- 1 Wybudują chodnik w miejscu prowizorki (34 opinie)
- 2 PKP chce oddać Gdyni tunel. Szansa na zmiany w centrum (100 opinii)
- 3 Pozostałości baterii mającej bronić portu (60 opinii)
- 4 Jak zniszczono Rady Dzielnic w Gdyni (18 opinii)
- 5 Odnaleziono ciało zaginionego nurka (132 opinie)
- 6 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (355 opinii)
Z kamerą w Browarze Amber
Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.
Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc
Warzelnia, fermentownia, butelkownia
Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.
- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.
Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.
Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce
- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza
- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.
Miejsca
Opinie (138) 5 zablokowanych
-
2017-07-24 05:11
piwo Arka Gdynia
Szkoda, że już go nie robią.
- 0 1
-
2017-07-23 12:41
Specjal Jasny, Mocny i Niefiltrowany to klasyk w naszym rejonie! (3)
- 7 20
-
2017-07-23 23:02
Specjal niefiltrowany - bardzo dobry
- 0 0
-
2017-07-23 13:57
Chyba w twoim rejonie pod monopolem :D
- 4 4
-
2017-07-23 12:48
Piwo Janusz Mocny
- 8 2
-
2017-07-23 22:52
Kiedyś piłem ich piwo o nazwie Pirackie.Było znakomite ale krótko na rynku.Potem żadne ich piwo mi nie smakowało.
- 1 1
-
2017-07-23 22:29
Gadzety
Dlaczego w Bielowku nie ma sklepiku z gadzetami mojego ulubionego ambera !!!
- 6 0
-
2017-07-23 22:26
Gadzety
Dlaczego w Biglowku
- 0 0
-
2017-07-23 22:00
czasami jedyne wyjście
to wyjście na piwo!
- 4 0
-
2017-07-23 20:27
Po godzinach wymiata (1)
Dla mnie amber dzieli się na dwa okresy przed seria po godzinach- lagerladia i po serii po godzinach dobre piwa w przyzwoitych cenach
- 2 0
-
2017-07-23 20:59
sam jestes po godzinach...
robolu ;P
- 0 2
-
2017-07-23 15:24
(2)
Gdy zaczynali obawiałem się, że konkurencja ich zadusi. Teraz szczerze Bielkówkowi gratuluję. Godnie podtrzymuje tradycję pomorskiego browarnictwa. Ale gdyby we Wrzeszczu nadal warzyli pełne, export, kapra i heveliusa byłbym jeszcze szczęśliwszy.
- 15 0
-
2017-07-23 20:32
Cos w tym jest
Zastanawiające jest to że amber przetrwał te wszystkie czasy zmian na tynku piwa kiedy inne browary upadały
- 0 0
-
2017-07-23 17:22
oj ludzie....gdzie Wasza świadomość
Nic by we Wrzeszczu nie warzyli. Co najwyżej dowoziliby stężoną brzeczkę i na miejscu rozwadniali ( jak od dawna w Dojlidach ) HGB - poczytać proszę acha i o syropach fruktozowo-glukozowych również. Dziękujmy Bogu że Amber jeszcze warzy "normalnie" piwo a nie jak koncerny..... tam tylko takie cuda jak produkt niepasteryzowany z terminem rocznym :-) = to się nazywa mikrofiltracja. TV Wam wmówiło że pasteryzacja jest złem.....a jest czymś dobrym. Filtracja to zło. Stąd piwo po 1,70 w promocji.
- 2 0
-
2017-07-23 12:22
szkoda, ze nie napisaliście jakie mają piwa i czym się wyróżniają (13)
- 31 4
-
2017-07-23 13:28
(3)
APA - nuty żywiczne, cytrusowe, amerykańskie chmiele, średnia goryczka
IPL - India Pale Lager, trochę ziołowe, mętne, goryczka z polskiego chmielu i nuty chmieli amerykańskich
Grand porter - palone, ciemne, czekoladowe, dla miłośników porterów
Seria po godzinach - warta uwagi
Stout - palone, az w wedzonosc, kawowe. Barwa czarna, piana drobna, utrzymujaca sie. W smaku kawowe, wytrawne, lekkie. Bardzo w stylu. Goryczka srednia, srednio palone. Wysycenie wysokie, mogloby byc mniejsze. Dobry stout.
Madagaskar - mocno cytrusowe, bergamotka, mętne, nuty wręcz tropikalne, pijalne, dobre na upalny dzień, podawać schłodzone- 12 0
-
2017-07-23 14:06
dzieki ale to było do autora (2)
ale skoro napisałeś, to może tak ocenisz jak ci smakują i które polecasz?
- 7 0
-
2017-07-23 15:21
Harde (1)
2,4zł po promocji 2zł. Na liczniku 7,2% więc dobrze wydane pieniądze.
- 10 6
-
2017-07-23 19:55
wiesz dla mnie % sa kompletnie nieważne - ważny jest SMAK
- 5 1
-
2017-07-23 13:29
(2)
Z browaru Amber piłem Koźlaka, Johanessa, złote lwy, czarny bez, grand imperial Porter i żywe. Najbardziej mi zasmakowal Koźlak.
- 9 0
-
2017-07-23 15:15
Remus
Spróbuj Remusa sporo tego sprzedaje się pod trojmiastem więc musi być dobre. W mieście ciężko dostępne. Pewnie zanim dojedzie do Trójmiasta już chłop z ciężarówki ma wszystko sprzedane.
- 11 0
-
2017-07-23 15:03
Spróbuj jeszcze Po Godzinach, nie pozałujesz...
- 2 2
-
2017-07-23 15:03
Amber Cox z witaminą C
Tego już nie skosztujesz. Dawało odporność pod sklepem w mroźne dni. Cena do zaakceptowania bo 2zł puszka.
- 7 0
-
2017-07-23 13:45
I jeszcze chyba...Harde? ;-) (4)
- 9 2
-
2017-07-23 14:35
(2)
Remusem też się nie pochwalili... ciekawe dlaczego. xd
- 9 1
-
2017-07-23 14:39
a co z nim (1)
- 5 0
-
2017-07-23 15:01
Pyszny
- 7 0
-
2017-07-23 15:00
Amber Cox z witaminą C
I cena się zgadzala - 2zł. Żadna zima nie ruszyła pod sklepem.
- 5 0
-
2017-07-23 19:33
Gdanski browar byl lepszy od tych wszystkich aktualnych browarow.
- 2 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.