- 1 Wypadek i blokada obwodnicy. W akcji LPR (228 opinii)
- 2 Co się wydarzyło na lotnisku z piątku na sobotę (170 opinii)
- 3 W majówkę ruszają linie sezonowe (44 opinie)
- 4 Napad na bank miał być żartem (134 opinie)
- 5 Rozporządzenie ws. zakazu wstępu do lasów (161 opinii)
- 6 2,5 roku więzienia dla rosyjskiego szpiega (101 opinii)
Tłusty Czwartek. Święto pączków, łasuchów i... cukierników
Żeby pączek był idealny, trzeba się trochę napracować.
Cukiernicy pracowali całą noc, by na dzisiejszy ranek dostarczyć do cukierni górę pączków, faworków i innych słodkości. Nic dziwnego: niektóre cukiernie w Trójmieście potrafią tego dnia sprzedać nawet kilkanaście tysięcy pączków. W zeszłym roku w Tłusty Czwartek Polacy zjedli ponad 100 mln pączków. Czy w tym roku padnie rekord?
Forum. Co myślą nasi czytelnicy
Gdzie w Trójmieście można kupić najlepsze pączki?
Jak szybko przygotować samemu faworki?
W Polsce tradycja smażenia pączków i faworków na Tłusty Czwartek przyjęła się dopiero w XVI w. Od tego czasu nie wyobrażamy sobie tego dnia bez tych smażonych pyszności.
Co roku cukiernicy przygotowują po kilka, a nawet kilkanaście tysięcy pączków z przeróżnym nadzieniem, które w Tłusty Czwartek sprzedają się jak na pniu.
Praca w cukierniach rozpoczęła się w środę. - Zaczyna się od wyrabiania ciasta, które, po uformowaniu w zgrabne, idealnie gładkie kulki, trafia do garownika i czeka w nim na wyrośnięcie - mówi Marek Depka, właściciel cukierni "Pączuś" w Gdyni. - A potem przez cały dzień na bieżąco je smażymy i wyrabiamy. To na pewno jeden z najbardziej pracowitych dni w roku.
Czy można ulżyć cukiernikom i przygotować pączki samemu? Można, to nie takie trudne.
- Zrobienie kilku pączków nie jest pracochłonne. Jest też tylko jeden przepis, którego cukiernicy z grubsza się trzymają. Wystarczy litr mleka o temperaturze ok. 50 stopni, 10 całych jajek, 40 dag masła, 40 dag cukru, cukier waniliowy, esencja - najlepiej pomarańczowa. Z tego wyjdzie ok. 50 pączków - mówi Michał Kowalik, cukiernik z Gdyni.
Ciasto to jednak połowa sukcesu. Druga to nadzienie. I, wbrew pozorom, nie jest tak, że - jak mówi w telewizyjnej reklamie cukiernik Andrzej Blikle - te bez nadzienia różanego są beznadziejne.
- W ofercie mamy ok. 15 rodzajów pączków, m.in. z czekoladą, marcepanem, budyniem z czekoladą, wiśnią z czekoladą, same wiśniowe, z truskawką i wiele innych kombinacji. Zauważyliśmy jednak powrót do tradycyjnych pączków z różaną marmoladą, które znów cieszą się sporym wzięciem - mówi właściciel.
Po czym można poznać, że pączek jest taki, jaki być powinien? - Dużo zależy od oleju, na jakim jest smażony. Jeśli czujemy w cukierni zapach starego oleju - nie kupujmy ich - przestrzega pan Michał.
Jeden pączek waży ok. 50 gramów i ma ponad 200 kalorii. W zeszłym roku Polacy zjedli ich w Tłusty Czwartek ok. 100 mln, czyli ok. trzech na głowę. Żeby spalić każdego z nich, trzeba biegać przez co najmniej pół godziny albo spacerować przez godzinę.
Wydarzenia
Opinie (211) ponad 10 zablokowanych
-
2011-03-03 17:14
jaki najdroższy widzieliście
2,90 u Pellowskiego z "adwokatem" szczyt złodziejstwa
- 7 0
-
2011-03-03 17:20
a ja by to połączyłem !
te nasze mundre P- Osły powinni uchwalić to aby w przyszłym roku połączyć środe popielcową ,tłusty czwartek , wielki piątek i zrobić to wszystko w jednym tygodniu , byłby jeszcze jeden przedłużony weckend !
- 0 0
-
2011-03-03 17:20
uff ... leci 17sty... musze przerwe zrobic do kolacji
- 0 0
-
2011-03-03 17:21
OSZUST
Z TEGO PRZEPISU TO NAJWYŻEJ KOGEL MOGEL Z MASŁEM WYJDZIE.
KOLO ZAPOMNIAŁ O 2 PODSTAWOWYCH SKŁADNIKACH:
1.MĄKA
2.DROŻDZE
NIEŹLE KRECI KULKI O LECI...- 2 0
-
2011-03-03 17:30
zabawa na dziś !
jestem już nieco starszym mieszkańcem tej planety ! -pamiętam jak w młodości robiliśmy taki oto konkurs ;- proponuje spróbujcie! ,kto zje całego {lukrowanego !} pączka bez oblizywania ust ? jakoś wszyscy zakład przegrywali .
- 2 0
-
2011-03-03 17:58
dzisiaj obowiązuje instrukcja zjadania pączków ...... (1)
patrz mi na usta ...
- 0 0
-
2011-03-03 18:11
?????? O co chodzi ?
Nie kumam :(- 0 0
-
2011-03-03 18:28
a ja dziś panom z renomy życzyłem udanego tłustego czwartku
bez moich życzeń był tłusty
tylko w moim przedziale trzech młodych, wyedukowanych, jadących do mNiasta gdańska:-)
czyż to nie cudowne??- 0 1
-
2011-03-03 18:35
Czego to takie drogie ?
To szaleństwo to lobbing cukierników którzy drążą nasze kieszenie bez umiaru.
Jakbyśmy nie dali się nabierać na te podpuchy to bylibyśmy szczuplejsi,zdrowsi a oni by wozili się gorszymi samochodami.Media są skaptowane i współtworzą ten biznes.Ludzie od następnego roku mniej pączków na naszych stołach !- 0 1
-
2011-03-03 18:39
7 pochłonełem
- 0 0
-
2011-03-03 19:08
W Brzeźnie ok 16 nie było ani 1 sztuki w Kupcu, Zatoce :( (1)
Chciałem po pracy kupić parę sztuk co by zadość uczynić tradycji, niestety trzeba obejść się smakiem :(
- 0 0
-
2011-03-03 19:37
Eeetam. Jutro zrob sobie tlusty piatek i bedzie git...!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.