- 1 Pozostałości baterii mającej bronić portu (31 opinii)
- 2 Odnaleziono ciało zaginionego nurka (127 opinii)
- 3 Neptun jak nowy. Zobacz, jak go myto (79 opinii)
- 4 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (339 opinii)
- 5 Tak organizowano Rajd Monte Carlo w Gdańsku (22 opinie)
- 6 Z bastionu Żubr zniknęły lunety (64 opinie)
Tłusty Czwartek. Święto pączków, łasuchów i... cukierników
Żeby pączek był idealny, trzeba się trochę napracować.
Cukiernicy pracowali całą noc, by na dzisiejszy ranek dostarczyć do cukierni górę pączków, faworków i innych słodkości. Nic dziwnego: niektóre cukiernie w Trójmieście potrafią tego dnia sprzedać nawet kilkanaście tysięcy pączków. W zeszłym roku w Tłusty Czwartek Polacy zjedli ponad 100 mln pączków. Czy w tym roku padnie rekord?
Forum. Co myślą nasi czytelnicy
Gdzie w Trójmieście można kupić najlepsze pączki?
Jak szybko przygotować samemu faworki?
W Polsce tradycja smażenia pączków i faworków na Tłusty Czwartek przyjęła się dopiero w XVI w. Od tego czasu nie wyobrażamy sobie tego dnia bez tych smażonych pyszności.
Co roku cukiernicy przygotowują po kilka, a nawet kilkanaście tysięcy pączków z przeróżnym nadzieniem, które w Tłusty Czwartek sprzedają się jak na pniu.
Praca w cukierniach rozpoczęła się w środę. - Zaczyna się od wyrabiania ciasta, które, po uformowaniu w zgrabne, idealnie gładkie kulki, trafia do garownika i czeka w nim na wyrośnięcie - mówi Marek Depka, właściciel cukierni "Pączuś" w Gdyni. - A potem przez cały dzień na bieżąco je smażymy i wyrabiamy. To na pewno jeden z najbardziej pracowitych dni w roku.
Czy można ulżyć cukiernikom i przygotować pączki samemu? Można, to nie takie trudne.
- Zrobienie kilku pączków nie jest pracochłonne. Jest też tylko jeden przepis, którego cukiernicy z grubsza się trzymają. Wystarczy litr mleka o temperaturze ok. 50 stopni, 10 całych jajek, 40 dag masła, 40 dag cukru, cukier waniliowy, esencja - najlepiej pomarańczowa. Z tego wyjdzie ok. 50 pączków - mówi Michał Kowalik, cukiernik z Gdyni.
Ciasto to jednak połowa sukcesu. Druga to nadzienie. I, wbrew pozorom, nie jest tak, że - jak mówi w telewizyjnej reklamie cukiernik Andrzej Blikle - te bez nadzienia różanego są beznadziejne.
- W ofercie mamy ok. 15 rodzajów pączków, m.in. z czekoladą, marcepanem, budyniem z czekoladą, wiśnią z czekoladą, same wiśniowe, z truskawką i wiele innych kombinacji. Zauważyliśmy jednak powrót do tradycyjnych pączków z różaną marmoladą, które znów cieszą się sporym wzięciem - mówi właściciel.
Po czym można poznać, że pączek jest taki, jaki być powinien? - Dużo zależy od oleju, na jakim jest smażony. Jeśli czujemy w cukierni zapach starego oleju - nie kupujmy ich - przestrzega pan Michał.
Jeden pączek waży ok. 50 gramów i ma ponad 200 kalorii. W zeszłym roku Polacy zjedli ich w Tłusty Czwartek ok. 100 mln, czyli ok. trzech na głowę. Żeby spalić każdego z nich, trzeba biegać przez co najmniej pół godziny albo spacerować przez godzinę.
Wydarzenia
Opinie (211) ponad 10 zablokowanych
-
2011-03-03 21:10
Ciastka od Szydłowskiego -przegięcie (1)
Coraz mniejsze ,coraz drozsze
- 0 1
-
2011-03-03 22:18
ale jakośc pod względem składu jest bardzo wysoka(połowe więcej jajek i cukru niz w innych cukierniach ztąd taka cena)
- 0 0
-
2011-03-03 06:14
turlać... (4)
Nie turlać tylko werkować!
- 5 4
-
2011-03-03 09:41
werkować ? (3)
Werkuje się chleb na nia pączki!!!!
- 1 0
-
2011-03-03 22:14
werkuje się chleb! a pączki kręci w presie ;p
- 0 0
-
2011-03-03 09:58
? (1)
werkuje to się końskie kopyta ;p
- 0 1
-
2011-03-03 11:02
No i ten ser spod kopyt później służy za składnik ciasta !
- 0 0
-
2011-03-03 22:03
Zjadłem 2 pączki z Płończaka
i zaraz zgaga wypali mi przełyk - jak widać nazwa cukierni adekwatna, przełyk płonie. :P Nie dość, że kosmicznie drogo, to jeszcze tandeta...
- 0 0
-
2011-03-03 21:56
.
kalorie , tłuszcz , wysiłek. i nici radości z jedzenia pączków w czwartek. brawo za czarny pr pani Marzeno
- 1 0
-
2011-03-03 21:53
Pączuś na świetojanskiej w Gdyni
takiego scierwa jak zyje to juz dawno nie jadlem,krówki sa mniej ciagnace
- 1 0
-
2011-03-03 20:58
brak paczków
w sklepie Lidla Gdynia Chylonia juz po 14.oo brakło pączków pani z obsługi tłumaczyła ze w ubiegłym roku im za duzo zostało
- 0 0
-
2011-03-03 20:26
Małysz kończy karierę - propozycja akcji (1)
Zamiast słuchać popierdółek o Smoleńsku i gadek polityków, które tylko dzielą Polaków. Lepiej podziękujmy temu, który nas łączył przez ostatnią dekadę. Proponuję żeby w każdej miejscowości 26 marca zorganizować spontaniczny piknik pod hasłem "Dziękujemy Ci Adam" z szampanem i fajerwerkami i wesołą zabawą do białego rana. Jeżeli jakiś osioł z Wiejskiej lub inne g..no polityczne będzie się chciało do tego podłączyć to wywieźmy takiego na taczkach tam gdzie jego miejsce - czyli pobliskiej latryny.
- 3 0
-
2011-03-03 20:54
a co ma piernik do wiatraka? pączki tez beda?
- 0 0
-
2011-03-03 19:43
"Delicje" w Sopocie tam świetne pączki
Kiedyś były Delicje w Grandzie przy bocznym wejściu , obecnie są przeniesione o 200 m uliczka przy tunelu.
- 0 2
-
2011-03-03 19:08
W Brzeźnie ok 16 nie było ani 1 sztuki w Kupcu, Zatoce :( (1)
Chciałem po pracy kupić parę sztuk co by zadość uczynić tradycji, niestety trzeba obejść się smakiem :(
- 0 0
-
2011-03-03 19:37
Eeetam. Jutro zrob sobie tlusty piatek i bedzie git...!
- 0 0
-
2011-03-03 19:28
swieto budynia !!!!
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.