- 1 Wieczny kłopot z dzielnicami: "na" czy "w" (173 opinie)
- 2 Jest reakcja na serię kolizji z tramwajami (107 opinii)
- 3 Pościg między autami na trzypasmówce (62 opinie)
- 4 Znów były wyścigi na al. Grunwaldzkiej (312 opinii)
- 5 108. urodziny najstarszej gdańszczanki (137 opinii)
- 6 Bezdomny bez pracy udawał inwestora (67 opinii)
Nowe życie gdańskiego mleczaka. Bar Turystyczny otwarty po remoncie
Menu to samo, ceny te same, ale wystrój zupełnie nowy.
W 2012 r. Bar Turystyczny został wyróżniony przez brytyjski dziennik Guardian. Anglicy byli pod wrażeniem niskich cen i obecnością w jadłodajni podróżników z całego świata. Po dwumiesięcznym remoncie, ten popularny gdański "mleczak" zmienił się nie do poznania. Tylko menu i ceny pozostały takie same.
- Było ładnie i jest ładnie - mówi jeden z klientów. - Tym bardziej, że obsługa została ta sama i nadal podają pierogi ruskie. Właśnie przyjechał do mnie kolega z USA, który ostatni raz był tu czterdzieści lat temu. Pierwsze co powiedział, to: "zabierz mnie do baru mlecznego, takiego prawdziwego".
Po remoncie bar oferuje klientom toaletę z prawdziwego zdarzenia. Na udogodnienia mogą liczyć tez niepełnosprawni, dla których przygotowano podjazd przed drzwiami oraz windę przy schodach.
- Bardzo mi się podoba - mówi klientka. - Mieszkam tu po sąsiedzku, więc przyszłam zobaczyć co się zmieniło. Znam ten bar od lat. Muszę przyznać, że robi wrażenie.
Dziennik Guardian w swojej internetowej rekomendacji szczególnie podkreślał obecność tzw. "backpackers", czyli obieżyświatów zwiedzających świat z plecakami na ramionach, nieraz podróżujących "za jeden uśmiech".
- Z obcokrajowców jest tu teraz najwięcej Rosjan - mówi Mirosława Domańska, pracownica baru. - Ale słychać przeróżne języki: włoski, niemiecki, francuski. Najbardziej chwalą sobie "szurek". A ja polecam zawsze placek po cygańsku.
I faktycznie, gdy tylko wchodzimy do środka, do naszych uszu dobiegają strzępki rozmowy prowadzonej w języku hiszpańskim. Okazuje się, że przy stole siedzą nie tylko Hiszpanie.
- Wpadliśmy coś przekąsić - mówi Gregory, nauczyciel francuskiego z Tuluzy. - Mieszkam w Toruniu, więc nie znałem tego baru. Ale bardzo mi się podoba. Polecam wszystkim jedzenie. Moje ulubione są gołąbki w sosie czosnkowym... Dobrze mówię?
Drzwi Turystycznego po remoncie otwarto kwadrans przed południem. Po chwili do baru ustawiła się kolejka i było tak, jak przed remontem.
- Dużo zainwestowaliśmy - śmieje się Aneta Zwierzycka, właścicielka baru. - Czy było warto? Czas pokaże.
Czytaj także: Bary mleczne mają się dobrze
Miejsca
Opinie (194) 8 zablokowanych
-
2013-04-24 16:59
nasze bary mleczne i turystyczne (2)
po "rewitalizacji" powinny być konkurencyjne i lepsze od przemysłowych tuczarni z usa itp "hoddogów" albo ....
Mamy świetnych kucharzy i własne produkty o tradycyjnym smaku.
Czas utworzyć konkurencyjną w bardziej schludnych pomieszczeniach sieć polskich barów (o średnich cernach), z których powinniśmy korzystać i je promować wśród zagranicznych Gości i krajowych konsumentów.- 21 1
-
2013-04-24 18:10
kucharzy mamy nader przecietnych a smaki niewyszukane niestety
- 2 7
-
2013-04-25 11:30
to samo mówił
śp. Andrzej Lepper - został wyśmiany
- 1 0
-
2013-04-24 17:00
Mniam, mniam. Już się nie mogę doczekać, żeby odwiedzić ten bar mleczny po remoncie :D
- 8 2
-
2013-04-24 17:38
Bar wzięty!
Nawet gdyby było dwa razy drożej to i tak z chęcią będę wpadał do Turystycznego, bo tu gotują, podają i kasują z sercem. Zero wciskania kitu na talerzu : kluski to kluski,placek to placek a nie żaden " przysmak gdańskiego pirata" albo "picarella w krwawych papilotach". W Neptunie na Długiej też jest bardzo sympatycznie.
- 12 2
-
2013-04-24 17:44
Przy dekolcie pani Mirosławy miękną nawet jajka na twardo!
- 29 3
-
2013-04-24 17:57
c y g a n... (6)
n a j l e p s z y - uzależnia, nie jadłam nigdzie tak dobrego! i jeszcze ze śmietaną (czyli tak, jak być powinno); gołąbki cud mjut, naleśniki, barszcz ukraiński, jarzynowa - to moje hity :)
- 8 4
-
2013-04-24 18:32
Cygański ze śmietaną to nie cygański. (1)
Prawdziwy cygański musi(!) być z ciemnym sosem gulaszowym. Koniec. Kropka. Żadnej śmietany - niepotrzebnie zakwasza smak.
- 5 3
-
2013-04-25 17:56
zdaje mi się, że nie pisałam nic o 'prawdziwym' cygańskim placku, ale najlepszym wg mnie :) ze śmietaną oczywiście - nie tą kwaśną, ale słodką? (- kremową w każdym razie), jest tym połączeniem smaków, które wspominam z dzieciństwa. Sos gulaszowy ostry, śmietana dla złagodzenia i kontrastu. Sam placek lekko chrupiący...
- 0 0
-
2013-04-24 20:26
Chyba miód!`. (1)
- 1 1
-
2013-04-25 17:39
oczywiście, że mjut - gdybym chciała napisać 'miód' to i bez tej podpowiedzi bym sobie poradziła, ale to szalenie miłe, że są osoby czujne wśród czytelników trojmiasto.pl
- 0 0
-
2013-04-25 06:20
Najlepszy placek po cygańsku jest niedaleko, w Barze Jacobsen na Tokarskiej (1)
Obok Hotelu Hanza, wprawdzie kosztuje 25 PLN, ale warto...
- 0 1
-
2013-04-25 17:46
miałam okazję - dosyć nieprzyjemną, jeść i w Jacobsenie, niestety cena nie gwarantuje jakości - w tym konkretnym przykładzie. Znając gastronomię od 'kuchni', wolę jadać tam, gdzie mam pewność co do świeżości spożywanych produktów, a nikt nie zaprzeczy, że przemiał w Turystycznym jest tego gwarantem. Dania są sprzedawane do niemal ostatniego.
- 0 0
-
2013-04-24 17:59
kotlety jajeczne (1)
okolo 3 lat temu w mlecznym na Chloni znalazlem w kotlacie jajecznym zakrwawiony plaster ktory pewnie spadl z palca jednej z Pan kucharek.zrazilem sie troche ale od tamtego czasu dalej delektuje sie jajecznymi.
pozdrawiam i smacznego zycze- 3 1
-
2013-04-24 23:08
to akurat fe bo taka pani co miała ten plaster może mieć gronkowca, hiv, aids, wirusa wątroby typu b lub C i inne, więc to jest straszne
- 1 1
-
2013-04-24 18:06
wreszcie ktos rozsądny podliczył że te mleczaki wcale nie sa takie tanie (1)
a ludziska pieja jak te kury nad cudownością mniemaną tych miejsc-albo jest interes albo go nie ma i tyle .Nikt tego dla waszych pieknych oczu nie robi więc spokojnie nad ta michą...
- 7 7
-
2013-04-24 20:16
wiadomo,że bar znajdujący sie w centrum miasta (gdzie czynsze są pod niebo) nie będzie za grosze. Ważny jest fakt, że ludzie nie chodzą tam tylko dla cen ale dla bardzo dobrego jedzenia. Więc nie wiem o co ci chodzi i czego się czepiasz.
- 3 0
-
2013-04-24 18:11
"toaletę z prawdziwego zdarzenia" (1)
no no no :D z prawdziwego zdarzenia - z deską klozetową i spłuczką x)
- 11 0
-
2013-04-24 18:30
zawsze możesz zrobić pod siebie
- 5 1
-
2013-04-24 18:31
troche za drogo
- 9 3
-
2013-04-24 18:33
mleczaki to wspaniala sprawa
dopoki cena tez nie zraza
- 9 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.