- 1 Tony kokainy w Gdyni. Mówili, że to kreda (86 opinii)
- 2 Zuchwała kradzież w sklepie budowlanym (101 opinii)
- 3 Rozwód Koalicji Obywatelskiej z Dulkiewicz? (293 opinie)
- 4 Wrak nie do usunięcia przez biurokrację (63 opinie)
- 5 Gdynia ma dwóch nowych wiceprezydentów (413 opinii)
- 6 Jak zaprojektować centrum Południa? (75 opinii)
Święto Wegetarianizmu. Dokąd na wege obiad w Trójmieście?
Wegetarianizm - dla jednych to rodzaj diety, dla innych sposób na życie. 1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Dla tych, którzy chcieliby uczcić ten dzień wegetariańskim posiłkiem, polecamy kilka trójmiejskich restauracji specjalizujących się w takiej kuchni.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Nie zmienia to faktu, że kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Czasy, gdy znalezienie w sklepie pasty sojowej graniczyło z cudem, minęły - dziś bez problemu znajdziemy zarówno roślinne produkty, jak i restauracje serwujące mniej lub bardziej wymyślne potrawy bezmięsne.
Raport GUS: jemy coraz mniej mięsa
Avocado
Wegańskiej restauracji Avocado nikomu w Trójmieście nie trzeba przedstawiać. Bistro mieszczące się przy ul. Wajdeloty jest przytulnym miejscem, w którym panuje domowa atmosfera. Zjeść tu można roślinne lunche i obiady, a także desery. Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu od podstaw. W menu znaleźć można takie klasyki, jak: sojowy schabowy, krokiety z różnymi farszami, przeróżne roślinne kotlety, mielone, gulasze, zapiekanki, pierogi i zupy. Poza stałą kartą codziennie pojawiają się nowe lunche i wypieki. W Avocado wybierać można także z szerokiej gamy kaw, herbat i naparów.
Tu zjesz wegetariańskie dania w Trójmieście - restauracje
House of Seitan
Przy Wajdeloty mieści się też wegańskie bistro House of Seitan. W niedużym lokalu zawsze panuje ruch. Jak sama nazwa skazuje, House of Seitan specjalizuje się w daniach z seitana, czyli w "chińskim mięsie" wytwarzanym z białka pszenicy. Drugim królującym tu produktem jest ziemniak. Większość propozycji to wegańskie wariacje na temat tradycyjnej kuchni polskiej. Ręcznie wypisane menu jest krótkie, ale zmienia się regularnie. Jednak w HOS są dwie niezmienne, flagowe pozycje: pyzuchy i schabibi (schabowy).
Faloviec
Faloviec/kuchnia roślinna w swoim menu proponuje klasyczne dania kuchni wegetariańskiej, takie jak: podawane z hummusem falafele, sojowy schabowy czy kotlety jaglano-batatowe. Wśród obiadowych propozycji znajdziemy też pad thai tamaryndowy z makaronem ryżowym na mleku kokosowym i warzywami, curry buraczane czy tagliatelle z bakłażanem. Codziennie przygotowywany jest także inny zestaw dnia: zupa i lunch. W karcie znaleźć można także napary, smoothie, kawy i herbaty.
Hot Doggie
Hot Doggie to pierwszy w Trójmieście bar serwujący w 100 proc. roślinne hot dogi. W mieszczącym się w Gdyni przy ul. Starowiejskiej lokalu znajdziemy kilkanaście rodzajów tego popularnego dania. Od klasycznych hot dogów z wiejską kiełbaską vege, przez mad dogi i extra dogi zawierające hiszpańską kiełbaskę, po propozycje składające się z wegańskiego kurczaka.
Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa
manna 68
Bogatą ofertą dań wegetariańskich może poszczycić się manna 68. W menu znajdziemy zupy, smalec z białej fasoli i śliwek, spring rollsy oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki: jesienną czy marokańską. Wśród dań głównych prym wiodą: burger z cieciorki, ramen, burrito z kalafiora, słonecznika i fasoli czy makaron chow mein z woka. Są również dania dla najmłodszych o zabawnych nazwach: "Obojętnie mi" to quesadilla z serem, oregano i pomidorkami, a "Nie lubię tego" to miniburger z frytkami.
Szama'n
W Stacji Food Hall w Galerii Metropolia pojawiło się nowe miejsce oferujące wegańskie i wegetariańskie dania. W Szama'nie zjemy tortille w kilku wariantach, m.in. z ziołowym arancini, szarpanym bakłażanem i batatem w tempurze, krokiety i kopytka. Oferowane dania są zdrowe, ale konkretne - zwłaszcza te inspirowane polskimi tradycjami.
Atelier Smaku
W prowadzonym przez Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka Atelier Smaku z kreatywnością promowana jest bezglutenowa kuchnia wegańska. W bistro-delikatesach można kupić bezglutenowe, wegetariańskie i wegańskie dania obiadowe, przetwory, ciasta oraz pieczywo, a także na miejscu zjeść gorące posiłki i desery, takie jak: pierogi z soczewicą, ciecierzycą, bliny, wegański bigos, naleśniki z nie-kaczką czy sojowy sernik.
Niemięsne propozycje w innych lokalach
W Trójmieście znaleźć można wiele miejsc, które w swoim menu łączą kuchnię mięsną z wieloma propozycjami wegetariańskimi. Ciekawym konceptem jest Nie/mięsny, który proponuje dwa menu - mięsne i niemięsne - zapraszając tym samym wszystkich do wspólnego stołu. Potrawy inspirowane są smakami i aromatami Bliskiego Wschodu. W karcie wege znajdziemy wiele sałatek, hummusów, mis mocy i burgerów np. z serem halloumi czy kotletem z kaszy jaglanej i pokrzywy. Wiele do zaproponowania weganom i wegetarianom ma też gdańska Warzywina.
Twórcy tego miejsca inspirowali się smakami z babcinej kuchni, ale nie tylko - nie brak tu nowoczesnych kulinarnych nowinek. Wśród wegetariańskich propozycji znajdziemy burgery w różnych wersjach, m.in. z kotletem sojowym w złocistej panierce czy batatowy z kimchi, bezglutenowy czy falafel box.
W Sopocie sporo wegetariańskich propozycji oferuje Cały Gaweł. Znajdziemy tu szeroki wybór hummusów, bowl food z boczniakami, wegański udon, steki z czerwonej kapusty, pieczony kalafior, fryty z warzywami czy burgery z plackami buraczanymi. Każdego dnia oferowany jest też wegański lunch dnia. Również w Dwóch Zmianach znajdziemy wiele wegetariańskich opcji, a na wegańskie słodkości warto wpaść do kawiarni Las dolnysopotpółnoc.
W Gdyni warto zajrzeć do niedawno otwartej Naszej Kaszy, która w dużej mierze jest restauracją roślinną. Jak łatwo odkryć, główną rolę gra tu kasza podawana w różnych odsłonach, najczęściej wegetariańskich i wegańskich. Karta jest krótka, ale treściwa. Wśród dań głównych znajdują się m.in. pulpeciki soczewicowe z kaszą kuskus i marynowanymi warzywami, gulasz malijski z kaszą bulgur i warzywami korzeniowymi czy wrap nadziany po wegańsku.
Miejsca
Opinie (69) ponad 10 zablokowanych
-
2020-12-25 19:48
SUBJ1
We Wroclawiu restauracje wegetarianskie i weganskie powstaja w szalonym tempie, a ich ilosc jest prawie najwyzsza w Polsce, zaraz za Warszawa. W tym miejscu naliczyc mozna 30 miejsc, a kolejne sa w trakcie otwierania. Sila rzeczy nie trafilismy do wszystkich. W planach mamy odwiedzenie m.in. PieRogi Vegan, W kontakcie czy Wartburger wege. Ale do czasu, gdy bedziemy mieli na to czas powstanie pewnie 30 kolejnych miejsc ??
- 0 0
-
2020-10-01 09:35
Co tu swietowac? (1)
Zaburzenia odzywiania na podlozu psychicznym? Do tego jeszcze wscieklica ( od soi?) jak ktos zajada sie karkoweczka.
Taka dieta ( styl zywota) jest dobra dla sloni- maj czas i jedza caly czas:-)
Zawsze mnie bawia ci rewolcjonisci zywieniowi o zabarwieniu gastroterrorystycznym.- 14 47
-
2020-10-04 11:05
Zawsze mnie bawią internetowe trolle, które mają problem z poprawną polszczyzną...
Od nadmiaru mięsa wystąpił tutaj ewidentnie skutek uboczny zwany bólem d*py ;)
- 1 0
-
2020-10-03 00:52
A gdzie Falla?
I proszę, nie stosujecie zamiennie pojęć wegetariański / wegański.
- 2 1
-
2020-10-02 18:42
Wege to stan umysłu
wskutek niedoboru witaminy B12
- 2 4
-
2020-10-01 08:26
Falla (4)
Jak można nie wspomnieć o Falli :(
- 67 7
-
2020-10-02 06:28
Dokłądnie tak Falla (1)
Jak można ne wspomnieć o Fali - czytam i nie mogę się nadziwić, autor artykułu pominał Falę, jedno z miejsc gdzie jest przepyszne jedzenie.
- 0 0
-
2020-10-02 13:33
nigdy więcej Falli!!!!
- 0 0
-
2020-10-02 13:32
no można jak ma się bóle brzucha po ...
- 1 0
-
2020-10-01 08:45
nie zapłacili
a może po prostu dorzucają do wszystkiego tyle kolendry że nie da się tego zjeść
- 4 8
-
2020-10-01 08:28
Do baru mlecznego (10)
Na placki ziemniaczane
- 24 1
-
2020-10-01 09:19
Ileż można jeść tylko placki ziemniaczane? (3)
Niestety w "standardowych" knajpach starego typu do wyboru są zwykle tylko pierogi ruskie (choć często z okrasą) lub ewentualnie sałatka grecka.
- 4 2
-
2020-10-01 10:06
Oj bez przesady (2)
Dobre zupy warzywne też mają, naleśniki z twarogiem, pierogi leniwe, jajka sadzone, szpinak, fasolka. Diversity pełną gębą. I klientela jest też zdecydowanie bardziej różnorodna niż w modnych lokalach z hashtagami i lajkami
- 5 1
-
2020-10-02 12:40
Artykuł jest o wegańskich restauracjach
Czyli naleśniki z twarogiem, jajka sadzone itp. odpadają w przedbiegach. A samym szpinakiem się nie najesz. Nie wspominając nawet, że posiłki powinny być prawidłowo zbilansowane, na co w diecie wege trzeba zwracać szczególną uwagę. A takie pierogi czy placki ziemniaczane to same węglowodany i tłuszcz, białka brak.
- 1 1
-
2020-10-01 15:47
i te zupy oczywiście nie na żadnym mięsnym wywarze?
- 3 0
-
2020-10-01 08:56
Ale to nie jest modne miejsce bez stoliczka na nowego Maca i wieszaku na szaliczek (4)
- 10 3
-
2020-10-01 09:33
(3)
Dasz juz spokoj z ta moda i macami? Niektorzy naprawde wierza w to co robia i naprawde nie jest to kwestia mody. No ale zeby to zrozumiec trzeba ogarniac ze niektorzy robia cos bo w to wierza a nie tylko dla lansu.
- 4 7
-
2020-10-01 10:22
Tak tak hipsterze (2)
- 3 1
-
2020-10-01 15:47
jakiś żal, że ciebie kwalifikują wyłącznie do "januszy"?
- 0 1
-
2020-10-01 15:32
Nie jestem hipsterem. Mam swoj rozum i nim sie kieruje a nie moda.
- 2 1
-
2020-10-01 09:31
albo w domu zjeść kanapkę z dżemem
- 3 0
-
2020-10-01 08:44
Jedno pytanie (13)
Dlaczego dania wege są tak drogie i powodują wzdęcia?
- 29 20
-
2020-10-01 08:51
(5)
Dlaczego komunikacja miejska w Gdańsku jest droga i mało komfortowa?
- 10 2
-
2020-10-01 22:38
bo mielone żrą
- 0 1
-
2020-10-01 09:15
Bo jest dla biednych ludzi których nie stać na samochód i parkowanie? (3)
- 6 4
-
2020-10-01 09:17
(2)
posiadanie samochodu to najwyższe osiągnięcie mieszkańca miasta?
- 6 2
-
2020-10-01 22:21
nieposiadanie go to na 95% niemożność dojścia do takiego osiągnięcia
które wcale najwyższym nie jest
- 1 0
-
2020-10-01 09:55
W Gdańsku tak
- 1 0
-
2020-10-01 09:41
Bo są bardziej pracochłonne na etapie detalicznego przygotowania (3)
Nie oszukujmy się: przygotowanie mięsa jest prymitywnie proste, z kuchnią roślinną jest więcej zabawy. Dania wegańskie wymagają często również bardziej egzotycznych (czytaj: trudniej dostępnych) składników. Co do wzdęć, to to mogą je powodować rośliny strączkowe, jeżeli są nieprawidłowo przygotowane. Ale to nie jest akurat wada tylko i wyłącznie kuchni wege, laktoza zawarta w produktach mlecznych też może przyczyniać się wzdęcia, że o zjedzeniu nieświeżego mięsa nie wspomnę.
- 10 10
-
2020-10-01 13:28
(2)
Wymagają wiecej czasu aby imitować mięso którego nie chcą jeść wegetarianie...
- 8 4
-
2020-10-01 14:31
Niekoniecznie (1)
Szybciej jest usmażyć schabowego niż zrobić surówkę.
- 2 2
-
2020-10-01 22:25
nieprawda, mi zajmuje tyle samo czasu
kotlet dodatkowo się smaży, a ja jestem w stanie zrobić sałatkę z poniższych składników w tym samym czasie: sałata, oliwki, pomidor, cebula, ser feta, oliwa, ocet balsamiczny. Wszystko posiekane. Najwięcej czasu zajmuje krojenie fety. Dodatkowo po kotlecie trzeba dużo więcej czyścić.
- 1 0
-
2020-10-01 09:31
Zmień pracę. Zmień florę bakteryjną.
Będzie git.
- 4 6
-
2020-10-01 09:31
Nie sa drogie.Ile chcesz zaplacic, 5 zl? A wzdecia mogabwynikac z wielu rzeczy, czasem trzeba poczekac az organizm przyzwyczai sie do nowych produktow, czasem to wynik choroby. Polecam wizyte u lekarza.
- 7 9
-
2020-10-01 09:03
zależy co jesz. mięso i nabiał to dopiero
powoduje wzdjęcia. to trucizna
- 9 11
-
2020-10-01 08:40
wege tylko (1)
Nie jem miesa i z serca polecam-fajne jedzenie i miejsca
- 13 19
-
2020-10-01 22:37
a co z tego serca?
gulaszyk
- 1 0
-
2020-10-01 09:29
Coraz więcej osób przechodzi na wege? Ale gdzie? Jakaś ankieta była, ktoś to potwierdza? Chyba to raczej gdybanie (3)
albo puste zdanie na potrzeby artykułu. poza tym ankieta jasno pokazuje, że jakieś 23% tak chce jeść, ale znam kilku wegetarian i regularnie lubią opi*lić jakiegoś schaba albo stejka z grilla, no nie ma rady na to, ale jakby co, to na codzień w pracy są wege! :DD Albo jestem wege ale jem RYBY ahahah
- 12 18
-
2020-10-01 22:27
jestem w stanie od czasu do czasu zjeść dobre wege, nawet świetny kebab poznałem, o dziwo lepszy niż mięsny
ale na dłuższą metę nie wyeliminuję mięsa. Lubię jego smak.
- 2 0
-
2020-10-01 10:01
Więcej osób jest wege. Jednocześnie pozostałe osoby jedzą coraz więcej mięsa.
Mniej w domach a więcej na mieście.
Rewolucji nie ma.- 3 3
-
2020-10-01 09:35
Tak, byly duze badania przeprowadzone. Google nie gryzie.
- 6 8
-
2020-10-01 11:52
Mnie w lokalach wegetarianskich (2)
irytuje robienie wręcz na siłę imitacji potraw mięsnych. Po co to właściwie się robi?
Jak ma być bez mięsa to niech będzie bez mięsa i już.
Raz jadlem pizze z takiej restauracji weganskiej z ul jesionowej z Wrzeszcza i do sytości było jej bardzo daleko....- 10 11
-
2020-10-01 12:10
(1)
bo sporo wegetarian w zasadzie lubi mięso, tylko go nie jedzą z powodów ideologicznych? Jak bezboleśnie mogą sobie zastąpić schabowego zamiennikiem, to czemu nie? na tej samej zasadzie możesz powiedzieć człowiekowi z celiakią, że po co żre chleb bezglutenowy skoro może go nie jeść w ogóle., albo komuś z nietolerancją na laktozę że po co je zamienniki sera.
- 11 2
-
2020-10-01 22:16
Ale chleb bezglutenowy
dalej jest przecież chlebem! A te pseudo imitacje mięsne z mięsem maja tylko wspólna nazwę. Po co się tak robi?
- 0 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.