• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mocno nieświeży problem rzeźnika

Katarzyna Wiatroszak
3 czerwca 2005 (artykuł sprzed 19 lat) 
Przeterminowane wędliny, mięso oraz kiełbasy smarowane olejem znalazły "Gazeta" i Państwowa Inspekcja Handlowa w sklepie Zbigniewa Nowaka, wiceprezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

O tym, że w mięsnym przy ul. Kombatantów 4/10 na gdańskiej Zaspie serwuje się przeterminowany towar, zawiadomiła nas czytelniczka. Wspólnie z pracownikami Państwowej Inspekcji Handlowej udaliśmy się na zakupy. Inspektorzy stwierdzili, że mięso, które kupiliśmy, jest nieświeże i przeprowadzili kontrolę całego towaru. Ze sprzedaży wycofali ok. 46 kg wyrobów mięsnych - 35 kilogramów to produkty przeterminowane i zepsute, 11 kilogramów wędlin było sztucznie "odświeżanych" (prawdopodobnie smarowano je olejem dla lepszego wyglądu). Inspektorzy znaleźli także uchybienia formalne: na niektórych towarach nie było widocznych cen, część produktów nie miała dat przydatności do spożycia, a trzy sprzedawczynie nie posiadały aktualnych badań lekarskich.

Pracownicy oraz kierownik sklepu będą składać wyjaśnienia w PIH-u.
Inspekcja spróbuje ustalić, czy to jednorazowa wpadka, czy też normalna praktyka w placówce.

Współwłaścicielem sklepu Rzeźnik jest Zbigniew Nowak - wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz radny powiatu gdańskiego. Nowak nie ma nic przeciwko temu, żeby PIH skontrolowała pozostałe jego sklepy (jest ich w Trójmieście kilkanaście).

- Jestem przekonany, że ta sytuacja nie powtarza się w żadnym z punktów sieci Zakłady Mięsne Nowak - twierdzi. W sklepie Rzeźnik Zbigniew Nowak przeprowadził wczoraj szkolenie dla kierowników sklepów, aby takie sytuacje się nie powtarzały. Zaproszono na nie PIH.

W tym sklepie na Zaspie inspektorzy gdańskiego oddziału Państwowej Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrolę, która zakończyła się utylizacją kilkudziesięciu kilogramów towaru.

Elżbieta Łobacz - zastępca wojewódzkiego inspektora państwowej inspekcji handlowej w Gdańsku.

W trakcie postępowania będziemy wyjaśniać, kto konkretnie odpowiada za zaistniałą sytuację. Wstępnie możemy powiedzieć, że odpowiedzialny jest zawsze bezpośredni sprawca, czyli pracownik i jego kierownik. Dodatkowo właściciel odpowiada z tytułu braku nadzoru. Po wyjaśnieniach zdecydujemy, czy skierujemy wnioski o ukaranie do Sądu Grodzkiego czy do prokuratury, a także na kogo personalnie nałożymy mandaty [ich maksymalna wysokość to 500 zł - red.].


Zbigniew Nowak - współwłaściciel sklepu

Żałuję, że nikt wcześniej o nieprawidłowościach nie informował bezpośrednio nas - mnie i brata Ryszarda, odpowiadającego za sklepy detaliczne. Na pewno wyciągniemy z tego konsekwencje. To dla nas sygnał, by częściej przeprowadzać wewnętrzne kontrole w naszych sklepach i dokładniej szkolić personel, przede wszystkim kierowników - to oni bezpośrednio za to odpowiadają. Kierownik musi wiedzieć, że towar nienadający się do spożycia musi trafić do utylizacji. On za to odpowiada.
Gazeta WyborczaKatarzyna Wiatroszak

Opinie (258)

  • Ja to cierpialem

    TEZ SIE KIEDYS ZATRUJEM JEDZENIEM NA SKWERKU KOSCIUSZKI, SCHABOWYM Z KAPUSTA OOO CENA BYLA TEGO POSILKU SUPER ALE MUSIALEM SKOZYSTAC Z PORADY DOKTORA.A O RYBKACH TO JUZ NIE MOWIE . TRZEBA MIEC ORGANIZM DO TEGO DAN PRZYSTOSOWANY ZEBY BAKTERIE ZWALCZAL, LICZY SIE SZMAL . TRZEBA TOWAR SPRZEDAC , TERAZ TYLKO KONSUMUJE JEDZONKO W RESTARACJACH . NAUKA NIE POSZLA W LASS. NIE WIERZE JUZ W TE BUDKI NA SKWERKU ZE MOGA MIEC DOBRE JAKOSCI JEDZENIE .TAM SENEPID POWINIEN CZESCIEJ KONTROWAC JAKOSC SERWOWANEGO POKARMU. WKONCU PO TO JEST TA FIRMA ZEBY DBAC O JAKOSC I HIGENE TOWAROW I PLACOWEK .

    • 0 0

  • ?

    Jakoś nie wierzę p.Nowakowi. Zapewne ludzie pracujący dla niego obawiali się zwolnień w razie nie dostosowania się do poleceń "szefa".

    • 0 0

  • Zaduma

    Współwłaścicielem sklepu Rzeźnik jest p.Nowak a drugi Pan jest bez winy!Sklepów mięsnych jest dużo to prawda,ale czy jutro nie będzie ktoś inny z tej branży.Biedni są kierownicy tych placówek bo to będzie ich wina.Sadzę ,że brak odpowiednich przepisów w tej materii będzie generować takie skutki jak w tej placówce.Czy afera Constaru nic nas nie nauczyła.Życzę zdrowego mięsa,

    • 0 0

  • nowak zwirki wigury

    ja nie wiem jestem stalym klientem na zaspie ul.zwirki wigury jest tam bardzo mila obsluga i czysto oraz zawsze swieze mieso i wedliny moze to zalezy od sklepu i jego kierownika\czki ja tam nie nazekam

    • 0 0

  • nowak zwirki wigury

    dolanczam sie do opini ze jet tam super obsluga i dobre jedzenie ale ten obok kummer ma za to syf moze za niego powinni sie tez zabrac

    • 0 0

  • Bez przesady!!

    Moim zdaniem powinna byc kontrola w sklepach kierownika!!a także jest tu wina kierwonika sklepu mięsnego i zastępcy do takich wyzwan i odpowidzialnosci trzeba wybierac prawidłowe osoby kótere maja juz paiery ze juz kiedys ten zawód wykonywały i zarządzały sklepem i towarem podczas nieobecnosci kierownika i mozna miec do niego zaufanie bo to przedewszystkim jest najwązniejsze oraz zgrana praca,który założył skelp Nowak!! Co do paierosów myśle że większosc osób jest uzalezniona i ilsoc pracy czyli np 12 lub więcej godz pracuy jest s****znie mięczoca i paieros niesprawia i niegra tu żadnej roli, zadnych kłpopów zgadzam sie z tym że niepowinno sie palic w sklepie przy towarze ale to że wogóle niemozna palic to jest juz przesada bo niekazdy człowiek wytrzymjue tak cięzka prece bez chociaz jednego papierosa!!!A całe dniowe prace w skepie to tez juz przeada bo pracownik mający dzieci i pełna rodzine niepowinien pracowac po tyle godz po ile pracuja ekspediętki kazda pracownica powinnia miec jeden dzien wolny w tygodniu!!!A jeszcze wracja pod uwage pracownice musza sprzedawac ten towar jeżlei im ktos nakazał a szef nieiwem co sie dzije prze cały czas w sklepie a zgrana paczka pracownic niepowinnia na siebei kablowac bo to jest zgrany zespół koleżnkai z pracy które prawie całe dnie ze sobą spędzają!!!A wy ludzie co was to intersuje rozumiem o tych nieświżysz wędlinach ale czepiac sie o papierosy większoc z was se jara albo siedzi przed telewizorem lub komputerem bo wasza praca to tylko papierki a praca w skpie mięsnym to normalnie nie do pojącie to chyba najgorsze co moze byc ale czego sie nierobi żeby miec chociaz na wyżywienie rodziny!!??

    • 0 0

  • to był tylko ten jedne sklep!!!

    Jeszcze jedno chciałąm dodac ten sklep w którym sanepid znalazł nieświerzy towar niebył to skep dokłdnie p.Nowaka tylko innego kierownika a mieo i wędliny były brane od p.Nowaka ale to nieznaczy że on włsnie ma nieświeze towary p.Nowak ma masranie w których naprawe jest piękny towar!! Jeszcze jedno zaraz po zajściu z tymi wedlinami oraz miesem sanepid sprawdził wszystkie sklepy tylko i wyłacznie p.Nowaka i niebyło tam ani deka nieświeżego towaru np w Brzeżnie,w Nowym Porcie itp.(tylko i wyłacznuie skelep p.Nowakai jego towar) poprostu ten sklep był trafiony i kierownik/czka tego sklepu był/a nieodpowiedzialna i niezdawał/a sobie sprawy ze nadejdzie taki dzien i sklep odwiedzi sanepid!!:]ja jadm wedliny tylko od Nowka i ani razu mi sie niezdażyło żebym sie zatruła czy co kolwiek innego tak samo moi znajomi!!

    • 0 0

  • GŁUPOTA LUDZKA NIE ZNA GRANIC

    JEŻELI W JEDNYM SKLEPIE
    DZIEJA SIĘ TAKIE RZECZY ,TO NIE ZNACZY ŻE W POZOSTAŁYCH TAK SIĘ DZIEJE.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane