• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: eko-kanapki i bar dla kulturystów

Łukasz Stafiej
16 marca 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 

Trójmiejscy restauratorzy zaczynają dostrzegać, że ekologiczna żywność to jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych w ostatnim czasie. Zobacz dwanaście nowych lokali, które otwarto w ostatnich tygodniach w Trójmieście.



Jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne bary i restauracyjki, które oferują domowe dania ze zdrowych i uprawianych ekologicznie produktów. Jednym z takich lokali jest bar EkoBuko przy ul. Krasickiego 6 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, który serwuje szybkie i zdrowe dania śniadaniowe. Napijemy się tutaj świeżych koktajli owocowych i warzywnych, zjemy kanapkę przygotowaną na oczach klienta, dowolnie komponowane sałatki oraz naleśniki na słodko i słono. Lokal jest niewielki i bardzo skromnie urządzony - idealny na krótką wizytę, aby zjeść drugie śniadanie.

Bistro, które za główny cel stawia sobie dbanie o pełnowartościową dietę klienta, to również House of Protein w budynku Fitness Authority przy ul. Grunwaldzkiej 229 zobacz na mapie Gdańska. To bardziej stołówka dla miłośników sportów siłowych niż restauracja, gdzie wybierzemy się na rodzinny obiad. Menu jest niewielkie i bardzo proste - podzielone jest na składniki bogate w węglowodany i białko oraz sałatki i tortille. Przy każdym posiłku znajduje się informacja o zawartości składników odżywczych oraz liczbie kalorii.

Nietypowym miejscem na kulinarnej mapie gdańskiego Śródmieścia jest Lookier Cafe przy ul. Długiej 39 zobacz na mapie Gdańska. Niewielka restauracyjka została urządzona elegancko i przytulnie - brakuje tutaj przepychu, a jednocześnie mamy wrażenie, że odwiedzamy lokal z wyższej półki. W niedługiej karcie znajdziemy misz-masz potraw z całej Europy: od norweskiego łososia, przez włoskie makarony, po swojską karkówkę.

Niedaleko siebie znajdują się dwie restauracje otwarte w nowoczesnych biurowcach w Oliwie. Lobster w Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska to średniej wielkości restauracja, która serwuje tradycyjne dania: od makaronów, przez dania mięsne, po ryby (prosto z hodowli w pobliskiej Dolinie Radości). Nazwa nie jest przypadkowa - na specjalne zamówienie można zjeść homara. Stołują się tutaj przede wszystkim pracownicy biurowca, ale nie brakuje również gości zewnętrznych.

Podobna atmosfera - nowoczesnej kantyny - panuje w Bazarze Smakówbiurowcu Alchemia zobacz na mapie Gdańska. Lokal jest dwa razy większy od swojego sąsiada (150 miejsc) i oprócz kuchni polskiej, serwuje również dania chińskie, włoskie i hinduskie. W lokalu jest spory wybór śniadań: od owsianki i jajecznicy po tosty, kanapki czy omlety.

Po poranną kawę w biegu do pracy warto zajść pod halę targową w Śródmieściu zobacz na mapie Gdańska do Cafe Buzz. Od kilku tygodni stacjonuje tam odnowiona furgonetka Citroen HY, z okna której serwowana jest kawa, herbata i gorące kakao.

W pawilonie Alga przy sopockim Monciaku zobacz na mapie Sopotu, w miejscu dawnego Le Vigneron otwarto niedawno Butelkę. Nazwa nie jest przypadkowa - po wejściu do środka w oczy rzucają się zastawione flaszkami wina stojaki i półki. W menu znajdziemy zarówno tapasy, jak dania obiadowe i desery. W piątki i soboty lokal czynny jest do godz. 5, co jest rzadkością w Trójmieście.

W Gdyni przy ul. Świętojańskiej 87 zobacz na mapie Gdyni powstał kolejny lokal będący połączeniem kawiarni z piekarnią. W Ogniem i piecem zakupimy zarówno pieczywo, jak i słodkości oraz zjemy kanapkę do kawy lub kawałek pizzy. Wszystko oczywiście jest wypiekane na miejscu. Lokal jest urządzony minimalistycznie - na ścianach odsłonięto cegłę, meble to proste, drewniane bryły. Pizzę z pieca opalanego drewnem zjemy również w La Bocca przy ul. Startowej 30 zobacz na mapie Gdańska na Zaspie. Wnętrze zaaranżowano w rustykalnym stylu z drewnianymi akcentami niczym z włoskiej tawerny.

Dwa nowe lokale zaczęły niedawno funkcjonować w centrum handlowym Galeria Szperk przy ul. płk. Stanisława Dąbka 338 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Wykończona w pastelowych kolorach i nowoczesnym stylu kawiarnia Modern Cafe serwuje ciasta, kawę, koktajle i lody. Mr. Hamburger to typowy "galeryjny" fastfood, gdzie oprócz hamburgerów czy hot-dogów zjemy m.in. kebaba czy dania z kurczaka.

Dania z kurczaka są również specjalnością baru Golden Chicken, który przeniósł się do dwupoziomowego lokalu przy ul. Stągiewnej 7 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. W menu znajdziemy burgery z kurczakiem, skrzydełka, tortille oraz pizze.

Miejsca

Opinie (144) 8 zablokowanych

  • (1)

    Taki moj wierszyk
    Całe miasto już spi moj ptak takze
    A ja robie sobie picce w mej piekarce

    A teraz drugi wierzyk

    A ja nago chce mieć tłingo

    • 3 5

    • żenada 0/10

      skonsultuj się z lekarzem albo farmaceutą

      • 3 1

  • To czekamy na bar dla onanistów (1)

    • 9 3

    • to prawie jak dla kulturystów

      tez sie onanizują na swój widok, ale przed lustrem

      • 3 1

  • jak będzie bar dla naturystów to przyjdę (2)

    • 5 2

    • Powoodzenia (1)

      przyjdzie kilku starszych panów z fajfusami po kolana - smacznego

      • 8 1

      • ty swojego lupą i pincetą odnajdujesz?

        to ja juz wole po kolana

        • 0 1

  • sadzić pslić i zalegalizować (2)

    • 3 1

    • Bar Orlik na Wielkopolskiej najlepszy bar piwny (1)

      • 2 0

      • W orliku jest pyszna pica riga dobry czarny specjal maszyny w ktore nawet babcie z olgierda przychodza grac
        Ogólnie to bardzo fajny barek

        • 0 0

  • Bar Orlik na Wielkopolskiej !!!!!!!!

    • 0 3

  • (1)

    w sobotę było otwarcie w Gdańsku Bohemia Beer Cafe, następna knajpa z dobrym piwem
    na pohybel koncernowym szczochom z żywca, lecha, tyskiego etc.

    • 11 1

    • Koncerny robią szczochy, to prawda ale ci domorośli browarnicy robią wcale nie lepsze piwa, za to każą sobie płacić jak za najszlachetniejsze trunki.
      Nie tędy droga.

      • 4 5

  • (2)

    Ci d..rni restauratorzy wciąż nie rozumieją że tylko niskimi cenami mogą przyciągnąć klientelę, pieniądz robi pieniądz. Czasy kiedy marża na jedzeniu wynosiła 500 % odchodzą do lamusa.

    • 26 3

    • haha

      Pala z ekonomi i biznesu. Marza nigdy nie moze byc wieksza niz 99,999. % bo jest stosunkiem zarobku do ceny sprzedazy . Narzut moze byc i milion %

      • 3 0

    • JAk cię nie stać bidolu to siedź w domu lub sam otwórz knajpę. Nikt nie obniży cen, jak może narobić się dwa razy mniej, a zarobić tyle samo co konkurencja. Co ci da większy obrót i więcej biedoty?

      • 2 10

  • Czy gdzieś w Gdyni można zjeść frytki, ale takie normalne, z ziemniaków, nie z worka. (1)

    W socjaliźmie nie było z tym problemu.

    • 9 3

    • w domu musisz sobie zrobić

      • 7 1

  • Fajne. Hejterzy niech spadają ze swoimi komentarzami (1)

    Dla każdego jest coś, co może sobie wybrać. Kto nie chce wybierać i nie lubi jadać na mieście niech idzie do domu do własnej lodówki.

    • 49 26

    • O! Pierwszy fajny! XD

      • 6 0

  • Za dwa lata (2)

    połowy z nich nie będzie.
    Powstaną inne i tak w kółko.
    Zastanawiam się czy tu chodzi tylko i wyłącznie o reklamę nowych lokali czy jednak o to, by natłuc w głowach tak wielkie ilości informacji, by każdy zwyczajnie zdurniał.

    • 26 1

    • Myślę, że za rok albo nawet miesiąc może nie byc Ciebie. I tak w kółko.

      Uwielbiam takie egzystencjalne przemyślenia.

      • 3 2

    • mysle ze za rok moze juz duzej czesci nie byc

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane