- 1 Weszły do sklepu i ukradły towar za 1650 zł (64 opinie)
- 2 30 lat od tragedii autobusowej w Kokoszkach (85 opinii)
- 3 To była fabryka "kryształu" na płn. Polskę (130 opinii)
- 4 Mieszkańcy Bojana naprawili drogę w Gdyni (119 opinii)
- 5 Remont przed budową Drogi Zielonej (162 opinie)
- 6 Był las i błoto, dziś jest 6 mln pasażerów (285 opinii)
Nowe życie gdańskiego mleczaka. Bar Turystyczny otwarty po remoncie
Menu to samo, ceny te same, ale wystrój zupełnie nowy.
W 2012 r. Bar Turystyczny został wyróżniony przez brytyjski dziennik Guardian. Anglicy byli pod wrażeniem niskich cen i obecnością w jadłodajni podróżników z całego świata. Po dwumiesięcznym remoncie, ten popularny gdański "mleczak" zmienił się nie do poznania. Tylko menu i ceny pozostały takie same.
- Było ładnie i jest ładnie - mówi jeden z klientów. - Tym bardziej, że obsługa została ta sama i nadal podają pierogi ruskie. Właśnie przyjechał do mnie kolega z USA, który ostatni raz był tu czterdzieści lat temu. Pierwsze co powiedział, to: "zabierz mnie do baru mlecznego, takiego prawdziwego".
Po remoncie bar oferuje klientom toaletę z prawdziwego zdarzenia. Na udogodnienia mogą liczyć tez niepełnosprawni, dla których przygotowano podjazd przed drzwiami oraz windę przy schodach.
- Bardzo mi się podoba - mówi klientka. - Mieszkam tu po sąsiedzku, więc przyszłam zobaczyć co się zmieniło. Znam ten bar od lat. Muszę przyznać, że robi wrażenie.
Dziennik Guardian w swojej internetowej rekomendacji szczególnie podkreślał obecność tzw. "backpackers", czyli obieżyświatów zwiedzających świat z plecakami na ramionach, nieraz podróżujących "za jeden uśmiech".
- Z obcokrajowców jest tu teraz najwięcej Rosjan - mówi Mirosława Domańska, pracownica baru. - Ale słychać przeróżne języki: włoski, niemiecki, francuski. Najbardziej chwalą sobie "szurek". A ja polecam zawsze placek po cygańsku.
I faktycznie, gdy tylko wchodzimy do środka, do naszych uszu dobiegają strzępki rozmowy prowadzonej w języku hiszpańskim. Okazuje się, że przy stole siedzą nie tylko Hiszpanie.
- Wpadliśmy coś przekąsić - mówi Gregory, nauczyciel francuskiego z Tuluzy. - Mieszkam w Toruniu, więc nie znałem tego baru. Ale bardzo mi się podoba. Polecam wszystkim jedzenie. Moje ulubione są gołąbki w sosie czosnkowym... Dobrze mówię?
Drzwi Turystycznego po remoncie otwarto kwadrans przed południem. Po chwili do baru ustawiła się kolejka i było tak, jak przed remontem.
- Dużo zainwestowaliśmy - śmieje się Aneta Zwierzycka, właścicielka baru. - Czy było warto? Czas pokaże.
Czytaj także: Bary mleczne mają się dobrze
Miejsca
Opinie (194) 8 zablokowanych
-
2013-04-25 10:00
Powinno być ..
Więcej takich miejsc.
- 2 0
-
2013-04-24 15:49
(5)
Panie Borysie, to niezwykłe, że wpadł Pan akurat na Gregory'ego z Tuluzy. Może następnym razem spotka Pan Jose z Salamanki
- 184 29
-
2013-04-24 15:53
sugerujesz, że facet z filmu naprawde pochodzi z Oruni (4)
a dla trojmiasto.pl przeszedł szybki kurs języka francuskiego?
- 61 3
-
2013-04-24 19:01
Gregory z Tuluzy specjalnie przyjechał na otwarcie .... zresztą nie tylko on (2)
cała redakcja Guardian też była obecna, do leniwych z kapustą przyśpiewywał Skiba, szacownych gości zabawiał Konjo, Budyń przecinał wstęgę a pan Mirosław- Wolontariusz roku 2012 w zamian za możliwość pozostania w TBSach będzie przez cały rok 2013 charytatywnie działał na zmywaku.
- 43 7
-
2013-04-25 00:26
konsument (1)
Ja widzialem jak Stefan zamawial tam szczawiowa ;-)
- 14 1
-
2013-04-25 09:45
też to widziałem!
i jak zwykle się awanturował aż piana z pyska leciała, bo nie było mirabelek
- 4 0
-
2013-04-24 17:04
On nic nie sugeruje bo nie wie co to znaczy
- 22 2
-
2013-04-25 09:21
Jak można jesć zleżałe, podsmażone lub ugotowane zwłoki?
Zjadanie trupów ... jak to określić?
- 1 7
-
2013-04-24 15:52
Czy to prawda że BUDYŃ nie figuruje w karcie dań (7)
celem uniknięcia kłopotliwych skojarzeń?
- 204 18
-
2013-04-25 08:54
kiedyś widziałam w gdańskiej TV jak Budyń zachwalał ten bar, że sam tam wpada
czasem coś przekąsić..... ciekawe, bo takich barów w Gdańsku mamy kilka a akurat ten jest jakoś wyjątkowo promowany - w innych żarcie jest na takim samym poziomie a trójmiasto i gdańscy prominenci reklamy im nie robią
dziwne dziwne- 3 1
-
2013-04-24 15:54
Nie ma też Psa z budą zmielonego... (2)
- 14 7
-
2013-04-24 20:59
Nie ma tez kartofla po smolensku!
- 7 11
-
2013-04-24 16:59
Nie ma łosia, jeleni, osla, Byka, misia, Szczurka, muszek, myszek, szyszek, szczawiu, leminga, lemura, biedronek, żmiji, padalców, mordo ty mojów i innych takich.
No.- 15 1
-
2013-04-24 19:37
`Burak` tez nie figuruje w karcie dan!
- 7 4
-
2013-04-24 18:06
specjalnie dla ciebie wprowadzono do karty dań SUCHARY
- 13 2
-
2013-04-24 17:27
tak, to prawda budyniu w karcie dań nie posiadamy
ale za to mamy kisiel w siedmiu smakach
- 12 2
-
2013-04-25 08:48
Najlepszy Bar w Trójmieście.
Cieszę się że po tak długiej przerwie w końcu można wpaść na domowy obiad. Nie rozumiem wszystkich "przedmówców", którzy piszą że ceny nie są niskie. Ciekawa jestem gdzie można zjeść zupę za 3,50zł i naleśniki za 4zł. Pewnie ja też chciałabym znaleźć miejsce gdzie kupię zestaw z kotletem za 8zł.
Jakoś nikt nie narzeka że w McD nędzna buła kosztuje 8zł.- 5 0
-
2013-04-24 15:51
Super jedzonko polecam. (4)
- 129 4
-
2013-04-24 17:56
szczególnie mielone z włosami (3)
- 4 12
-
2013-04-25 08:00
to idź na kebaba z koniny i z sosem ślinowow-śmietanowo-czosnkowym
- 2 0
-
2013-04-24 22:53
s****zka raz na ruski rok ci nie zaszkodzi, wręcz pomoże
- 4 1
-
2013-04-24 18:06
i koniną
- 3 8
-
2013-04-24 22:38
UWAGA ! Fikcyjna sprzedaż ( nabijanie paragonów ) = większa dotacja dla barów !? (2)
Im więcej nabite na kasę fiskalną tym większa kasa na następny rok do ubiegania się o dotację ? Mam rację panowie z "mleczaków" ? Tak to robicie ? No to teraz niech reszta padających pizzerii i wszystkie budy przeczytają ustawę o dotowaniu barów mlecznych i od nowego roku wystąpią o "kasę" która leży na ulicy do wzięcia ! Kto pierwszy ten lepszy bo pula na pomorskie nie jest bez dna ! Bez dotacji "normalny bar" dokłada albo ledwo zipie , a tutaj proszę jak na tacy macie pieniążki na czynsz, zusik i inne koszty ! Do dzieła gastronomicy z Trójmiasta , zamieniajcie "niewypały" na bary mleczne !!! Przeżyjecie na 100% ten kryzys z państwowego garnuszka.
- 5 7
-
2013-04-24 23:17
ale drzwi się nie zamykają
jak jem pierogi to świeże a nie z epoki lodowcowej.
jest obrót bo jest smacznie i tanio, a nie kawa po 12 i mrożonki pachnące padliną- 3 0
-
2013-04-24 23:11
z dotacjami masz rację, ale reszta to jakieś pierd*** do słupa, bo nikt takich głupot nie czyta.
- 3 0
-
2013-04-24 23:14
beka
Przed reklama tego baru zjadlo sie za 5 .7 zl obiad a teraz 12 takze niech sie bujaja
- 7 4
-
2013-04-24 23:02
Cieszę się, że znowu jest otwarte! (1)
Pozdrawiam Panią Mirkę, która zawsze z serdecznym uśmiechem ładowała dwóm mocno niezdecydowanym dziewczynom jakieś pyszności na wynos. Często jadłyśmy je potem w plenerze, rozwiązując życiowe zagwozdki. To są jedne z moich najpiękniejszych wspomnień!
- 20 2
-
2013-04-24 23:12
a ja pozdrawiam panią Mirkę i jej piersi
- 16 0
-
2013-04-24 17:59
kotlety jajeczne (1)
okolo 3 lat temu w mlecznym na Chloni znalazlem w kotlacie jajecznym zakrwawiony plaster ktory pewnie spadl z palca jednej z Pan kucharek.zrazilem sie troche ale od tamtego czasu dalej delektuje sie jajecznymi.
pozdrawiam i smacznego zycze- 3 1
-
2013-04-24 23:08
to akurat fe bo taka pani co miała ten plaster może mieć gronkowca, hiv, aids, wirusa wątroby typu b lub C i inne, więc to jest straszne
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.