• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pomorskie przysmaki prawem chronione

Bożena Aksamit
5 kwietnia 2007 (artykuł sprzed 17 lat) 
Fefernuski kociewskie, zupa z żołtich wrëków i obona - to trzy z 41 tradycyjnych pomorskich produktów, które zostały wpisane na listę chronionych marek Ministerstwa Rolnictwa. W tym roku na jeszcze ważniejszą listę - unijną - trafią kaszubski miód i truskawki.

- Producenci towarów z unijnej listy, poza ochroną nazwy i ułatwioną walką z podróbkami, będą mogli starać się o fundusze na promocję - mówi Magdalena Loose z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego. - Bruksela przeznaczyła sporo pieniędzy do wydania na ten cel w latach 2007-2013. Z tej puli można na przykład opłacić udział w targach. Z naszego województwa o wpisanie na listę starają się truskawki i miód. Nie każdy towar ma na to szanse: po pierwsze zgłosić go musi grupa wytwórców, po drugie taki produkt powinien być dostępny w sprzedaży.

O rejestrację truskawki wystąpiło Kaszubskie Stowarzyszenie Producentów Truskawek w Kamienicy Szlacheckiej. Pod chronioną nazwą truskawka kaszubska będą sprzedawane wyłącznie owoce odmian Senga Sengana, Elsanta i Honeoye.

O miód kaszubski walczy razem z kolegami wiceprezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy Leszek Pękala.

- Nasz miód jest unikatowy - przekonuje Pękala. - Ma bardzo dużo inhibiny, od której zależą jego właściwości lecznicze. Pszczoły zbierają u nas nektar z 308 gatunków roślin, które występują tylko w naszym regionie. Na Kaszubach mamy florę nadmorską i alpejską - ta mieszanka daje unikatowy efekt. Co prawda w naszych ulach wytwarza się dwa razy mniej miodu niż na przykład na Mazurach, ale jest on o niebo lepszy!

W Polsce funkcjonuje także krajowa lista produktów regionalnych, prowadzi ją Ministerstwo Rolnictwa. Działa podobnie jak unijna: umieszczone na niej nazwy są chronione przed wykorzystaniem w podróbkach, a towary muszą być wytwarzane według ściśle określonych przepisów.

W ministerialnym spisie znalazły się unikatowe kaszubskie i kociewskie potrawy, m.in. zupa z żčłtich wrëków i obona - czyli zupa z żółtej brukwi oraz okrasa z gęsiny. Popularną w regionie zupę robi się z pokrojonych w kostkę brukwi, ziemniaków i mięsa, najważniejszą przyprawą jest majeranek. Okrasa to przysmak przyrządzany z gęsiego mięsa, które sieka się razem z kośćmi.

- Aby dostać się na listę ministerstwa, potrawa musi mieć ścisły związek z regionem, a receptura na jej wykonanie powinna być starsza niż 25 lat - mówi Magdalena Loose. - Z naszego województwa zarejestrowano już 41 produktów, jesteśmy pod tym względem na trzecim miejscu w Polsce. W kolejce czeka następnych 40 artykułów, m.in. sok z czarnego bzu i kociewska zapiekanka grzybowa. Wnioski przygotowują najczęściej pasjonaci, którym zależy na zachowaniu dziedzictwa kulturowego czy precyzyjniej mówiąc - kulinarnego. O wpis występują np. gospodarstwa agroturystyczne i kółka gospodyń wiejskich.

Tak stało się w Lignowach Szlacheckich, wiosce leżącej między Tczewem a Gniewem. Koło gospodyń zarejestrowało w ministerstwie fefernuski kociewskie - malutkie pierniczki pokryte lukrem, wypiekane na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem.

- Zrobiłyśmy to, aby uchronić je przed zapomnieniem - opowiada Krystyna Gierszewska. - Moja mama i inne kobiety dostały przepis na fefernuski od dawnej gospodyni księdza. Ciasteczka pieką w Lignowach wszystkie panie: piekę ja, piecze moja córka, a nawet sześcioletnia wnusia.
Gazeta WyborczaBożena Aksamit

Opinie (16)

  • 308 gatunków, które występują w naszym regionie????

    Od kiedy to na Pojezierzu Kaszubskim istnieje flora endemiczna???

    • 0 0

  • uściślając: "występują TYLKO w naszym regionie"

    • 0 0

  • A co z "Pejzanką" - walczmy o Pejzankę

    Ja pierniolę, ale jestem wpierniolony. O Pejzance ani słowa, a to najsmaczniejsza zupa na Kaszubach. Pejzanka de best. Normalnie coś nie tak.

    • 0 0

  • pejzanka ?

    CO to jest pejzanka ???

    • 0 0

  • pejzanka?

    wyszedł diahel z młeża, pierdną i wyszedł maly kaszebszczi pomuchel z pejzanką.

    • 0 0

  • :)

    pejzanka to kartoflanka na kościach przyprawiana na ostro "miodem kaszubskim"PO której dostaje się "dzikie oczy"(*)(*)
    a tak POważnie to z tym miodem niezła wtopa:)
    Mój dziadek miał ule to trochę się nauczyłem...,kiedyś to może był miód dziś to POdróba z Litwy i Ukrainy!:D WRRR
    Fajnie gdyby był miód POmorski z certyfikatem PO:)))
    Nikt lepiej od nich niczego nie POtrafi spieprzyć:)...,no co by tu jeszcze spieprzyć?buahaha!D WRRR

    • 0 0

  • miód

    dostałam w prezencie litr miodu znad Narwi (chyba z etykietą Narwiańskiego PN, zdaje mi się) - poezja!

    • 0 0

  • dlaczego ci kaszubi nie mogą mówić po polsku jak normalni polacy

    • 0 0

  • miód z Kaszub? Chyba nigdy nie widziałem w sklepie...

    ...

    • 0 0

  • do st.szer.rez.Barti350

    bo przede wszystkim czuja sie Kaszubami pozniej dopiero Polakami...

    znam wiele osob, ktorej najpierw czuja sie Gdanszczanami, pozniej dopiero Polakami, a gdzies na szarym koncu Europejczykami... w tym szalenstwie jest metoda... przynaleznosc do wiekszej grupy nie gwarantuje nic rewelacyjnego... a wiadomo 'lepszy ciasny, ale wlasny'

    co do marek.. brawo, oby wiecej tego!

    • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane