• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Śledź znów górą. Jest nowy Gdyński Przysmak

Patryk Szczerba
25 września 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
I nagroda: Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym I nagroda: Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym

Znamy zwycięzcę konkursu na Gdyński Przysmak, który odbył się w ramach IV Weekendu Kulinarnego. Jury, w czasie trwania zabawy, musiało ocenić ponad 30 autorskich przepisów.



Pierwsza nagroda trafiła do Przemysława Romana za potrawę "Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym". Zwycięzca popłynie w rejs promem, który ufundowała firma Stena Line.

- Jury nagrodziło autora przepisu za pomysłowość i połączenie smaków dające wykwintne danie, świetnie oddające zarówno nadmorski charakter Gdyni, jak i jej otwartość na świat - mówi Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni.

Drugie miejsce zajął Mikołaj Wierzbicki za potrawę "[G]Dynia z morza i marzeń, czyli krem z dyni z łososiem i imbirem". Trzecia nagroda powędrowała do Beaty Waśniewskiej i jej przepisu na "Carpaccio śledziowe z kaszubskimi dipami".

- W tym roku otrzymaliśmy rzeczywiście dużo fajnych pomysłów na potrawy zainspirowane Gdynią. Pod uwagę braliśmy tylko autorskie przepisy. Wśród oceniających było dwóch szefów kuchni z restauracji uczestniczących w Weekendzie Kulinarnym, dlatego nie było wcale łatwo zachwycić ich autorskim przepisem. W zeszłym roku wygrały "Falujące śledzie". I w tym roku jurorzy postanowili po raz kolejny uhonorować potrawę związaną z tą bałtycką rybą - wyjaśnia Katarzyna Gruszka.

Najlepsze przepisy trafią do książki kucharskiej, która właśnie powstaje. Znajdą się w niej nie tylko przepisy zwycięzców, ale też specjały zaproponowane przez znanych gdynian.

Kto nie przysłał swojej propozycji mógł od piątku do niedzieli w godzinach 10:00-22:00 w 25 restauracjach na Szlaku Kulinarnym kosztować mini dań w cenie 5 zł. Wszystko w ramach IV Weekendu Kulinarnego. Chętnych nie brakowało.

- Trochę plany pokrzyżowała nam pogoda, ale postarali się za to w tym roku wyjątkowo restauratorzy, którzy przygotowali smaczne potrawy przede wszystkim z dużą ilością ryb. Wśród propozycji było wiele zup i deserów. Myślę, że Ci, którzy odwiedzili w te dni restauracje byli zadowoleni i na pewno najedzeni - mówi Gruszka, która dodaje, że rekordzistka odwiedziła w czasie weekendu wszystkie 25 restauracji biorących udział w kulinarnej zabawie. W nagrodę popłynie promem do Szwecji - Pani zwalniała się nawet z pracy, by w piątek zacząć konsumować potrawy.

Przepis na 4 porcje "Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym":

- 2 cykorie
- po 2 kapary na porcję
- sezam uprażony na patelni
Ceviche:
- 220 g filetu ze śledzia - typu matias lub surowy
- 1 mała czerwona cebula
- 3 limonki
- 1 chilli
- szczypta pieprzu do smaku
Krewetki:
- po 4 oczyszczone krewetki tygrysie na osobę
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
Sos:
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- koperek posiekany
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Filet ze śledzia dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miseczki. Śledzia zalewamy sokiem wyciśniętym z 3 limonek. Dodajemy posiekaną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę oraz posiekane chilli bez pestek. Dodajemy szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania-najlepiej w lodówce. Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie wrzucamy je do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i polewamy odrobiną oliwy. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania - najlepiej w lodówce. Sos - jogurt naturalny łączymy z koperkiem i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Schładzamy. Serwowanie: 1 porcja to dwa liście cykorii + 4 krewetki. Odrobinę ceviche układamy na umytych liściach cykorii. Na każdym liściu układamy jeden kapar. Krewetki grillujemy. Podczas grillowania krewetki smarujemy odrobiną miodu. Ugrillowane krewetki kładziemy obok liści cykorii i kleksa sosu koperkowo-tymiankowego. Wszystko posypujemy odrobiną uprażonego sezamu. Gałązka tymianku do ozdoby.

Trojmiasto.pl ma swoją redakcję w Gdyni!
Dzięki temu będziemy jeszcze bliżej mieszkańców Gdyni i ich problemów.
Pracujemy na trzecim piętrze Transatlantyka, przy
Placu Kaszubskim 17/307 zobacz na mapie Gdyni.
Piszcie do nas na adres
gdynia@trojmiasto.pl, dzwońcie pod nr 58 321 95 50 lub po prostu przychodźcie.

Wydarzenia

Opinie (105) 10 zablokowanych

  • (1)

    śledzie, śledzie w Oliwie.

    • 4 1

    • Gdynia Oliwa 97!

      • 1 0

  • Śledź w Śledźiowie.... (1)

    to dopiero dobre...:)

    • 18 19

    • ja pierdziu, to ci historia co?

      • 7 2

  • Snobi...................

    Kurcze, jeśc normalne żarcie, a nie pajacować !!! wymyslają faktycznie, aby tylko odwrócic uwagę od problemów miasta i tych ogolno krajowych!!!

    • 4 4

  • żurawiny do śledzia?!

    Słodko kwaśne żurawiny smakują jedynie podane do pieczonego indyka czy kurczaka, no może jeszcze jako dodatek do kanapki z twarożkiem. Ale ze śledziem?Twuj!

    • 4 1

  • -co to za baranina tematyczna ?

    • 4 0

  • Prawdziwa śledziowa ofensywa w gdyńskiej metropolii...

    • 21 4

  • Śledź nie za bardzo kojarzy się...

    ... z pokazanymi potrawami. A jednak można, fajnie. Sam nie zrobię takich potraw, ale w gdyńskich restauracjach pewnie z chęcią bym spróbował.

    • 19 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane