- 1 Zakaz wstępu do lasów w Gdyni przez ASF (396 opinii)
- 2 "Ławka wstydu" zniknęła i nie ma wstydu (50 opinii)
- 3 Za rok pojedziemy Obw. Metropolitalną (273 opinie)
- 4 KO chce w Gdyni dwóch wiceprezydentów (323 opinie)
- 5 4- i 7-latek opuścili mamę. Pojechali do parku (110 opinii)
- 6 Nadal szukają nurka przy Westerplatte (125 opinii)
Pomorscy kucharze jadą na kulinarną olimpiadę
W sobotę, 6 października, drużyna pomorskich kucharzy powalczy o medal na najważniejszym europejskim konkursie kulinarnym: Olimpiadzie w Erfurcie. Zespół zmierzy się w konkurencji "Dania regionalne".
Obydwa się co cztery lata, gromadzi kucharzy z różnych zakątków ziemi, zwycięzcy otrzymują medale i światowy rozgłos: Olimpiada Kulinarna w niemieckim Erfurcie nie różni się znacznie od tej, która całkiem niedawno zakończyła się w Londynie. Jedno na pewno przemawia na jej korzyść: jest dużo smaczniejsza.
- Olimpiada to odzwierciedlenie tego, co działo się w gastronomii przez ostatnie lata - tłumaczy Mariusz Gachewicz, członek drużyny, szef kuchni restauracji na Zamku w Gniewie - Dzięki spotkaniom z kucharzami za całego świata, można zyskać nową perspektywę, natchnienie. Dlatego właśnie mówi się, że impreza nie tylko pokazuje, ale też tworzy nowe trendy kulinarne.
Podczas tegorocznej XXV Olimpiady, która obędzie się w dniach 5-10 października, o tytuł najlepszych powalczą kucharze z 54 krajów, podzieleni na ponad 100 ekip: zarówno drużyny narodowe, jak i juniorskie, regionalne, cukiernicze, carvingowe, a nawet militarne.
Nagrody? Medale i nawet ważniejsze: międzynarodowe uznanie.
- Kategorii jest wiele, każda ma dodatkowo po kilka odsłon, ale nasza, dotycząca kuchni regionalnej, narodowej, jest wyjątkowo oblegana - przyznaje Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i manager drużyny. - Skupimy się na daniach kuchni polskiej, w tym także pomorskiej: trzy czwarte składu naszej drużyny to szefowie kuchni restauracji na terenie z naszego regionu.
Menu prezentowane na imprezie jest ścisłą tajemnicą, udało nam się jedynie dowiedzieć, że pomorska drużyna zaprezentuje dania przygotowanie z lokalnych produktów, w nowych odsłonach.
- Skupiliśmy się na tradycyjnych składnikach: różnych rodzajach kasz, nieco zapomnianych warzywach, takich jak brukiew, a także typowo polskiej dziczyźnie i rybach: węgorzu czy dzikim łososiu bałtyckim - wymienia Łukasz Cegłowski, szef kuchni Hotelu Villa Baltica w Sopocie - Przygotujemy i podamy je jednak w innej formie, zastosujemy współczesne metody obróbki termicznej. to będzie połączenie tradycji z nowoczesnością.
Potrawy będzie oceniać jury złożone z najbardziej uznanych kucharzy świata. W tym roku jest ich aż 76. Olimpijskie "być albo nie być" zależy od momentu, w którym przedstawiciele wytypowani przez drużynę zaprezentują przygotowane wcześniej dania. Część z nich pomorscy kucharze przygotowują jeszcze w Polsce.
- Nie spaliśmy od trzech dni - przyznaje Gachewicz. - Przygotowujemy się już dobre pół roku, ostatnie dni są wyczerpujące, bo wszystko trzeba dopiąć na ostatni guzik, to praca jubilerska, z igłą i wykałaczkami w dłoni. Te dni przed Olimpiadą są najważniejsze, najlepsze pomysły pojawiają się spontanicznie, zbieramy to wszystko i dopracowujemy.
- Oficjalna prezentacja naszej drużyny odbyła się 10 września na stadionie PGE Arena - dodaje Krzysztof Szulborski - Przedstawiciele rządu, patroni mieli okazję skosztować potraw, które zaprezentujemy w Erfurcie. Lechowi Wałęsie zasmakowała nasza rzeźba cukiernicza, a Mieczysław Struk rozsmakował się w śledziach.
Honorowy patronat nad występem drużyny objęli prezydent Gdańska Paweł Adamowicz, Wojewoda Pomorski Ryszard Stachurski, Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk oraz Prezydent Lech Wałęsa.
Krzysztof Szulborski - prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Pomorskiej Akademii Kulinarnej
Wojciech Dembowski - szef firmy caterigowej Banglob z Gdyni
Andrzej Ławniczak - założyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej
Zbigniew Pyc - zastępca szefa kuchni restauracji w hotelu Villa Baltica
Łukasz Cegłowski - szef kuchni restauracji hotelu Villa Baltica
Dariusz Danielewicz - szef firmy cateringowej DADI
Przemysław Tworkowski - kuchmistrz na promie Stena Spirit
Krzysztof Wierzba - założyciel Polskiej Grupy Carvingowej
Mariusz Pieterwas - szef kuchni restauracji Metamorfoza
Miejsca
Opinie (56) ponad 20 zablokowanych
-
2013-12-16 00:16
(1)
temu grubszemu chyba ktos to przygotowal i dal do fotki :)
- 0 3
-
2014-01-06 18:44
Musiałby być tobą Kucharski antytalencie Hahahaha hahaha
- 0 0
-
2012-10-04 20:24
Samozwańczy mistrzowie...ci najlepsi, nie mają czasu na taki "SZOŁ".. (10)
Pytam kto ich wytypował do reprezentowania? Tak wiem, kilku to szpece, ale cała reszta to amatorka bez podstaw i szkoły. Śmieszą mnie, miałem styczność z taką grupą. Ubierają te swoje kubraczki z barwami polskimi na kołnierzyku i czują się naszymi reprezentantami ...parodia. Specjalizują się w kilku potrawach a w prawdziwej kuchni przy masowej obsłudze w wielkich lokalach z szerokim menu giną jak dzieci we mgle. Życzę im powodzenia i sukcesów masę...ale cała maskarada rysuje na mojej twarzy jedynie uśmiech a nie podziw
- 13 5
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2013-03-12 20:19
Re: Mariusz Pieterwas
asdhgf
- 0 3
-
-
2013-02-03 19:17
ma
- 0 0
-
2012-10-04 20:32
a ty (3)
kim jesteś by ich oceniać, pewnie masz przerwę na fajranta pomiedzy workiem ziemniaków a marchewką i cebulą
- 3 10
-
2012-10-12 13:42
Kolego
Kuchmistrzowie wystapili w najbardziej prestizowej imprezie na świecie i zajeli 4 m-c - czym ty mozesz się pochwalic oprócz obrania worka ziemniaków w 6 godzin ?
- 3 1
-
2012-10-04 21:03
I tak wiele to tobie nie powie, ale i tak tego nie zrozumiesz...
...jeżeli ty obierasz ziemniaki nad laptopem
- 4 2
-
2012-10-04 20:55
hahaha
hahaha dobre :)
- 2 5
-
2012-10-05 00:30
zawsze się znajdzie jakaś zakompleksiona i zazdrosna fajtłapa (1)
Która nie może przeżyć że wielu którzy chcą i poświęcają swój własny prywatny czas i kaskę, potrafią dążyć do celu jaki sobie postawią, i cały czas uczą się nowych rzeczy, aby przekazywać swą wiedzę innym, są znanymi i cenionymi ludźmi którym coś w życiu się udało osiągnąć. Sami nie mają pomysłu na swoje życie, ale wytykać innym to już potrafią - w szczególności jak mogą się jeszcze podpisać ,,X" i się w dodatku tępaki z tego cieszą!!!
- 1 0
-
2012-10-05 20:40
Widzę,że przez ciebie właśnie przemawia złośliwośc i żółć...
...wystarczy CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM . Kto ich wytypował..samozwańcy. Zyczę im dobrze i szanuje za wiedzę i umiejętności kilku..ale reszta?? Reprezentanci to najlepsi z najlepszych ale nie w tym wypadku.
- 2 1
-
2012-10-05 00:32
ŻAL POŚLADY ŚCISKA ŻE IM SIĘ UDAJE A TOBIE NIE!!! CO???
- 1 4
-
2012-10-05 21:46
ACHTUNG! (5)
Powodzenia wszystkim próbującym tych specjałów, oby nie mieli rozstroju żołądkowego, takiego jak ja po studniówce w Heweliuszu za czasów świetności Pana Menagera ! Powodzenia chłopaki !
- 1 7
-
2012-10-12 14:02
Lubię kuchnią Krzyśka
Szulborski to debeściak a jak gotuje - pychotka
- 0 0
-
2012-10-12 14:01
Szulborski
Szulborski dopiero tera przeżywa swoją świetność - Heweliusz go mocno ograniczał
- 0 0
-
2012-10-05 21:52
(1)
Chudy kucharz to zlodziej a gruby...? Alkoholik? Jak przywioza zlotko odwolam to hihihi
- 0 1
-
2012-10-12 13:59
pijana odpowiedz alkoholika
- 0 0
-
2012-10-12 13:57
Menager
Jak wiem Pan Krzysztof to jeden z najlepszych kuchmistrzó w tym regionie polski a jak pracował w hotelu mercury to było najsmaczniejszą kuchnią w gdansku i regionie - Widze że mu zazdrościsz
- 0 0
-
2012-10-05 21:38
rerere (1)
Jak zwykle chlopcy pojechali zabawic sie, i jak zwykle otra sie o pudlo jak mawia menager, zapomina dodac, ze to 4 m-ce od konca, he he he
- 0 4
-
2012-10-12 13:44
luzia
nie byleś nie widziałeś a komentujesz ale to polskie
- 0 0
-
2012-10-05 11:36
(1)
Ale po co?Tam nie ma kucharzy?
- 0 3
-
2012-10-12 13:43
to jesz z nimi malkontencie
- 0 0
-
2012-10-05 07:18
NOWAK SŁAWOMIR - KUCHARZ (1)
Znów usunieto opinie ,że minister od budowy autostrad tzw. NOWAK SŁWOMIR jest KUCHARZEM po zawodówce i może gotowałby lepszy żur niż budował autostrady.
- 2 2
-
2012-10-12 13:42
frajerskie gadania
- 1 0
-
2012-10-06 15:49
błąd
w Opisie brakuje jednego z kucharzy...!!!
- 0 4
-
2012-10-04 21:28
(2)
Do marunia...Zgadzam się z Tobą w 1OO% Ja też z tej branży i również dobry...pzd.
- 5 2
-
2012-10-05 00:34
TAK, TAK DOBRY I MARUNIA :) (1)
a POWINNO BYĆ: NIEUDACZNIK I MARUDA!!!
- 1 4
-
2012-10-05 20:34
fajnie że się przedstawiłeś,ale nikt ciebie nie pytał Nieudaczniku Marudo
- 1 1
-
2012-10-04 11:51
powodzenia:) zadnej kobiety w tym skladzie?;) (5)
- 31 2
-
2012-10-04 12:24
kobiety nie potrafia gotwac (1)
dla nich jedyna przyprawa jest sol !
- 10 12
-
2012-10-05 09:59
Oto właśnie indukcja, której istotą jest wyciągnięcie ogólnego wniosku
w oparciu o ograniczoną liczbę doświadczeń. Panowie, zrzędy, jak sobie partnerki wybieracie, jakie wybieracie, to macie herbatę przypaloną.
- 0 0
-
2012-10-04 12:34
(1)
Właśnie! dlaczego nie jedzie np Pani Monika- kucharz z hotelu Novotel?
- 2 5
-
2012-10-04 13:28
Niektórzy nie lubią takich zawodów.
Wolą pracować we własnej kuchni, nie dogadują się w grupie pozbawionej hierarchii, uważają takie konkursy za bezsensowne itp.
To trzeba lubić.- 5 0
-
2012-10-04 11:54
bo najlepsi kucharze to mężczyźni, to fakt nie mit
- 19 7
-
2012-10-04 14:41
błąd (3)
Przemek Tworkowski nie jest szefem kuchni na promie Stena Line :P
Odpowiedź redakcji:
Dziękujemy za sugestie. Treść została poprawiona.
- 0 1
-
2012-10-04 19:33
(1)
jest "kuchmistrzem", a nie szefem kuchni :)))
- 1 0
-
2012-10-05 00:03
kuchmistrz
Tworkowski jaki kuchmistrz wodę na herbatę potrafi przypalić
- 0 1
-
2012-10-04 19:50
proszę bardzo ;)
I jeszcze jedno. Nie ma promu Stena Line ,tylko Stena Spirit . Stena Line to jest nazwa firmy .
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.