- 1 Pajęczyny pełne larw na Zaspie (57 opinii)
- 2 Andrzej Duda dziękował strażnikom granic (239 opinii)
- 3 Jechaliśmy Obwodnicą Metropolitalną (226 opinii)
- 4 Pełno usterek i pustostanów na dworcu (148 opinii)
- 5 Zarzuty znęcania się nad 66 psami (90 opinii)
- 6 Do czerwca skażona ziemia zniknie z Gdańska (107 opinii)
Gdynia szuka lokalnego przysmaku
Były już "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków oraz smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. Właśnie ruszył kolejny konkurs na "Gdyński Przysmak".
"Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni" - to motyw przewodni, którym mają kierować się wszyscy uczestnicy konkursu, skierowanego przede wszystkim do amatorów, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
- Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs. - Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich, natomiast biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - dodaje.
Poprzednie edycje konkursu przyniosły sporo ciekawostek i pokazały, że mieszkańcy Trójmiasta chętnie szukają w kuchni nowych smaków i rozwiązań wizualnych. Bo "Gdyński przysmak" ma nie tylko zachwycać smakiem, ale też wyglądem. Jak choćby poprzedni zwycięzcy - "Falujące śledzie" czy "Bursztynowy szlak".
Potrawę należy więc sfotografować, a zdjęcie wraz z przepisem przesłać na adres e-mail: projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby Agencji Rozwoju Gdyni - Pomorski Park Naukowo-Technologiczny (al. Zwycięstwa 96/98 , 81-451 Gdynia) do 22 września. Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26-28 września.
Miejsca
Opinie (126) 7 zablokowanych
-
2014-09-13 20:07
a może coś na miarę MAMROTA (1)
Gdyńsky belkot - nuta wiśni śliwek i polskiego jabłka
- 5 0
-
2014-09-13 20:08
wróć
pomyliłem się powinien być Gdyński odlot!
- 4 0
-
2014-09-13 20:06
Dobra potrawa
Ja proponuję kałtaty w zalewie ;)
- 1 0
-
2014-09-13 20:04
LODY
Lody "Mewa"
- 7 0
-
2014-09-13 19:38
opinia
Mały szczur jedzący zmiotki i biegający stępem.
- 4 3
-
2014-09-13 18:45
Śledz na pazuru lwa
Albo meksyk na plaży,,,
- 5 3
-
2014-09-13 18:12
a może pierogi z jagodami są pyszne
- 0 5
-
2014-09-13 17:45
gdynianka
Pizza Gdynianka!!!
- 5 5
-
2014-09-13 17:41
A gdzie to później można znaleźć...?
Szukałem długo i nie znalazłem. Taki produkt powinien być póżniej promowany i dostępny. Konkurs dla samego konkursu, kiedy nic z tego nie wynika?
Poza tym jak ktoś już wspomniał lokalny przysmak gdyński to pizza z Gdyninaki.- 9 0
-
2014-09-13 17:37
krótka pamięć
Reaktywować "Alozę".
- 5 0
-
2014-09-13 11:24
Może jakieś plażowe danie meksykańskie ? (4)
- 62 8
-
2014-09-13 16:50
Nastoletni przekładaniec plażowy
Tzw Oreo. Dwoch opalonych i jedna blada posrodku, calosc oblana słonym potem i nasieniem.
- 12 3
-
2014-09-13 12:29
o (1)
bitki z meksykańców, tłuczone meksykańce
- 23 2
-
2014-09-13 16:23
bitki meksykańskie po chorzowsku
- 17 2
-
2014-09-13 13:10
Rata con carne
- 9 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.