• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: eko-kanapki i bar dla kulturystów

Łukasz Stafiej
16 marca 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 

Trójmiejscy restauratorzy zaczynają dostrzegać, że ekologiczna żywność to jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych w ostatnim czasie. Zobacz dwanaście nowych lokali, które otwarto w ostatnich tygodniach w Trójmieście.



Jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne bary i restauracyjki, które oferują domowe dania ze zdrowych i uprawianych ekologicznie produktów. Jednym z takich lokali jest bar EkoBuko przy ul. Krasickiego 6 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, który serwuje szybkie i zdrowe dania śniadaniowe. Napijemy się tutaj świeżych koktajli owocowych i warzywnych, zjemy kanapkę przygotowaną na oczach klienta, dowolnie komponowane sałatki oraz naleśniki na słodko i słono. Lokal jest niewielki i bardzo skromnie urządzony - idealny na krótką wizytę, aby zjeść drugie śniadanie.

Bistro, które za główny cel stawia sobie dbanie o pełnowartościową dietę klienta, to również House of Protein w budynku Fitness Authority przy ul. Grunwaldzkiej 229 zobacz na mapie Gdańska. To bardziej stołówka dla miłośników sportów siłowych niż restauracja, gdzie wybierzemy się na rodzinny obiad. Menu jest niewielkie i bardzo proste - podzielone jest na składniki bogate w węglowodany i białko oraz sałatki i tortille. Przy każdym posiłku znajduje się informacja o zawartości składników odżywczych oraz liczbie kalorii.

Nietypowym miejscem na kulinarnej mapie gdańskiego Śródmieścia jest Lookier Cafe przy ul. Długiej 39 zobacz na mapie Gdańska. Niewielka restauracyjka została urządzona elegancko i przytulnie - brakuje tutaj przepychu, a jednocześnie mamy wrażenie, że odwiedzamy lokal z wyższej półki. W niedługiej karcie znajdziemy misz-masz potraw z całej Europy: od norweskiego łososia, przez włoskie makarony, po swojską karkówkę.

Niedaleko siebie znajdują się dwie restauracje otwarte w nowoczesnych biurowcach w Oliwie. Lobster w Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska to średniej wielkości restauracja, która serwuje tradycyjne dania: od makaronów, przez dania mięsne, po ryby (prosto z hodowli w pobliskiej Dolinie Radości). Nazwa nie jest przypadkowa - na specjalne zamówienie można zjeść homara. Stołują się tutaj przede wszystkim pracownicy biurowca, ale nie brakuje również gości zewnętrznych.

Podobna atmosfera - nowoczesnej kantyny - panuje w Bazarze Smakówbiurowcu Alchemia zobacz na mapie Gdańska. Lokal jest dwa razy większy od swojego sąsiada (150 miejsc) i oprócz kuchni polskiej, serwuje również dania chińskie, włoskie i hinduskie. W lokalu jest spory wybór śniadań: od owsianki i jajecznicy po tosty, kanapki czy omlety.

Po poranną kawę w biegu do pracy warto zajść pod halę targową w Śródmieściu zobacz na mapie Gdańska do Cafe Buzz. Od kilku tygodni stacjonuje tam odnowiona furgonetka Citroen HY, z okna której serwowana jest kawa, herbata i gorące kakao.

W pawilonie Alga przy sopockim Monciaku zobacz na mapie Sopotu, w miejscu dawnego Le Vigneron otwarto niedawno Butelkę. Nazwa nie jest przypadkowa - po wejściu do środka w oczy rzucają się zastawione flaszkami wina stojaki i półki. W menu znajdziemy zarówno tapasy, jak dania obiadowe i desery. W piątki i soboty lokal czynny jest do godz. 5, co jest rzadkością w Trójmieście.

W Gdyni przy ul. Świętojańskiej 87 zobacz na mapie Gdyni powstał kolejny lokal będący połączeniem kawiarni z piekarnią. W Ogniem i piecem zakupimy zarówno pieczywo, jak i słodkości oraz zjemy kanapkę do kawy lub kawałek pizzy. Wszystko oczywiście jest wypiekane na miejscu. Lokal jest urządzony minimalistycznie - na ścianach odsłonięto cegłę, meble to proste, drewniane bryły. Pizzę z pieca opalanego drewnem zjemy również w La Bocca przy ul. Startowej 30 zobacz na mapie Gdańska na Zaspie. Wnętrze zaaranżowano w rustykalnym stylu z drewnianymi akcentami niczym z włoskiej tawerny.

Dwa nowe lokale zaczęły niedawno funkcjonować w centrum handlowym Galeria Szperk przy ul. płk. Stanisława Dąbka 338 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Wykończona w pastelowych kolorach i nowoczesnym stylu kawiarnia Modern Cafe serwuje ciasta, kawę, koktajle i lody. Mr. Hamburger to typowy "galeryjny" fastfood, gdzie oprócz hamburgerów czy hot-dogów zjemy m.in. kebaba czy dania z kurczaka.

Dania z kurczaka są również specjalnością baru Golden Chicken, który przeniósł się do dwupoziomowego lokalu przy ul. Stągiewnej 7 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. W menu znajdziemy burgery z kurczakiem, skrzydełka, tortille oraz pizze.

Miejsca

Opinie (144) 8 zablokowanych

  • Lookier Cafe, house of protein, olivia business center, jezu po jakiemu to jest?

    gdzie język ojczysty szmaty jedne?

    • 8 1

  • Szkoda tylko,że ta ekologia taka droga ..... (4)

    Fajny chlebek,a nie wyrób chlebo-podobny kosztuje ponad 6 zł co daje prawie 200 zł m-cznie,a co dalej ... ?

    • 11 1

    • Ja bezskutecznie próbuję w Gdyni znaleźć pieczywo bezglutenowe bez chemii.

      Niestety gotowe chleby w woreczkach zawierają pół tablicy Mendelejewa i do tego kosztują 8-9 zł za bochenek. Chyba się przeproszę z piekarnikiem i będę piekła sama. Ciężkie jest życie bezglutenowców.

      • 0 0

    • piecz sam

      koszt kilogramowego chleba ok 5 zł łącznie z kosztami energii. chemii 0 %, ziarna jakie wsypiesz takie masz, 100 % zdrowia, na zakwasie nie pleśnieje

      • 4 0

    • Chleba ogólnie polecam jeść mniej, niezależnie od koloru, ziarna, sposobu wyrobu i procentowej zawartości eko w nim.

      • 5 1

    • A i do tego chlebka też sypana chemia !!! Mydlenie oczu !!!

      • 4 1

  • śpieszmy sie chodzic po barach bo tak szybko odchodzą (1)

    pewno wiekszosc z nich za jaksi czas juz nie bedzie, beda inne nowe tez na jakis czas.

    • 7 0

    • Dokładnie.

      Dopóki polscy właściciele knajp nie zaoferują smacznego i świeżego jedzenia za rozsądną cenę to nie mają co liczyć na tłumy odwiedzających. Ja na zwykłą kanapkę za 10 zł (jak podają na stronie ekobuko) się nie skuszę. Ceny jak w pociągowych warsach lub samolotach. I żeby nie było, lubię jadać poza domem i nie szkoda mi zapłacić za smaczne egzotyczne danie, którego sobie sama w domu nie przygotuję, ale wydawać 10 zł na kanapkę, którą w minutę przygotuję w domu ze znanych mi świeżych składników, po prostu mi szkoda.

      • 1 0

  • ekokanapka - co to takieg0?

    Zdrowa żywność to jedno, a ekologia, czyli biologia środowiska, to drugie. To tak, jakby nazwać tę kanapkę matematyczną, bo można policzyć jej wymiary w cm. Totalna bzdura propagowana przez niedouczonych żurnalistów i ignorantów.

    • 2 1

  • PRZY Wielkopolskiej ;)
    NA Wielkopolskiej, to co najwyżej asfalt leży.

    • 2 1

  • Bazar Smaków (1)

    nawet Kubuś załapał się na zdjęcie ;)

    • 13 4

    • chyba żonę zmienił :P

      • 1 0

  • domowe dania (4)

    domowe dania są w domu

    • 267 2

    • Bary i restauracje też są z zasady w jakichś domach.

      • 0 2

    • I barach mlecznych ;)

      • 9 0

    • tradycyjnie już cen w artykule brak... (1)

      • 37 3

      • tak jakby to był taki majątek że hej

        maruda i tyle

        • 5 9

  • kurcze wkurzją nie te nazwy (1)

    czy po polsku już nie można nic nazwać;
    Ludzie opamiętajcie sie zaraz stracicie własną tożsamość jak nie będziecie szanować swojej kultury i jezyka

    • 16 2

    • Zuza - piszesz prawdę.

      Tylko jaka jest twoja tożsamość, bo po polsku nie piszesz.

      • 1 2

  • GOLDEN CHICKEN (1)

    Pizza w golden chicken jest obłedna.. mega dobra .polecam naprawde!!!!!!!

    • 4 3

    • Ale kurczaki obrzydliwie niedobre, stare i śmierdzące.

      • 1 2

  • Wierszyk nr3
    Mój ptak już zmęczony a ja idę sobie paczeć mast bi de mjuzik

    Wierszyk4
    Już całe miasto w.......a ciasto

    Głosujcie na moje wiersze

    • 3 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane