• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: eko-kanapki i bar dla kulturystów

Łukasz Stafiej
16 marca 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 

Trójmiejscy restauratorzy zaczynają dostrzegać, że ekologiczna żywność to jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych w ostatnim czasie. Zobacz dwanaście nowych lokali, które otwarto w ostatnich tygodniach w Trójmieście.



Jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne bary i restauracyjki, które oferują domowe dania ze zdrowych i uprawianych ekologicznie produktów. Jednym z takich lokali jest bar EkoBuko przy ul. Krasickiego 6 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, który serwuje szybkie i zdrowe dania śniadaniowe. Napijemy się tutaj świeżych koktajli owocowych i warzywnych, zjemy kanapkę przygotowaną na oczach klienta, dowolnie komponowane sałatki oraz naleśniki na słodko i słono. Lokal jest niewielki i bardzo skromnie urządzony - idealny na krótką wizytę, aby zjeść drugie śniadanie.

Bistro, które za główny cel stawia sobie dbanie o pełnowartościową dietę klienta, to również House of Protein w budynku Fitness Authority przy ul. Grunwaldzkiej 229 zobacz na mapie Gdańska. To bardziej stołówka dla miłośników sportów siłowych niż restauracja, gdzie wybierzemy się na rodzinny obiad. Menu jest niewielkie i bardzo proste - podzielone jest na składniki bogate w węglowodany i białko oraz sałatki i tortille. Przy każdym posiłku znajduje się informacja o zawartości składników odżywczych oraz liczbie kalorii.

Nietypowym miejscem na kulinarnej mapie gdańskiego Śródmieścia jest Lookier Cafe przy ul. Długiej 39 zobacz na mapie Gdańska. Niewielka restauracyjka została urządzona elegancko i przytulnie - brakuje tutaj przepychu, a jednocześnie mamy wrażenie, że odwiedzamy lokal z wyższej półki. W niedługiej karcie znajdziemy misz-masz potraw z całej Europy: od norweskiego łososia, przez włoskie makarony, po swojską karkówkę.

Niedaleko siebie znajdują się dwie restauracje otwarte w nowoczesnych biurowcach w Oliwie. Lobster w Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska to średniej wielkości restauracja, która serwuje tradycyjne dania: od makaronów, przez dania mięsne, po ryby (prosto z hodowli w pobliskiej Dolinie Radości). Nazwa nie jest przypadkowa - na specjalne zamówienie można zjeść homara. Stołują się tutaj przede wszystkim pracownicy biurowca, ale nie brakuje również gości zewnętrznych.

Podobna atmosfera - nowoczesnej kantyny - panuje w Bazarze Smakówbiurowcu Alchemia zobacz na mapie Gdańska. Lokal jest dwa razy większy od swojego sąsiada (150 miejsc) i oprócz kuchni polskiej, serwuje również dania chińskie, włoskie i hinduskie. W lokalu jest spory wybór śniadań: od owsianki i jajecznicy po tosty, kanapki czy omlety.

Po poranną kawę w biegu do pracy warto zajść pod halę targową w Śródmieściu zobacz na mapie Gdańska do Cafe Buzz. Od kilku tygodni stacjonuje tam odnowiona furgonetka Citroen HY, z okna której serwowana jest kawa, herbata i gorące kakao.

W pawilonie Alga przy sopockim Monciaku zobacz na mapie Sopotu, w miejscu dawnego Le Vigneron otwarto niedawno Butelkę. Nazwa nie jest przypadkowa - po wejściu do środka w oczy rzucają się zastawione flaszkami wina stojaki i półki. W menu znajdziemy zarówno tapasy, jak dania obiadowe i desery. W piątki i soboty lokal czynny jest do godz. 5, co jest rzadkością w Trójmieście.

W Gdyni przy ul. Świętojańskiej 87 zobacz na mapie Gdyni powstał kolejny lokal będący połączeniem kawiarni z piekarnią. W Ogniem i piecem zakupimy zarówno pieczywo, jak i słodkości oraz zjemy kanapkę do kawy lub kawałek pizzy. Wszystko oczywiście jest wypiekane na miejscu. Lokal jest urządzony minimalistycznie - na ścianach odsłonięto cegłę, meble to proste, drewniane bryły. Pizzę z pieca opalanego drewnem zjemy również w La Bocca przy ul. Startowej 30 zobacz na mapie Gdańska na Zaspie. Wnętrze zaaranżowano w rustykalnym stylu z drewnianymi akcentami niczym z włoskiej tawerny.

Dwa nowe lokale zaczęły niedawno funkcjonować w centrum handlowym Galeria Szperk przy ul. płk. Stanisława Dąbka 338 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Wykończona w pastelowych kolorach i nowoczesnym stylu kawiarnia Modern Cafe serwuje ciasta, kawę, koktajle i lody. Mr. Hamburger to typowy "galeryjny" fastfood, gdzie oprócz hamburgerów czy hot-dogów zjemy m.in. kebaba czy dania z kurczaka.

Dania z kurczaka są również specjalnością baru Golden Chicken, który przeniósł się do dwupoziomowego lokalu przy ul. Stągiewnej 7 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. W menu znajdziemy burgery z kurczakiem, skrzydełka, tortille oraz pizze.

Miejsca

Opinie (144) 8 zablokowanych

  • Nowe lokale

    Na sezon

    • 5 0

  • sadzić pslić i zalegalizować (2)

    • 3 1

    • Bar Orlik na Wielkopolskiej najlepszy bar piwny (1)

      • 2 0

      • W orliku jest pyszna pica riga dobry czarny specjal maszyny w ktore nawet babcie z olgierda przychodza grac
        Ogólnie to bardzo fajny barek

        • 0 0

  • Jedzenie na miescie to przykra konieczność a nie przyjemność. Z racji wykonywanej pracy zdarza mi sie to dość często i zapewniam nie ma w Trójmieście ani knajpy ani restauracji po której nie boli brzuch i nie ma się mega sucho w ustach:( Swoją droga czego oni dodaja do jedzenia, że po godzinie człowiek czuje sie jak na kacu?

    • 7 5

  • EkoBuko (1)

    rąbie tandetą i tanią margaryną w kanapkach

    • 9 2

    • ekologiczną mardżerinką mniam

      • 0 1

  • nadal brakuje wielu typow gastro.. (3)

    Golden chicken jak na polski konept ma fajne logo. Bazar smakow - nazwa strasznie slaba. Lokal dla koksow? - nazwal bym przewrotnie PASZA lub wariacje np pasha. Generalnie w 3miescie brakuje wzorem eurpy 2 typow restauracji; za malo jest chinskich dobrych restauracji i nie ma restsuracji typu placisz raz i jesz ile chcesz ( ale to chyba sprawa mentalnosci polakow ktorzy jedli by do nieprzytomnosci i wciskali kotlety po kieszeniach ) a za duzo jest barow, budek z fast foodem i pseudo stylowych restauracji typu karczmy chlopskie jadla i inne niby drewniane wiejskie domki w centrach miast ze schabowym i pierogami. Peace

    • 13 4

    • ale dlaczego brakuje ??

      Nikomu ni chce sie ich otworzyc czy sie nie opłaca ?
      Dlaczego tak jest ?

      • 1 1

    • (1)

      W Polsce nie ma chinatown więc skąd mają być dobre restauracje chińskie.

      • 5 1

      • no jest czajna tałn do kupienia, w Gdyni:)

        • 0 0

  • CENY (2)

    Tylko cena cena i tylko cena mnie skusi a wystrój ? zjem - wychodzę i zapominam !

    • 14 5

    • polska mentalnosc wymiata.. (1)

      Niech zgadne; kupujesz w biedronce, glosujesz na pis, zarabiasz ponizej 4 tys netto i masz max srednia szkole?..

      • 3 12

      • studia nie dają inteligencji i mądrości:)

        to tylko kwit. jak na węgiel. więc nie wymyślaj zaoczny magistrze.

        • 2 1

  • prawda

    bar dla kulturystow czyli kmiotów bez przyszlosci

    • 5 9

  • śpieszmy sie chodzic po barach bo tak szybko odchodzą (1)

    pewno wiekszosc z nich za jaksi czas juz nie bedzie, beda inne nowe tez na jakis czas.

    • 7 0

    • Dokładnie.

      Dopóki polscy właściciele knajp nie zaoferują smacznego i świeżego jedzenia za rozsądną cenę to nie mają co liczyć na tłumy odwiedzających. Ja na zwykłą kanapkę za 10 zł (jak podają na stronie ekobuko) się nie skuszę. Ceny jak w pociągowych warsach lub samolotach. I żeby nie było, lubię jadać poza domem i nie szkoda mi zapłacić za smaczne egzotyczne danie, którego sobie sama w domu nie przygotuję, ale wydawać 10 zł na kanapkę, którą w minutę przygotuję w domu ze znanych mi świeżych składników, po prostu mi szkoda.

      • 1 0

  • na oruni górnej

    obok kręgielni

    • 0 3

  • A gdzie dajom stejka???

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane