• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Niedziela dla łasuchów kochających tradycyjne i lokalne produkty

Arnold Szymczewski
9 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Już w najbliższą niedzielę w Oliwie będzie można spróbować i kupić najlepsze lokalne produkty. Już w najbliższą niedzielę w Oliwie będzie można spróbować i kupić najlepsze lokalne produkty.

Kilkudziesięciu wystawców z pomorskiego regionu już w najbliższą niedzielę zaprezentuje swoje wyroby na XI Pomorskim Święcie Produktu Tradycyjnego. To świetna okazja do spróbowania prawdziwych tradycyjnych kulinariów.



Regionalne produkty kulinarne:

Jeśli planujesz iść w niedzielę do kościoła, wybierz katedrę Oliwską. O godz. 10 rozpocznie się msza święta w intencji osób zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności, a w godzinach 9-17 przy ul. Biskupa Edmunda Nowickiego zobacz na mapie Gdańska lokalni wystawcy, producenci i przetwórcy zaprezentują swoje wyroby wytwarzane według tradycyjnych metod.

Pomorskie czwarte w Polsce. 175 produktów na liście

Nasz region zajmuje dobre, czwarte miejsce w Polsce pod kątem liczby zarejestrowanych wyrobów spożywczych, mamy ich aż 175. Lista produktów prowadzona jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a niedzielne święto będzie znakomitą okazją do spróbowania większości z nich.

Dla każdego coś dobrego

Tego dnia wystawcy, głównie panie zrzeszone w kołach gospodyń wiejskich zaprezentują m.in. kiszkę kaszubską, kotlety, polewkę z ryb po kaszubsku, smalec ze skwarkami podany na domowym chlebie żytnim oraz słynne w regionie ruchanki, czyli placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego. Nie obejdzie się bez przetworów w słoikach: konfitury, dżemy, syropy, soki pochodzące z ich gospodarstw.

Dla amatorów ryb też coś się znajdzie, bo w jeziorach Raduńskich tworzących Szwajcarię Kaszubską odławiane i wędzone są sielawy nazywane przez Kaszubów "morynką". Ponadto na stoiskach znajdziemy dorsze, makrele i tradycyjne śledzie kaszubskie, czyli hylyngi opiekane z cebulą i pasztetem z pomuchla (dorsza).

Z kolei smakosze wyrobów mięsnych będą mieli okazję spróbować czarnego salcesonu (blutka), wędzonego boczku wieprzowego, kaszanki po kaszubsku, wątrobianki (leberka) czy wędzonej szynki wieprzowej ze staropolskich masarni.

Pojezierze kaszubskie słynie z uprawy wyjątkowo aromatycznych truskawek, które mają już stuletnią tradycję. Doceniła to Unia Europejska nadając truskawce kaszubskiej znak żywności wysokiej jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne. Gospodynie z pewnością zadbają o konfitury i kompoty z tych owoców. Ponadto będzie kaszubski sernik z ziemniakami, rogaliki z wiśniami, młodzowy kuch z kruszonką i wafle gdańskie. Natomiast z regionów kociewskich pojawią się tradycyjne fefernuski, grochowinki i bómbómy z dekla.

W godz. 10:30-16 odbędzie się konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki". Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach: na najlepszy produkt (dla producentów tradycyjnych i lokalnych produktów żywnościowych) oraz na najlepszą potrawę kuchni pomorskiej (wyłącznie dla restauratorów prowadzących całoroczną działalność gastronomiczną).

Wydarzenia

XI Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego (2 opinie)

(2 opinie)
jarmark

Miejsca

Opinie (30) 3 zablokowane

  • Wielebny

    Czy będzie ks. Kaziu Sowa ?

    • 3 3

  • produktem lokalnym jest chleb "Oliwski"

    to powinno być promowane

    • 5 0

  • Zacznijmy doceniać wszystko to co nasze. Pomieszkajcie trochę w innych krajach, a przestaniecie biadolic, że drogo.
    Jedzenie bez tony chemii jest warte każdej kasy. Widzieliście ile chleb w UK ma skladnikow? Słyszeliście ile w Europie pakują antybiotyków w drób?
    Ludzie kilometry robią do sklepów z wiejska żywnością, żeby ogranicżyć choć trochę ilość chemii. Czapki z głów przed rolnikami i producentami zdrowej, smacznej, polskiej żywności
    Dlaczego ludzie na zachodzie tyją? Odpowiedź patrz powyżej.

    • 3 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane