• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mocno nieświeży problem rzeźnika

Katarzyna Wiatroszak
3 czerwca 2005 (artykuł sprzed 19 lat) 
Przeterminowane wędliny, mięso oraz kiełbasy smarowane olejem znalazły "Gazeta" i Państwowa Inspekcja Handlowa w sklepie Zbigniewa Nowaka, wiceprezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

O tym, że w mięsnym przy ul. Kombatantów 4/10 na gdańskiej Zaspie serwuje się przeterminowany towar, zawiadomiła nas czytelniczka. Wspólnie z pracownikami Państwowej Inspekcji Handlowej udaliśmy się na zakupy. Inspektorzy stwierdzili, że mięso, które kupiliśmy, jest nieświeże i przeprowadzili kontrolę całego towaru. Ze sprzedaży wycofali ok. 46 kg wyrobów mięsnych - 35 kilogramów to produkty przeterminowane i zepsute, 11 kilogramów wędlin było sztucznie "odświeżanych" (prawdopodobnie smarowano je olejem dla lepszego wyglądu). Inspektorzy znaleźli także uchybienia formalne: na niektórych towarach nie było widocznych cen, część produktów nie miała dat przydatności do spożycia, a trzy sprzedawczynie nie posiadały aktualnych badań lekarskich.

Pracownicy oraz kierownik sklepu będą składać wyjaśnienia w PIH-u.
Inspekcja spróbuje ustalić, czy to jednorazowa wpadka, czy też normalna praktyka w placówce.

Współwłaścicielem sklepu Rzeźnik jest Zbigniew Nowak - wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz radny powiatu gdańskiego. Nowak nie ma nic przeciwko temu, żeby PIH skontrolowała pozostałe jego sklepy (jest ich w Trójmieście kilkanaście).

- Jestem przekonany, że ta sytuacja nie powtarza się w żadnym z punktów sieci Zakłady Mięsne Nowak - twierdzi. W sklepie Rzeźnik Zbigniew Nowak przeprowadził wczoraj szkolenie dla kierowników sklepów, aby takie sytuacje się nie powtarzały. Zaproszono na nie PIH.

W tym sklepie na Zaspie inspektorzy gdańskiego oddziału Państwowej Inspekcji Handlowej przeprowadzili kontrolę, która zakończyła się utylizacją kilkudziesięciu kilogramów towaru.

Elżbieta Łobacz - zastępca wojewódzkiego inspektora państwowej inspekcji handlowej w Gdańsku.

W trakcie postępowania będziemy wyjaśniać, kto konkretnie odpowiada za zaistniałą sytuację. Wstępnie możemy powiedzieć, że odpowiedzialny jest zawsze bezpośredni sprawca, czyli pracownik i jego kierownik. Dodatkowo właściciel odpowiada z tytułu braku nadzoru. Po wyjaśnieniach zdecydujemy, czy skierujemy wnioski o ukaranie do Sądu Grodzkiego czy do prokuratury, a także na kogo personalnie nałożymy mandaty [ich maksymalna wysokość to 500 zł - red.].


Zbigniew Nowak - współwłaściciel sklepu

Żałuję, że nikt wcześniej o nieprawidłowościach nie informował bezpośrednio nas - mnie i brata Ryszarda, odpowiadającego za sklepy detaliczne. Na pewno wyciągniemy z tego konsekwencje. To dla nas sygnał, by częściej przeprowadzać wewnętrzne kontrole w naszych sklepach i dokładniej szkolić personel, przede wszystkim kierowników - to oni bezpośrednio za to odpowiadają. Kierownik musi wiedzieć, że towar nienadający się do spożycia musi trafić do utylizacji. On za to odpowiada.
Gazeta WyborczaKatarzyna Wiatroszak

Opinie (258)

  • inny kwiatek
    wczoraj zwichneła noge
    lekarz srekarz rakarz propozycja - gips albo stabilizator
    pytanie za zeta dla młodej aktywnej maturzystki przed egzaminami na uczelnie
    ociec dasz 100 na stabilizator??
    dam bo co mam zrobić?? odejme z komputera te 512 MB co już już kupowałem:)
    w aptece akcja
    od ręki owo cudo kosztuje ca 100
    ale z kolei opcja na refundacje to 150 z tym UWAGA TERAZ CLOU CZYLI GWÓŹDŹ PROGRAMMA!
    refundacja wynosi 40 zet!:)
    nawet czacza wyliczy że na refundacje owo cudo kosztuje 10zet wiecej:)))
    taaakie buty, nieprawdaż??

    • 0 0

  • Re Mama

    Z choinki sie urwałaś ?

    Zaufanie ??

    W jakich ty czasach żyjesz ?!?

    Miesko nalezy obejrzec dokładnie i nawet powąchać przed zakupem.., ot co !

    • 0 0

  • Pati, Miś,

    darujcie sobie tę marną propagandę, ludzki organizm jest tak skonstruowany, że POTRZEBUJE białka zwierzęcego, szczególnie organizm młody w okresie wzrostu. To wasza sprawa, że odżywiacie się karmą innego typu. Na zdrowie! Ale nie przekonujcie chociaż, że wszyscy tak powinni i że schabowy na talerzu winien kojarzyć się z zarzynaniem świni. Od wieków człowiek odżywiał się mięsem, a wy na siłę chcecie z niego zrobić roślinożercę.
    Jeśli wszyscy przerzucimy się na kiełki, to po co hodowle zwierząt rzeźnych? Te zwierzęta WOGÓLE NIE BĘDĄ ŻYŁY, no chyba, że Pati z Misiem zafundują sobie świnkę jako zwierzę domowe....

    • 0 0

  • Skontrolujcie carrefur na morenie !!!

    W zeszlym roku po obiadku, ktory zrobilem z mieska z carrefura o maly wlos nie stracilem zycia, szkoda ze nie mialem zadnej probki to bym im wytoczyl proces ze az by huczalo !!! Nie polecam zakupow miesnych w tym hipermarkecie !!!

    • 0 0

  • Kiedys kupowałem u Nowaka,

    ale szybko sie przekonałem, ze wedliny sa mocno solone i uzdatniane innymi chemikaliami, raz po zjedzeniu takiego pasztetu to nawet wymiotowałem i miałem biegunke oczywiscie nie spałem cala noc. Zwracałem uwage sprzedawczynia, one sa tak miłe, ze pokiwały głowa i przyznały mi racje. Współczuje tym dziewczyna, bo to one dość, ze muszą naprawde cieżko pracować za marne grosze to do tego z natury są sympatyczne i miłe i naprawde robią co moga aby świecić oczami za zły stan wyrobów , wysokie ceny i na to co opisuje prasa.

    • 0 0

  • tak jest wszędzie!

    Pracowałam w mięsnym w etc i to ,co tam wyprawialismy z przeterminowanymi kiełbasami czy mięsem to po prostu obrzydliwośc.Kierowniczka kazała,a my robiliśmy,ona dostawała za wysoką sprzedaż premię,a ja przez ponad rok po zwolnieniu się leczyłam egzemę z rąk.Koszmar.Ludzie,nie kupujcie przede wszystkim nic gotowego na grila,mięsa na tackach i gotowych do przygotowania potraw.

    • 0 0

  • do baja

    mam 26 i od 9 nie jem miesa a niezauwazylem abym w okresie wzrostu potrzebowal miesa.Zreszta z tego co piszesz to wiedza Twoja na temat odzywiania sie czlowieka,jego potrzeb jest zadna a i znajomoscia historii ludzkosci nie grzeszysz.Nie mowie nikomu co kto ma robic ale chce zwrocic uwage ludzi jedzacych mieso na alternatywe do tej diety.
    Proponuje zainteresowac sie potrzbami ludzkiego organizmu i rozwazyc pewne sprawy a nie miec klapek na oczach i twirdzic ze jest jedna sluszna racja.
    pozdrawiam

    • 0 0

  • k.

    tak, zaufanie
    że nie musisz się do sklepu wybierac z lupą i fajką a'la Holmes w zębach
    kupuje mięso w sklepie do ktorego mam zaufanie i nie muszę za kazdym razem pytać czy swieże bo im ufam na podstawie paroletniego doswiadczenia z zakupami u nich

    • 0 0

  • pati

    ludzie jedza mieso bo lubią :)
    i co?

    • 0 0

  • wniosek nasuwa sie jeden

    kupic małą lodówke z demobilu marki 'szron" i zacząć kupować wedlinki we wspomnianych przez forumowiczów sklepikach sklepach halach hipermarketach

    z każdego zakupu kawałeczek do wyparzonego słoiczka (ewentualny dowód w sprawie) i kawałeczek w siebie

    jest s****a??

    słoiczek w jedną rąsie bo w drugiej trzymamy naszki i do szefa sklepika

    za mysz zgryzioną z drożdżówką kolega dostał co tam dostał wciśnieto mu pospiesznie wypychając na zaplecze bo kolejka w sopocie po ciasteczka spora 50 zet

    bezrobotni:) daje wam fuche na całe życie....

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane