- 1 Jesienią zamkną węzeł Gdańsk Południe (81 opinii)
- 2 Obława w Letnicy. Nowe fakty (71 opinii)
- 3 Śmierć na hulajnodze. Sprawa wraca do sądu (159 opinii)
- 4 Promenada po remoncie hitem sezonu (104 opinie)
- 5 Duża podwyżka opłat za wodę w Sopocie (157 opinii)
- 6 Bałagan po wyborach musi sprzątać miasto (70 opinii)
Gdańskie restauracje otworzą się na noc
- Każdy szanujący się Hiszpan i Włoch biesiaduje późnym wieczorem. To wcale nie jest niezdrowe - przekonują organizatorzy Nocy Restauracji, która potrwa z piątku na sobotę. W siedemnastu wybranych lokalach podane zostaną specjalnie przygotowane na tę okazję potrawy. Będzie można również podejrzeć pracę szefów kuchni.
- Do akcji zaprosiliśmy te lokale, które są ambasadorami dobrego smaku. Imprezę kierujemy do ludzi, którzy podczas wizyty w restauracji chcą skosztować czegoś wyjątkowego i wcale nie w niskiej cenie - zastrzega Hubert Gonera, organizator Nocy Restauracji z firmy Landbrand.
Na co dzień w Gdańsku próżno szukać miejsca, w którym późnym wieczorem zjemy posiłek. Podczas Nocy Restauracji będzie inaczej - nocne menu zacznie obowiązywać w piątek o godz. 19 i - jak zapewnia organizator - szefowie kuchni będą przyrządzać potrawy co najmniej do godz. 2.
- Mam jednak cichą nadzieję, że gdańszczanom spodoba się nocne biesiadowanie i będą się bawić do rana. Przez lata w Polakach utarło się przekonanie, że późne jedzenie jest niezdrowe. Nic bardziej mylnego. Każdy szanujący się Hiszpan, Włoch czy Francuz najchętniej biesiaduje właśnie wieczorem w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. To styl życia, którego warto spróbować - przekonuje Gonera.
Oprócz skróconego nocnego menu, każdy z szefów kuchni przygotuje specjalnie skomponowaną na tę okazję potrawę. W restauracji Barbados będzie można spróbować polędwiczek z indyka w piwno-karmelowym sosie, w Da Mario serwowana będzie wołowina w sosie z owocami czeremchy, w Fellini skosztujemy steku z miecznika w panierce panko, a w Swojskim Smaku - piersi z gęsi na truskawkowo-melonowym ratatouille, natomiast w Villi Eva szef kuchni zaproponuje bliny gryczane z wędzonym łososiem bałtyckim - przepis autorstwa Guntera Grassa.
Nie mniej pomysłowe potrawy serwowane będą w pozostałych restauracjach: Gamberorosso , Gdański Bowke , Kuchnia Rosyjska , Restauracja Gdańska , Restauracja Kokieteria , Restauracja Kubicki , Tawerna Dominikańska , Verres en Vers , VNS Restauracja , Mercado Tapas Bar oraz Cafe Bar Mon Balzac (w akcji biorą również udział dwa lokale spoza Trójmiasta: Inspiracja w Pałacu Kościeszy w Przyjaźni oraz U Jakuba w Pruszczu Gdańskim).
- Tematem przewodnim imprezy jest odczarowanie regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnych składników. Pomorze ma się czym chwalić, bowiem oficjalna lista produktów regionalnych liczy tutaj 136 pozycji - mówi Gonera.
W każdej z wymienionych restauracji odbędą się również pokazy gotowania na żywo, tzw. live cooking, podczas których szefowie kuchni przygotują swoje autorskie potrawy. Na stronie akcji można sprawdzić godzinową rozpiskę pokazów gotowania oraz pobrać mapę i nocne menu każdej z restauracji. Tutaj także będzie można głosować na najlepsze danie imprezy.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (87) 7 zablokowanych
-
2013-05-23 21:31
Najwyzszy czas zeby sobie powiedziec prawde....Gdansk umiera......
....Czy wine ponosi Adamowicz?...zapewne tez ma sporo na sumieniu...ale gdyby rzadzil taki Jaworski to bylaby tragedia...patrzac co zrobil w Stoczni Gdanskiej...Potrzeba nowego wlodarza z ikra...i takiego ktory wygra z niudacznikiem Jaworskim....Kolejne akcje w takim rozdaniu niewiele wniosa...najwyzsza pora to sobie uswiadomic...takie akcje sa oczywiscie pozyteczne dla miasta ale niewiele wnosza...bo Sopot jest 10lat przed Gdanskiem..a Gdynia z dobre 5.
- 17 4
-
2013-05-23 21:32
d dania rybne też będą i nagrody takie jak Korona smakosza? Czy coś podobnego. Mnie takie głupkowate akcje nie kręca. Może ktoś z Gdyni przyjedzie bo tam całkowita kiszka. ja jak chę iśc do restauracji to idę, a nie takie z musu.
- 5 2
-
2013-05-23 21:32
(1)
Mam na to kolokwialnie mówiąc wyrąbane. Nie stać mnie na przepłacanie za psie żarcie w cenie kawioru z jesiotra.
- 19 3
-
2013-05-23 21:35
No właśnie w tym problem - mnie stać, ale kartę do Selgrossa też mam więc mogę zrobić przynajmniej to co oni zrobią choć pewnie lepiej i bez wałka.
Zacznijcie dbać o jakość i nie przycinać w kija to ludzie sami przyjdą - wiem po sobie...problem w tym, że nie ma gdzie iść.- 7 0
-
2013-05-23 21:34
jestem kucharzem proponuję płatki kukurydziane na kozim mleku zapiekane w glinianym dzbanie pod kołdrą w piecu kaflowym. cena 70 (1)
- 5 4
-
2013-05-23 21:40
Adam uspokój się weź tabletki, bo już to pisałeś.
- 13 0
-
2013-05-23 21:56
Polska dla obcokrajowcow (1)
Nasze restauracje Gdanskie sa dla obcokrajowcow, zwiedzajacych z zagranicy, ktorzy wykwintuja sie jedzeniem w niskich cenach placac euro. To dla nich sa te restauracje, przecietnego polaka na nie poprostu nie stac. Raz na miesiac mozna wyjsc na pizze, czy na cos za 25zl/os.
- 21 3
-
2013-05-24 10:50
jak sobie pościeliłaś tak się wyśpisz
więc przestań skomleć i do roboty
- 0 0
-
2013-05-23 21:58
W sobotę proszę, nie w piątek (1)
W sobotę proszę, nie w piątek
- 2 4
-
2013-05-24 09:16
w sobote
wódke się pije
- 2 0
-
2013-05-23 22:33
"To styl życia, którego warto spróbować..." (1)
Cytuję z artykułu słowa pana Huberta Gonery: "Mam jednak cichą nadzieję, że gdańszczanom spodoba się nocne biesiadowanie i będą się bawić do rana. Przez lata w Polakach utarło się przekonanie, że późne jedzenie jest niezdrowe. Nic bardziej mylnego. Każdy szanujący się Hiszpan, Włoch czy Francuz najchętniej biesiaduje właśnie wieczorem w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. To styl życia, którego warto spróbować - przekonuje Gonera" - zgadzam się w 100% z panem, ale pod warunkiem że średnia pensja w Polsce będzie chociaż zbliżona do tej z Włoch czy Francji, zapewniam że wówczas nie będzie potrzeba żadnej "Nocy restauracji"... Dla "pocieszenia" dopowiem, że pomimo tego, że średnie pensje w Polsce są od 2 do 4 razy niższe niż na zachodzie to za to ceny w restauracjach (i nie tylko) już mamy europejskie :(
- 20 2
-
2013-05-23 22:43
to nie idź
to nie realizm,Gonera mówi że utarło się że niezdrowe a nie że niedrogie...
zgadzasz się ( z Gonerą) że biesiadowanie do rana spodoba się gdańszczanom jak średnia pensja podskoczy? on nic takiego nie powiedział :p- 1 8
-
2013-05-23 23:01
do "john doe"
to popatrz co się działo w restauracjach w Gdańsku podczas akcji typu "Rozsmakuj się w Gdańsku - Weekend za pół ceny" - pełne obłożenie do późnych godzin...
- 5 1
-
2013-05-23 23:21
Żarło też za friko? (1)
popitek też?
- 2 0
-
2013-05-24 13:52
i lód.
- 0 0
-
2013-05-23 23:38
nie zarabiaja bo bieda w kraju to kombinuja jak tu zarobic
- 9 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.