- 1 Jak zniszczono Rady Dzielnic w Gdyni (57 opinii)
- 2 Lądowanie w Poznaniu przez nocny Duathlon (57 opinii)
- 3 PKP chce oddać Gdyni tunel. Szansa na zmiany w centrum (114 opinii)
- 4 Wybudują chodnik w miejscu prowizorki (48 opinii)
- 5 Pozostałości baterii mającej bronić portu (64 opinie)
- 6 Odnaleziono ciało zaginionego nurka (135 opinii)
Niedziela dla łasuchów kochających tradycyjne i lokalne produkty
Kilkudziesięciu wystawców z pomorskiego regionu już w najbliższą niedzielę zaprezentuje swoje wyroby na XI Pomorskim Święcie Produktu Tradycyjnego. To świetna okazja do spróbowania prawdziwych tradycyjnych kulinariów.
Pomorskie czwarte w Polsce. 175 produktów na liście
Nasz region zajmuje dobre, czwarte miejsce w Polsce pod kątem liczby zarejestrowanych wyrobów spożywczych, mamy ich aż 175. Lista produktów prowadzona jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a niedzielne święto będzie znakomitą okazją do spróbowania większości z nich.
Dla każdego coś dobrego
Tego dnia wystawcy, głównie panie zrzeszone w kołach gospodyń wiejskich zaprezentują m.in. kiszkę kaszubską, kotlety, polewkę z ryb po kaszubsku, smalec ze skwarkami podany na domowym chlebie żytnim oraz słynne w regionie ruchanki, czyli placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego. Nie obejdzie się bez przetworów w słoikach: konfitury, dżemy, syropy, soki pochodzące z ich gospodarstw.
Dla amatorów ryb też coś się znajdzie, bo w jeziorach Raduńskich tworzących Szwajcarię Kaszubską odławiane i wędzone są sielawy nazywane przez Kaszubów "morynką". Ponadto na stoiskach znajdziemy dorsze, makrele i tradycyjne śledzie kaszubskie, czyli hylyngi opiekane z cebulą i pasztetem z pomuchla (dorsza).
Z kolei smakosze wyrobów mięsnych będą mieli okazję spróbować czarnego salcesonu (blutka), wędzonego boczku wieprzowego, kaszanki po kaszubsku, wątrobianki (leberka) czy wędzonej szynki wieprzowej ze staropolskich masarni.
Pojezierze kaszubskie słynie z uprawy wyjątkowo aromatycznych truskawek, które mają już stuletnią tradycję. Doceniła to Unia Europejska nadając truskawce kaszubskiej znak żywności wysokiej jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne. Gospodynie z pewnością zadbają o konfitury i kompoty z tych owoców. Ponadto będzie kaszubski sernik z ziemniakami, rogaliki z wiśniami, młodzowy kuch z kruszonką i wafle gdańskie. Natomiast z regionów kociewskich pojawią się tradycyjne fefernuski, grochowinki i bómbómy z dekla.
W godz. 10:30-16 odbędzie się konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki". Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach: na najlepszy produkt (dla producentów tradycyjnych i lokalnych produktów żywnościowych) oraz na najlepszą potrawę kuchni pomorskiej (wyłącznie dla restauratorów prowadzących całoroczną działalność gastronomiczną).
Miejsca
Opinie (30) 3 zablokowane
-
2017-06-10 16:46
Wielebny
Czy będzie ks. Kaziu Sowa ?
- 3 3
-
2017-06-10 17:53
produktem lokalnym jest chleb "Oliwski"
to powinno być promowane
- 5 0
-
2017-06-10 20:42
Zacznijmy doceniać wszystko to co nasze. Pomieszkajcie trochę w innych krajach, a przestaniecie biadolic, że drogo.
Jedzenie bez tony chemii jest warte każdej kasy. Widzieliście ile chleb w UK ma skladnikow? Słyszeliście ile w Europie pakują antybiotyków w drób?
Ludzie kilometry robią do sklepów z wiejska żywnością, żeby ogranicżyć choć trochę ilość chemii. Czapki z głów przed rolnikami i producentami zdrowej, smacznej, polskiej żywności
Dlaczego ludzie na zachodzie tyją? Odpowiedź patrz powyżej.- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.