- 1 To była fabryka "kryształu" na płn. Polskę (151 opinii)
- 2 Weszły do sklepu i ukradły towar za 1650 zł (82 opinie)
- 3 30 lat od tragedii autobusowej w Kokoszkach (169 opinii)
- 4 Mieszkańcy Bojana naprawili drogę w Gdyni (153 opinie)
- 5 Parawaniarze już anektują plaże (76 opinii)
- 6 Remont przed budową Drogi Zielonej (167 opinii)
Jemy na mieście: Tawerna Orłowska - smaczna ryba z widokiem na morze
Kolejnym miejscem, które po długiej przerwie z przyjemnością odwiedziłam w ramach cyklu Jemy na mieście, była Tawerna Orłowska. Nie była to moja pierwsza wizyta u nich, bywałam tam wielokrotnie, ale ta ostatnia była chyba najbardziej udana. Przypominam, że testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty.
Gdzie zjeść w Trójmieście - bary, restauracje i puby
Tawerna Orłowska przeszła mały lifting wnętrza, ale wciąż kusi ogromnym, zadaszonym tarasem z widokiem na morze. Lokal jest spory, główna sala z niewielkim barem znajduje się na piętrze. Wnętrze utrzymane jest w jasnej, białej kolorystyce z ogromną ilością marynistycznych dekoracji, co czyni to wnętrze nieco przeładowanym. Znajdziemy tu między innymi: wieszaki z wioseł, zwisające liny cumownicze, morskie lampy, fragmenty żagli, wiatraki w kształcie turbin i wiele innych.
Karta oparta jest na daniach z ryb i owoców morza, a znajdziemy w niej zarówno nadmorskie klasyki, jak smażony dorsz w frytkami i surówką, oraz dania bardziej wykwintne z owocami morza. Tawernę odwiedziłam w jedną z sobót wraz z koleżanką. W tym dniu jeszcze nie było pełnego otwarcia, a więc z trudem znalazłyśmy miejsce na tarasie, chociaż specjalnie przyszłyśmy w samo południe, aby zdążyć przed tłokiem w porze obiadowej. Uprzedzam, że w sezonie turystycznym na wolne miejsce trzeba poczekać.
Z obszernej karty wybieramy:
- kalmary smażone/ sos marinara - 16,90 zł
- zupa rybna Szefa Kuchni na śmietanie - 16,50 zł
- belona smażona - 8 zł za 100 g (to danie z sekcji ryby prosto z sieci, gdzie serwowane są ryby z sezonowych połowów. Nasza porcja kosztowała 20 zł)
- Morszczuk w placku zbożowym taco - 34 zł
- Pierogi z łososiem, tuńczykiem, pstrągiem podane z krewetkami, muszlami nowozelandzkimi w maślanym sosie krewetkowym - 44 zł/ 8 sztuk
Pierwsze, na co zwróciłam uwagę, to fakt, że ceny wcale nie zwalają z nóg, choć ze względu na położenie Tawerny można by spodziewać się kwot przyprawiających o zawrót głowy. Przejdźmy jednak do rzeczy, a więc do poszczególnych dań.
Kalmary zniknęły bardzo szybko, bo były naprawdę smakowitą przekąską. Mięciutką, co wciąż rzadko się zdarza, z niedużą ilością delikatnie chrupiącej panierki. Bardzo dobrze komponował się do nich lekko słodki, lekko kwaśny i dość wyrazisty sos marinara.
Zupa rybna Szefa Kuchni była gęsta, pożywna, z dużą ilością drobno pokrojonej włoszczyzny i niewiele mniejszą ilością sporych kawałków łososia i morszczuka. W smaku bardzo delikatna i mocno śmietanowa. Prosta zupa bez udziwnień i nadmiaru przypraw i przez to bardzo smaczna. Jedyne czego mi w niej zabrakło, to świeżego koperku.
Belona pojawia się w Bałtyku tylko raz w roku na przełomie maja i czerwca i zdecydowanie jest rybą dla smakoszy, bo mimo że jej niebieskie ości są dobrze widoczne, to jest z nimi trochę pracy, ale warto, bo mięso belony ma przyjemną, jędrną konsystencję i bardzo delikatny smak. Niektórzy wielbiciele belony twierdzą, że dorównuje smakiem węgorzowi i coś w tym jest. W każdym razie nasza smażona belona była przepyszna.
Morszczuk w placku zbożowym wielkością wprawia w osłupienie. Po zjedzeniu takiej porcji może zabraknąć miejsca na deser. To danie zasmakowało mojej kulinarnej towarzyszce, nie szczędziła pochwał. Ja oceniam je jako poprawnie smaczne, bowiem morszczuk w cieście podany w placku to dla mnie zdecydowanie za dużo ciasta. Sam placek ciekawy, trochę przypomina podpłomyk, ale jest mniej chrupiący, a zdecydowanie bardziej mięsisty. Morszczuk w cieście soczysty, a ilość ciasta nie dominuje nad ilością ryby. Do tego świetnie zbalansowana salsa z pomidorów, cebuli i papryczki chili. To proste, fajnie skomponowane smaki, chociaż nie w moim stylu.
Najbardziej zasmakowały mi pierogi rybne w sosie maślano-krewetkowym w towarzystwie małży nowozelandzkich i krewetek. Były doskonałe w każdym kęsie. Zwarte, ale miękkie ciasto. Pierogi miały różny kształt i były wypełnione trzema rodzajami farszu z trzech różnych gatunków ryb: makreli, łososia i tuńczyka, a więc mamy tu różnorodne smaki rybne doprawione tak, aby nie przykryć subtelnego smaku ryb. Maślany i intensywnie krewetkowy sos kapitalnie tu zagrał i podkręcił smak ryby. Małże nowozelandzkie i krewetki były smakowitym dodatkiem, ale nie wpływały szczególnie na całość. Pierogi są tym daniem, które pozostaje w pamięci i masz ochotę jak najszybciej na nie wrócić.
Tawerna Orłowska to dobre miejsce na ryby, szczególnie że jest nowy szef kuchni, co znacząco poprawiło jakość i smak serwowanych dań. Duży plus należy się za uczciwe porcje i mimo wszystko przystępne ceny. Nie mogę pominąć także wspaniałego widoku i świetnego serwisu kelnerskiego, który zasługuje na gromkie brawa. Z wielką przyjemnością wystawiam ocenę bardzo dobrą.
O autorze
Miejsca
Opinie (107) 8 zablokowanych
-
2021-06-05 08:12
bardzo dziwne (4)
zima 2021 herbata 18 zl!!! wiosna 2021 majowka fladra 250 gram i woda mineralna 41 zl, bylem ze znajomymi i nie wypadalo odmowic dla porownania wczoraj 4 kg fladry od rybakow kupilem za 20zl, obsluga szkoda gadac, wiecej nawet nie spojrze w to miejsce pomimo tego ze jestem z Gdyni i bardzo czesto bywam w orlowie...
- 32 1
-
2021-06-05 14:30
A ci rybacy z flądrami (2)
To gdzie ?
Jeśli można zapytać oczywiście ...- 3 0
-
2021-06-05 15:38
(1)
Rybacy są w Orłowie można kupić w sklepie od strony klifu pod tawerną orłowską lub bezpośrednio z kutra....w tym roku się jeszcze nie załapałem na flądre, tylko na Belone. Flądra szybko im schodzi...
- 5 0
-
2021-06-05 16:05
Dzięki
Rozumiem że trzeba dosyć wcześnie przyjechać ;-)
- 3 0
-
2021-06-05 14:37
Lata świetnosci to ten lokal ma już za sobą
- 2 0
-
2021-06-05 08:15
a gdzie można zjeść
Laguna?
- 8 1
-
2021-06-05 08:26
Ile kosztuje mrożona ryba??
Ile kosztują frytki/ziemniaki? Do tego ten zapach oleju... Nie dzieki.
- 20 2
-
2021-06-05 08:34
ryba na zdjeciu z pierwszej strony jakos mnie nie przekonuje
wiem, ze to nie strojenie choinki na swieta, ale danie slabo przystrojone i nie zacheca
- 14 0
-
2021-06-05 09:20
Ale to już było,i nie wróci więcej
Porcje niemowlęce,wystrój sali jak w budzie na plaży ,to co widzimy na zdjęciu to jakaś impreza zamknięta,Pod stolikami brudno a do krzeseł można się przylepić.Dziwne ,że jak Ta Pani je to wszystko ładnie podane ,a jak Kowalski z rodziną to już nie .Ciasta nie pierwszej świeżości.I okropne piwo z sopockiego browaru,i brak innego.Obsługa się stara ,ale mogłaby bardziej zadbać o toalety.Syf nawet w pandemii.Widoki za to wspaniałe,ale są za darmo i może dlatego:)
- 57 5
-
2021-06-05 09:53
pytanie brzmi (1)
czy jedzenie było w punkt?
- 13 1
-
2021-06-05 14:21
Było poprawnie smacznie, czytaj uważnie xd
- 4 0
-
2021-06-05 10:46
Piekny artykul sponsorowany.
Ag.
- 27 0
-
2021-06-05 11:09
Pani opinia to jakiś żart !
Proszę jeszcze napisać o wspaniałej , pachnącej i czystej koedukacyjne toalecie .
Jedzenie jedno z najgorszych w trójmieście, typowa restauracja dla turystów typu zapłać i nigdy nie wracaj .- 34 1
-
2021-06-05 11:32
Ble
Jedzenie tragiczne! Miejsce nad morzem na plus.
- 14 2
-
2021-06-05 12:03
Lubię Orłowie, często jestem, średnio raz w tygodniu ale te wszystkie punkty gastronomiczne włącznie z Tawerną omijam szerokim łukiem. W Środy jest otwarty punkt z rybami, kupuje czasem wędzoną , tyle
- 17 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.