- 1 Całe Trójmiasto w strefie zakażenia ASF (231 opinii)
- 2 Z Sopotu na fotel wiceprezydenta Krakowa (34 opinie)
- 3 Szukają szczątków legionisty na Westerplatte (23 opinie)
- 4 Ukradli 25 tysięcy złotych przez kody BLIK (77 opinii)
- 5 Po 80 latach dzwony wróciły do Gdańska (118 opinii)
- 6 Lodzińska i Borawski wiceprezydentami (159 opinii)
Tłusty Czwartek. Święto pączków, łasuchów i... cukierników
Żeby pączek był idealny, trzeba się trochę napracować.
Cukiernicy pracowali całą noc, by na dzisiejszy ranek dostarczyć do cukierni górę pączków, faworków i innych słodkości. Nic dziwnego: niektóre cukiernie w Trójmieście potrafią tego dnia sprzedać nawet kilkanaście tysięcy pączków. W zeszłym roku w Tłusty Czwartek Polacy zjedli ponad 100 mln pączków. Czy w tym roku padnie rekord?
Forum. Co myślą nasi czytelnicy
Gdzie w Trójmieście można kupić najlepsze pączki?
Jak szybko przygotować samemu faworki?
W Polsce tradycja smażenia pączków i faworków na Tłusty Czwartek przyjęła się dopiero w XVI w. Od tego czasu nie wyobrażamy sobie tego dnia bez tych smażonych pyszności.
Co roku cukiernicy przygotowują po kilka, a nawet kilkanaście tysięcy pączków z przeróżnym nadzieniem, które w Tłusty Czwartek sprzedają się jak na pniu.
Praca w cukierniach rozpoczęła się w środę. - Zaczyna się od wyrabiania ciasta, które, po uformowaniu w zgrabne, idealnie gładkie kulki, trafia do garownika i czeka w nim na wyrośnięcie - mówi Marek Depka, właściciel cukierni "Pączuś" w Gdyni. - A potem przez cały dzień na bieżąco je smażymy i wyrabiamy. To na pewno jeden z najbardziej pracowitych dni w roku.
Czy można ulżyć cukiernikom i przygotować pączki samemu? Można, to nie takie trudne.
- Zrobienie kilku pączków nie jest pracochłonne. Jest też tylko jeden przepis, którego cukiernicy z grubsza się trzymają. Wystarczy litr mleka o temperaturze ok. 50 stopni, 10 całych jajek, 40 dag masła, 40 dag cukru, cukier waniliowy, esencja - najlepiej pomarańczowa. Z tego wyjdzie ok. 50 pączków - mówi Michał Kowalik, cukiernik z Gdyni.
Ciasto to jednak połowa sukcesu. Druga to nadzienie. I, wbrew pozorom, nie jest tak, że - jak mówi w telewizyjnej reklamie cukiernik Andrzej Blikle - te bez nadzienia różanego są beznadziejne.
- W ofercie mamy ok. 15 rodzajów pączków, m.in. z czekoladą, marcepanem, budyniem z czekoladą, wiśnią z czekoladą, same wiśniowe, z truskawką i wiele innych kombinacji. Zauważyliśmy jednak powrót do tradycyjnych pączków z różaną marmoladą, które znów cieszą się sporym wzięciem - mówi właściciel.
Po czym można poznać, że pączek jest taki, jaki być powinien? - Dużo zależy od oleju, na jakim jest smażony. Jeśli czujemy w cukierni zapach starego oleju - nie kupujmy ich - przestrzega pan Michał.
Jeden pączek waży ok. 50 gramów i ma ponad 200 kalorii. W zeszłym roku Polacy zjedli ich w Tłusty Czwartek ok. 100 mln, czyli ok. trzech na głowę. Żeby spalić każdego z nich, trzeba biegać przez co najmniej pół godziny albo spacerować przez godzinę.
Wydarzenia
Opinie (211) ponad 10 zablokowanych
-
2011-03-03 10:16
Nie jem pączków,
dziś też nie zjem,
i dobrze mi z tym.
A ciemny lud stoi w kolejkach i wciąga po dzisięć sztuk na głowę.- 1 4
-
2011-03-03 10:15
ja kupiłam do pracy ( wiekszą ilość ) pączki u raszczyka na Grunwaldzkiej we Wrzeszczu , niestety były stare!! pytałam czy sa świeże i usłyszałam że są świeżutkie... one nawet nie były"nocne" po prostu gdzie niegdzie były już twarde, szkoda że w tym dniu każdy kombinuje i wciska kit. Po prostu juz tam nie kupię nic. W sumie to chciałam się pożalić , marzyłam o kawce i dobrym pączusiu i dobra była tylko kawka ;-(
- 8 0
-
2011-03-03 08:24
a pączki dzielą się: (3)
na pączki z nadzieniem różanym i beznadziejne:)
- 7 5
-
2011-03-03 08:28
na pączki z nadzieniem różanym i te o niebo lepsze :) (2)
- 3 1
-
2011-03-03 09:55
(1)
Cytowanie tekstów z reklam jest żenujące.
- 4 1
-
2011-03-03 10:15
oj oj oj! zażenowałem pana/panią
cóż za przykrość w tłusty czwartek, oj oj oj!:))
- 2 0
-
2011-03-03 10:14
delicje
cukiernia Delicje ma dziś b.dobre pączki , Po kilku wtopach w Gdyni - te są ok
- 1 1
-
2011-03-03 10:12
JA JEM CO CHCĘ I ILE CHCĘ
I nie przytyję. Ruch spali wszystko:))
- 3 0
-
2011-03-03 10:05
zatoka witomino
kupilam u nich dzis 12 paczkow z czego 5 okazalo sie starych!jak mozna wciskac ludziom takie kity!?a ci cukierniko-piekarze to cwaniaki,im paczek drozszy tym starszy!skusilam sie na paczki drozsze i tansze.Tansze byly swieze a drozsze pomieszane,stare ze swiezymi.szkoda ,ze okazalo sie to w domu,bo juz mi sie nie oplaca wracac do tego sklepu.paczki od RUSZCZYKA!OSZUSTWO!
- 3 0
-
2011-03-03 10:05
najlepsze pączki są w Bajaderze we Wrzeszczu
mniam:)
- 2 2
-
2011-03-03 09:58
Nie ma nic gorszego niż pączek oblany grubą , popękaną warsztwą lukru.
. Czuć sam cukier- nie pączka..
- 2 1
-
2011-03-03 09:55
Nie kupuję dzisiaj pączków.Są robione na szybko i śmierdzą starym tłuszczem.
Wolę kupić świeżą bułkę maślaną.
- 1 3
-
2011-03-03 09:53
A gdzie kupić pączki bez nadzienia?
- 1 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.