsze pączki?

    Moim faworytem sa paczki obok Galerii Centrum we Wrzeszczu. A wsze idealne pączki?
    Oczywiście najlepsze są w Poznaniu, ale coz do Poznania daleko...

    • 0 0

  • Skąd GW wie, że od rana ustawiają się kolejki, skoro dopiero jest 3 w nocy? A może ktoś już stoi? Ide sprawdzić i sam się ustawię, żeby nie było, że GW kłamie.

    • 0 0

  • hurej

    coś pięknego i nie drogo (oczywiście wypiek własny)

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane