• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar przy bulwarze otwarty dla gości

Patryk Szczerba
10 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 

Browar przy bulwarze jest już czynny. Pierwsi goście zachwalają przede wszystkim piwo pszeniczne.


Klienci mogą już kosztować warzonego na miejscu piwa z browaru restauracyjnego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Lokal został oficjalnie otwarty w środę. Na razie złocistego trunku można napić się w środku, a latem będzie to możliwe na tarasie z widokiem na zatokę.



Browar przy bulwarze stanie się nową atrakcją Gdyni?

Budowa browaru zlokalizowanego na początku bulwaru, w okolicach "Rybek" zobacz na mapie Gdyni, ruszyła na początku września 2014 roku. Obiekt zaprojektowany przez Adama Drohomireckiego stanął na działce wydzierżawionej od miasta na okres 20 lat. Początkowo otwarcie miało nastąpić w maju 2015, ale ostatecznie niecierpliwi klienci musieli poczekać aż do teraz.

Architektura industrialna

Browar Port Gdynia docelowo zostanie podzielony na trzy sale: browarnianą, restauracyjną, gdzie będą serwowane także posiłki, oraz najmniejszą, 35-metrowa, z przeznaczeniem na konferencje i spotkania biznesowe. Ta ostatnia czeka jeszcze na przygotowanie.

Magnesem z pewnością będzie taras o powierzchni 500 m.kw., gdzie podczas kosztowania złocistego trunku, będzie można raczyć się widokiem na zatokę. W planach są tam pokazy mody i koncerty z muzyką na żywo.

Całość zaaranżowana jest w minimalistycznym stylu nawiązującym do elementów związanych z portem i marynistyką. Drewniane wykończenia, meble oraz ciepłe oświetlenie mają stworzyć odpowiedni nastrój.

- Liczymy, że klienci docenią kształt architektoniczny tego miejsca i przede wszystkim wreszcie znajdą miejsce, gdzie będą mogli w spokojnej atmosferze wypić piwo warzone na miejscu. Atutem jest bowiem nie tylko położenie, ale przede wszystkim możliwość skosztowania własnej produkcji piwa - wyjaśnia Anna Sobkowiak, dyrektor marketingu i sprzedaży Browaru Port Gdynia.
Warzenie przy stolikach

Jedną z głównych atrakcji dla odwiedzających lokal jest bowiem możliwość podglądania warzenia trunku. Odbywa się to w dwóch tankach zlokalizowanych w części browarnianej. Po początkowych procesach baza piwa, czyli brzeczka, po oddzieleniu chmielin i osadów jest przelewana specjalnym systemem rur do 11 stożkowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych o pojemności 20 hektolitrów każdy.

W zależności od gatunku i receptury brzeczka spędza tam od kilku do kilkunastu tygodni. Stamtąd gotowe piwo przepływa prosto do barowych kranów i trafia do szklanek klientów. Jednorazowe wybicie warzelni wynosi 20 hektolitrów, a roczne moce przerobowe browaru to ok. tysiąca hektolitrów uwarzonego na miejscu piwa.

- Przy okazji produkcji piwa stawiamy na edukację. Samo warzenie jest procesem długotrwałym. Są jednak etapy, kiedy można pokazać bardziej ciekawe momenty i jednocześnie przekazać informację dotyczącą produkcji piwa. Zresztą już teraz klienci dopytują o szczegóły warzenia i ciekawostek z nią związanych, co nas bardzo cieszy. Gdy tylko piwowarzy są na miejscu chętnie służą pomocą - wyjaśnia Anna Sobkowiak.
W pokazach mają uczestniczyć mistrzowie piwowarscy z zaprzyjaźnionych browarów z Polski, ale także zagranicy, m.in. z Czech, Słowacji, Austrii i Niemiec.

Obecnie w ofercie znajdują się cztery rodzaje: jasne, ciemne i pszeniczne oraz specjalne, które jest warzone okazjonalnie. Piwo pod marką Browar Port Gdynia sprzedawane jest w trzech pojemnościach, póki co tylko w lokalu, ale niebawem ma być butelkowane.

Za 0,4 litra pierwszych trzech rodzajów trzeba zapłacić 9 zł. 1 litr trunku kosztuje 20 zł. Deska piw (4 x 0,12 l.) to wydatek 12 zł. Cena piwa specjalnego, w zależności od jego rodzaju będzie się zmieniać.

Miejsca

Opinie (346) 2 zablokowane

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Browar Port Gdynia już czeka na gości

    skandal

    toaleta platna dla klientów to skandal nigdzie na swiecie tego nie spotkałem !!!!!!pazerność was zgubi !!!!!!!

    • 0 1

  • obsługa

    byłam 2 razy i więcej tam nie pójdę. za pierwszym razem, tydzień po otwarciu - zamówiłam deskę piw - deski nie było, bo jeszcze nie dotarła - żenada. 2 metry ode mnie leżała na wierzchu ścierka do wycierania blatów i środki czystości do tego - niedopuszczalne. druga wizyta - stolik mokry po poprzednich klientach, kelnerka podeszła podała menu (karta menu podarta) i sobie poszła nie wycierając stolika. długo trwało zanim podeszła po zamówienie. jak zwróciłam uwagę na mokry, niewytarty stół i na obgryzioną kartę pani strzeliła focha. na jedno piwo i deskę piw koleżanki czekałyśmy prawie 10min. na sam koniec, przy wydawaniu reszty, pani wydawało się, że zrobiła mi na złość jak wydała mi 11zł w złotówkach ... akurat mi się przydały ;) i jeszcze jedno - dla klientów toaleta płatna - nawet tego nie skomentuję. informacja dla palących - na zewnątrz nie wolno palić - to chyba jedyna knajpa w której jest to zabronione poza lokalem ...

    • 0 1

  • szkoda gadać.

    1. słaba "obsługa" - rozumiem jeśli mało płacicie swoim pracownikom. 2. róbcie selekcję - buractwo do Was się schodzi.

    • 0 1

  • chyba jednak nieporozumienie

    W browarze zwykle oczekuje się piwa co najmniej na "przyzwoitym" poziomie.
    To co nam podano, a zamówiliśmy pszeniczne i tradycyjny lager nie różniło się niczym, poza szklankami... Dodatkowo kolorem , smakiem przypominało coś , czym wypłukano beczkę i ta temperatura... letniej wody.
    Sorry, ale długo tam nie zajrzę :(

    • 1 1

  • Piwo nie powala. W Gdańsku nad Motławą, czy na Piwnej zdecydowanie lepsze. Zaznaczam,źe jestem z Gdyni.No i ten śmierdzący WC! Wali szczochami niemiłosiernie.

    • 1 3

  • Smród w kiblu ( rynna z nierdzewki) to totalna poraźka! Klimatu w browarni port też nie ma! Duźy zawód.

    • 1 3

  • Chamstwo !!!!!!

    Katastrofa tak chamskiej obslugi nie widzialem nigdzie bylismy dzis z zona czekalismy na znajomyh podeszla kelnerka dlugie czarne wlosy i zabrala krzesla na pytanie mojej zony dlaczego to robi zaczela krzyczec ze przeciez zaraz wychodzimy,....Zenada nie polecam....Sam pracuje w gastronomi in takie zachowania sa nie do przyjecia a ta pani zachowuje sie jakby w pracy byla za kare!!!!

    • 5 3

  • Niech splajtuja szybko (4)

    Niech upadnie,tragedia budowlana niszcząca krajobrazowy aspekt bulwaru, no i niebywałą idea chlania piwska, przy plaży, gratulujemy Gdynio,

    • 3 17

    • Polaka zawsze cisną poślady...

      Jakiego piwska ześ sie facet napił, ze przy plazy nie pasuje Ci "chlanie piwska" i ciekawe jaka wielka masz IDEE na knajpe? I co to jest "krajobrazowy aspekt bulwaru"? Po 1 to po chińsku, a po 2 od kiedy to bulwar ma byc krajobrazem, a nie to z bulwaru ma być morski krajobraz?

      • 1 1

    • nie wiem, jak można się nachlać w miejscu gdzie 0,4 l kosztuje 9 zł.

      • 0 2

    • Zabawne są te życzenia od Januszy z Wolski :-P

      • 7 0

    • ...

      Lepiej przy plazy niz na plazy jak to ma miejsce caly rok...

      • 7 0

  • Arka

    Byłem dzisiaj wystrój super ale niestety tylko wystrój piwo a raczej kadzie wypłukane po piwie slabiutke

    • 2 3

  • Jeśli szklanka piwa ma mnie kosztować 9 zł (37)

    to dziękuję, wolę wypić w domu za 2.50...!

    • 127 167

    • (2)

      coś w tym jest. 9 zł i to za 0,4 l to niemało biorąc pod uwagę, że piwo warzone jest na miejscu i odpadaja koszty transportu. Za 5-6 zł mozna kupić butelkowane dobre piwo czeskie w sklepie.
      Myslę że na początku mogliby obniżyć cenę np do 7 zł aby zachęcić klientów.

      • 14 9

      • Klieci sami sie zachęcają

        Bedac w browarze i obserwujac raczej nie narzekaja przy takich cenach na ruch ;)

        • 0 0

      • Czemu samemu nie spróbujesz? Butelkowe produkują (HBT, tankofermentatory, itp = z warzeniem restauracyjnym ma to niewiele wspólnego) w ogromie hektolitrów, tu będą warzyć w dziesiątkach - czujesz różnicę? Stąd też różnica w cenie.

        • 8 3

    • (8)

      to lepiej nasikać do szklanki, wyjdzie za darmo, walory smakowe zapewne nie gorsze a i oszczędzi się na spuszczaniu wody w kiblu

      • 78 18

      • (7)

        w tej cenie można dostać już dobre czeskie piwo... i to was boli nie?

        • 12 26

        • (5)

          Jeżeli mieszanina syntetycznego ekstraktu chmielowego, wody i spirytusu, nasycona dwutlenkiem węgla to dla ciebie piwo.... hmm.. to współczuję ;)

          • 31 8

          • (4)

            Jeśli uważasz, że do piwa za 2,50 ktoś dolewa spirytusu, to nie mam pytań o twoją wiedzę piwowarską :)

            • 12 10

            • (2)

              Alkohol w tym tzw "piwie" nie jest produktem fermentacji. Jak myślisz skąd się bierze?

              • 9 3

              • Alkohol nie jest produktem fermentacji? To czego, pączkowania?

                • 1 2

              • co za bzdura

                • 0 2

            • Piwa za 2.50 nie mają nic wspólnego z wiedzą piwowarską :-P

              • 9 0

        • Czyli jakie i gdzie

          Konkretnie poproszę

          • 7 0

    • (1)

      oby to byl dom!!

      • 3 8

      • w domu jest strasznie , smierdzi grzybem

        • 1 0

    • To jest tak jakbys powiedzial " dziekuje nie chce wedzonej szynki , wole zjesc kaszanke w domu"

      • 4 1

    • obiad tez mozesz zjesc w domu (14)

      Więc po co płacić 20-30zl? Kawy też można sobie nasypac rozpuszczalnej z biedronki i nie trzeba do kawiarni za 15 zł. Świetne myślenie. Gratuluję.

      • 59 13

      • chodz codziennie na obiad za 30zł i kawe za 15 a jak pijesz 2 lub więcej dziennie to minimum z 5 tys miesięcznie musisz zarabiać (13)

        Świetne myślenie Gratuluję.

        • 22 40

        • a kto mowi ze codziennie? (11)

          Obiad raczej codziennie na mieście, bo nie mam wyjścia, i raczej do 20 zł, ale czasem sobie pozwolę na droższy i raz na jakiś czas na kawę że znajomymi. Szok i niedowierzanie? Zresztą 5 tys... to naprawdę nie są wielkie pieniądze, chociaż sam mam połowę z tego i wiem ze zarobki w Polsce to zenada.

          • 47 6

          • w Gdyni mamy ćwierć miliona osób i niech każda tylko raz przez 20 lat pójdzie (1)

            tam do browaru. A w sezonie turyści masowo wpadać będą na piwko...

            • 9 2

            • wliczasz w to noworodki i starców?

              250tys. ludzie nie równa się 250tys. pełnoletnich ludzi pijących alkohol

              • 1 4

          • (5)

            Jedna posłanka nie dawno powiedziała:6tyś pensji to też żenada dla frajerów!

            • 18 16

            • (4)

              Powiedziala, że to żenada dla ministrów. Patrząc na apanaże ministrów obecnej opcji miała sporo racji ;)

              • 17 5

              • I dlatego ukradła z kumplami z PO 152 mld zł Z naszych kont emerytalnych (3)

                To nie była poseł tylko minister Bienkowska

                • 12 15

              • (2)

                A Jaro z kumplami z PiS rozda te "ukradzione" miliardy patologicznym dzieciorobom zeby mieli na to "piwo" za 2.50/butelka

                • 20 7

              • jeśli PiS chciało pobudzić narodowe stercze do akcji (1)

                to powinno płacić +500 dla nowo narodzonych obywateli, bo poprzedni rodzili się bez tej motywacji...

                • 9 2

              • A po +1000 dla dzieci księdza

                proboszcz to już +1500

                • 9 3

          • mam ponad 5 tys na miesiac (2)

            nie jadam na miescie codziennie, ba, moze raz w miesiacu. Na piwo pojde tam, bo plus dodatkowy drozszego piwa bedzie taki, ze nie bedzie w lokalu dresiarni pijanej i malolatow. Ale i tak wole gorzałe dobrze zmrozona z kumplem w domu wypic niz piwo

            • 19 5

            • Ciekawe tylko co ty tam póżniej po tej gorzale z tym kolegą robisz...

              • 5 13

            • Chyba chłopakiem. ;)

              • 7 12

        • Ciężką pracą ludzie się bogacą ! stać ich na wyjście do lokalu !

          • 10 2

    • W Biedronce dostaniesz piwo i za 1,80 zł

      Po co przepłacasz?

      • 13 0

    • 9 zeta, przy zarobkach na zielonej wyspie 6-9 zł na godzinę,i jeszcze przy pełnym mobingu.Aż chce się żyć w tej naszej roz....nej polandi

      • 4 5

    • Jasne lepiej wypić Tyskie pędzone na spirycie

      • 8 3

    • Sluchaj Oszczedny, no ale chyba raz na miesiac bedzie ciebie stac

      aby pojsc z dziewczyna i ulec rozkoszom podniebienia. A jak ciebie nie stac to idz sam wtedy nie bedziesz musial niczego wydawac na nia. Tylko nic nie mow dziewczynie gdzie idziesz...

      • 13 2

    • Tacy jak ty lepiej niech tam nie przychodzą.

      • 10 1

    • i o to chodzi (1)

      dzięki temu nie będzie w lokalu patoli

      • 35 5

      • mnie stać

        ale nie chodzę właśnie do takich lokali ze względu na takich ludzi z takim myśleniem. Wolę pójść w mały klimatyczny lokal, bez ludzi z takim myśleniem. Contrast się popsuł strasznie, ciekawe co to powstało na tym bulwarze. Są lokale gdzie nie najgorszego piwa można się napić za 7,8 zł, a i patoli nie ma. Myślę że smakiem to nowe ich nie pobije.

        • 5 18

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane