• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tłusty Czwartek. Święto pączków, łasuchów i... cukierników

Marzena Klimowicz-Sikorska
3 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 

Żeby pączek był idealny, trzeba się trochę napracować.


Cukiernicy pracowali całą noc, by na dzisiejszy ranek dostarczyć do cukierni górę pączków, faworków i innych słodkości. Nic dziwnego: niektóre cukiernie w Trójmieście potrafią tego dnia sprzedać nawet kilkanaście tysięcy pączków. W zeszłym roku w Tłusty Czwartek Polacy zjedli ponad 100 mln pączków. Czy w tym roku padnie rekord?



Ile pączków zjadasz w Tłusty Czwartek?

Tłuste, kaloryczne (jeden pączek to ok. 200 kalorii), ale jakie smaczne - lukrowane pączki z nadzieniem albo faworki posypane cukrem pudrem, zwane też "chrustami" - z takimi przysmakami kojarzy nam się zwykle Tłusty Czwartek. I nic dziwnego, bo w pulchnych, lekkich, drożdżowych, nadzianych konfiturami specjałach zasmakowali już Rzymianie, którzy zajadali się nimi w ostatnie dni karnawału, popijając przy tym ogromne ilości alkoholu.

Forum. Co myślą nasi czytelnicy
Gdzie w Trójmieście można kupić najlepsze pączki?
Jak szybko przygotować samemu faworki?

W Polsce tradycja smażenia pączków i faworków na Tłusty Czwartek przyjęła się dopiero w XVI w. Od tego czasu nie wyobrażamy sobie tego dnia bez tych smażonych pyszności.
Co roku cukiernicy przygotowują po kilka, a nawet kilkanaście tysięcy pączków z przeróżnym nadzieniem, które w Tłusty Czwartek sprzedają się jak na pniu.

Praca w cukierniach rozpoczęła się w środę. - Zaczyna się od wyrabiania ciasta, które, po uformowaniu w zgrabne, idealnie gładkie kulki, trafia do garownika i czeka w nim na wyrośnięcie - mówi Marek Depka, właściciel cukierni "Pączuś" w Gdyni. - A potem przez cały dzień na bieżąco je smażymy i wyrabiamy. To na pewno jeden z najbardziej pracowitych dni w roku.

Czy można ulżyć cukiernikom i przygotować pączki samemu? Można, to nie takie trudne.

- Zrobienie kilku pączków nie jest pracochłonne. Jest też tylko jeden przepis, którego cukiernicy z grubsza się trzymają. Wystarczy litr mleka o temperaturze ok. 50 stopni, 10 całych jajek, 40 dag masła, 40 dag cukru, cukier waniliowy, esencja - najlepiej pomarańczowa. Z tego wyjdzie ok. 50 pączków - mówi Michał Kowalik, cukiernik z Gdyni.

Ciasto to jednak połowa sukcesu. Druga to nadzienie. I, wbrew pozorom, nie jest tak, że - jak mówi w telewizyjnej reklamie cukiernik Andrzej Blikle - te bez nadzienia różanego są beznadziejne.

- W ofercie mamy ok. 15 rodzajów pączków, m.in. z czekoladą, marcepanem, budyniem z czekoladą, wiśnią z czekoladą, same wiśniowe, z truskawką i wiele innych kombinacji. Zauważyliśmy jednak powrót do tradycyjnych pączków z różaną marmoladą, które znów cieszą się sporym wzięciem - mówi właściciel.

Po czym można poznać, że pączek jest taki, jaki być powinien? - Dużo zależy od oleju, na jakim jest smażony. Jeśli czujemy w cukierni zapach starego oleju - nie kupujmy ich - przestrzega pan Michał.

Pączek: jesz 3 minuty, spalasz godzinę

Jeden pączek waży ok. 50 gramów i ma ponad 200 kalorii. W zeszłym roku Polacy zjedli ich w Tłusty Czwartek ok. 100 mln, czyli ok. trzech na głowę. Żeby spalić każdego z nich, trzeba biegać przez co najmniej pół godziny albo spacerować przez godzinę.

Wydarzenia

Opinie (211) ponad 10 zablokowanych

  • Drugi na koszt firmy

    :D Właśnie wracam z zakupów z chyloni, kupuje sobie JEDNEGO pączusia a tu sprzedawczyni.....drugi na koszt firmy z uśmiechem pakuje do papierowej torebki, no nic trudno przyjołem go w końcu tłusty czwartek. po obiedzie zabieram się za faworki pewnie jak tylko powiem że są gotowe od razu wszyscy na nie się rzucą.

    • 6 0

  • Pączki (1)

    Powinny miec nadzienie z powideł np. śliwkowych (własnej roboty, a jakże) lub z marmolady różanej (masochiści też robią sami). Dobrze wysmażony pączek po ściśnięciu (palcami, nie walcem) powinien wrócic do poprzedniego kształtu a ponadto smakowac nawet po kilku dniach (oczywiście odpowiednio przechowywany, najlepiej w spiżarni starego typu). To był patent mojej teściowej, sprawdzony przez lata. Moje pączki też były dobre, ostatnio jednak zrezygnowałam na rzecz faworków - tańsze, mniej dziabdziania i kalorii:) a też smaczne. Polecam.

    • 5 0

    • u mnie do wczoraj były faworki
      od wczoraj są pączki
      pączki domowe tym sie różnią od "sklepowych", że nie są smażone po wielekroć w tym samym oleju
      u mnie smaży się na smalcu, bo ten nie się pali jak olej

      • 0 2

  • mi różane nadzienie się przejadło

    wolę z gruszkami, z brzoskwiniami albo dżemem truskawkowym najlepsze :D ale nie różane ;x

    • 1 2

  • Pączki...

    można zjeść bez stresu, byle z głową. Nawet dwa, wystarczy jutro lekko odchudzić swoje menu... :))))

    • 7 0

  • pani Koczurowska, szefowa Monaru, zawsze mówi, że dno ćpuna, to oranżada i pączek na wschodnim

    • 3 4

  • Nie jadam pączków nawet z budyniem (1)

    Po prostu nie chcę mieć takiej pyzowatej twarzy a że wiosna idzie dbam równiez o swoją linię.

    • 23 109

    • oj Krysia Ty jak coś powiesz, raz w roku można:)

      A masz na 100% fałdki tak czy siak więc więcej seksu i spacerów i będzie super...

      • 25 2

  • Śmieswzne jest to,że ludzie potrzebują święta,żeby się nawpier...pączków

    Nie kumam tego pączkowego obżarstwa. Kolejna dziwna,pogańska tradycja? Najpierw pączki,a niedługo wszyscy rzucą się na jajka.

    • 7 3

  • To twoje bieganie

    To twoje bieganie to puste ,próżne i głupie lepiej podziałać jako wolontariusz wtedy życie ma sens

    • 0 6

  • Pączki są smaczne

    • 10 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane