• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Uwaga na mrożonki, czyli ryba rybie nierówna

km
1 czerwca 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najlepsze ryby są świeże. Jak pokazuje kontrola, na mrożonki trzeba uważać. Najlepsze ryby są świeże. Jak pokazuje kontrola, na mrożonki trzeba uważać.

Krewetki i ryby były mrożone gdy były już nieświeże, miały więcej glazury niż mięsa, nie wiadomo skąd pochodziły - Inspekcja Handlowa w Gdańsku stwierdziła nieprawidłowości w dziewięciu na dziesięć placówek które handlują mrożonymi rybami.



Czy często jesz ryby?

W pierwszym kwartale tego roku Inspekcja Handlowa w Gdańsku sprawdzała na terenie województwa pomorskiego m.in. jakość i prawidłowość oznakowania mrożonych produktów rybołówstwa. Kontrolą objęto jedną hurtownię (Gdynia), pięć sklepów sieci handlowych (trzy w Gdańsku, i po jednym w Słupsku i Kobylnicy) oraz cztery sklepy z grupy pozostałych sklepów (po dwa w Gdańsku i Bytowie).

Ogółem skontrolowano 64 partie produktów rybołówstwa o wartości 141,6 tys. zł, z czego zakwestionowano 22 partie (34,4 proc.) o wartości 93 tys. zł.

Kontrola po raz kolejny pokazała problemy z mrożonymi rybami w naszym regionie, w zeszłym roku wystąpiły one też w lokalach gastronomicznych oferujących tzw. smażona świeżą rybkę.

- Największym problemem jest zbyt duża glazura (warstwa lodu), w efekcie waga produktu jest znacznie zaniżona, czasami ryba, zamiast 200, waży 150 gram. Problem jest też z produktami luksusowymi, jak krewetki koktajlowe, owoce morza, czy filety z miruna, często okazywało się, iż były one mrożone już nieświeże - wyjaśnia Dariusz Klugmann, Rzecznik Prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Czytaj też: Restauratorzy zwodzą nas na potęgę

Problem, poza krewetkami i miruną, dotyczy najczęściej takich mrożonych ryb jak mintaj, polędwice z dorsza grenlandzkiego - gdzie było za dużo glazury, a za mało ryby. Ponadto miruna miała też charakterystyczne żółtawe przebarwienia, wysuszoną powierzchnię, świadczące o nieświeżości produktu, a po rozmrożeniu nieprzyjemny zapach.

Natomiast w przypadku kawałków mrożonego łososia czy filetów z matiasa holenderskiego stwierdzono wprowadzające w błąd oznakowanie co do miejsca pochodzenia lub brak informacji o okresie i warunkach przechowywania. Jak klienci mogą się ustrzec przed takimi produktami?

- To bardzo trudne do rozeznania w sklepie, bowiem dopiero gdy rybę przyniesiemy do domu i rozmrozimy okazuje się, że jest nieświeża lub jest jej za mało. W takich przypadkach trzeba towar koniecznie reklamować, a sprawę zgłosić do nas - wyjaśnia Klugmann.

Niestety, w związku w tym, że obecnie trwa postępowanie administracyjne wobec nierzetelnych placówek, Inspektorat nie ujawnia nazw sklepów i hurtowni.
km

Miejsca

Opinie (135) ponad 10 zablokowanych

  • w mechelinkach kupisz świeża ale musisz byc kolo 7 rano

    • 0 0

  • "Jedzcie dorsze - g..o gorsze" Melchior Wańkowicz nie dożył czasów norweskiego łososia i wietnamskiej pangi. (4)

    • 135 6

    • A czy Wańkowicz był autorytetem... (3)

      ... kulinarnym? Widać, że g...o to on się znał... Chyba że nie miał do czynienia że świeżym dorszem. A świeży dorsz prosto na patelnię albo jeszcze ciepły z wędzenia - to delikates! A przy tym zdrowy. Łososia też polecam zjeść ze 2-3 razy w tygodniu zamiast opierd*ania świniny na okrągło, serce będzie wdzięczne... A panga, wiadomo, niech ją sobie jedzą wietnamce.

      • 22 7

      • Dorsz (1)

        Wańkowicz był ekspertem kulinarnym. Tym powiedzeniem potwierdzał, że dorsz jest równie smaczną, a może i lepszą rybą od porównywalnych. To jest zaprzeczenie, że dorsze nie są gorsze. (dzieci czasami mówią g--no prawda)

        • 3 0

        • też mi delikates z całą tabilcą Mendelejewa w śrdoku

          • 5 4

      • chodzi o to, że dorsz z a komuny był rybą dla biedaków bo był tak tani jak śledzie, a teraz jest strasznie drogi. To chore, bo to powszechna ryba w Polsce i do tego smaczna.

        • 27 0

  • obrzdzonie PO (1)

    Tusk chroni zlodziei i oszustow.zamist lby scinsc publicznie

    • 4 3

    • Tak na mszy dziś mówli?

      Uznajesz prawo boskie, no nie?

      • 1 3

  • (3)

    Gdzie można kupic rybe od rybaka w trójmieście?

    • 0 0

    • W trójmieście

      • 0 0

    • Na rybakach

      Okolice babie doly gdynia

      • 0 0

    • Najlepiej u rybaka.

      • 0 0

  • Glazura droższa od ryby. (1)

    Kupiłem kilogram ryby w glazurze zwanej Tilapia w Tesco na Chełmie,i przygotowałem dużą patelnię.Po rozmrożeniu tej góry glazury poczułem się Łosiem alfa, bo samej ryby zostało około 320 gramów w postaci cienkich przezroczystych filetów.
    Za co biorą kasę instytucje ochrony(obrony) konsumenta i PIH ?

    • 9 1

    • Zamiast kupować ryby w Tesco - nie lepiej łykać powoli cyjanek potasu?

      Przecież to bez różnicy.

      • 3 0

  • Uwaga na mrożonki....

    Najgorsze jest to że przepadły dobre i zdrowe szprotki wędzone...Gdzie je kupić mieszkając w okolicach Wejherowa? Nieważna dla mnie czyja wina ale uprzejmie proszę o nazwanie miejsca gdzie mogę kupić zdrowe wędzone szprotki!!!!

    • 3 0

  • Chodzi po prostu o zawartość ryby w rybie (10)

    Każda ryba po złowieniu ulega zamrożeniu.
    Ryba zamrożona staje się rybą martwą.
    Wskutek powyższego nie ulega mordowi w trakcie smażenia.
    W przeciwieństwie do biednego karpia, który masowy jest mordowany przez narodowość nad Wisłą w pewnym dniu uważanym za niemal święty.
    Ryba powinna mieć prawo do życia.

    • 14 50

    • Ryba powinna mieć prawo do życia. (3)

      Tak jak kurczaki, krowy, konie, świnki...

      • 1 6

      • ...i marchew! Wolność dla marchwi!! (2)

        • 11 2

        • a marysię to palą bestialsko jak czarownice na stosie

          wolność dla marysi, posadź i nie pal, nawiąż dialog

          • 3 0

        • A co to to nie! Marchew wcinac!

          • 3 0

    • dać im kartę wyborczą i wprowadzić równouprawnienie i pozwolenie na związki homo

      koniec tego barbarzyństwa wobec ryby

      • 6 1

    • Ulega zamrożeniu czy jest zamrożona żywcem? (3)

      To niedopuszczalne, przecież ryba powinna mieć prawo do życia. A czy karp jest mordowany przez smażenie czy po uprzednim zabiciu?

      • 8 0

      • Za bardzo nie wiem (2)

        Ale śmierć karpia jest straszna.
        I chyba umiera przez zamordowanie a potem jest jeszcze smażony w oleju piekielnym.
        Czym sobie na to zasłużył?
        To jest niesprawiedliwe.
        Wolność dla karpia!

        • 2 8

        • Jak za bardzo nie wiesz, to spadaj z forum do swoich kocurów

          • 2 1

        • Dobrze mowisz!

          • 0 0

    • Myślisz, że twoja sałata śmieje się jak ją wyrywasz i pewnie ją to łaskocze i bawi

      Myślisz, że twoja sałata śmieje się jak ją wyrywasz i pewnie ją to łaskocze i bawi

      • 4 1

  • Bez kontroli

    najgorsze puszki rybne robią w Polinord/Grall, robią je zatrudnieni za polaków Mołdawiacy, ze starych śmierdzących ryb.

    • 5 1

  • nie kupujcie mrożonego guwna

    i problem się sam rozwiąże

    • 3 2

  • kiedy sie skonczy patologiczne glazurowanie ryby na maxa ???

    nikt tu ameryki nie odkryl od lat glazurowana woda w rybie to czysty interes dla handlarzy i producentow, jezeli nikt tego nie unormuje to dalej w rybie bedzie do 50% glazury plus chemikalia ktore sa zawarte aby chlonac wode w rybie

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane