- 1 Od soboty spore utrudnienia na A1 (29 opinii)
- 2 Całe Trójmiasto w strefie zakażenia ASF (239 opinii)
- 3 Wojsko oferuje 6 tys. zł za wspólne wakacje (178 opinii)
- 4 Po 80 latach dzwony wróciły do Gdańska (157 opinii)
- 5 Szukają szczątków legionisty na Westerplatte (43 opinie)
- 6 Z Sopotu na fotel wiceprezydenta Krakowa (57 opinii)
Wymyśl "Gdyński przysmak"
Toruń ma pierniki, Kraków precle, a Gdynia... pozazdrościła starszym miastom i ogłosiła konkurs na kulinarną wizytówkę miasta. Swoje przepisy na "Gdyński przysmak" mogą zgłaszać nie tylko gdynianie, ale mieszkańcy całej Polski, a nawet osoby spoza granic kraju.
Gdynia jak dotąd nie doczekała się reprezentacyjnego przysmaku, który mają inne polskie miasta. Agencja Rozwoju Gdyni zamierza to zmienić, licząc, że uczestnicy konkursu na "Gdyński przysmak" wykażą się kulinarną wyobraźnią. Potrawa ma nie tylko oszołomić podniebienie, ale również oczarować wyglądem.
- Może ktoś wymyśli ośmiornicę po kaszubsku albo inne, równie wymyślne danie - podpowiada z uśmiecham Katarzyna Gruszka.
Lista pięciu najlepszych przepisów, wybranych przez jury gdyńskich smakoszy oraz internautów, zostanie ogłoszona 11 września w Centrum Gemini podczas III Weekendu Kulinarnego Gdyni.
Oprócz nagród rzeczowych dla pięciu autorów najlepszych przepisów, organizatorzy konkursu przewidzieli nagrodę specjalną dla zwycięzcy.
- Potrawa wybrana jako gdyński przysmak będzie serwowana w kilku gdyńskich restauracjach - zapowiada Katarzyna Gruszka.
Przepis wraz ze zdjęciem można wysłać elektronicznie na adres projekty@arg.gdynia.pl lub drogą pocztową na adres: Agencja Rozwoju Gdyni, ul. Świętojańska 141, 81-404 Gdynia. Termin nadsyłania propozycji mija 7 września (decyduje data stempla pocztowego).
Regulamin konkursu dostępny jest na stronie Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (182) ponad 20 zablokowanych
-
2011-08-11 10:56
Śledź w pekince po meksykańsku.
- 6 3
-
2011-08-11 11:06
ŚLEDŹ W KONFITURZE
"ŚLEDŹ W KONFITURZE' o to cała Gdynia
- 7 1
-
2011-08-11 11:10
Naleśnik z Budyniem PO gdyńsku ! (2)
- 8 9
-
2011-08-11 11:13
Gdyby "któś" pytał : Naleśnik to Karnowski !
- 2 5
-
2011-08-11 22:41
Naleśnik z Budyniem po gdyńsku......
..... POdawany być winien w sopockiej "Betoniarni im. Jacka Karnowskiego", lub w Hali Ergo Arena !
- 1 0
-
2011-08-11 11:16
to co jedzą średnizamożni w całej Europie środkowej-czyli melancholijny kotlet z kurczaka ziemniaki i surówka (1)
chyba nie ma co cudować...
- 8 1
-
2011-08-11 11:57
I nugetsiki.....
...dla milusińskich - Kewina i Dżesiki:) W kształcie śledzi (nugetsiki, nie Kewin i Dżesika - oni w kształcie kul łoju) :) A dla Mariolki - tylko mała sałatka dietetyczna. I tak d*pa jej rośnie, trzeba będzie wymienić na nowszy model - jutro pojedzie się oglądać gimnazjalistki w Bałtyckiej.
- 7 1
-
2011-08-11 11:20
Chipsy rybne z frytkami (1)
tak jak w Angli
- 2 5
-
2011-08-11 11:58
Akszli....
...."chipsy" to są właśnie te frytki ;)
- 6 0
-
2011-08-11 11:29
Śledz po wegańsku
Sałatka warzywno owocowa w kształcie ryby.
- 5 3
-
2011-08-11 11:33
wystarczy sięgnąć po przedwojenne karty dań!
- 4 1
-
2011-08-11 11:34
kulinar
Pizza z "Gdynianki" albo z "Kaszubskiej" jedyne w swoim rodzaju ;), flądra albo śledź i pulki, Melba z mariolki, Może coś charakterystycznego z kart dawnych "Georga" "Myśliwskiej" albo "Polonii" albo strucel jak z checzy dawniej0
- 2 4
-
2011-08-11 11:41
Mój przepis a jednocześnie faworyt to Matjas a la Maly kack w sosie koperkowo-cebulowym
- 3 1
-
2011-08-11 11:49
hell fire (1)
kebab od Turasa co przepalił mi podniebienie, myślałem że zejdę, ale udało mi się jednak doczołgać do spożywczaka i czymś zapić
- 7 1
-
2011-08-11 12:47
Szkoda
że udało ci sie doczołgać !!
- 0 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.