- 1 Zamkną przedszkole przez koncert Sheerana (87 opinii)
- 2 Znów pies pogryzł dziecko (372 opinie)
- 3 Zabrał kartę i ją zniszczył. "Procedury" (472 opinie)
- 4 Ograniczenie do 50 km/h nie ma sensu (327 opinii)
- 5 Będzie rzeźba psa, który dryfował na krze (73 opinie)
- 6 Wpadli, gdy wyłudzali kody BLIK (77 opinii)
Pomorskie przysmaki prawem chronione
- Producenci towarów z unijnej listy, poza ochroną nazwy i ułatwioną walką z podróbkami, będą mogli starać się o fundusze na promocję - mówi Magdalena Loose z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego. - Bruksela przeznaczyła sporo pieniędzy do wydania na ten cel w latach 2007-2013. Z tej puli można na przykład opłacić udział w targach. Z naszego województwa o wpisanie na listę starają się truskawki i miód. Nie każdy towar ma na to szanse: po pierwsze zgłosić go musi grupa wytwórców, po drugie taki produkt powinien być dostępny w sprzedaży.
O rejestrację truskawki wystąpiło Kaszubskie Stowarzyszenie Producentów Truskawek w Kamienicy Szlacheckiej. Pod chronioną nazwą truskawka kaszubska będą sprzedawane wyłącznie owoce odmian Senga Sengana, Elsanta i Honeoye.
O miód kaszubski walczy razem z kolegami wiceprezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy Leszek Pękala.
- Nasz miód jest unikatowy - przekonuje Pękala. - Ma bardzo dużo inhibiny, od której zależą jego właściwości lecznicze. Pszczoły zbierają u nas nektar z 308 gatunków roślin, które występują tylko w naszym regionie. Na Kaszubach mamy florę nadmorską i alpejską - ta mieszanka daje unikatowy efekt. Co prawda w naszych ulach wytwarza się dwa razy mniej miodu niż na przykład na Mazurach, ale jest on o niebo lepszy!
W Polsce funkcjonuje także krajowa lista produktów regionalnych, prowadzi ją Ministerstwo Rolnictwa. Działa podobnie jak unijna: umieszczone na niej nazwy są chronione przed wykorzystaniem w podróbkach, a towary muszą być wytwarzane według ściśle określonych przepisów.
W ministerialnym spisie znalazły się unikatowe kaszubskie i kociewskie potrawy, m.in. zupa z żčłtich wrëków i obona - czyli zupa z żółtej brukwi oraz okrasa z gęsiny. Popularną w regionie zupę robi się z pokrojonych w kostkę brukwi, ziemniaków i mięsa, najważniejszą przyprawą jest majeranek. Okrasa to przysmak przyrządzany z gęsiego mięsa, które sieka się razem z kośćmi.
- Aby dostać się na listę ministerstwa, potrawa musi mieć ścisły związek z regionem, a receptura na jej wykonanie powinna być starsza niż 25 lat - mówi Magdalena Loose. - Z naszego województwa zarejestrowano już 41 produktów, jesteśmy pod tym względem na trzecim miejscu w Polsce. W kolejce czeka następnych 40 artykułów, m.in. sok z czarnego bzu i kociewska zapiekanka grzybowa. Wnioski przygotowują najczęściej pasjonaci, którym zależy na zachowaniu dziedzictwa kulturowego czy precyzyjniej mówiąc - kulinarnego. O wpis występują np. gospodarstwa agroturystyczne i kółka gospodyń wiejskich.
Tak stało się w Lignowach Szlacheckich, wiosce leżącej między Tczewem a Gniewem. Koło gospodyń zarejestrowało w ministerstwie fefernuski kociewskie - malutkie pierniczki pokryte lukrem, wypiekane na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem.
- Zrobiłyśmy to, aby uchronić je przed zapomnieniem - opowiada Krystyna Gierszewska. - Moja mama i inne kobiety dostały przepis na fefernuski od dawnej gospodyni księdza. Ciasteczka pieką w Lignowach wszystkie panie: piekę ja, piecze moja córka, a nawet sześcioletnia wnusia.
Opinie (16)
-
2007-04-05 10:37
słabo myślę
gdzie receptura w miodzie czy truskawkach ?
A potrawy kaszubskie faktycznie maja swój smak i urok.- 0 0
-
2007-04-05 11:04
żmija w soku z czarnego bzu
- 0 0
-
2007-04-05 12:49
ja uwielbiam truskawki kaszubskie - a zwlaszcza te z Borucina:)
- 0 0
-
2007-04-05 14:32
Smh
grupy etniczne, narodowościowe....,
ale są ludzie, którzy po prostu przynależą do ludzi szczęśliwych, wolnych wewnętrznie (niezależnie od ustroju) bez podziałów na Kaszubów, Polaków, Europejczyków :-) :-) :-)- 0 0
-
2007-04-05 16:26
a ogórki kartuskie? śledzie po kaszubsku?
- 0 0
-
2007-04-05 19:07
a gdzie jest jaka knajpa blisko z kaszebszczym jadłem?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.