• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdynia: pierwsze święto hal targowych

Patryk Szczerba
28 sierpnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat 50 nowych miejsc parkingowych przy hali
Święto hal targowych ma przyciągnąć do kompleksu klientów, którzy odpływają do marketów, dyskontów i galerii handlowych. Święto hal targowych ma przyciągnąć do kompleksu klientów, którzy odpływają do marketów, dyskontów i galerii handlowych.

Warsztaty, koncerty, gotowanie na żywo połączone z degustacjami, a także spektakle teatralne, które przygotowano na sobotę z okazji I Święta Hal Targowych w Gdyni. Większość wydarzeń rozpocznie się w sobotę o godz. 14, ale na miejscu warto pojawić się z samego rana.



Czy Święto Hal Targowych przyjmie się w Gdyni?

Święto hal będzie organizowane po raz pierwszy. Cel jest jasny: mozolne budowanie pozytywnego i nowoczesnego wizerunku hal targowych, który w ostatnich latach nie był najlepszy. Organizatorzy nie ukrywają, że liczą na obecność nie tylko gdynian, ale miłośników takich miejsc z całego Pomorza, a nawet Polski.

Dobre produkty i edukacja dietetyczna

- To okazja do celebrowania wysokiej jakości żywności i produktów kulinarnych, propagowania wiedzy oraz edukacji dietetycznej, a także możliwość udziału w pokazach artystycznych, kulinarnych czy konkursach wiedzy - zaprasza Jacek Debis z Agencji Rozwoju Gdyni, która opiekuje się gdyńskimi halami.
W programie coś dla siebie powinni znaleźć zarówno smakosze, jak i miłośnicy historii czy nawet miłośnicy teatru ulicznego. W programie autorskie śniadania, na które przepisy będą zdradzać m.in. gdyńskie koszykarki, Diana Volokhova (uczestniczka programu Masterchef) oraz Beata Waśniewska (laureatka konkursu na "Gdyński Przysmak" oraz autorka książki kucharskiej).

W ramach imprezy odbędzie się pięć pokazów gotowania na żywo z degustacją, siedem spacerów tematycznych związanych z historią i architekturą budynku, kilkanaście występów koncertowych i teatralnych.

Oprócz tego pojawią się stoiska z pokazami kuchni kaszubskiej, wypiekami, recepturami, przetworami, które prowadzą doświadczone animatorki kuchni kaszubskiej, a projektanci mody w podziemiach pokażą trendy w modzie ślubnej. Chętni będą mogli wziąć udział w quizie wiedzy historycznej. Wśród nagród pamiątki z hali, szlaków kulinarnego oraz gdyńskiego modernizmu.

Do niedzieli taniej w restauracjach

Święto hal będzie połączone z siódmą edycją Weekendu Kulinarnego. Tu już tradycyjnie największą atrakcją od piątku do niedzieli będą degustacje potraw w cenach 5 i 10 zł w 20 gdyńskich restauracjach. Rozstrzygnięty zostanie też konkurs na "Gdyński Przysmak".

- W gdyńskich restauracjach należących do Szlaku Kulinarnego odbędą się warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Te dla dzieci odbędą się w restauracji Coco Club & Restaurant, podczas których przygotują zupę ogórkową z mleczkiem kokosowym. Warsztaty dla dorosłych z kuchni wegańskiej w CafeArt u Muzyk'uff przy ul. Derdowskiego poprowadzi Kolektyw Ve Gang. Część pokazów odbędzie się w halach targowych - wyjaśnia Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni.
Po przejęciu kompleksu hal w 2013 r. Gdynia rozpoczęła poszukiwania firmy, która pomoże przyciągnąć do obiektu nowych klientów. Tych z powodu powstawania nowych galerii handlowych oraz dyskontów bowiem z rok na rok ubywa. Do zadania, po przetargu, wybrano Agencję Rozwoju Gdyni. Miasto za trzyletnie działania promocyjne rozpoczęte w kwietniu 2014 roku płaci 650 tys. zł.

Hale mają swoją stronę internetową, są obecne w mediach społecznościowych. Praktycznie co weekend na odwiedzających czekają atrakcje w postaci warsztatów kulinarnych, koncertów, historycznych spacerów. Kupcy wciąż patrzą na nowinki z dystansem, o czym niech świadczy fakt, że obiekt nadal jest czynny jedynie do godz. 18.

Do polepszenia wizerunku hal przyczynia się także remont budynków. W ostatnich latach miasto przeznaczyło na ten cel 6 mln zł.

Tak wyglądał zeszłoroczny Weekend Kulinarny w Gdyni

Wydarzenia

Weekend Kulinarny (3 opinie)

(3 opinie)

I Święto Hal Targowych w Gdyni (4 opinie)

(4 opinie)

Miejsca

Opinie (93) 1 zablokowana

  • Od 30 lat tam nie byłem i nie będę nastepne 30 lat (3)

    tylko markety, gdzie mogę towar dotknąć, wybrać, powąchać, nie raz posmakować

    • 19 7

    • (1)

      I masz rację ,tym bardziej że w marketach o wiele taniej i czynne przez całą dobę

      • 8 2

      • hehe, nie zrozumiał :)

        to własnie na hali można posmakować i dotknąć

        • 2 4

    • 30 lat temu to ty mogłeś dotknąć nie dokończę czego...

      • 1 1

  • Przed wojną Jaruzelskiego to była hala. (2)

    Same luksusowe dobra z marynarskiego szmuglu. A teraz co? Ano drogo i nic.

    • 24 1

    • (1)

      a skąd Biedronka czy inny Lidl biorą mięso, które Wam sprzedają?
      Na hali jest to mięso z lokalnych przetwórni a nie wielkich rzeźni.
      Owoce i warzywa pochodzą od rolników z Kaszub.
      A z resztą.... jedzcie sobie te papierowe pomidory z Hiszpanii.

      • 2 2

      • to prawda, jak się trafi świeżutkie

        to takiego nie masz szans w supermarkecie,
        nie ma cudów,
        po wołowinę tlyko na Halę jeździłem,
        nalezy pamiętać, że ludzie mają różną ilośc kubków smakowych
        i niektórzy to nawet drewno zjedzą ze smakiem
        ale o takich tu nie mówimy

        • 3 1

  • tylko czemu wiele boksów jest wolnych ! to cos świadczy że nie tak jest

    • 16 0

  • Chciwi do ostatniego grosza (3)

    Drożyzna i chciwość tych kupców nie zna granic,nawet pod koniec dnia podgniłe dosyć mocno owoce potrafią jeszcze wycenić na niezłą cenę.Dochodzą do wniosku że albo jakiś jeleń kupi czarne banany za 3 zeta lub czarne jabłka za 2 zeta ,albo lepiej wyrzucić .Tak pazernych chandlarzy jk na hali w Gdyni to nie ma w całej Polsce.Nawet ostatnio pokazywano w uwadze o bardzo milej pani co prowadzi strgagan z córkami ,a resztę lekko zepsutych owoców zostawiała za darmo potrzebujcym jak już odjeżdżała ..uczcie się pazeroty z gdynskiej hali....

    • 27 3

    • (1)

      Święta prawda.Ostatno zawitałem na halę godzinę przed zamknięciem,czarne zgniłe banany były wycenione na 2,80 zł za kilo.Myślałem że to jakiś żart bo tych bananów to by nawet małpa nie tknęła.Taki nadgniłe owoce to powinni sprzedawać za jakieś syboliczne 50-70 groszy,ale to są właśnie kupcy z Gdyni,wstyd po prostu za taką chciwość

      • 11 0

      • w biedrze banany po 2,69zł

        • 0 0

    • tak jest też w Anglii

      na bazarach pod koniec dnia handlarze zostawiają nadpsute lekko owoce i warzywa aby biedni mogli sobie zabrać

      • 6 0

  • Czy ja dobrze widzę,

    ale w tekście nie znalazłem daty I Światowego Dnia Hal Targowych w Gdyni ..,
    czy to dzisiaj o 14.00 ?

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

    • 4 0

  • niech klientów przyciągną ceny na hali a nie jakieś tam święto

    • 21 0

  • Pazerność handlowców na hali doprowadzi ich do ruiny.

    Warzywa i owoce na ryneczkach dzielnicowych są tańsze i .... lepszej jakości. Do tego dochodzą opłaty za parking , więc rezygnuję z zakupów na hali. To nie te czasy , co za komuny , gdzie "zagraniczne ciuchy" i nawet banany można było jedynie tam kupić.

    • 22 2

  • Jedną czy dwoma imprezami na stałe nie przyciagniecie,

    choć dobrze, że coś się robi w tym względzie.

    Kupcy sami muszą chcieć ! Na dzisiaj to nie chcą, bo kto by zamknął o godz. 17;oo kompleks dla klientów, obojętnie w jakim z marketów, dyskontów i galerii handlowych, itd.

    A na hali jest to widać możliwe ?

    • 9 1

  • Hala Targowa w Gdyni

    Oczywistym jest że to nie ta sama Hala Targowa co w latach 90 tych . Pazerność sprzedających w boksach , Niewyobrażalna !! To samo boksy z kwiatami !! Wszędzie ceny jak z kosmosu . Wystarczy podejść na róg 10 lutego a, aby kwiaty zakupić o polowe taniej !!! Pazerność Nie Zna Granic !!!! Omijam Halę Targową Szerokim Łukiem !

    • 22 1

  • Hala to nie galeria czy megasam. A co będzie jesienią i zimą.

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane