• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Domowe piwo smakuje lepiej. A jopejskie?

Marzena Klimowicz-Sikorska
14 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat

Spotkanie w Browarze Piwna w Gdańsku

Kilkadziesiąt osób wzięło w niedzielę udział w warsztatach z warzenia legendarnego, choć niespecjalnie zdatnego do picia, gdańskiego piwa jopejskiego.


Wystarczy woda, słód, chmiel i garść przypraw lub owoców, by uwarzyć piwo w domu. Jak się do tego zabrać, można było podpatrzeć na bezpłatnym kursie piwowarskim w Browarze Piwna, który odbył się w niedzielę. Tam też przez trzy godziny próbowano uwarzyć piwo jopejskie - dziś zapomniany, niegdyś bardzo popularny gdański trunek.



Pijasz piwo?

Dla miłośników piwa to, co działo się w niedzielę w Browarze Piwna przy ul. Piwnej w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska, było ucztą. W towarzystwie kufla bursztynowego napoju, jak najbardziej współczesnego, warzono piwo jopejskie, którym gdańszczanie raczyli się od końca XV wieku.

Więcej informacji na ten temat: Co i jak warzono w Gdańsku na przestrzeni wieków

Próżno jednak było szukać silosa i zaawansowanej technologii, bo trunek powstawał metodą chałupniczą przy użyciu gazowego palnika, kotła i niezbędnych składników. Dokładnie tak, jak robi to każdy początkujący piwowar - bo to właśnie z myślą o nich prowadzone są warsztaty piwne. To już szóste tego typu wydarzenie w Browarze Piwna, ale pierwsze w nowej odsłonie.

- Prowadzimy warsztaty, by zachęcić ludzi do warzenia piwa w domu. To niesamowita frajda, hobby, a także możliwość zdobycia nowego zawodu - piwowara. Zresztą piwowar Browaru Piwna też zaczynał od warzenia piwa w domu - opowiada Tomasz Janiak, czyli autor piwnego bloga Browarnik Tomek, który także prowadzi warsztaty w Browarze Piwna.

W niedzielę na warsztat piwowarzy wzięli piwo jopejskie. Tak naprawdę z dzisiejszymi piwami ma ono niewiele wspólnego.

- Piwo jopejskie to trunek legendarny dla Gdańska, który przewija się przez karty prawie całej jego historii. Był warzony od czasów krzyżackich aż do I wojny światowej. Wszyscy o nim coś słyszeli, każdy coś na jego temat wie (np. to, że od niego nazywała się kiedyś dzisiejsza ulica Piwna - dawnej Jopengasse), ale tak naprawdę informacje na jego temat są bardzo skąpe - przyznaje Aleksander Masłowski, miłośnik i znawca historii Gdańska. - Dziś nie da się dokładnie odtworzyć tego piwa, zresztą w swojej oryginalnej wersji nie nadawało się ono do picia, bowiem miało konsystencję i smak bardzo słodkiego i bardzo gęstego syropu. Była to baza do wytwarzania piwa i napojów leczniczych, bowiem bardzo dobrze rozgrzewało.

W warsztatach, które odbywają się co miesiąc, może wziąć udział maksymalnie 70 osób. Podczas spotkania w tę niedzielę sala w Browarze Piwna była wypełniona po brzegi. Wśród słuchaczy nie brakowało też pań.

Czytaj także: Browary restauracyjne coraz bardziej popularne

Materiał archiwalny

O rosnącej popularności warzenia piwa w domu świadczy także coraz większa liczba konkursów dla browarników-amatorów.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (113) 3 zablokowane

  • Wystarczy woda, słód, chmiel i garść przypraw lub owoców, by uwarzyć piwo w domu (24)

    Przypraw? sól pieprz do smaku ? Prawdziwe piwo to woda, słód i chmiel , bez przypraw ;)

    • 23 34

    • Jest moda na piwo smakowe (11)

      stąd zapewne te przyprawy i owoce.
      3Citypeel chce być trendy, choć niekoniecznie zgodne z tradycja.

      • 3 13

      • (10)

        "piwo smakowe" ma się tak do piwa to jak margaryna do masła. Proponuję nową nazwę dla takiego napoju.

        • 11 11

        • (7)

          Belgiski kriek ma tradycje warzenia dłuższą, niż wszystkie polskie piwa razem wzięte, I nikt mu nie odmówi prawa do nazywana się piwem, choć jest warzony z wisniami

          • 20 1

          • (2)

            Oczywiscie obce jest znow lepsze. Ja nie moge pic innych piw jak polskie i moze dunskie. Pozatym nie kumam, jak mozna sie upijac srodkiem uspakajajacym, bo piwo nim jest, w pewnych ilosciach.

            • 4 2

            • (1)

              Apopo piwo smakowe, to tez wole czesto wlac polski syropek do piwa.

              • 1 2

              • zgaduję że cebulowy?

                • 1 0

          • pozostanę przy swoim zdaniu. "Piwo imbirowe, cytrynowe czy wiśniowe" nawet to produkowane w Belgii będą dla mnie innym napojem niż piwo

            • 5 4

          • (1)

            Do tego na przykład Witbier, Saison.

            • 2 0

            • chmiel w piwie też jest przyprawą generalnie w historii tego trunku używano rożnych przypraw ;)

              • 8 1

          • "Belgiski kriek ma tradycje warzenia dłuższą, niż wszystkie polskie piwa razem wzięte" - w Polsce piwo (głównie pszeniczne) warzyło się już w czasach przedpiastowskich, o czym świadczą zapiski w kronice Galla Anonima. Nasze piwowarstwo zabili zaborcy.

            • 7 1

        • Mieszanka piwa i soku owocowego ma już swoją nazwę (1)

          Radler

          • 3 4

          • Rowerek, bo nie spada sie z rowerka. Albo Tylek, bo sie mowi "panie wladzo ja TYLKO pilem soczek z chmielem".

            • 1 1

    • Przyprawy (2)

      Ostatnio często spotykam ludzi którzy jak słyszą słowo "przyprawy" to myślą tylko o pieprzu i soli.
      Przypraw jest cała masa np: imbir, cynamon, goździki, kardamon, jałowiec, bazylia, gałka muszkatołowa, kurkuma, tymianek, majeranek etc. etc. etc. Warto najpierw sobie poczytać a potem komentować

      • 5 0

      • To prawda (1)

        jak ktoś mówi że jest "dobrze doprawione" , to oznacza że jest pp słone ( obrzydliwie słone) a bez smaku - to bez wyczuwalnej soli a inne przyprawy zupełnie się nie liczą.Ludzie nie mogą tego pojąć , że sól jest szkodliwa i jest w każdym produkcie jaki kupujemy w sklepie.

        • 2 2

        • to nie tak

          Tylko nuektore rodzaje "soli" sa nie zdrowe a tak to "niezdrowosc soli" polega na zbyt duzej ilosci. Takze trzeba ja spozywac ale z umiarem i odpowiednia sol.

          • 3 0

    • (1)

      to jeszcze zależy o jakim piwie mówimy.

      • 2 0

      • reklam nie oglądasz ?

        ;)

        • 0 1

    • nie do końca (1)

      przyprawy to bardzo ważny składnik piwa! a najważniejszą z przypraw do piwa jest chmiel :)

      • 13 0

      • zgadza się ale..

        ... dlaczego autor napisał, że do produkcji piwa wystarczy: woda, słód , chmiel i garść przypraw lub owoców. Przyprawa wystarczy jedna - chmiel, reszta to już dodatki przez niektórych uznawane przez innych nie. Nie mówię że nie można ich dodać, sam np. robię piwko świąteczne z dodatkiem cynamonu, kardamonu , imbiru itp , ale nie są to rzeczy niezbędne do uwarzenie piwa.
        p.s. są też piwa warzone bez chmielu

        • 2 1

    • (1)

      remus i sarmackie najlepsze!

      • 3 5

      • do tego, żeby się nawalić owszem :).

        • 11 1

    • Zdefiniuj najpierw "prawdziwe piwo" :). W swoim wywodzie zapomniałeś jeszcze o drożdżach. Bez nich niewiele byś zdziałał z wody, słodu i chmielu :). W kwestii przypraw, to poczytaj np. o piwach w stylu Witbier, a zobaczysz jak bardzo się mylisz. Przyprawy to nie tylko sół i pieprz. Z reszta, sam chmiel w piwie jest uznawany właśnie jako przyprawa.

      • 4 0

    • chmiel jest przyprawa.

      • 6 0

    • Chmiel to też przyprawa.

      • 17 0

  • Rozpite społeczeństwo nie myśli ! ! ! (2)

    • 3 7

    • (1)

      Rozpijał nas zaborca,niemiec,komuna a kretyni dalej piją na umór !!!

      • 2 1

      • Prędzej znajdziesz kosmitę niż sklep bez alkoholu.

        • 0 1

  • nie lubię piwa (13)

    ogólnie nie piję alkoholu a jak już to nader sporadycznie w małych ilościach. dzięki temu zachowuję trzeźwy umysł i skupiam się na pracy. zarabiam dzięki temu dość sporo i nie narzekam ze w Polsce się źle żyje.

    • 24 111

    • Diagnoza jest ostateczna.

      Twoja tzw. wstrzemiężliwość w najmniejszym stopniu nie redukuje twojego potencjału idiotyzmu..

      • 2 1

    • Kim jesteś? (1)

      Jesteś zwycięzcą!

      • 11 4

      • Kim jestes?

        Jestes zwyciezca! Bedziesz walczyc dziennie przeciwko przeciwnosciami losu! Wszyscy dookola beda sie smiac z ciebie i mowili, ze jestes bwzwartosciowy. Jestes zwyciezca! Porazka i ucieczka, to nie moge swlownictwo!
        Zabraknie ci sil w uzyciu, ale bedziesz walczyl tak jak o powietrze i o wode.

        • 1 2

    • A ja ciagle chleje i zarabiam calkiem spoko. W pracy tez narabany, jak jestem.

      • 3 1

    • Fajny chłopak z Ciebie

      Wyjdę za takiego kiedyś jak wytrzeźwieje

      • 4 3

    • (5)

      to dobrze, a co robisz z pieniędzmi?

      • 16 0

      • przepija

        • 0 4

      • wydaje na małoletnie galerianki (3)

        • 25 2

        • On rzuca na tacę.....

          To ksieża chodzą na galerianki....

          • 8 6

        • i na narkotyki. (1)

          • 9 3

          • Właśnie.

            Jak powiedział Bałtroczyk: można się dobrze bawić bez alkoholu. Ale trzeba mieć narkotyki... :)

            • 18 2

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • współczujemy

      • 45 6

  • Jak Ci nie pasuje gorycz w piwie (3)

    - pij wodę ))) na zdrowie

    • 6 1

    • Ale ja się pytam: PO CO TA GORYCZ? (2)

      bez niej piwo jest o niebo lepsze~!

      • 1 1

      • gorycz symbolizuje los ludzi pracy najemnej (1)

        • 3 1

        • Gdzieś mam symbolike i katowanie się nimi

          gorzki smak piwa nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia

          • 0 0

  • a skąd pomysł by piwo nie miało być gorzkawe? (1)

    L.

    • 0 1

    • Bo gorzki smak to smak trucizny

      tak nam podpowiada nasza własna fizjologia - kubki smakopwe dla goryczy, która nas ostrzega przed zjedzeniem czegoś są znacznie liczniejsze, niz ta odrobina kubków smakowych dla słodyczy.

      • 2 0

  • Nie rozumiem - PO CO DO PIWA TEN CHMIEL? (4)

    Przecież przez to piwo jest obrzydliwie gorzkie!

    • 0 12

    • (1)

      Z tej samej przyczyny, dla której do zupy albo ziemniaków dodajesz sól. Bez chmielu piwo jest obrzydliwe słodkie, nie do wypicia.

      • 1 1

      • Ja muszę je słodzić, żeby wypić

        jestem przeciwko tej goryczy, to jest ohydne po prostu, nie wiem, skąd taka popularność czegoś, co "na trzeźwo" nie da się pić...

        • 0 1

    • a ja nie rozumiem po co ten słód ? (1)

      przecież przez to piwo jest obrzydliwie słodkie

      • 2 1

      • Nie jest.

        Gorycz chmielu zabiłaby nawet aspartam, a co dopiero trochę słodu.

        • 0 2

  • przepis na piwo (7)

    pol szklanki brzeczki
    pol litra wodki
    3 l wody
    drozdze
    i przyprawy do smaku

    odstawic na pare dni.

    • 1 8

    • i tyskie jak znalazł (6)

      albo żywiec jak kto woli

      • 4 1

      • (1)

        drożdże nie przeżyłyby w takiej ilości alkoholu

        • 2 0

        • słowiańskie dazdą radę do 17% :-)

          • 0 0

      • zgadza sie

        smakuje calkiem jak tyskie

        • 0 0

      • Tak - otrzymujemy piwopodobnego mózgotrzepa (2)

        Taki wyrób o zawartości 7-8% alk.
        Po wypiciu 3-4 flaszek masz odjazd jak po amfie.
        Ale widocznie amatorów sportów ekstremalnych nie brakuje.

        • 2 0

        • alkohol do amfy porownywac? (1)

          • 1 0

          • Nie alkohol tylko skutki po użyciu

            Taka drobna różnica.

            • 2 0

  • Masłowski już nawet ekspertem od piwa został?

    • 0 0

  • A ja nie lubię piwka (1)

    i bardzo się z tego cieszę .
    Doooobre, czerwone wytrawne- to jest TO !

    • 7 9

    • No ok, ale dlaczego się cieszysz z tego?

      Wytłumacz.

      • 0 2

  • W piwie nie ma "garści przypraw lub ......." (4)

    widać ze kobita pisała ta relacje

    • 8 12

    • co bys tu nie przeczytal to bedzie nierzetelne (1)

      • 1 1

      • 10/10 :D:D:D

        Zatopic,Portal,w piwie;)bezcenne...;)

        • 1 1

    • mylisz się, jest nawet więcej niż garść :).

      • 5 0

    • jak nie ma jak mogą być?

      • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane