- 1 To była fabryka "kryształu" na płn. Polskę (155 opinii)
- 2 Weszły do sklepu i ukradły towar za 1650 zł (88 opinii)
- 3 Parawaniarze już anektują plaże (113 opinii)
- 4 30 lat od tragedii autobusowej w Kokoszkach (178 opinii)
- 5 Rakieta Elona Muska nad Trójmiastem (8 opinii)
- 6 Mieszkańcy Bojana naprawili drogę w Gdyni (156 opinii)
Jemy na mieście: Tawerna Orłowska - smaczna ryba z widokiem na morze
Kolejnym miejscem, które po długiej przerwie z przyjemnością odwiedziłam w ramach cyklu Jemy na mieście, była Tawerna Orłowska. Nie była to moja pierwsza wizyta u nich, bywałam tam wielokrotnie, ale ta ostatnia była chyba najbardziej udana. Przypominam, że testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty.
Gdzie zjeść w Trójmieście - bary, restauracje i puby
Tawerna Orłowska przeszła mały lifting wnętrza, ale wciąż kusi ogromnym, zadaszonym tarasem z widokiem na morze. Lokal jest spory, główna sala z niewielkim barem znajduje się na piętrze. Wnętrze utrzymane jest w jasnej, białej kolorystyce z ogromną ilością marynistycznych dekoracji, co czyni to wnętrze nieco przeładowanym. Znajdziemy tu między innymi: wieszaki z wioseł, zwisające liny cumownicze, morskie lampy, fragmenty żagli, wiatraki w kształcie turbin i wiele innych.
Karta oparta jest na daniach z ryb i owoców morza, a znajdziemy w niej zarówno nadmorskie klasyki, jak smażony dorsz w frytkami i surówką, oraz dania bardziej wykwintne z owocami morza. Tawernę odwiedziłam w jedną z sobót wraz z koleżanką. W tym dniu jeszcze nie było pełnego otwarcia, a więc z trudem znalazłyśmy miejsce na tarasie, chociaż specjalnie przyszłyśmy w samo południe, aby zdążyć przed tłokiem w porze obiadowej. Uprzedzam, że w sezonie turystycznym na wolne miejsce trzeba poczekać.
Z obszernej karty wybieramy:
- kalmary smażone/ sos marinara - 16,90 zł
- zupa rybna Szefa Kuchni na śmietanie - 16,50 zł
- belona smażona - 8 zł za 100 g (to danie z sekcji ryby prosto z sieci, gdzie serwowane są ryby z sezonowych połowów. Nasza porcja kosztowała 20 zł)
- Morszczuk w placku zbożowym taco - 34 zł
- Pierogi z łososiem, tuńczykiem, pstrągiem podane z krewetkami, muszlami nowozelandzkimi w maślanym sosie krewetkowym - 44 zł/ 8 sztuk
Pierwsze, na co zwróciłam uwagę, to fakt, że ceny wcale nie zwalają z nóg, choć ze względu na położenie Tawerny można by spodziewać się kwot przyprawiających o zawrót głowy. Przejdźmy jednak do rzeczy, a więc do poszczególnych dań.
Kalmary zniknęły bardzo szybko, bo były naprawdę smakowitą przekąską. Mięciutką, co wciąż rzadko się zdarza, z niedużą ilością delikatnie chrupiącej panierki. Bardzo dobrze komponował się do nich lekko słodki, lekko kwaśny i dość wyrazisty sos marinara.
Zupa rybna Szefa Kuchni była gęsta, pożywna, z dużą ilością drobno pokrojonej włoszczyzny i niewiele mniejszą ilością sporych kawałków łososia i morszczuka. W smaku bardzo delikatna i mocno śmietanowa. Prosta zupa bez udziwnień i nadmiaru przypraw i przez to bardzo smaczna. Jedyne czego mi w niej zabrakło, to świeżego koperku.
Belona pojawia się w Bałtyku tylko raz w roku na przełomie maja i czerwca i zdecydowanie jest rybą dla smakoszy, bo mimo że jej niebieskie ości są dobrze widoczne, to jest z nimi trochę pracy, ale warto, bo mięso belony ma przyjemną, jędrną konsystencję i bardzo delikatny smak. Niektórzy wielbiciele belony twierdzą, że dorównuje smakiem węgorzowi i coś w tym jest. W każdym razie nasza smażona belona była przepyszna.
Morszczuk w placku zbożowym wielkością wprawia w osłupienie. Po zjedzeniu takiej porcji może zabraknąć miejsca na deser. To danie zasmakowało mojej kulinarnej towarzyszce, nie szczędziła pochwał. Ja oceniam je jako poprawnie smaczne, bowiem morszczuk w cieście podany w placku to dla mnie zdecydowanie za dużo ciasta. Sam placek ciekawy, trochę przypomina podpłomyk, ale jest mniej chrupiący, a zdecydowanie bardziej mięsisty. Morszczuk w cieście soczysty, a ilość ciasta nie dominuje nad ilością ryby. Do tego świetnie zbalansowana salsa z pomidorów, cebuli i papryczki chili. To proste, fajnie skomponowane smaki, chociaż nie w moim stylu.
Najbardziej zasmakowały mi pierogi rybne w sosie maślano-krewetkowym w towarzystwie małży nowozelandzkich i krewetek. Były doskonałe w każdym kęsie. Zwarte, ale miękkie ciasto. Pierogi miały różny kształt i były wypełnione trzema rodzajami farszu z trzech różnych gatunków ryb: makreli, łososia i tuńczyka, a więc mamy tu różnorodne smaki rybne doprawione tak, aby nie przykryć subtelnego smaku ryb. Maślany i intensywnie krewetkowy sos kapitalnie tu zagrał i podkręcił smak ryby. Małże nowozelandzkie i krewetki były smakowitym dodatkiem, ale nie wpływały szczególnie na całość. Pierogi są tym daniem, które pozostaje w pamięci i masz ochotę jak najszybciej na nie wrócić.
Tawerna Orłowska to dobre miejsce na ryby, szczególnie że jest nowy szef kuchni, co znacząco poprawiło jakość i smak serwowanych dań. Duży plus należy się za uczciwe porcje i mimo wszystko przystępne ceny. Nie mogę pominąć także wspaniałego widoku i świetnego serwisu kelnerskiego, który zasługuje na gromkie brawa. Z wielką przyjemnością wystawiam ocenę bardzo dobrą.
O autorze
Miejsca
Opinie (107) 8 zablokowanych
-
2021-06-04 19:25
A skąd Pani wie że jest nowy szef kuchni?
Właściciel w mailu napisał?
- 61 2
-
2021-06-04 20:03
Ta ocena to chyba jakieś żarty?! Czy Pni degustatorka się zapowiedziała???
- 44 0
-
2021-06-04 20:05
Polecam jednak Rybakowke (5)
Smacznie i mniej turystów
- 15 4
-
2021-06-05 07:46
Rybakówka (4)
Ha ha ha rybakówka to Największy Syf w Sopocie !!! Stary olej i przycinanie na produkcie a ceny z kosmosu !! Unikać Szerokim Łukiem !
- 4 0
-
2021-06-05 08:05
Może chodzi o tę w oliwie? (2)
- 1 1
-
2021-06-05 12:36
Tak ta w srodku lasu, kolo dzialek.Tam pysznosci to Rybakowka.
- 0 1
-
2021-06-05 12:39
Maja pstragi z wlasnej hodowli.
Nie za tanio,ale i nie za drogo.Jak nie stać....to nie chodzić po restauracjach!
- 0 1
-
2021-06-05 12:35
Nie prawda.Bywam z synem tam nie za często i raz na tydzień...wystarczy by mieć swoje zdanie. Jak dla mnie tam pyszności i nie ma się do czego przyczepić. pewnie konkurencja napisała.Widze co gotują i jak pichci moja zamówiona rybę.Ag.
- 0 1
-
2021-06-04 20:26
Wszystko super ale (1)
Wszystko super, jedzonko jak bajka tylko te ceny......
a i nie polecam sernika na ciepło o ile jest w menu - swoje "dni" już ma jak go podaja a kilka razy dalem sie naciąć. Pozatym SUPER smacznie.- 32 19
-
2021-06-05 18:06
Aha
Kilka razy mówisz . Mhmmm . Bez komentarza
- 1 0
-
2021-06-04 20:58
(2)
Jak ryby z zanieczyszczonego morza mogą być smaczne? Toć to toksyczne bomby !!!
- 33 3
-
2021-06-04 21:22
(1)
One sa mrozone z importu
- 2 1
-
2021-06-04 21:32
No to nie jest od rybaka,
prosto z kutra?
Kto by się spodziewał. Skandal!- 4 1
-
2021-06-04 21:01
(4)
Chętnie spróbuję, wpadnę w lipcu.Ze swoim Kochaniem.
- 3 15
-
2021-06-04 21:17
(1)
Spędzasz urlop w Trójmieście?
- 0 3
-
2021-06-05 08:02
W Trójmieście to ja mieszkam, urlop spędzam poza lipcem i sierpniem, w komforcie, a nie z tysiącami ludzi.
- 2 2
-
2021-06-05 16:04
(1)
Minusujcie zazdrośnicy, a ja w lipcu pojadę sobie z moją Niunia, weekendowym autkiem i pójdę zjeść pyszne rybki.
- 0 2
-
2021-06-06 08:50
Nie wiem co gorsze: ta niunia czy te rybki
- 1 0
-
2021-06-04 21:17
To już nie ten lokal co był kilkanascie lat temu,wtedy stało się w kolejce i czekało aby zwolnilo się miejsce
- 16 2
-
2021-06-04 21:47
Ja uwielbiam minogi w śmietanie.
W trojmiescie tylko jedna knajpa je ma.
- 1 11
-
2021-06-04 21:47
A i jeszcze leszcza w sosie cebulowym
- 1 5
-
2021-06-04 23:33
Jemy na mieście (1)
najlepsza zupa rybna,tylko tawerna Robinson sobieszewo
- 7 7
-
2021-06-15 11:43
Dobra.A zkosztuj w Goscincu i porownaj!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.