• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z kamerą w Browarze Amber

Arnold Szymczewski
23 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.



Ile piw wypijasz w tygodniu?

Bielkówko to wieś kaszubska licząca 1,3 tys. mieszkańców, oddalona zaledwie 15 km od Trójmiasta. To tutaj mieści się Browar Amber, w którym od 23 lat produkuje się piwo według tradycyjnych receptur. Dziś to jeden z największych i najnowocześniejszych browarów regionalnych w Polsce, a jego roczne maksymalne moce produkcyjne to 200 tys. hl.

Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc

Warzelnia, fermentownia, butelkownia

Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.

- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.

Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.

Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce

- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza

- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Browar Amber w żółtym przewodniku

Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.

Miejsca

Opinie (138) 5 zablokowanych

  • piwo Arka Gdynia

    Szkoda, że już go nie robią.

    • 0 1

  • Specjal Jasny, Mocny i Niefiltrowany to klasyk w naszym rejonie! (3)

    • 7 20

    • Specjal niefiltrowany - bardzo dobry

      • 0 0

    • Chyba w twoim rejonie pod monopolem :D

      • 4 4

    • Piwo Janusz Mocny

      • 8 2

  • Kiedyś piłem ich piwo o nazwie Pirackie.Było znakomite ale krótko na rynku.Potem żadne ich piwo mi nie smakowało.

    • 1 1

  • Gadzety

    Dlaczego w Bielowku nie ma sklepiku z gadzetami mojego ulubionego ambera !!!

    • 6 0

  • Gadzety

    Dlaczego w Biglowku

    • 0 0

  • czasami jedyne wyjście

    to wyjście na piwo!

    • 4 0

  • Po godzinach wymiata (1)

    Dla mnie amber dzieli się na dwa okresy przed seria po godzinach- lagerladia i po serii po godzinach dobre piwa w przyzwoitych cenach

    • 2 0

    • sam jestes po godzinach...

      robolu ;P

      • 0 2

  • (2)

    Gdy zaczynali obawiałem się, że konkurencja ich zadusi. Teraz szczerze Bielkówkowi gratuluję. Godnie podtrzymuje tradycję pomorskiego browarnictwa. Ale gdyby we Wrzeszczu nadal warzyli pełne, export, kapra i heveliusa byłbym jeszcze szczęśliwszy.

    • 15 0

    • Cos w tym jest

      Zastanawiające jest to że amber przetrwał te wszystkie czasy zmian na tynku piwa kiedy inne browary upadały

      • 0 0

    • oj ludzie....gdzie Wasza świadomość

      Nic by we Wrzeszczu nie warzyli. Co najwyżej dowoziliby stężoną brzeczkę i na miejscu rozwadniali ( jak od dawna w Dojlidach ) HGB - poczytać proszę acha i o syropach fruktozowo-glukozowych również. Dziękujmy Bogu że Amber jeszcze warzy "normalnie" piwo a nie jak koncerny..... tam tylko takie cuda jak produkt niepasteryzowany z terminem rocznym :-) = to się nazywa mikrofiltracja. TV Wam wmówiło że pasteryzacja jest złem.....a jest czymś dobrym. Filtracja to zło. Stąd piwo po 1,70 w promocji.

      • 2 0

  • szkoda, ze nie napisaliście jakie mają piwa i czym się wyróżniają (13)

    • 31 4

    • (3)

      APA - nuty żywiczne, cytrusowe, amerykańskie chmiele, średnia goryczka
      IPL - India Pale Lager, trochę ziołowe, mętne, goryczka z polskiego chmielu i nuty chmieli amerykańskich
      Grand porter - palone, ciemne, czekoladowe, dla miłośników porterów
      Seria po godzinach - warta uwagi
      Stout - palone, az w wedzonosc, kawowe. Barwa czarna, piana drobna, utrzymujaca sie. W smaku kawowe, wytrawne, lekkie. Bardzo w stylu. Goryczka srednia, srednio palone. Wysycenie wysokie, mogloby byc mniejsze. Dobry stout.

      Madagaskar - mocno cytrusowe, bergamotka, mętne, nuty wręcz tropikalne, pijalne, dobre na upalny dzień, podawać schłodzone

      • 12 0

      • dzieki ale to było do autora (2)

        ale skoro napisałeś, to może tak ocenisz jak ci smakują i które polecasz?

        • 7 0

        • Harde (1)

          2,4zł po promocji 2zł. Na liczniku 7,2% więc dobrze wydane pieniądze.

          • 10 6

          • wiesz dla mnie % sa kompletnie nieważne - ważny jest SMAK

            • 5 1

    • (2)

      Z browaru Amber piłem Koźlaka, Johanessa, złote lwy, czarny bez, grand imperial Porter i żywe. Najbardziej mi zasmakowal Koźlak.

      • 9 0

      • Remus

        Spróbuj Remusa sporo tego sprzedaje się pod trojmiastem więc musi być dobre. W mieście ciężko dostępne. Pewnie zanim dojedzie do Trójmiasta już chłop z ciężarówki ma wszystko sprzedane.

        • 11 0

      • Spróbuj jeszcze Po Godzinach, nie pozałujesz...

        • 2 2

    • Amber Cox z witaminą C

      Tego już nie skosztujesz. Dawało odporność pod sklepem w mroźne dni. Cena do zaakceptowania bo 2zł puszka.

      • 7 0

    • I jeszcze chyba...Harde? ;-) (4)

      • 9 2

      • (2)

        Remusem też się nie pochwalili... ciekawe dlaczego. xd

        • 9 1

        • a co z nim (1)

          • 5 0

          • Pyszny

            • 7 0

      • Amber Cox z witaminą C

        I cena się zgadzala - 2zł. Żadna zima nie ruszyła pod sklepem.

        • 5 0

  • Gdanski browar byl lepszy od tych wszystkich aktualnych browarow.

    • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane