• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wielki Młyn walczy o przetrwanie. Chce postawić na regionalne produkty

Katarzyna Moritz
12 października 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Fundamenty dawnych kamienic pod skwerem Heweliusza
  • Dom Handlowy Wielki Młyn ma stać się Centrum Regionu.
  • Na ostatnim piętrze handlujących nie ma w ogóle.
  • Na ponad 70 boksów wynajętych jest obecnie tylko kilka na parterze.

Regionalne produkty spożywcze, rzemiosło i regionalna gastronomia mają być receptą na ożywienie wnętrz Wielkiego Młyna, który jako centrum handlowe od lat wegetuje.



Czy takie centrum promujące region to dobry pomysł?

Powolny, ale stały spadek atrakcyjności Wielkiego Młyna widać od wielu lat. Działające tu od 20 lat centrum handlowe ma coraz mniej klientów, coraz mniej kupców i coraz mniej atrakcyjną ofertę. Do tego dochodzą problemy z cieknącym dachem czy ogrzewaniem.

Ale mimo wszystko Wielki Młyn to wciąż zbyt atrakcyjny obiekt, w zbyt atrakcyjnej lokalizacji, by miał stać pusty i rozpamiętywać lepsze czasy. Dlatego jego zarządca, Wojewódzkie Zrzeszenie Handlu i Usług, próbuje tchnąć w budynek nowe życie. Receptą na to ma być utworzenie tu, nastawionego nie tylko na turystów, Centrum Regionu z ofertą produktów i usług regionalnych.

- Chcemy sprzedawać tu i serwować regionalne jedzenie, bo na Pomorzu mamy aż 170 regionalnych produktów spożywczych, które warto promować. Do tego będzie tu rzemiosło i wyroby artystyczne. Na stałe pojawią się tu także wystawcy z całego Pomorza, Kaszub, Kociewia i Żuław, którzy będą promować swoje miasta i gminy - wylicza Michał Szulta, jeden z pomysłodawców Centrum Regionu.
Pomysłodawcy Centrum nie chcą rywalizować z działającymi w śródmieściu Gdańska dużymi obiektami handlowymi. Klientów, w tym turystów, chcą przyciągnąć raczej ofertą kulturalną czy kulinarną.

- Przez Rajską przewijają się tłumy turystów, którzy idą od Neptuna do ECS lub odwrotnie. W ręku mają przewodnik z informacją, że Wielki Młyn ma ponad 650 lat i jest jednym z najstarszych tego typu obiektów w Europie. Wchodzą więc, ale natychmiast wychodzą, bo ich tu nic nie zatrzyma. Chcemy, by tu weszli i zostali na dłużej - dodaje Wojciech Korzeniewski, wspólnik Szulty.
Wkrótce zmieni się baner na Wielkim Młynie, a 23 i 24 października odbędzie w nim pierwszy targ produktów regionalnych i tradycyjnych. Wkrótce zmieni się baner na Wielkim Młynie, a 23 i 24 października odbędzie w nim pierwszy targ produktów regionalnych i tradycyjnych.
Pierwsze małe zmiany pojawią się już za kilkanaście dni. 23 i 24 października na drugim piętrze Wielkiego Młyna odbędzie się targ produktów regionalnych i tradycyjnych. Kolejne edycje targów będą odbywały się w kolejne piątki i soboty.

- Zgłosiło się do nas 20 wystawców. Będzie można skosztować tradycyjnych wypieków, naszych kaszubskich kiszonek, mięs, wędlin, produktów z gęsiny. Będą też miody, pojawią się warzywa, owoce i zioła. Każdemu z targów będzie towarzyszyć inne wydarzenie kulturalne - zapowiada Szulta.
Na parterze Wielkiego Młyna pojawił się sklep Ufufu - marki stworzonej m.in. przez pochodzącego z Kaszub, jednego z najbardziej wszechstronnych i uznanych polskich projektantów - Michała Starosta. W listopadzie natomiast zostanie zorganizowany w Wielkim Młynie jarmark świąteczny. W przyszłości pojawią się też stałe punkty gastronomiczne, w których np. będzie można upiec chleb, a dzieci zyskają specjalną strefę zabaw.

Budynek będzie też stopniowo przechodził metamorfozę pod kątem spójnej aranżacji wnętrza nawiązującej do historii młyna, a Muzeum Archeologiczne ma w nim stworzyć stałą ekspozycję historyczną. W planach jest także remont będącego w opłakanym stanie dachu i instalacja centralnego ogrzewania.

Miejsca

Opinie (160) 4 zablokowane

  • nareszcie jakis pomysł (2)

    bo szkoda takiego miejsca w centrum na chińską tandetę i ciucholandy
    żeby jeszcze te okropne banery zniknęły
    Mam nadzieję że się przyjmie i będzie kwitło

    • 338 0

    • tandetę?

      w wielkim myłynie sprzedawali markowe rzeczy a nie żadną tandetę. tyle, że parę złotych taniej niż w madisonie kawałek dalej.

      • 6 5

    • ciekawe czy będzie tam stoisko firmowe Bałtyku,

      który ma takie zainteresowanie wśród lokalnej publiczności a sam rzekomo chce się promować tylko chyba nie wie jak a tu miałby taką możliwość.

      • 40 0

  • Wielki Młyn walczy o przetrwanie

    oby nie podzielił losu innych gdańskich zabytków ?? / pożarem /

    • 5 1

  • Obudzili się. (1)

    Lepiej późno , niż wcale.

    • 176 1

    • mają otwarte w tygodniu do 19, w soboty do 16, w niedzielę w ogóle, a dziwią się że nie zarabiają

      ilekroć chciałem u nich coś kupić, było już zamknięte. niestety, ale prowadząc handel należy dopasować się do potrzeb klientów. choćby sprzedawali najlepszy towar, nie zmienia to faktu, że większość ludzi w dzień pracuje i ma czas wolny dopiero późnymi wieczorami lub w weekendy.

      • 9 1

  • Jestem na TAK !!!

    A moim zdaniem regionalne towary by przeszly, jesli wlasciciele z cenami nie oszaleli. A swoja droga to kto pamieta piekarnie przy rynku na przymorzu, ktora robila cudowne bagietki i zawsze byly tam kolejki??? Teraz to nie dostaniecie juz takich bagietek...

    • 11 0

  • Przez Rajska ida tlumy turystow od neptuna do ECS (1)

    Ida do ECS zeby zobaczyc jak solidaruchy zgnebily polski narod

    • 10 7

    • ECS to jest sarkofag nieboszczki Stoczni Gdańskiej

      • 4 2

  • Proponuję wydzielić otwartą przestrzeń na kawiarnię z muzką na żywo np. fortepian ?

    • 11 1

  • ja wiem jak sprawic zeby to miejsce tetnilo zyciem....

    ....otworzyć tam ośrodek dla uchodźców...... to miejsce ma potencjał..... serio mowie..... proszę nie hejtować

    • 9 3

  • A może młynem zainteresuje się konserwator?

    Piękny budynek, a wzmocnienia muru od strony fontanny zrobione z cegły klinkierowej, która nijak nie pasuje do starej cegły, z której wykonany jest młyn. Tak samo fragment nad głównym wejściem do budynku. Piękny zabytek (których w Gdańsku nie ma zbyt wiele) jest niszczony, a odpowiednie służby nie reagują.

    • 23 1

  • Regionalne produkty to przysłowiowy gwoźdź do ...

    Wielki młyn należy przebudować wewnątrz tak aby zwiększyć ilość powierzchni handlowej a zmniejszyć ilość schodów i pustych przestrzeni. Dla sieciówek te boksy są za małe.
    Dodatkowo do młyna prowadzi wejście którego nie widać i to należy także zmienić. Musi być widoczne i nie może prowadzić schodami trudnymi do pokonania.
    Z boku należy zbudować ponownie koła młyńskie które mogą produkować energię elektryczna i będą przyciągały choćby dzieci a więc i rodziców.
    Na parterze można urządzić jakieś 2-3 knajpki koniecznie o popularnym i tanim menu. Niestety nie ma możliwości zbudowania parkingu więc sukces będzie połowiczny.
    Niestety bez inwestycji skończy się przekazaniem obiektu jakiejś bieda fundacji która obieca złote góry a realnie obiekt popadnie w ruinę.

    • 10 8

  • Brawo za pomysł!!! Wreszcie Wielki Młyn ma szansę mielić z sensem!!! Nec temere nec timide.

    • 10 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane