- 1 Jest reakcja na serię kolizji z tramwajami (64 opinie)
- 2 Pościg między autami na trzypasmówce (47 opinii)
- 3 Znów były wyścigi na al. Grunwaldzkiej (286 opinii)
- 4 108. urodziny najstarszej gdańszczanki (121 opinii)
- 5 Narobił zniszczeń na 16 tys. Ukradł kilkaset zł (100 opinii)
- 6 Kto wygra wybory do Europarlamentu? (317 opinii)
Hotel i browar przy dworcu będą otwarte w przyszłym roku
Choć na dachu dawnej przychodni przy dworcu PKP w Gdańsku układana jest dopiero więźba dachowa, to w piwnicy zainstalowany został już pierwszy element linii do produkcji piwa, a także uwarzono próbną warkę piwa jopejskiego. W przyszłym roku obiekt zostanie oficjalnie otwarty.
Mija pięć lat, odkąd datowany na 1898 rok budynek przy dworcu PKP w Gdańsku ma nowego właściciela. Jest nim firma Versus, która m.in. w Gdyni wybudowała Centrum Kwiatkowskiego.
Jak zmienia się dawna przychodnia
Przebudowa budynku dawnej przychodni rozpoczęła się wiosną ubiegłego roku i - wedle słów inwestora - ma zakończyć się w przyszłym roku. Jakiś czas temu zakończyły się prace na elewacjach, dzięki czemu zdjęte zostały rusztowania, a wraz z nimi wielkopowierzchniowe reklamy, krytykowane przez wielu mieszkańców Gdańska. Cegły na elewacji to w całości oryginalny materiał. Uzupełnione zostały natomiast częściowo detale elewacyjne z piaskowca, np. obramowanie drzwi od strony południowej budynku czy kwiatony na dekoracjach wieńczących szczyty gmachu.
Do tej pory przeprowadzona została m.in. rekonstrukcja stropów, uzupełnienie ubytków w ścianach konstrukcyjnych i działowych; dobudowano niewielki (oryginalnie zaprojektowany) fragmentu budynku od strony południowej, zastrzykami betonu wzmocniono fundamenty.
Czytaj także: Pruski orzeł wrócił na fasadę dawnej przychodni w Gdańsku
Duże zmiany było widać latem, kiedy rozebrany został dach budynku. Jego odbudowa przedłużyła prace o kolejne miesiące.
- Ze względu na stan więźby, konieczne było odtworzenie prawie całej konstrukcji dachu. Jest to bardzo skomplikowana konstrukcja, ma wiele załamań i nietypowych form. Takie prace, w obiekcie zabytkowym, wykonać mogą tylko mistrzowie w swoim fachu. Kolejne ekipy ciesielskie nie mogły sobie poradzić z tym zadaniem. Teraz pracują dla nas cieśle z Kaszub. To rodzina, która od czterech pokoleń jest w tym fachu. Na naszej budowie pracuje ojciec i syn - opowiada Rafał Recław z firmy Versus.
Rewitalizacja i przebudowa obiektu zmierza ku końcowi. Na wiosnę pozostanie wykonanie wibroizolacji wokół budynku. Niebawem pojawi się stolarka okienna i drzwiowa. Zgodnie z zaleceniami konserwatora, w budynku pozostało kilka oryginalnych sosnowych okien i drzwi, m.in. na klatce schodowej od strony dworca. Nowe - odtworzone - okna i drzwi wykonane będą z drewna meranti.
Dwanaście tanków piwa
W piwnicach budynku, do których dostaniemy się przez przeszklone foyer od strony torów kolejowych, znajdzie się browar restauracyjny. W czterech tankach warzone ma być piwo w stylu jopejskim, przy udziale fermentacji spontanicznej w otwartych zbiornikach. Ta część nazwana została "Jopen Zone". W pozostałej części browaru stanie osiem tanków, w których będą powstawały mniej wymagające style piwa.
Na początku grudnia w jednym z pomieszczeń zamurowana została potężna chłodnica - pierwsza część produkowanej w Niemczech linii produkcyjnej. Gotowe już piwo trafi miedzianymi rurami do czterech tanków wyszynkowych, które zamontowane zostaną za barem. Bar i otwarta kuchnia (pracę kucharzy będzie widać) znajdą się w południowej części budynku (od strony Nowego Ratusza). Także z tej strony - na poziomie parteru - powstał taras, na którym goście zasiadać będą latem.
Czytaj także: małe browary otwierają puby w Trójmieście
Piwowar z Niemiec, kucharz z Francji
- Piwowar z Niemiec, który będzie warzył tu piwo, już zamieszkał w Gdańsku wraz z całą rodziną. Nie tylko przeprowadził już próbne warzenie nowego piwa, ale dopilnuje instalacji linii produkcyjnej. W odnalezieniu i odtworzeniu oryginalnego przepisu piwa jopejskiego pomógł nam jeszcze sam profesor Jerzy Samp - opowiada Rafał Recław. - Dla odmiany kucharz jest Francuzem. Chociaż restauracja będzie serwowała głównie dania polskie, to po testach dań wiemy już, że będą one miały francuską nutę.
Restauracja będzie funkcjonowała w przyziemiu i na parterze budynku. Tutaj serwowane będą śniadania - nie tylko dla gości hotelowych. Wiadomo, że w godzinach porannych oraz przy specjalnych okazjach odbywał się będzie tutaj pokazy gotowania na żywo.
Budynek będzie jednak przede wszystkim hotelem. Architektom udało się tu zmieścić 40 pokoi, w tym jeden dwupoziomowy apartament, z kondygnacjami połączonymi kręconymi schodami.
Wnętrza restauracji zaaranżowane zostały przez architektki z Pracowni Projektowej Aleksandry Stankevic-Diakun z Gdańska. Przed przystąpieniem do pracy odbyły one z inwestorem "kulinarną podróż" po europejskich krajach osadzonych w "piwnej" kulturze, by zapoznać się ze stylistyką i działaniem lokali tego rodzaju. Nad wnętrzami hotelowymi pracuje pracownia Doroty i Artura Buty z Kołobrzegu.
Równocześnie trwają prace w budynku byłej poczty, który jesienią 2013 r. od PKP kupił jeden z trójmiejskich restauratorów.
Restauracja i niewielki hotel w budynku dawnej poczty mają być gotowe jesienią.
Odnowiona została już elewacja budynku i jego dach, teraz trwają prace wewnątrz budynku - w tej chwili jest on przygotowany do rearanżacji, trwają przyłączenia mediów. Na parterze działała będzie restauracja z otwartą kuchnią (dania śródziemnomorskie) i kawiarnia, skąd obserwować będzie można pociągi na dworcu. Na wyższych kondygnacjach powstanie trzygwiazdkowy hotel.
- Na podstawie etapu prac, na którym jesteśmy szacujemy, że restauracja zacznie działać w trzecim kwartale przyszłego roku - mówi Bartosz Chwazik, przedstawiciel inwestora.
Opinie (169) 4 zablokowane
-
2015-12-18 08:37
Szkoda ,że nie ma już EB - a bo to mógł się człowiek zawsze naEBać !.. (4)
dziś lubie też przy Lechu na Żywca walnąć Okocimia ...
- 5 20
-
2015-12-18 09:04
(3)
Odezwał się znawca i piwosz. EB ponownie jest w sprzedaży na polskim rynku.
- 5 1
-
2015-12-18 09:43
(2)
To jest tylko jakiś popłuczyn pod nazwą EB, znawco.
- 2 1
-
2015-12-19 11:44
EB zawsze było przegazowaną popłuczyną
- 0 0
-
2015-12-18 09:54
A to Ci przyznam rację. Ale jako marka jest.
- 2 0
-
2015-12-19 11:07
Nowa meta lemingów.
blisko magistratu.
- 1 2
-
2015-12-18 06:19
Jopejskie? (6)
Plato 45-55% Niezmiernie pijalne ;)
- 52 3
-
2015-12-18 13:39
Nie ma szans na uwarzenie w obecnych warunkach piwa jopejskiego. (2)
Z prostej przyczyny - nie ma odpowiednich drożdży do tego piwa. Z tego, co wiem dopiero zaczynają ich szukać na terenie Kaszub.
- 5 4
-
2015-12-18 22:26
No nie do końca (1)
Ponoć Jopejskie fermentowało spontanicznie
- 3 0
-
2015-12-19 10:56
Owszem, spontanicznie. Ale fermentację prowadzono w specjalnych szopach przeznaczonych wyłącznie do jopejskiego.
Nawet ściany w tych szopach były pokryte pleśnią i drożdżami, więc w powietrzu też sporo tego latało. Czyli spontaniczność fermentacji była w pewnym sensie sterowana.
- 4 0
-
2015-12-18 19:19
Jopejskie było słodkie, gęste i mocne
Zwykle poprawiano nim smak innych piw albo używano jako bazy do sosów. Niektórzy pili je napotnie, jako lekarstwo.
Taki trunek nadaje się do picia w małych naczyniach, jak np. nalewka czy likier. Raczej będzie drogi.- 10 0
-
2015-12-18 08:27
Pijalność Jopejskiego
Jopejskie jest bardzo pijalne, ale nie dla podniebienia od lat smaganego VIPem.
- 19 3
-
2015-12-18 08:11
Nie uwierzę, póki nie zobaczę
Takie piwo kosztowałoby pewnie z 50 zł za... szklaneczkę.
- 13 1
-
2015-12-18 06:13
Super wielu bezdomnych przeniesie się z dworca na apartamenty :-) (14)
Wystrój rodem z jakiegoś przedwojennego biura projektowego :-)
Jest tak ekskluzywne jak garażowy warsztat mycia pojazdów.
Kto zezwala na tworzenie takich ruder w centrum miasta?
Proponuje projektantom zobaczyć choćby przygody J23 a dowiedzą się jak dawniej wyglądały hotele jeśli ma być ekskluzywnie i historycznie.
A te piwo z takiego browaru który nie ma dostępu do dobrej wody będzie sikaczem.
Na Gdańskiej wodzie do mogą produkcję wybielacza do WC uskuteczniać a nie piwa!
Ochydna woda ochydne piwo i filtracja nic nie zmieni bo destylowanej wody nikt nie pije.- 34 281
-
2015-12-18 08:33
(6)
Woda będzie brana z Raduni czystej rzeki z Kaszub.
- 4 7
-
2015-12-18 09:53
Będą ją dowozić beczkowozami? (5)
- 5 1
-
2015-12-18 13:32
(2)
Słychać że jesteś wieśniak a nie z Gdanska którego nie znasz browar od raduni dzieli 200m wystarczy rurociąg.
- 1 4
-
2015-12-19 10:49
Nie od Raduni tylko od Kanału Raduni, zasyfiałego i zaniedbanego
- 1 1
-
2015-12-18 15:36
Nie myślisz, że budowa takiego rurociągu byłaby... dość kłopotliwa?
- 1 0
-
2015-12-18 09:58
W sumie, co za problem. To przeciez skonczona ilosc wody jest potrzebna do piwa (1)
woda do przeplukiwania, czy innych procesow czytso przemyslowych moze byc z kranu,
Poza tym, akurat woda w kranie w Gdansku jest wyjatkowo dobra. Ja wiem, ze zakompleksionemu Polakowi sie nie wmowi i on wie lepiej, ale niech pojezdzi po Polsce i Europie, to zobaczy, ze w Gdansku mozna spokojnie pic wode prosto z kranu (w kwestiach smakowych), a w wielu miastach jest to absolutnie niemozliwe. Wali chlorem jak z basenu.- 15 0
-
2015-12-18 10:25
Wypompowanie i dowiezienie wody z Raduni może i jest wykonalne
Ale po 1) to dodatkowy koszt, którego unika się stosując kranówę 2) podejrzewam, że taką wodę trzeba by najpierw uzdatnić, a to już wymagałoby specjalnych instalacji. Co do naszej wody, to chyba Saur kilka lat temu wymieniał rurociągi, budynek też będzie miał nowe instalacje, więc problemem może być najwyżej twardość (i to raczej problemem dla sprzętu, bo dla piwa niekoniecznie).
- 6 0
-
2015-12-18 09:24
To miał być hejt dnia na portalu? To beka bo nie wyszło :D
- 9 0
-
2015-12-18 08:29
Ten zrzęda to jakiś wieśniak i ze stodoły mu bardzo śmierdzi.
- 12 1
-
2015-12-18 08:29
"Na Gdańskiej wodzie do mogą produkcję wybielacza do WC uskuteczniać a nie piwa!"
Możesz to rozwinąć, bo nie do końca cię zrozumiałem. Co jest nie tak z naszą wodą?
- 16 0
-
2015-12-18 08:12
Weź wyluzuj i przestań się napinać jak plandeka na żuku.
- 22 1
-
2015-12-18 07:46
ja pikuje
co za zrzęda.
- 27 2
-
2015-12-18 06:23
(1)
Bardziej ohydne od złego piwa jest jedynie zrzędzenie.
- 65 6
-
2015-12-18 06:42
popieram
Popieram, lepiej żeby nic nie było, i budynek stał pusty i ulegał ciągłej degradacji. Nie podoba się to omijaj po otwarciu ten lokal szerokim łukiem, i najlepiej siedź w domu przy kompie marudo. Miłego dnia życzę.
- 54 4
-
2015-12-19 08:59
pieknieje
niech turyści widzą piękniejące Trójmiasto trochę dekoracji typu mała architektura ławeczki trochę zieleni donice z kolorowymi kwiatami parking obok dworca pod ziemię a tam mały skwer większe przystanki dla oczekujących podróżnych i Centrum będzie ciekawą Wizytówką Gdańska Włodarze Miasta Plus Dla WAS - Wszystkiego Najlepszego
- 3 0
-
2015-12-19 07:56
Piwowar z niemiec a
kucharz z francji + chcialbym aby szefem tego interesu byl brytyjczyk, ktory przeprowadzil sie do Polski. Wiadomo, ze polakowi nic sie nie oplaca, obcokrajowcowi oplaca ;)
- 1 2
-
2015-12-19 07:48
Jak renowacja zabytkowego - tak podkresle to - starego auta :D
Jeszcze niech ktos wyremontuje stara siedzibe TVP + dworek w Sopocie - dawny gruzliczy.
- 0 0
-
2015-12-19 06:56
Niemcy powoli wracają do Gdańska
I to dobrze bo najpierw Rosjanie zburzyli to piękne miasto a Polacy zdewastowali urbanistycznie.
- 4 1
-
2015-12-18 21:40
i po co kolejny hotel (1)
I po co kolejny hotel? już teraz w sierpniu nie można przejść przez własne miasto w którym się człowiek urodził, fajnie oczywiście, że są turyści ale zaczyna być coraz gorzej i nie daje się tego wytrzymać , to staje się miastem nie do życia w sezonie letnim, ceny coraz wyższe, tylko interes się liczy a co z mieszkańcami? Oni nie pójdą do hotelu ani browaru, sami wielcy pańśtwo z zagranicy.......W swoim mieście człowiek zaczyna się czuć nieswojo...
- 1 9
-
2015-12-19 00:33
No tak,
z hotelu nie skorzysta (to jeszcze mogę zrozumieć), do browaru na dobre piwo też nie pójdzie, w dodatku nie gościnna, bo przyjezdnych nie lubi. Tylko tak mędzić będzie i narzekać, i szukać dziury w całym, zamiast się cieszyć, że coś nowego powstaje, w dodatku godnego uwagi i zahacza na dokładkę o historię.
Mam pytanie: jak wychodzisz z domu to ładujesz pozytywnie baterie przechadzając się po rodzinnym ukochanym mieście, czy wynurzasz się tylko po to, żeby kolekcjonować swoje krytyczne uwagi i podrasować malkontenctwo?- 3 0
-
2015-12-18 23:12
Wolne Miasto Gdansk
Byl browar w Gdansku mozna bylo zrobic z niego pomorska potege ale po co lepiej galerii, blokow,biedronek i bankow nastawiac
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.