- 1 Rowerzyści dostali drogę, której nie chcą (263 opinie)
- 2 Pomogli ominąć korek i zdążyć na maturę (76 opinii)
- 3 Dziecko bawiło się na krawędzi balkonu (72 opinie)
- 4 Oni będą teraz rządzić województwem (75 opinii)
- 5 W Gdyni odłowią 80 dzików (361 opinii)
- 6 Wrak nie do usunięcia przez biurokrację (212 opinii)
Konserwator skontrolował zabytkowe Zakłady Mięsne. Właściciel musi je zabezpieczyć
Pół roku ma spółka Labaro na zabezpieczenie tego, co jeszcze zostało z 22 zabytkowych budynków dawnych Zakładów Mięsnych w Gdańsku. Przez lata dewastacji i pożarów pozostało ich tylko siedem.
Zabytkowe Zakłady Mięsne w Gdańsku - historia
Po 1989 roku gdy Zakłady Mięsne zakończyły swoją działalność, nastąpił smutny okres degradacji, zniszczeń i pożarów. Obecnie na terenie dawnych Zakładów Mięsnych, stoi kilka obiektów w złym stanie technicznym przypominających o niegdysiejszym "interesującym zespole przemysłowej sztuki budowlanej końca XIX wieku".
Większość obiektów i terenu jest od 2004 roku w rękach prywatnego inwestora - firmy Iberdom sp. z o.o. z Grupy Labaro Polska. Tylko trzy z nich należą do innych podmiotów, te są w zadowalającym stanie.
Zabytkowe Zakłady Mięsne w Gdańsku pod kontrolą konserwatora
Konserwator jeszcze w ubiegłym roku przeprowadził kontrolę m.in. w dawnej hali skupu małego bydła, dawnej hali uboju krów, budynku zarządu rzeźni i budynku restauracji. W styczniu wydał nakaz zabezpieczenia tych czterech obiektów, a raczej tego, co z nich zostało.
- Właściciel obiektu do 30 czerwca musi we wszystkich budynkach dokonać licznych zabezpieczeń. Gdy to nie nastąpi, konserwator będzie zmuszony do dalszych kroków w postaci nałożenia grzywien zapowiada Marcin Tymiński, rzecznik wojewódzkiego konserwatora zabytków.
Co musi zrobić obecny właściciel? Usunąć nieszczelności dachów, przywrócić zdemontowane oraz wzmocnić istniejące elementy układu konstrukcyjnego budynków, zabezpieczyć otwory okienne i miejsca przeznaczone na drzwi. Właściciel musi także sporządzić m.in. inwentaryzację obiektów, i ekspertyzę stanu technicznego.
Pod szyldem Grupa Labaro Polska kryje się kilka spółek. Kilka lat temu planowały one co najmniej pięć dużych inwestycji budowlanych na terenie Gdańska, ale żadna z nich nie doszła do skutku. Poza zabudową Zakładów Mięsnych Hiszpanie planowali m.in. budowę hotelu i mieszkań przy ul. Chmielnej, centrum handlowego i mieszkań na terenie tzw. Blaszanki na Dolnym Mieście, hotelu na północnym cyplu Wyspy Spichrzów oraz wieżowców Brama Wolności przy ul. Wałowej. W 2008 roku Labaro ogłosiło, że ma poważne problemy finansowe.
Dziś trudno dotrzeć do przedstawicieli firmy. W sopockim biurze firmy przy ul. Haffnera, na stałe dyżuruje wyłącznie sekretarka. Cały zarząd rezyduje w Hiszpanii. Polski przedstawiciel spółki, Jacek Czaplicki, był dla nas dziś nieuchwytny.
Już jutro przeczytasz u nas o historii Zakładów Mięsnych w Gdańsku.
Opinie (135) 2 zablokowane
-
2012-02-04 08:05
zabytki sprzedawane prywatnym inwestorom mają to do siebie że są łatwopalne
- 4 2
-
2012-02-04 06:59
Może znów te zabytki dotknie nieszczęście jakie mała np zabytkowa zajezdnia.
Ciekawe które ze słynnych pomorskich rodzin "politycznych" ("miłośników zabytkowych nieruchomosci") ma udziały w tej spółce "KRZAK"
- 2 0
-
2012-02-04 03:04
Pani Katarzyno Moritz
Ile razy jeszcze będziemy wałkować bez skutku o tej sprawie ????.O tym co wg mnie powinno się zrobić z tym terenem pisałem wielokrotnie przy róznych próbach podejmowania tego tematu przez pani kolegów na ty forum, jak również podniosłem ten problem ca 15 lat temu na spotkaniu władz miasta z mieszkancami Wyspy Spichrzów i goścmi z Holandii ( którzy mają doświadczenie w rewitalizacji takich terenów ). Niektóre "miasta" w Polsce kupiły ten temat i potrafiły zagospodarować nieźle takie cenne tereny ( Łódź, Wrocław ), tylko jakoś w Gdańsku nic nie można z tym zrobić , dlatego do dnia dzisiejszego mamy tyle niezagospodarowanych "dziur" w Śródmieściu z których już śmieje się cała Polska. Mógłbym wymienić jeszcze parę takich miejsc wstydu, ale po co??. Może najwyższy czas aby się tym wreszcie zajął ktoś z wymiaru sprawiedliwości ???
- 2 0
-
2012-02-04 00:43
Daj polakom wladze.
Otto von Bismarck 1815-1898 .Powiedzial dajcie polakom rzadzic,a oni sami swoimirz rzadzeniami zgina. I towszystko sie zgadza do teraz.jEST TAKIE TERAZ MODNE CHASLO W POLSCE:CO ZNAJA PRAWIE LUDZIE NA CALYM SWIECIE ZE POLAK POTRAFI ALE CO KRASC ZABIJAC PIC ALKOCHOL I TYM SIE WLADZA I LUDNOSC POLSKA SZCZYCI:
- 3 2
-
2012-02-03 22:51
zrobili by z tego coś na wzór Łódzkiej Manufaktury
zrobili by z tego coś na wzór Łódzkiej Manufaktury i to by rewitalizowało tę część miasta
- 4 0
-
2012-02-03 15:39
"Zakład Mięsny" = obóz koncentracyjny dla zwierząt (3)
"Oświęcim zaczyna się wszędzie tam, gdzie ktoś patrzy na rzeźnię i myśli: to tylko zwierzęta" - Theodor Adorno
MARTWE MIĘSO POWINNO SIĘ GRZEBAĆ, A NIE JEŚĆ.- 5 12
-
2012-02-03 16:54
(2)
To co naziści robili z Żydami, człowiek robi teraz ze zwierzętami. Przemoc jest przemocą. Nie ma znaczenia, czy ma ona miejsce w obozach koncentracyjnych czy w rzeźni.
- 2 2
-
2012-02-03 21:49
Ale niestety ludzie wolą nie wiedziec, skąd się bierze kotlet na ich talerzu.
- 3 0
-
2012-02-03 21:48
Popieram!
- 2 0
-
2012-02-03 21:24
A DLACZEGO KONSERWATOR NIE REAGUJE NA ZASLONIETY REKLAMAMI BUDYNEK PRZYCHODNI KOLEJOWEJ ?????????
BO TO KOLES BUDYNIA ???????
- 4 1
-
2012-02-03 20:50
tak sie dba o zabytki w tej rajskiej zielonej wyspie Tuska
- 2 2
-
2012-02-03 20:32
odebrac
znacjonalizowac na powrot a na innych "wlascicieli" zabytkow, ktorzy tylko czekaja az wszystko samo rozsypie sie ze starosci podziala to zniechecajaco...
- 1 1
-
2012-02-03 20:21
srator-konserwator
Pomimo tego iż jestem z Gdyni to jest mi przykro że tak ciekawe miejsce popadło w ruinę.
Ktoś powinien za to nieźle beknąć , gdzie był konserwator zabytków. Grubo musiał przytulic za przymkniecie oka na dewastacje zabytków.- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.