- 1 Oszukana na "akcje Orlenu" straciła 140 tys. zł (75 opinii)
- 2 3,5 mln zł wygrane w Lotto na Przymorzu (72 opinie)
- 3 Drugi lewoskręt na Trasie W-Z nic nie dał? (148 opinii)
- 4 Altana w parku Oliwskim ofiarą złomiarzy (110 opinii)
- 5 Najstarsza fontanna idzie do remontu (103 opinie)
- 6 Chodnik dodatkowym pasem Grunwaldzkiej (214 opinii)
Nowe lokale: eko-kanapki i bar dla kulturystów
Trójmiejscy restauratorzy zaczynają dostrzegać, że ekologiczna żywność to jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych w ostatnim czasie. Zobacz dwanaście nowych lokali, które otwarto w ostatnich tygodniach w Trójmieście.
Bistro, które za główny cel stawia sobie dbanie o pełnowartościową dietę klienta, to również House of Protein w budynku Fitness Authority przy ul. Grunwaldzkiej 229 . To bardziej stołówka dla miłośników sportów siłowych niż restauracja, gdzie wybierzemy się na rodzinny obiad. Menu jest niewielkie i bardzo proste - podzielone jest na składniki bogate w węglowodany i białko oraz sałatki i tortille. Przy każdym posiłku znajduje się informacja o zawartości składników odżywczych oraz liczbie kalorii.
Nietypowym miejscem na kulinarnej mapie gdańskiego Śródmieścia jest Lookier Cafe przy ul. Długiej 39 . Niewielka restauracyjka została urządzona elegancko i przytulnie - brakuje tutaj przepychu, a jednocześnie mamy wrażenie, że odwiedzamy lokal z wyższej półki. W niedługiej karcie znajdziemy misz-masz potraw z całej Europy: od norweskiego łososia, przez włoskie makarony, po swojską karkówkę.
Niedaleko siebie znajdują się dwie restauracje otwarte w nowoczesnych biurowcach w Oliwie. Lobster w Olivia Business Centre to średniej wielkości restauracja, która serwuje tradycyjne dania: od makaronów, przez dania mięsne, po ryby (prosto z hodowli w pobliskiej Dolinie Radości). Nazwa nie jest przypadkowa - na specjalne zamówienie można zjeść homara. Stołują się tutaj przede wszystkim pracownicy biurowca, ale nie brakuje również gości zewnętrznych.
Podobna atmosfera - nowoczesnej kantyny - panuje w Bazarze Smaków w biurowcu Alchemia . Lokal jest dwa razy większy od swojego sąsiada (150 miejsc) i oprócz kuchni polskiej, serwuje również dania chińskie, włoskie i hinduskie. W lokalu jest spory wybór śniadań: od owsianki i jajecznicy po tosty, kanapki czy omlety.
Po poranną kawę w biegu do pracy warto zajść pod halę targową w Śródmieściu do Cafe Buzz. Od kilku tygodni stacjonuje tam odnowiona furgonetka Citroen HY, z okna której serwowana jest kawa, herbata i gorące kakao.
W pawilonie Alga przy sopockim Monciaku , w miejscu dawnego Le Vigneron otwarto niedawno Butelkę. Nazwa nie jest przypadkowa - po wejściu do środka w oczy rzucają się zastawione flaszkami wina stojaki i półki. W menu znajdziemy zarówno tapasy, jak dania obiadowe i desery. W piątki i soboty lokal czynny jest do godz. 5, co jest rzadkością w Trójmieście.
W Gdyni przy ul. Świętojańskiej 87 powstał kolejny lokal będący połączeniem kawiarni z piekarnią. W Ogniem i piecem zakupimy zarówno pieczywo, jak i słodkości oraz zjemy kanapkę do kawy lub kawałek pizzy. Wszystko oczywiście jest wypiekane na miejscu. Lokal jest urządzony minimalistycznie - na ścianach odsłonięto cegłę, meble to proste, drewniane bryły. Pizzę z pieca opalanego drewnem zjemy również w La Bocca przy ul. Startowej 30 na Zaspie. Wnętrze zaaranżowano w rustykalnym stylu z drewnianymi akcentami niczym z włoskiej tawerny.
Dwa nowe lokale zaczęły niedawno funkcjonować w centrum handlowym Galeria Szperk przy ul. płk. Stanisława Dąbka 338 w Gdyni. Wykończona w pastelowych kolorach i nowoczesnym stylu kawiarnia Modern Cafe serwuje ciasta, kawę, koktajle i lody. Mr. Hamburger to typowy "galeryjny" fastfood, gdzie oprócz hamburgerów czy hot-dogów zjemy m.in. kebaba czy dania z kurczaka.
Dania z kurczaka są również specjalnością baru Golden Chicken, który przeniósł się do dwupoziomowego lokalu przy ul. Stągiewnej 7 w Gdańsku. W menu znajdziemy burgery z kurczakiem, skrzydełka, tortille oraz pizze.
Miejsca
Opinie (144) 8 zablokowanych
-
2014-03-16 20:27
(1)
Taki moj wierszyk
Całe miasto już spi moj ptak takze
A ja robie sobie picce w mej piekarce
A teraz drugi wierzyk
A ja nago chce mieć tłingo- 3 5
-
2014-03-16 21:07
żenada 0/10
skonsultuj się z lekarzem albo farmaceutą
- 3 1
-
2014-03-16 15:26
To czekamy na bar dla onanistów (1)
- 9 3
-
2014-03-16 20:59
to prawie jak dla kulturystów
tez sie onanizują na swój widok, ale przed lustrem
- 3 1
-
2014-03-16 16:58
jak będzie bar dla naturystów to przyjdę (2)
- 5 2
-
2014-03-16 18:05
Powoodzenia (1)
przyjdzie kilku starszych panów z fajfusami po kolana - smacznego
- 8 1
-
2014-03-16 20:58
ty swojego lupą i pincetą odnajdujesz?
to ja juz wole po kolana
- 0 1
-
2014-03-16 12:35
sadzić pslić i zalegalizować (2)
- 3 1
-
2014-03-16 12:36
Bar Orlik na Wielkopolskiej najlepszy bar piwny (1)
- 2 0
-
2014-03-16 20:33
W orliku jest pyszna pica riga dobry czarny specjal maszyny w ktore nawet babcie z olgierda przychodza grac
Ogólnie to bardzo fajny barek- 0 0
-
2014-03-16 20:23
Bar Orlik na Wielkopolskiej !!!!!!!!
- 0 3
-
2014-03-16 14:55
(1)
w sobotę było otwarcie w Gdańsku Bohemia Beer Cafe, następna knajpa z dobrym piwem
na pohybel koncernowym szczochom z żywca, lecha, tyskiego etc.- 11 1
-
2014-03-16 19:33
Koncerny robią szczochy, to prawda ale ci domorośli browarnicy robią wcale nie lepsze piwa, za to każą sobie płacić jak za najszlachetniejsze trunki.
Nie tędy droga.- 4 5
-
2014-03-16 09:44
(2)
Ci d..rni restauratorzy wciąż nie rozumieją że tylko niskimi cenami mogą przyciągnąć klientelę, pieniądz robi pieniądz. Czasy kiedy marża na jedzeniu wynosiła 500 % odchodzą do lamusa.
- 26 3
-
2014-03-16 18:02
haha
Pala z ekonomi i biznesu. Marza nigdy nie moze byc wieksza niz 99,999. % bo jest stosunkiem zarobku do ceny sprzedazy . Narzut moze byc i milion %
- 3 0
-
2014-03-16 14:11
JAk cię nie stać bidolu to siedź w domu lub sam otwórz knajpę. Nikt nie obniży cen, jak może narobić się dwa razy mniej, a zarobić tyle samo co konkurencja. Co ci da większy obrót i więcej biedoty?
- 2 10
-
2014-03-16 16:44
Czy gdzieś w Gdyni można zjeść frytki, ale takie normalne, z ziemniaków, nie z worka. (1)
W socjaliźmie nie było z tym problemu.
- 9 3
-
2014-03-16 17:31
w domu musisz sobie zrobić
- 7 1
-
2014-03-16 09:09
Fajne. Hejterzy niech spadają ze swoimi komentarzami (1)
Dla każdego jest coś, co może sobie wybrać. Kto nie chce wybierać i nie lubi jadać na mieście niech idzie do domu do własnej lodówki.
- 49 26
-
2014-03-16 17:05
O! Pierwszy fajny! XD
- 6 0
-
2014-03-16 10:47
Za dwa lata (2)
połowy z nich nie będzie.
Powstaną inne i tak w kółko.
Zastanawiam się czy tu chodzi tylko i wyłącznie o reklamę nowych lokali czy jednak o to, by natłuc w głowach tak wielkie ilości informacji, by każdy zwyczajnie zdurniał.- 26 1
-
2014-03-16 16:47
Myślę, że za rok albo nawet miesiąc może nie byc Ciebie. I tak w kółko.
Uwielbiam takie egzystencjalne przemyślenia.
- 3 2
-
2014-03-16 13:54
mysle ze za rok moze juz duzej czesci nie byc
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.