• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak powstają lodowe smakołyki

Borys Kossakowski
1 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Zobacz jak się produkuje lody Algida w Baninie pod Gdańskiem.


Cała Europa zajada się lodami, które produkowane są w podgdańskiej fabryce Unilevera. Specjalnością zakładu w Baninie są lody na patyku Magnum z podwójnym karmelem oraz Twister. Choć fabryka pilnie strzeże swoich tajemnic, udało nam się zajrzeć na chwilę za jej bramy, aby zobaczyć jak powstają te smakołyki. Kamera Trojmiasto.pl towarzyszyła studentom Politechniki Gdańskiej, laureatom Ekoloterii organizowanej podczas Technikaliów.



Najlepsze lody to:

To co uderza na pierwszy rzut oka, to czystość i dbałość o bezpieczeństwo. Unilever jest firmą, o standardach której uczą na uniwersytetach. Aby wejść na teren hali produkcyjnej wszyscy musimy się przebrać w strój ochronny od stóp do głów - łącznie z tzw. stoperami do uszu, które chronią przed nadmiernym hałasem.

Fabryka pracuje przez dwadzieścia cztery godziny na dobę, produkując ponad milion lodów dziennie. Rocznie około czterystu milionów lodów. Maszyny nalewają kolorową masę lodową w różnego rodzaju formy. Gotowy produkt trafia do magazynu, który jest właściwie gigantyczną lodówką. Tam każdy lód leży co najmniej 24 godziny, żeby się porządnie schłodził i nabrał należytej konsystencji.

W tym roku uruchomiono w Baninie nowoczesną, bezobsługową oczyszczalnię ścieków, która dba o to, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Maszyneria jest na razie w fazie testów, ale już wykorzystuje się biogaz, który powstaje w wyniku rozkładu odpadów. W przyszłości ma być używany do zasilania kotłów ogrzewających fabrykę.

Studenci, którzy mieli okazję zwiedzać fabrykę w Baninie, zostali wybrani podczas Ekoloterii, organizowanej podczas Technikaliów 2012, święta kultury studenckiej Politechniki Gdańskiej. Celem akcji była zbiórka odpadów, w których zazwyczaj tonie miasto po tego typu masowych imprezach. Unilever za każdy worek śmieci wręczał uczestnikom zabawy loda Magnum. Najbardziej aktywni studenci w nagrodę zostali zaproszeni do Banina.

Miejsca

Opinie (178) ponad 20 zablokowanych

  • lody produkowane przez duze koncerny to odpadki (1)

    generalnie sama chemia - polepszacze smaku itd. Zeby zjesc prawdziwe lody to albo trzeba je samemu zrobic w domu (sa tanie maszynki do lodow) albo jechac do jednej z europejskiej mleczarni gdzie robia lody z wlasnego mleka (np w livigno)
    A po lodach serwowanych w miejskich cukierniach to mnie brzuch boli

    • 5 1

    • ściema

      no tak szczególnie bez chemii są te twoje lody z tanich mieszanek... same konserwanty pozwalające na leżenie na półkach sklepowych...

      • 0 0

  • ranking.... (28)

    1. haagen dazs
    2. grycan
    .
    .
    .
    .
    .
    a potem już nic....bynajmniej ja nie znalazłem lodów równie pysznych

    • 30 53

    • a ceny Haagen Dazs-a pamietasz? to lody dobre raz na m-c...

      • 0 0

    • Lody na śmietance (2)

      Prawdziwe lody robi się na śmietance a nie oleju roślinnym czy margarynie. Popatrzcie na skład. 90% lodów jest robionych na oleju roślinnym bo taniej. Jedynie Grycan z polskich lodów robi na śmietance i paradoksalnie tanie lody robione na zamówienie marketu mają śmietankę np. Real czy Tesco. Pozostałe i to nawet zagraniczne typu Movenpick, Carte dor, wszystko bardziew.

      • 7 0

      • 'carte dor' to przeciez algida ;-) znafco (1)

        • 1 4

        • Konkluzją mojego posta było to że prawdziwe lody robi się na śmietance. Co to za różnica czy carte dor to algida czy nie? Przybyło tym lodom śmietanki od tego twojego spostrzeżenia?

          • 2 0

    • grycan fuuu

      grycan wcale nie ma dobrych lodow a haagen daza to nie mialam szansy sprobowac

      • 0 0

    • grycanki (1)

      to te spasione swinie antyreklame robia te spaslaki biedny grycan

      • 28 6

      • Co to są grycanki?

        Jakieś lody od Grycana z kuleczkami czekolady?

        • 0 0

    • Ranking:

      1. ben&jerry's
      2. haagen dazs
      3. grycan
      + bonus z przeszłości - Zielona Budka o smaku białej czekolady z kawałkami białej czekolady :)

      • 1 1

    • !

      cukiernia sowa

      • 1 2

    • Zaraz plebs odpisze Ci, ze jedli takie same w biedronce, 2 razy taniej i po co przeplacac

      • 2 2

    • Grycan ma najgorszą obsługę,kolejka kklientów a ini sobie gdzieś wychodzą...po dwukrotnym nie obsłuzeniu, nie korzystam! (1)

      • 12 8

      • przecież możesz sobie kupić wiaderko grycana w markecie

        wyjdzie taniej i bez chamskiej obsługi

        • 4 1

    • (1)

      ben & jerry, a grycan to się nadaje.. : )

      • 18 5

      • Pisze się "PRZYNAJMNIEJ",

        a "bynajmniej" to ja nie jadam robaków.

        • 10 2

    • najlepsze lody naswiecie zawsze robili Niemcy a potem opanowali całe USA i reszte świata.!

      tak jak ze wszystkim

      • 0 3

    • (1)

      tak grycan - pycha ! a sorbetów nikt lepszych nie robi!

      • 7 9

      • sorbety to niesą lody!! Potrafi je zrobic nawet oferma co ma dwie lewe rece!!

        Trzeba byc wyjątkowym frajerem by kupować sorbety za które placi sie jak za lody!Ale teraz takie pokolenie chowu bezstresowego co nie potrafi nawet herbaty mrożonej zrobić na lato i musi kupowac do domu :)

        • 9 1

    • "bynajmniej ja nie znalazłem lodów równie pysznych"

      kwiatuszek :)

      • 3 2

    • haagen dazs

      haagen dazs :))

      • 4 0

    • zgoda na haagen Dazs - ale grycan + ich niby bita poliuretanowa smietana bleee (2)

      Hageen Dazs
      Marjola - gdynia
      Zielona Budka

      potem nic a najlepsze wlasnorobne

      • 4 5

      • Haagen Dazs???

        Haagen Dazs to ciężka artyleria, lody bez polotu. Przynajmniej te dostępne u nas. Zero polotu i lekkości, ograniczona ilość smaków, wszystkei tylko tradycyjne. Zielona Budka się skiepściła na maksa, to już nie jest to co było.

        Za to Grycan ma sorbety prawie tak dobre jak włoskie, cudowne, leciutkie i naturalne. W przeciwieństwie do tych Algidy i Nestle.
        Dobre lody są też u Sowy.

        Najlepsze były kiedyś u Włocha w Sopocie, ale to bardzo dawno temu. Dobre są też malinowe z Kazimierza Dolnego, z takiej niepozornej budki w bocznej ulicy.

        • 1 7

      • re

        Zielona Budka to już tylko popłuczyny po lodach od kiedy Grycan ją sprzedał.

        • 6 0

    • nie jadłeś Lenkiewicza z Torunia, polecam!

      • 1 4

    • Dagniaux Artisan Glacier, bardzo polecam, aczkolwiek Francja... :C

      • 1 4

    • bo nie jadłeś moich :D Ja "produkuję" lepsze lody

      w swojej kuchni niż te wszystkie (pożal się Boże) fabryki. Wystarczy tylko poszperać w necie, żeby znaleźć świetne przepisy na pyszne lody o różnych smakach, a ich wykonanie jest tak proste, że dziecko może je zrobić (o ile umie już posługiwać się mikserem :D).

      • 5 0

    • U mnie są najlepsze lody w trójmieście

      • 29 1


    • spróbuj tych lodów to pogadamy o rankingu

      • 3 3

    • Lody BRUNO z Biedronki!

      • 21 6

  • Algida - nie dziekuje (3)

    Mialam dzis ochote na te lody... Ale jak sie dowiedzialam gdzie sie je produkuje to wiecej ich nie kupie! Stracilam zaufanie...

    • 1 2

    • Bzdury (2)

      Produkcja w Baninie trwa już od blisko lat 20-tu.
      Jak nie chcesz Algidy, wybierz Schoellera ... produkowanego w Namysłowie :))

      • 1 1

      • Cha cha, czyli, że jak robią (1)

        lody od 20 lat to już muszą być dla wszystkich dobre?

        • 0 0

        • Nie, nie uważam że są dobre, zwróciłem uwagę jedynie, że autorka wpisu nie wiedziała iż mimo znanej, zagranicznej marki, tak po prawdzie to te lody są miejscowe.

          • 0 0

  • bulun

    też mi się wydaje że sponsorowany artykuł ;p u mnie nie ma w pobliżu żadnej sensownej lodziarni, ale przy każdej okazji zachodzę do grycana po mój ulubiony mix - sorbet z bananów i biała czekolada :D pyszne i kalorii maluśko, można jeść ;))

    • 0 0

  • Drogo i małe gałki dają. Kupuję czasami lody w lodziarni zainstalowanej w Kerfie na Morenie.

    Gałeczka 2.50zł o wielkości orzeszka.

    Musiałbym wziąć z 40 gałek by się najeść.

    Kiedyś brało się na niedzielę 10zł , szło się na poranek - 3zł , 3 gałki loda na Długiej po 1zł , zostawało na dużą watę cukrową i wodę z sokiem z saturatora.

    TW bolek z resztą bandy , zabrał dzieciom w/w a mi wiarę w rewolucje.

    • 1 1

  • Calypso Kakaowe lub Czekoladowe jeśli brak kakaowych.

    Kto pamięta kiosk na Radunią z lodami / ul. 3 maja , albo lody z białej skrzyni na rogu Długiej, obok obecnego mbanku z "kalipsiakami"?

    Śmiać mi się chce jak widzę w " świątyniach" Grycana fotki sprzed lat , jak zaczynali z lodami, dzisiaj nazywali by ich handlarzami i konfiskowali by im bezprawnie towar...

    Jak to pieiądze oczyszczają sprawy i zmieniają spojrzenie władz i mediów...

    • 0 1

  • ESKIMOS

    Lody eskimo najlepsze :) a pani basia która tam pracuje równa babka :)

    • 1 0

  • Moja sasiadka zrobila wiecej lodow niz algida (5)

    Bo pracuje w lodach koral ;)

    • 148 5

    • też lubię lody (1)

      ale takie krencone

      • 3 3

      • ja dla odmiany lubię kręconw

        • 0 0

    • lodybambino

      lody Koral, lody Mis... nie masz forsy patyk gryz !

      • 10 1

    • (1)

      Koral to swisntwo na wodze. Sama chemia. Jak mozna to jesc?

      • 21 6

      • Pani chłopcom robi te lody, nie zrozumiałeś

        • 24 4

  • To chyba tekst sponsorowany. (17)

    Wczoraj byłem w Toruniu i widząc kolejkę do lodów w kawiarni lenkiewicz postanowiłem też zasmakować. To są dopiero lody!!! Malinowe (pełno nasionek maliny) PYCHA. Algida to tylko sekret dobrej śmietany.

    • 115 19

    • toruńskie lody są znakomite (4)

      nie tylko smaczne ale gałka to gałka - na jedną toruńską w Gdańsku przypadają trzy i to wszystko za 3 zeta. kto był i jadł ten wie o co chodzi, kto nie - jest skazany na gdanskie badziewie.

      • 27 8

      • co ty wiesz o gałkach ? (2)

        pojedź sobie do Bułgarii tam też masz pyszne lody gałkowane tyle że na wagę, 100 gr 1,60 lewa ok. 3,75 zł niema żadnego oszustwa, gałek wrzucasz ile chcesz, wielkość jakie tylko ci się podoba, później wszystko ląduje na wadze i płacisz za rzeczywisty (dodam przepyszny) ciężar loda , a nie tak jak u nas w Polanadii, że gałkę obetrze ci tak że masz z niej pół gałki a płacisz 3 zeta za całą i to jest uczciwe podejście ,a nie tylko wyrywanie kasy przez kochanych rodaków

        • 8 3

        • Byłam w Dubrowniku i tam też były duuuuże gałki. Zamówiłam 3 gałki i dostałam tak ogromną porcję, że nie mogłam tego dojeść. Do tego jakie pyszne. Fakt, że ceny tam są wyższe niż u nas ale takimi lodami to można się najeść.

          • 0 0

        • otwórz lodziarnie i sprzedawaj lody po 1,5 zł tak żeby nie "wyrywać kasy" a być uczciwym Polakiem. Może przez 2 miesiące się utrzymasz...

          • 2 5

      • Za pięć.

        Za trzy to na ulicy.

        • 3 1

    • także próbowałam i to nie raz

      Jestem Gdańszczanką a od 3 lat mieszkam w Toruniu - nie ważna jaka pora, zima czy lato - z przyjemnością idę do Lenkiewicza na lody, przepyszne, rodzina i znajomi jak przyjeżdżają też je chętnie biorą :)
      nie myślcie, że to sponsorowana reklama, po prostu warto polecić tą lodziarnie jeżeli zawitacie do Torunia ;)

      • 0 1

    • WENTA

      Polecam lody od Wenty !

      • 0 0

    • lody z nasieniem powiadasz?

      • 5 3

    • skoro produkcja jest w Baninie to i cena powinna być niższa. Magnum najlepsze (4)

      • 12 3

      • To tak jak z piwem

        to co masowe to siki, ale masa to kupuj co jest tanie

        • 4 0

      • Tak jak paliwa z rafinerii (2)

        ale to nie działa

        • 18 1

        • W Gdańsku wyobywają ropę od kiedy? oni tylko przerabiają a to jest kolosalna rówżnica (1)

          • 4 10

          • Tak samo w Baninie - przerabiają składniki na lody.

            • 10 1

    • W Orłowie... (1)

      ...na przeciwko TCH Klif, tam gdzie teraz jest Sushi Bar, kiedyś była lodziarnia/ciastkarnia. Nigdzie nie jadłam tak dobrych lodów truskawkowych jak tam - naprawdę miały smak truskawek, a nie ten badziew który teraz sprzedają wszędzie masowo... Do tego pyszle ciastka, ale te lody... Jak byłam mała pamiętam, że kolejki stały aż na chodniku. Bar sushi nigdy tego nie osiągnie!

      • 8 0

      • To przejdź..

        na drugą stronę, ul Przebendowskich. Idąc od Al. Zwycięstwa po max 200 m napotkasz super lodziarnię. Sami robią lody i polewy. Spróbuj... :-)

        • 6 0

    • Lenkiewicz najlepsze lody w Toruniu! gałki ogromne, 2 smaki to już obżarstwo ;)

      • 16 1

    • s

      urzekła mnie Twoja historia

      • 43 7

  • Kto nazywa lodami to co produkują koncerny chyba w zyciu nie miał okazji spróbować

    jak naprawdę smakują dobre lody. Czasami udaje się gdzieś spotkać lodziarnię robiącą je wg. oryginalnej receptury. W tych z koncernów są tylko przetwory mleka (w małej ilości) oraz chemia i powietrze w dużej. Paskudztwo.

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane