• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mocno nieświeży problem rzeźnika

Katarzyna Wiatroszak
3 czerwca 2005 (artykuł sprzed 19 lat) 
Przeterminowane wędliny, mięso oraz kiełbasy smarowane olejem znalazły "Gazeta" i Państwowa Inspekcja Handlowa w sklepie Zbigniewa Nowaka, wiceprezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

O tym, że w mięsnym przy ul. Kombatantów 4/10 na gdańskiej Zaspie serwuje się przeterminowany towar, zawiadomiła nas czytelniczka. Wspólnie z pracownikami Państwowej Inspekcji Handlowej udaliśmy się na zakupy. Inspektorzy stwierdzili, że mięso, które kupiliśmy, jest nieświeże i przeprowadzili kontrolę całego towaru. Ze sprzedaży wycofali ok. 46 kg wyrobów mięsnych - 35 kilogramów to produkty przeterminowane i zepsute, 11 kilogramów wędlin było sztucznie "odświeżanych" (prawdopodobnie smarowano je olejem dla lepszego wyglądu). Inspektorzy znaleźli także uchybienia formalne: na niektórych towarach nie było widocznych cen, część produktów nie miała dat przydatności do spożycia, a trzy sprzedawczynie nie posiadały aktualnych badań lekarskich.

Pracownicy oraz kierownik sklepu będą składać wyjaśnienia w PIH-u.
Inspekcja spróbuje ustalić, czy to jednorazowa wpadka, czy też normalna praktyka w placówce.

Współwłaścicielem sklepu Rzeźnik jest Zbigniew Nowak - wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz radny powiatu gdańskiego. Nowak nie ma nic przeciwko temu, żeby PIH skontrolowała pozostałe jego sklepy (jest ich w Trójmieście kilkanaście).

- Jestem przekonany, że ta sytuacja nie powtarza się w żadnym z punktów sieci Zakłady Mięsne Nowak - twierdzi. W sklepie Rzeźnik Zbigniew Nowak przeprowadził wczoraj szkolenie dla kierowników sklepów, aby takie sytuacje się nie powtarzały. Zaproszono na nie PIH.

W tym sklepie na Zaspie inspektorzy gdańskiego oddziału Państwowej Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrolę, która zakończyła się utylizacją kilkudziesięciu kilogramów towaru.

Elżbieta Łobacz - zastępca wojewódzkiego inspektora państwowej inspekcji handlowej w Gdańsku.

W trakcie postępowania będziemy wyjaśniać, kto konkretnie odpowiada za zaistniałą sytuację. Wstępnie możemy powiedzieć, że odpowiedzialny jest zawsze bezpośredni sprawca, czyli pracownik i jego kierownik. Dodatkowo właściciel odpowiada z tytułu braku nadzoru. Po wyjaśnieniach zdecydujemy, czy skierujemy wnioski o ukaranie do Sądu Grodzkiego czy do prokuratury, a także na kogo personalnie nałożymy mandaty [ich maksymalna wysokość to 500 zł - red.].


Zbigniew Nowak - współwłaściciel sklepu

Żałuję, że nikt wcześniej o nieprawidłowościach nie informował bezpośrednio nas - mnie i brata Ryszarda, odpowiadającego za sklepy detaliczne. Na pewno wyciągniemy z tego konsekwencje. To dla nas sygnał, by częściej przeprowadzać wewnętrzne kontrole w naszych sklepach i dokładniej szkolić personel, przede wszystkim kierowników - to oni bezpośrednio za to odpowiadają. Kierownik musi wiedzieć, że towar nienadający się do spożycia musi trafić do utylizacji. On za to odpowiada.
Gazeta WyborczaKatarzyna Wiatroszak

Opinie (258)

  • dajmy spokoj z tym tematem

    ktos kto prowadzi wlasny interes wie jak trudno kieruje sie ludzmi,a jesli ma sie spora firme to wlasciel nie zajmuje sie dogladaniem wszystkim.do tego sa ludzie.min sa kierowniczki sklepow ktore maja dbac zby towar byl swiezy a klienci zadowoleni.Jesli sygnaly nie docieraja do bezposrednich przelozonych to potem wlasciele cierpia przez wlasnie takie afery iwiele na tym traca.ale nie ma sie co przejmowac.kazdy je to co mu smakuje

    • 0 0

  • ?

    ludzie ktorzy pisza o zwrotach itp nie maja pojecia jak obwarowani jestesmy przepisami unijnymi odnosnie takich wlasnie rzeczy.nikt z was nie pamieta jak w tv podawali ze w stajni,zgodnie z uchwala UE,ma byc odpowiedni przeciag czy cos takiego.wymyslaj nawet rozmiary ogorkow,ziemniakow.wiec nie zdziwie sie jak w branzy miesnej tez cos glupiego wymyslili ,zlowili jednego z lepszych w tej branzy i chca go wypchnac...

    • 0 0

  • Dzieki gaiiuxie za prowokacje

    co prawda nie zlustrowałem Sopotu od str. porządków i czystości, ale jadac scieżką rowerową po jednej i drugiej str. jest 3-x gorzej niz w najgorszym sklepie Nowaka, których tam nie zauważyłem, natomiast na plaży budujecie betonowe bunkry, starsi ludzie pchaja się na siezki rowerowe, brak koszy na śmieci.
    Jedyny pożytek to ten, ze można wjechac na rowerku na plac przed molo i tam niespodzianka. Podsumowanie zawodów Łuczniczych i spotkanie z moim przyjacielem Jerzym Jakobsche - no i wpadka organizacyjna ze Słowenią. Niestety organizator jak zwykle zajety bo to i Federacja , posłowie itd.itp. wiec za duzo czasu na rozmowe nam nie stało, ale nadrobimy to gdzie indziej, co prawda ma teraz przygotowania przed Madrytem i bedzie mało czasu. Za to pochwalam bunkrowanie dna zatoki i poszerzanie plaży. Nie przebija się inwestycja przy Aldze? Widac gallux nie podrożujesz po kraju i nie wiesz co sie gdzie robi, masz racje czasami lepiej życ w błogiej nieświadomości.

    • 0 0

  • wystarczą mi marku obrazy jakie wyniosłem ze szwecji a zwłaszcza takich wiosek jak sopot
    mówiłem na to: jak w pudełku lalki barbie
    problem w tym, że nasza mentalnośc srututututu......
    co do koszy na smieci masz zupełną racje i nie raz i nie dwa z bólem serca mieszanym z wściekłością waliłem bruda gdzie popadnie starając sie np pety lokalizować w studzienkach kanalizacyjnych:)
    jednak pomimo wielu niedociągnięć uważam, że obecna linia ratusza jest słuszna:)
    mile zaskoczył mnie fakt rezygnacji z części wpływów z wejścia na molo, bardzo mile bardzo....mam nadzieje, że po dojechaniu do mola zsiadłeś z rowera, bo jak widze rodzinke przecinającą plac obok fontanny na rowerkach to kiedyś nie zdzierżę i narobie takiego obciachu, że hey

    • 0 0

  • "Jesli sygnaly nie docieraja do bezposrednich przelozonych to potem wlasciele cierpia przez wlasnie takie afery iwiele na tym traca"

    nazwać ci idiotką to przegiecie, ale nazwać cię z kolei blondynką to byłby już komplement

    • 0 0

  • " (RadioZet)
    Od 25 czerwca będzie można dojechać pociągiem z Warszawy do Gdańska już za niecałe 25 złotych. Szybka Kolej Miejska z Trójmiasta dogadała się z Kolejami Mazowieckimi i uruchamia tanie połączenie. Jedyna niedogodność to przesiadka w Iławie. "

    no proszę, a do sopotu to wuj??

    • 0 0

  • KOMUS PRZYTYKAC TO ŁATWO...

    Komus przytykac,wytykac to jest bardzo łatwo,nie.Łatwo jest powiedziec:Nowak ty trucicielu.Zdecydowana wiekszość tych wypowiedzi jest pisana przez pieniaczy,mącicieli,awanturników,zazdrośników,czy wręcz pospolite "sępy".Z wielu wypowiedzi bije wrecz wrogość,agresja,byle tylko dowalić,podsycić,dolać benzyny do ognia.Czytając te wypowiedzi mam wrażenie ze to jakiś zwariowny konkurs o tytuł najbardziej agresywnej,ciętej opini!To nie jest Rzym i gladiatorzy żeby wołać:zabij,zabij!
    Tak już w życiu jest:"gdzie drwa rąbioą tam wióry lecą"Oczywiście że sytuacja opisana jest naganna i winnych powinno sie ukarać.Ale z pełnym obiektywizmem!
    Facet daje robotę kilkuset osobom.Przez ileś lat karmi nas w miare fajnie i smacznie.A teraz przez jakąś szurnietą sklepową podnosi sie krzyk:Nowak ty taki,owaki!Opamietajcie sie troszke.Chyba macie ciut niepoukladane w głowach jeżeli uważcie że facet który zdobywa nagrody na wszystkich waznych europejskich wystawach,który ma zezwolenie na rynek całej europy każe sklepowej wystawiac stare towary!Absurd,nonsens.
    Jeżeli w mercedesie akurat złapiecie "gumę",to już mercedes zły??Też bedziecie tak awanturować??Więcej rozsądku Kochani..
    Panie Nowak:winych ukarać,dyscypline zaostrzyć,ale marke i smak trzymać!
    Życze powodzenia.

    • 0 0

  • Polska kapitalistyczna- pracownicy socjalistyczni

    Tylko idiota budowałby sieć sklepów w których kazałby sprzedawać śmierdzące mięso. Przyczyną takiega stanu jest nieudolność pracowników, którzy nie wiedzą ile towaru powinni zamówić danego dnia. Zamawiają bezmyśnie, a nastepnie nie wiedzą co mają zrobić z nadwyżką i w obawie przed zwolnieniem wciskają ludziom "śmierdziela" bo przecież z za lady klient nie wyczuje, a co będzie później to już przekracza granicę wyobraźni sprzedawcy.
    Sugestia dla gazet: wyślijcie chociaż jednego kreta do jakiegoś zakładu drobiarskiego np: pod Brukselą, a przekonacie się, że dostarczy wam ciekawych materiałów o higienie w UE z której mamy brać przykład.

    • 0 0

  • Polska to bardzo piękny kraj

    • 0 0

  • praca "na sztukę"

    zupełnie nie zgadzam się z opnią tekli, że wina lezy po stronie pracowników, pracuję co pprawda w zupełnie innej branży ale często wymieniam się opiniami z przyjaciólmi co dzieje się u nich i u mnie w firmie, ZAWSZE szef firmy dokładnie wie, co robi się w jego zakładzie i liczy dokładnie każdą dodatkowo uzyskaną z tzw. robienia "na sztukę" złotówkę. Tak to własnie wygląda jak u Nowaka, u niego samrowanie olejem, w piekarniach krojenie chleba z dnia poprzedniego i sprzedawanie na drugi dzień "odświeżanie" ciast, w firmach mechanicznych wkładanie starych części itd.. itd.. Ale łatwo można było to przewidzeć. Zastanówmy się, od roku w Polsce zanotowano wzrost gospodarczy a nie wzrosło zaitrudnienie ani inwestycje, wniosem z tego nasuwa się bardzo prosty, więcej pracy więcej odwalania na sztukę i dorabiania się małych i średnich przedsiębiorców, ale zapytaj się któregoś jak mu idzie:) u każdego kombinują pracownicy i ledwie wiąze koniec z końcem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich konsumentów.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane