- 1 Andrzej Duda dziękował strażnikom granic (144 opinie)
- 2 Jechaliśmy Obwodnicą Metropolitalną (218 opinii)
- 3 Pełno usterek i pustostanów na dworcu (126 opinii)
- 4 Zarzuty znęcania się nad 66 psami (70 opinii)
- 5 Do czerwca skażona ziemia zniknie z Gdańska (102 opinie)
- 6 W sobotę półmaraton, zmiany od piątku (155 opinii)
Uwaga na mrożonki, czyli ryba rybie nierówna
Krewetki i ryby były mrożone gdy były już nieświeże, miały więcej glazury niż mięsa, nie wiadomo skąd pochodziły - Inspekcja Handlowa w Gdańsku stwierdziła nieprawidłowości w dziewięciu na dziesięć placówek które handlują mrożonymi rybami.
Ogółem skontrolowano 64 partie produktów rybołówstwa o wartości 141,6 tys. zł, z czego zakwestionowano 22 partie (34,4 proc.) o wartości 93 tys. zł.
Kontrola po raz kolejny pokazała problemy z mrożonymi rybami w naszym regionie, w zeszłym roku wystąpiły one też w lokalach gastronomicznych oferujących tzw. smażona świeżą rybkę.
- Największym problemem jest zbyt duża glazura (warstwa lodu), w efekcie waga produktu jest znacznie zaniżona, czasami ryba, zamiast 200, waży 150 gram. Problem jest też z produktami luksusowymi, jak krewetki koktajlowe, owoce morza, czy filety z miruna, często okazywało się, iż były one mrożone już nieświeże - wyjaśnia Dariusz Klugmann, Rzecznik Prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.
Czytaj też: Restauratorzy zwodzą nas na potęgę
Problem, poza krewetkami i miruną, dotyczy najczęściej takich mrożonych ryb jak mintaj, polędwice z dorsza grenlandzkiego - gdzie było za dużo glazury, a za mało ryby. Ponadto miruna miała też charakterystyczne żółtawe przebarwienia, wysuszoną powierzchnię, świadczące o nieświeżości produktu, a po rozmrożeniu nieprzyjemny zapach.
Natomiast w przypadku kawałków mrożonego łososia czy filetów z matiasa holenderskiego stwierdzono wprowadzające w błąd oznakowanie co do miejsca pochodzenia lub brak informacji o okresie i warunkach przechowywania. Jak klienci mogą się ustrzec przed takimi produktami?
- To bardzo trudne do rozeznania w sklepie, bowiem dopiero gdy rybę przyniesiemy do domu i rozmrozimy okazuje się, że jest nieświeża lub jest jej za mało. W takich przypadkach trzeba towar koniecznie reklamować, a sprawę zgłosić do nas - wyjaśnia Klugmann.
Niestety, w związku w tym, że obecnie trwa postępowanie administracyjne wobec nierzetelnych placówek, Inspektorat nie ujawnia nazw sklepów i hurtowni.
Miejsca
Opinie (135) ponad 10 zablokowanych
-
2013-06-02 11:33
w mechelinkach kupisz świeża ale musisz byc kolo 7 rano
- 0 0
-
2013-06-01 11:06
"Jedzcie dorsze - g..o gorsze" Melchior Wańkowicz nie dożył czasów norweskiego łososia i wietnamskiej pangi. (4)
- 135 6
-
2013-06-01 17:06
A czy Wańkowicz był autorytetem... (3)
... kulinarnym? Widać, że g...o to on się znał... Chyba że nie miał do czynienia że świeżym dorszem. A świeży dorsz prosto na patelnię albo jeszcze ciepły z wędzenia - to delikates! A przy tym zdrowy. Łososia też polecam zjeść ze 2-3 razy w tygodniu zamiast opierd*ania świniny na okrągło, serce będzie wdzięczne... A panga, wiadomo, niech ją sobie jedzą wietnamce.
- 22 7
-
2013-06-01 22:17
Dorsz (1)
Wańkowicz był ekspertem kulinarnym. Tym powiedzeniem potwierdzał, że dorsz jest równie smaczną, a może i lepszą rybą od porównywalnych. To jest zaprzeczenie, że dorsze nie są gorsze. (dzieci czasami mówią g--no prawda)
- 3 0
-
2013-06-02 11:29
też mi delikates z całą tabilcą Mendelejewa w śrdoku
- 5 4
-
2013-06-01 20:30
chodzi o to, że dorsz z a komuny był rybą dla biedaków bo był tak tani jak śledzie, a teraz jest strasznie drogi. To chore, bo to powszechna ryba w Polsce i do tego smaczna.
- 27 0
-
2013-06-02 09:51
obrzdzonie PO (1)
Tusk chroni zlodziei i oszustow.zamist lby scinsc publicznie
- 4 3
-
2013-06-02 10:35
Tak na mszy dziś mówli?
Uznajesz prawo boskie, no nie?
- 1 3
-
2013-06-01 22:43
(3)
Gdzie można kupic rybe od rybaka w trójmieście?
- 0 0
-
2013-06-02 09:30
W trójmieście
- 0 0
-
2013-06-02 03:43
Na rybakach
Okolice babie doly gdynia
- 0 0
-
2013-06-02 00:26
Najlepiej u rybaka.
- 0 0
-
2013-06-01 23:52
Glazura droższa od ryby. (1)
Kupiłem kilogram ryby w glazurze zwanej Tilapia w Tesco na Chełmie,i przygotowałem dużą patelnię.Po rozmrożeniu tej góry glazury poczułem się Łosiem alfa, bo samej ryby zostało około 320 gramów w postaci cienkich przezroczystych filetów.
Za co biorą kasę instytucje ochrony(obrony) konsumenta i PIH ?- 9 1
-
2013-06-02 08:41
Zamiast kupować ryby w Tesco - nie lepiej łykać powoli cyjanek potasu?
Przecież to bez różnicy.
- 3 0
-
2013-06-02 07:08
Uwaga na mrożonki....
Najgorsze jest to że przepadły dobre i zdrowe szprotki wędzone...Gdzie je kupić mieszkając w okolicach Wejherowa? Nieważna dla mnie czyja wina ale uprzejmie proszę o nazwanie miejsca gdzie mogę kupić zdrowe wędzone szprotki!!!!
- 3 0
-
2013-06-01 11:32
Chodzi po prostu o zawartość ryby w rybie (10)
Każda ryba po złowieniu ulega zamrożeniu.
Ryba zamrożona staje się rybą martwą.
Wskutek powyższego nie ulega mordowi w trakcie smażenia.
W przeciwieństwie do biednego karpia, który masowy jest mordowany przez narodowość nad Wisłą w pewnym dniu uważanym za niemal święty.
Ryba powinna mieć prawo do życia.- 14 50
-
2013-06-01 15:51
Ryba powinna mieć prawo do życia. (3)
Tak jak kurczaki, krowy, konie, świnki...
- 1 6
-
2013-06-01 16:10
...i marchew! Wolność dla marchwi!! (2)
- 11 2
-
2013-06-02 06:13
a marysię to palą bestialsko jak czarownice na stosie
wolność dla marysi, posadź i nie pal, nawiąż dialog
- 3 0
-
2013-06-01 16:28
A co to to nie! Marchew wcinac!
- 3 0
-
2013-06-02 06:10
dać im kartę wyborczą i wprowadzić równouprawnienie i pozwolenie na związki homo
koniec tego barbarzyństwa wobec ryby
- 6 1
-
2013-06-01 14:18
Ulega zamrożeniu czy jest zamrożona żywcem? (3)
To niedopuszczalne, przecież ryba powinna mieć prawo do życia. A czy karp jest mordowany przez smażenie czy po uprzednim zabiciu?
- 8 0
-
2013-06-01 14:30
Za bardzo nie wiem (2)
Ale śmierć karpia jest straszna.
I chyba umiera przez zamordowanie a potem jest jeszcze smażony w oleju piekielnym.
Czym sobie na to zasłużył?
To jest niesprawiedliwe.
Wolność dla karpia!- 2 8
-
2013-06-01 22:32
Jak za bardzo nie wiesz, to spadaj z forum do swoich kocurów
- 2 1
-
2013-06-01 17:02
Dobrze mowisz!
- 0 0
-
2013-06-01 17:13
Myślisz, że twoja sałata śmieje się jak ją wyrywasz i pewnie ją to łaskocze i bawi
Myślisz, że twoja sałata śmieje się jak ją wyrywasz i pewnie ją to łaskocze i bawi
- 4 1
-
2013-06-02 05:28
Bez kontroli
najgorsze puszki rybne robią w Polinord/Grall, robią je zatrudnieni za polaków Mołdawiacy, ze starych śmierdzących ryb.
- 5 1
-
2013-06-01 21:58
nie kupujcie mrożonego guwna
i problem się sam rozwiąże
- 3 2
-
2013-06-01 21:55
kiedy sie skonczy patologiczne glazurowanie ryby na maxa ???
nikt tu ameryki nie odkryl od lat glazurowana woda w rybie to czysty interes dla handlarzy i producentow, jezeli nikt tego nie unormuje to dalej w rybie bedzie do 50% glazury plus chemikalia ktore sa zawarte aby chlonac wode w rybie
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.