• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tłusty Czwartek. Święto pączków, łasuchów i... cukierników

Marzena Klimowicz-Sikorska
3 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 

Żeby pączek był idealny, trzeba się trochę napracować.


Cukiernicy pracowali całą noc, by na dzisiejszy ranek dostarczyć do cukierni górę pączków, faworków i innych słodkości. Nic dziwnego: niektóre cukiernie w Trójmieście potrafią tego dnia sprzedać nawet kilkanaście tysięcy pączków. W zeszłym roku w Tłusty Czwartek Polacy zjedli ponad 100 mln pączków. Czy w tym roku padnie rekord?



Ile pączków zjadasz w Tłusty Czwartek?

Tłuste, kaloryczne (jeden pączek to ok. 200 kalorii), ale jakie smaczne - lukrowane pączki z nadzieniem albo faworki posypane cukrem pudrem, zwane też "chrustami" - z takimi przysmakami kojarzy nam się zwykle Tłusty Czwartek. I nic dziwnego, bo w pulchnych, lekkich, drożdżowych, nadzianych konfiturami specjałach zasmakowali już Rzymianie, którzy zajadali się nimi w ostatnie dni karnawału, popijając przy tym ogromne ilości alkoholu.

Forum. Co myślą nasi czytelnicy
Gdzie w Trójmieście można kupić najlepsze pączki?
Jak szybko przygotować samemu faworki?

W Polsce tradycja smażenia pączków i faworków na Tłusty Czwartek przyjęła się dopiero w XVI w. Od tego czasu nie wyobrażamy sobie tego dnia bez tych smażonych pyszności.
Co roku cukiernicy przygotowują po kilka, a nawet kilkanaście tysięcy pączków z przeróżnym nadzieniem, które w Tłusty Czwartek sprzedają się jak na pniu.

Praca w cukierniach rozpoczęła się w środę. - Zaczyna się od wyrabiania ciasta, które, po uformowaniu w zgrabne, idealnie gładkie kulki, trafia do garownika i czeka w nim na wyrośnięcie - mówi Marek Depka, właściciel cukierni "Pączuś" w Gdyni. - A potem przez cały dzień na bieżąco je smażymy i wyrabiamy. To na pewno jeden z najbardziej pracowitych dni w roku.

Czy można ulżyć cukiernikom i przygotować pączki samemu? Można, to nie takie trudne.

- Zrobienie kilku pączków nie jest pracochłonne. Jest też tylko jeden przepis, którego cukiernicy z grubsza się trzymają. Wystarczy litr mleka o temperaturze ok. 50 stopni, 10 całych jajek, 40 dag masła, 40 dag cukru, cukier waniliowy, esencja - najlepiej pomarańczowa. Z tego wyjdzie ok. 50 pączków - mówi Michał Kowalik, cukiernik z Gdyni.

Ciasto to jednak połowa sukcesu. Druga to nadzienie. I, wbrew pozorom, nie jest tak, że - jak mówi w telewizyjnej reklamie cukiernik Andrzej Blikle - te bez nadzienia różanego są beznadziejne.

- W ofercie mamy ok. 15 rodzajów pączków, m.in. z czekoladą, marcepanem, budyniem z czekoladą, wiśnią z czekoladą, same wiśniowe, z truskawką i wiele innych kombinacji. Zauważyliśmy jednak powrót do tradycyjnych pączków z różaną marmoladą, które znów cieszą się sporym wzięciem - mówi właściciel.

Po czym można poznać, że pączek jest taki, jaki być powinien? - Dużo zależy od oleju, na jakim jest smażony. Jeśli czujemy w cukierni zapach starego oleju - nie kupujmy ich - przestrzega pan Michał.

Pączek: jesz 3 minuty, spalasz godzinę

Jeden pączek waży ok. 50 gramów i ma ponad 200 kalorii. W zeszłym roku Polacy zjedli ich w Tłusty Czwartek ok. 100 mln, czyli ok. trzech na głowę. Żeby spalić każdego z nich, trzeba biegać przez co najmniej pół godziny albo spacerować przez godzinę.

Wydarzenia

Opinie (211) ponad 10 zablokowanych

  • Ciastka od Szydłowskiego -przegięcie (1)

    Coraz mniejsze ,coraz drozsze

    • 0 1

    • ale jakośc pod względem składu jest bardzo wysoka(połowe więcej jajek i cukru niz w innych cukierniach ztąd taka cena)

      • 0 0

  • turlać... (4)

    Nie turlać tylko werkować!

    • 5 4

    • werkować ? (3)

      Werkuje się chleb na nia pączki!!!!

      • 1 0

      • werkuje się chleb! a pączki kręci w presie ;p

        • 0 0

      • ? (1)

        werkuje to się końskie kopyta ;p

        • 0 1

        • No i ten ser spod kopyt później służy za składnik ciasta !

          • 0 0

  • Zjadłem 2 pączki z Płończaka

    i zaraz zgaga wypali mi przełyk - jak widać nazwa cukierni adekwatna, przełyk płonie. :P Nie dość, że kosmicznie drogo, to jeszcze tandeta...

    • 0 0

  • .

    kalorie , tłuszcz , wysiłek. i nici radości z jedzenia pączków w czwartek. brawo za czarny pr pani Marzeno

    • 1 0

  • Pączuś na świetojanskiej w Gdyni

    takiego scierwa jak zyje to juz dawno nie jadlem,krówki sa mniej ciagnace

    • 1 0

  • brak paczków

    w sklepie Lidla Gdynia Chylonia juz po 14.oo brakło pączków pani z obsługi tłumaczyła ze w ubiegłym roku im za duzo zostało

    • 0 0

  • Małysz kończy karierę - propozycja akcji (1)

    Zamiast słuchać popierdółek o Smoleńsku i gadek polityków, które tylko dzielą Polaków. Lepiej podziękujmy temu, który nas łączył przez ostatnią dekadę. Proponuję żeby w każdej miejscowości 26 marca zorganizować spontaniczny piknik pod hasłem "Dziękujemy Ci Adam" z szampanem i fajerwerkami i wesołą zabawą do białego rana. Jeżeli jakiś osioł z Wiejskiej lub inne g..no polityczne będzie się chciało do tego podłączyć to wywieźmy takiego na taczkach tam gdzie jego miejsce - czyli pobliskiej latryny.

    • 3 0

    • a co ma piernik do wiatraka? pączki tez beda?

      • 0 0

  • "Delicje" w Sopocie tam świetne pączki

    Kiedyś były Delicje w Grandzie przy bocznym wejściu , obecnie są przeniesione o 200 m uliczka przy tunelu.

    • 0 2

  • W Brzeźnie ok 16 nie było ani 1 sztuki w Kupcu, Zatoce :( (1)

    Chciałem po pracy kupić parę sztuk co by zadość uczynić tradycji, niestety trzeba obejść się smakiem :(

    • 0 0

    • Eeetam. Jutro zrob sobie tlusty piatek i bedzie git...!

      • 0 0

  • swieto budynia !!!!

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane