• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe inwestycje i nowe piwo z Browaru Amber

Robert Kiewlicz
3 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Istnieje od 1994 roku. Browar Amber należy do najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Istnieje od 1994 roku.

Podgdański browar Amber zainwestował ostatnio w nową warzelnię oraz leżakownię. Wszystko po to, aby na rynek wypuścić nowy produkt. Piwo Amber Zimowy trafi do sklepów już pod koniec listopada. Będzie to pierwsze z serii nowych piw sezonowych.



Amber Zimowy jest pierwszym piwem sezonowym produkowanym w Bielkówku. Amber Zimowy jest pierwszym piwem sezonowym produkowanym w Bielkówku.
Piwa sezonowe są w naszym kraju nadal mało popularne. Bardziej znane są w takich krajach jak Belgia, Holandia, czy Niemcy. Tam warzy się m.in. piwa marcowe, sierpniowe, a także zimowe.
Podobne już powstaje w Amberze.

- Startujemy z piwem sezonowym Amber Zimowy, które pojawi się w sklepach pod koniec listopada. Będzie to piwo esencjonalne, w smaku i słodowe, o dużej zawartości alkoholu ok. 7,1 proc. - mówi Marek Skrętny, dyrektor ds. marketingu Browaru Amber. - Nie będzie w nim żadnych sztucznych aromatów korzennych i goździkowych. Za to na puszce umieściliśmy dwa przykładowe przepisy na grzańca. Tak, aby każdy w domu mógł go sobie przygotować we własnym zakresie.

Polacy znudzili się popularnymi markami typu lager, produkowanymi przez wielkie browary i zasmakowali w piwach, które oferują nowy smak. Dlatego nasz rynek zaroił się nagle od piw pszenicznych, miodowych, owocowych. Mimo to, segment piw sezonowych jest wciąż niezagospodarowany. - To szansa i siła napędowa dla nas oraz innych małych browarów - tłumaczy Skrętny. - W zamyśle mamy całą serię piw sezonowych. Kolejne piwo trafi na półki wiosną, w okolicach kwietnia.

Czym głównie kierujesz się przy wyborze piwa ?

- Piwa sezonowe były u nas warzone od dawien dawna. Kiedyś takie piwa produkował Żywiec czy Browar Szczeciński. Teraz następuje renesans tych piw i bardzo dobrze - twierdzi Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego, stowarzyszenia miłośników piw - Małe browary nie mogą inaczej konkurować z wielkimi koncernami, które produkują głównie lagera. Jest to piwo płytkie, bez charakteru i w zamyśle ma gasić pragnienie. Nie nadaje się jednak do tego, aby zrobić sobie przyjemność wieczorem. Koszty produkcji takiego piwa przez koncerny są nawet trzykrotnie mniejsze, niż piw produkowanych w browarach regionalnych.

Produkcja nowych gatunków piw w Browarze Amber wiąże się jednak z nowymi inwestycjami. Za środki własne oraz pozyskane z Unii Europejskiej browar rozbudował leżakownię oraz warzelnię. Na początku 2012 roku ruszy kolejny etap modernizacji. - To pozwala nam na bycie bardziej elastycznym i na produkcję małych partii piw okolicznościowych - mówi Marek Skrętny.

Miejsca

Opinie (246) ponad 10 zablokowanych

  • GDAŃSKIE

    A gdzie Gdanskie?

    • 3 1

  • panie Wojak daj Pan spokoj

    Przestan Pan lansowac te korporacyjne wypociny przy artykule na inny temat, chcesz pan to pij i nie czestuj ta propaganda innych

    • 4 1

  • Skad takie dane ze 25% piw ma dolewany spirytus?Ale w sumie jak piszesz, ze dodaje sie zólci bydlecej do piwa to wszystko jasne...Skoro jestes "technologiem chemicznym" to powinienes wiedziec ze takiego skladnika w piwie nie ma, to tylko dziennikarska bzdura puszczona w eter w roku ubieglym. Natomiast jesli chodzi o browar Obolon, to niejeden polski browar moglby im pozazdroscic technologii.A co do wplywu barwy piwa ( jasne czy ciemne) na jego moc to niestety zmartiwe Cie, poniewaz piwa ciemne uzyskuje sie poprzez dodanie odpowiednich slodow barwiacych,palonych lub karmelowych, ktore wplywaja na barwe i smak ale niena litosc boska na moc. W procesie naturalnej fermentacji znaczenie ma ekstrakt brzeczki z tego co pamietam. Jezeli w piwie jest 12 procent ekstarktu naturalnie, to mozna uzyskac 6 procent alkoholu bez problemu, jesli 16 procent ektraktu mozna uzyskac 8% alkoholu.oczywiscie drozdze maja swoje mozliwosci ograniczone, ale do 10% problemu nie ma na pewno.

    • 0 0

  • Za dużo alkoholu

    Nie da się zrobić piwa powyżej 6 - 6,2% bez dolewki spirytusu. W procesie fermentacji piwa nigdy nie wytworzy się więcej alkoholu. Jest to poparte badaniami naukowymi, które m.in. sam przeprowadzałem. Prawidłowa zawartość alkoholu to ok. 4,8% - da się jednak wyważyć piwo na poziomie 5,4%. Proponowane piwo to ściema. Na 100% dolewają do tego spirytus, który notabene bardzo łatwo wyczuć w większości polskich piw. Trochę to smutne, bo jak chce się napić spirytu to idę kupić wódę - a tutaj ktoś nas jawnie robi w ciula. Mam nadzieję, że ten pseudo-produkt się nie sprzeda.

    • 2 4

  • zwykły Amber jest przynajmniej na chmielu, a tyskie i inne na żółci bydlęcej (11)

    Dobre i tanie Piwko. Z innych dobry jest Johaness, czy Złote Lwy.Mogliby zacząć produkować "Gdańskie", choć ta zamkneita marke posiada Żywiec

    • 155 9

    • (2)

      Fakt Gdańskie by się przydało, w wykonaniu Ambera było by na pewno smaczne :)

      • 26 2

      • AMBER TO POMYJE

        • 1 16

      • ale....

        jakis czas temu widzialem gdanskie robone przez zywca na zlotej karczmie. ze 3 lata nazat. niezle ale ten gdanski posmak pozostawal...

        • 5 0

    • a co sadziecie o piwach z lidla? np taki perlenbacher? (1)

      4,9%, 2,29zł, butelka zacna, a jak z jakoscia?

      • 10 7

      • piwo delikatne w smaku, z chmielem

        a do tego dobra cena, ja jestem za!!!

        • 4 2

    • amber koło chmielu nie stał (1)

      przynajmniej nie koło szyszek chmielowych

      • 8 25

      • teraz się wali granulat chmeilowy,

        ale korporacyjni nie dodają go w ogóle, robiąc tzw. "piwo" z koncentratu. Tylko zawartość alku jest różna, a niczym innym sie nie różni.

        • 13 0

    • z żółcią to mit

      chwytliwy i tłumaczy guaniany smak masowych piw, ale nadal mit. Czytaj tu:

      • 9 4

    • (1)

      z tą żółcią to mit, takie piwo nie spełniałoby żadnych norm...

      • 14 11

      • Dokładnie tak

        tzw. Urban legend, kto pisze o żółci to się ośmiesza

        • 11 10

    • Złote Lwy - rewelacja!

      • 17 0

  • jak głosi przysłowie (2)

    "mądry polak po wódce"... i to jest przyszłość...

    • 28 19

    • kto taki szajs bedzie chcial pic

      BECKS #1

      • 0 5

    • ŁOMŻA EXPORT !!!

      • 3 4

  • Pijem wszystko

    co postawią.

    • 1 0

  • ilu tu smakoszy i koneserów... (4)

    a jak co do czego to większość pomyka do hipermarketów lub poluje na promocje w Lidlach i Biedronkach niedobrych korporacyjnych piw z blachy

    • 7 10

    • Perlenbacher Premium Pils - całkiem poprawny pils :)

      Nie ma co uogolniać że piwo z Lidla to złe! Argus moze i nie grzeszy smakiem ale budwaiser to co gorszy? aaa i tańszy o 1.5 zł niz w sklepach.

      • 0 0

    • Ja jestem smakosz

      I dla tego czasem nawet tego z lidla biedronki czy Tesco też się napiję by miec porównanie i smak by wiedzieć czy dobre czy nie. A Ty udajesz się za bogacza i smakosza i kupujesz Warkę w biedronce bo tańsza i większa??

      • 0 0

    • chyba Ty (1)

      ja to nawet nadrobie kilka km zeby dostac dobre piwko!w lokalach gdzie nie maja moich nie zamawiam tego swinstwa

      • 6 0

      • ja to juz nawet po knajpach nie latam,

        bo tam tylko korporacyjniaki. Jak się raz zasmakowało dobrego piwa, to w sumie ciężko się spowrotem wrócić na chemię. Podobnie mam z kawą - najbardziej smakuje mi ta zrobiona w domu w swoim ekspresie ciśnieniowym.

        • 3 0

  • AMBER TO NIESTETY WCIĄŻ ŚMIERDZĄCE PIWO (1)

    żadne promocje mu nie pomogą, dopóki będzie śmierdzieć i smakować rzeką nikt tego nie kupi

    • 4 7

    • jasnym jest że minusy stawiają pracownicy tego szajsu

      • 2 3

  • Jestem dumny z mieszkania niedalego fabryki rozkoszy ! po browarku to świat lepiej wygląda ;]

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane