• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test Smaku: sopocki Fidel pozytywnie zaskoczył

Beata Testsmaku
17 czerwca 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test Smaku: niebanalne i smaczne Dwie Zmiany

W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy restaurację Fidel zobacz na mapie Gdańska w Sopocie. Dwa tygodnie temu pisaliśmy o Casino Diner w Gdańsku. Od czerwca do września recenzje publikowane będą co dwa tygodnie, w środę - następnym razem opiszemy nasze wrażenia z restauracji Biały Królik w Gdyni (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt.



Fidel to kolejne bistro na kulinarnej mapie Trójmiasta o bardzo specyficznej i charakterystycznej aranżacji. Tuż po wejściu do lokalu wiadomo, kto jest pomysłodawcą tego projektu. To Maciej Ryniewicz, zdolny architekt z głową pełną pomysłów. Jest tylko jedno "ale" - w końcu rynek gastronomiczny nasyci się szklanymi żyrandolami, wymyślnymi połączeniami drewna z metalem. Owszem, w Fidelu jest ładnie, wszystkie detale pasują tutaj idealnie i tworzą wyjątkowy klimat. Jednak ten klimat mieliśmy okazje poczuć już w Serio i w Crudo. Mimo to wystrój oceniamy bardzo wysoko. Mamy tylko nadzieję, że w najbliższym czasie nie powstanie czwarta restauracja z takim samym architektonicznym zamysłem.


Fidel to miejsce, w którym króluje kuchnia karaibsko-kubańska. To, co na pewno zachęca do konsumpcji, to interesujące i oryginalne menu. Na szczęście nie jest to kolejna nudna karta z grillowanym pstrągiem, polędwicą wieprzową czy sałatką z buraka. Tutaj każde danie to połączenie ciekawych składników, dzięki czemu propozycje potraw intrygują i zachęcają do degustacji. Karta jest krótka, tylko jedna strona, ale jak już wielokrotnie pisałam, to wielki plus. W Fidelu oprócz dań z karty na gości czekają różne propozycje tapas, które zmieniają się każdego dnia. To, co obecnie jest w ofercie lokalu, wypisano na kredowej tablicy, która wisi nad barem. Co ważne, Fidel to również bar, a barmani specjalizują się w drinkach na bazie rumu. Mają dość spore pole do popisu, bo rodzajów tegoż alkoholowego napitku jest tutaj naprawdę dużo.

My zdecydowaliśmy się na:

- Czipsy z platana (5zł)- tapas;
- Pikantną zupę z wieprzowiny i czarnej fasoli (14zł);
- Grillowaną ośmiornicę z ryżem i czarną fasolą (31zł);
- Krewetki w sosie z mango (29zł);
- Pieczone żeberka marynowane w rumie (29zł);
- Tartę limonkową (11zł);
- Daiquiri (18zł);
- Piwo (10zł).

Czipsy z platana, cieniutkie, chrupiące, nie za tłuste, oprószone sporą ilością soli. Pyszne. Pesto z bazylii, czosnku i oliwy podano w skórce z cytryny (znakomity pomysł), a i smak niczego sobie. Doskonale sprawdziło się jako dodatek do przekąski oraz do dań głównych.


Pikantna zupa z wieprzowiną i czarną fasolą to porcja, która spokojnie zaspokoi pierwszy, nawet niemały głód. Zupa treściwa, rzeczywiście pikantna, ale nie na tyle, aby wypaliło podniebienie. Kolor może i nie zachęca, ale nie zrażajcie się, bo smak rekompensuje tę nieciekawą wizualność. Plus za duże, dobrze doprawione kawałki mięsa. Na pewno jest to zupa, której nie zjecie w innych restauracjach. Warto spróbować.


Krewetki bardzo soczyste, miękkie, odpowiednio usmażone. Dzięki mango i mleku kokosowemu bardzo aromatyczne. Smak mango czuć było w każdym kęsie. Przyznam szczerze, że to jedne z lepszych krewetek, jakie przyszło mi jeść. Oprócz krewetek w eleganckiej miseczce znalazły się też kawałki miękkiej papryki. Ciekawym urozmaiceniem były ziarenka czarnego sezamu. Ziołowe grzanki przydały się do wyjedzenia pysznego sosu. Potrawa jak najbardziej godna polecenia. Myślę, że nawet ci, którzy nie przepadają za owocami morza, mogliby się do nich przekonać.


Żeberka to solidna porcja mięsiwa. I to naprawdę smacznego. Przed upieczeniem odpowiednio długo marynowano je w rumie, dzięki czemu zyskały intensywny słodkawy smak. Świetnie upieczone. Miękkie w środku, delikatnie chrupiące na zewnątrz. I, co ważne, te żeberka to nie tylko kości, na których jest mięsa tyle, co na lekarstwo. To faktycznie porządne kawałki z dość chudym (jak na żeberka) i wyrazistym mięsem. Sałata również smaczna. Chrupiące, świeże liście skropione delikatnym dressingiem. Może nawet zbyt delikatnym.

Zabrakło mi bowiem kontrastującego, ostrego, kwaśnego smaku, który przełamałby słodycz żeberek, sałatki i placków z platana. Właśnie placki to niebywale oryginalny dodatek, którego jak dotąd nie jedliśmy w żadnej trójmiejskiej restauracji. Dodatek bardzo udany, aczkolwiek również o słodkim smaku, więc cząstka cytryny powinna znaleźć się na talerzu, aby orzeźwić tę monotonną w smaku potrawę. Mimo tego niewielkiego niedociągnięcia oceniam to danie naprawdę wysoko.


Ośmiornica, to znaczy macka ośmiornicy, doskonale zgrillowana. Dzięki odpowiedniej obróbce była miękka, wręcz rozpływająca się w ustach. Wybornie smakowała w połączeniu z cieniutko pokrojoną w piórka czerwoną cebulą, którą wcześniej zamarynowano w soku z limonki. Smaki idealnie się przenikały, nic nie zdominowało całości. Dodatek znakomicie ugotowanego ryżu z miękką czarną fasolą to również doskonały pomysł. I przysłowiowa "kropka nad i" - cząstka zgrillowanej limonki. Sok, którym skropiłam całość, smakował o niebo lepiej niż ten pochodzący z "surowej" cytryny. Potrawa może wydać się niewielka i być może rosły mężczyzna nie zaspokoi głodu, ale kobietka z nieprzesadnie wielkim żołądkiem będzie usatysfakcjonowana.


Tarta limonkowa to nic innego jak kruche ciasto (z delikatną, bardzo subtelną nutką piernikową) i masa o intensywnym limonkowym smaku. Ciekawy, orzeźwiający deser. Bita śmietana nie za słodka, puszysta, lekka, a taką lubię najbardziej. Polecam tym, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi, ciężkimi deserami.


Drink Daiquiri mocny, kwaśny, ale wyczuwałam w nim odrobinę słodyczy z syropu cukrowego. Podany w klasyczny sposób. Bez niepotrzebnych dekoracji, które stały się ostatnio bardzo modne. Nie wiem jak wy, ale ja nie przepadam za toną owoców, którymi dekoruje się obecnie kieliszki i szklanki. Drink to ma być drink, a nie sałatka owocowa. Do tego, który został podany w Fidelu mam tylko jedno "ale", według mnie to zbyt wysoka cena jak za tak prosty koktajl.

Obsługująca nas dziewczyna miła i uśmiechnięta. Trochę zagubiona i nieznająca odpowiedzi na nasze liczne pytania, ale nie były to jakieś karygodne niedociągnięcia. Myślę, że trochę więcej doświadczenia i praktyki, a wszystko będzie funkcjonowało w jak najlepszym porządku.

Sądzę, że to świetny lokal dla wszystkich, którzy lubią próbować nowych smaków, którzy dobrze się czują w miejscach, gdzie panuje niezobowiązująca atmosfera. Fidel to bistro, w którym zjemy naprawdę smaczne dania, co ważne - w niezbyt wygórowanych cenach, jak na sopockie standardy. My jesteśmy zauroczeni jedzeniem, może mniej wystrojem, bo znamy już podobne aranżacje. Jednak to nie zmienia faktu, że jest to jeden z ładniejszych lokali w Sopocie.

Podsumowanie
Fidel to bistro, w którym zjemy bardzo smaczne potrawy i napijemy się różnorodnych drinków.
Świetne miejsce na obiad z rodziną, na romantyczną kolację, a także na wieczór z przyjaciółmi.
Doskonała lokalizacja, przestronne wnętrze, wesołe kubańskie rytmy i znakomite potrawy. Czego chcieć więcej?!

Pierwsze wrażenie: 85 proc.
Aranżacja/wystrój: 95 proc.
Atmosfera: 100 proc.
Obsługa: 60 proc.
Estetyka dań: 90 proc.
Toalety: 100 proc.
Dla maluchów: 50 proc.
Smak: 95 proc.
Cena/zadowolenie: 90 proc.

Ocena ogólna w kategorii Bistro: 4.8


Cykl "Test Smaku" powstaje we współpracy z serwisem testsmaku.pl. Odwiedzając restauracje, bez zapowiedzi i na własny koszt, chcemy prezentować szczere spojrzenie na trójmiejską gastronomię. Doradzimy, gdzie warto się wybrać, a które miejsca omijać. W okresie od czerwca do września nowa recenzja co dwa tygodnie w środę!
Beata Testsmaku

Miejsca

  • Fidel Sopot, Powstańców Warszawy 6

Opinie (59) 8 zablokowanych

  • Nie mówi się ugasi pierwszy głód tylko zaspokoi pierwszy głód, zaspokoić można np. pierwsze pragnienie. (4)

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

    • 19 9

    • następny "ekspert"

      akurat pierwsze pragnienie to można właśnie ugasić, a nie zaspokoić...

      • 3 0

    • a drugie pragnienie to można ugasić czy zaspokoić ?

      • 5 3

    • też żeś byka walnął.

      Zaspokoić pierwsze pragnienie?

      • 7 0

    • "Grillowaną ośmiornicę z ryżem z czarnej fasoli (31zł)"

      Chyba "z ryżem z czarną fasolą", względnie "i czarną fasolą". Fasola raczej ryżu nie rodzi, choć za taką krzyżówkę radzieccy naukowcy daliby sie pochlastać.

      Odpowiedź redakcji:

      Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Treść została poprawiona.

      • 6 5

  • Byłem i jadłem zupę z fasolą i (1)

    zupę z omułków Bardzo dobre i duże porcje.Próbowałem też żeber,ale wtedy to danie wyglądało inaczej i było niejadalne. Widać na zdjęciu i z opisu wnioskuję,że zostało poprawione. Zgadzam się także z opinią,że przydałby się smaczny i wyraźny sos winegret do serwowanych jako dodatek do dań sałat.

    • 18 5

    • jak widać i czytać, jest to artykuł sponsorowany, pod niby przykrywką że jest obiektywny... żal

      • 1 0

  • (3)

    A już tak było fajnie w ubiegłą środę a tu masz, znów "tekst niesmaku".

    Ps. Kolejna recenzja odwiedzanego lokalu, z których wszystkie szyte tę samą miarą.
    Ps.2 Ponieważ mijam niemal codziennie i o rożnych porach "Casino Diner", chciałem jedynie nadmienić, że może i tam kiepsko gotują, może obsługa jest tam do bani albo autorce wielce się tam nie podobało ale jedno się tam rzuca mi w oczy w kontrze do recenzji, tam po prostu są ciągle klienci!. Zatem albo p. Beata ma nadzwyczajnie wyostrzony smak albo klienci tego lokalu są jego zupełnie pozbawieni.
    Albo, albo.

    • 26 43

    • w McDonalds też kolejki (1)

      jw

      • 26 3

      • do wc tez są kolejki.. i wcale to nie znaczy że kible tam są lepsze od innych

        • 0 0

    • pszypadeg, nie sondze ;)

      • 5 2

  • Brawo za seksizm. (2)

    "Potrawa może wydać się niewielka i być może rosły mężczyzna nie zaspokoi głodu, ale kobietka z nieprzesadnie wielkim żołądkiem będzie usatysfakcjonowana"

    jak rozumiem kobiety są tak samo dobre w pracy jak mężyczyźni, kobiety nie można oceniać po wyglądzie i czynić uwag co do jej stroju, ale jak się ktoś ma nażreć to duży rosły mężczyzna. Brawo.

    • 7 5

    • feministki nigdy nie były konsekwentne

      • 0 0

    • kobiety też apetyt mają

      Plus za opinię :) czy duże porcje są tylko dla panów?! My kobietki też lubimy dużo i dobrze zjeść :):):)

      • 2 2

  • niestety zdjecia nie sa zachecajace

    • 0 3

  • jak najbardziej pozytywna

    Łukasz! Fajna knajpka. Oby się nic nie
    popsuło jak przejdziemy!

    • 5 0

  • Naprawdę ładny język (2)

    Opis lokalu i dań napisany ze starannością rzadko spotykaną na popularnych portalach.

    Duży plus!

    • 15 3

    • pełna zgoda

      W przeciwieństwie do pewnej Grubszej Damy na konkurencyjnym portalu dla której kelnerka jest "sympatyczna" a każda kawa to "napar" i ewentualnie "odpowiednio mocny i aromatyczny". Nie mówiąc o rozbracie z jakąkolwiek stylistyką czy choćby zasadami logicznego konstruowania zdań. Trójmiasto.pl o wiele lepsze. Brawo!

      • 7 0

    • no a jak

      płacę, wymagam!

      • 1 5

  • (9)

    Czego chcieć więcej? - na pewno zakończenia tej błazenady w postaci subiektywnych recenzji na własny koszt..

    • 42 62

    • podoba mi sie wnetrze Bistro (3)

      kto to projektowal?

      • 5 5

      • (2)

        Przecież jest napisane w tekście. Ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem!?

        • 4 0

        • no racja (1)

          nie doczytalem

          • 2 0

          • no! i zeby mi to bylo ostatni raz!

            • 0 0

    • (4)

      Nie podoba się? To nie czytaj.

      • 14 6

      • Dokładnie!!!! (3)

        • 7 3

        • ja nie muszę tego czytać (2)

          tylko nabijacie w butelkę ludzi, którzy właśnie CHCĄ i liczą na obiektywną opinie...

          • 2 10

          • (1)

            ee, nie, nie nabijają, bo zaznaczają że opinie nie są obiektywne. bo i które są? :)

            • 6 1

            • nie mówie o obiektywności

              mówię o tym za czyje pieniądze i na jakich zasadach odbywa się test smaku. Kto nie ma miedzi ten...

              • 0 9

  • "Żeberka to solidna porcja mięsiwa" (4)

    Przepraszam, to na zdjęciu to solidna porcja mięsiwa? Bez jaj.

    • 73 13

    • Deska (2)

      Te deski są duże więc i porcje są spore. Polecam

      • 3 3

      • Że niby deska jest wyznacznikiem wielkości porcji?

        To idź np. do Sztuczki, dostaniesz talerz wielkości koła od furmanki, a jego zawartości będziesz z mikroskopem szukał.

        • 3 1

      • To ja idę skosztować tej deski.

        • 7 1

    • Tam nawet nie ma solidnej porcji kości.

      • 21 5

  • Fidel... żenua, jakiś hipster to prowadzi za pieniążki tatusia? (2)

    browar 10zł hahaha

    • 5 12

    • nie, prowadzą to goście

      mający kilka klubów, min. w Sopocie, Poznaniu, Lublinie, o "przemiłej" aparycji :)

      • 4 2

    • nie, za pieniądze z EU :) ja na miejscu tatusia też bym na takie bzdury nie dał.

      • 3 4

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane