• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar przy bulwarze otwarty dla gości

Patryk Szczerba
10 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 

Browar przy bulwarze jest już czynny. Pierwsi goście zachwalają przede wszystkim piwo pszeniczne.


Klienci mogą już kosztować warzonego na miejscu piwa z browaru restauracyjnego przy bulwarze Nadmorskim w Gdyni zobacz na mapie Gdyni. Lokal został oficjalnie otwarty w środę. Na razie złocistego trunku można napić się w środku, a latem będzie to możliwe na tarasie z widokiem na zatokę.



Browar przy bulwarze stanie się nową atrakcją Gdyni?

Budowa browaru zlokalizowanego na początku bulwaru, w okolicach "Rybek" zobacz na mapie Gdyni, ruszyła na początku września 2014 roku. Obiekt zaprojektowany przez Adama Drohomireckiego stanął na działce wydzierżawionej od miasta na okres 20 lat. Początkowo otwarcie miało nastąpić w maju 2015, ale ostatecznie niecierpliwi klienci musieli poczekać aż do teraz.

Architektura industrialna

Browar Port Gdynia docelowo zostanie podzielony na trzy sale: browarnianą, restauracyjną, gdzie będą serwowane także posiłki, oraz najmniejszą, 35-metrowa, z przeznaczeniem na konferencje i spotkania biznesowe. Ta ostatnia czeka jeszcze na przygotowanie.

Magnesem z pewnością będzie taras o powierzchni 500 m.kw., gdzie podczas kosztowania złocistego trunku, będzie można raczyć się widokiem na zatokę. W planach są tam pokazy mody i koncerty z muzyką na żywo.

Całość zaaranżowana jest w minimalistycznym stylu nawiązującym do elementów związanych z portem i marynistyką. Drewniane wykończenia, meble oraz ciepłe oświetlenie mają stworzyć odpowiedni nastrój.

- Liczymy, że klienci docenią kształt architektoniczny tego miejsca i przede wszystkim wreszcie znajdą miejsce, gdzie będą mogli w spokojnej atmosferze wypić piwo warzone na miejscu. Atutem jest bowiem nie tylko położenie, ale przede wszystkim możliwość skosztowania własnej produkcji piwa - wyjaśnia Anna Sobkowiak, dyrektor marketingu i sprzedaży Browaru Port Gdynia.
Warzenie przy stolikach

Jedną z głównych atrakcji dla odwiedzających lokal jest bowiem możliwość podglądania warzenia trunku. Odbywa się to w dwóch tankach zlokalizowanych w części browarnianej. Po początkowych procesach baza piwa, czyli brzeczka, po oddzieleniu chmielin i osadów jest przelewana specjalnym systemem rur do 11 stożkowych zbiorników fermentacyjno-leżakowych o pojemności 20 hektolitrów każdy.

W zależności od gatunku i receptury brzeczka spędza tam od kilku do kilkunastu tygodni. Stamtąd gotowe piwo przepływa prosto do barowych kranów i trafia do szklanek klientów. Jednorazowe wybicie warzelni wynosi 20 hektolitrów, a roczne moce przerobowe browaru to ok. tysiąca hektolitrów uwarzonego na miejscu piwa.

- Przy okazji produkcji piwa stawiamy na edukację. Samo warzenie jest procesem długotrwałym. Są jednak etapy, kiedy można pokazać bardziej ciekawe momenty i jednocześnie przekazać informację dotyczącą produkcji piwa. Zresztą już teraz klienci dopytują o szczegóły warzenia i ciekawostek z nią związanych, co nas bardzo cieszy. Gdy tylko piwowarzy są na miejscu chętnie służą pomocą - wyjaśnia Anna Sobkowiak.
W pokazach mają uczestniczyć mistrzowie piwowarscy z zaprzyjaźnionych browarów z Polski, ale także zagranicy, m.in. z Czech, Słowacji, Austrii i Niemiec.

Obecnie w ofercie znajdują się cztery rodzaje: jasne, ciemne i pszeniczne oraz specjalne, które jest warzone okazjonalnie. Piwo pod marką Browar Port Gdynia sprzedawane jest w trzech pojemnościach, póki co tylko w lokalu, ale niebawem ma być butelkowane.

Za 0,4 litra pierwszych trzech rodzajów trzeba zapłacić 9 zł. 1 litr trunku kosztuje 20 zł. Deska piw (4 x 0,12 l.) to wydatek 12 zł. Cena piwa specjalnego, w zależności od jego rodzaju będzie się zmieniać.

Miejsca

Opinie (346) 2 zablokowane

  • Słabe.

    Wygląda jak w stołówce jakiejś.

    • 7 8

  • Wszędzie stołówkowy wystrój.

    Stoły, krzesła, twardo, brak miejsca na relaks.
    Serio takie miejsca cieszą się popularnością?

    • 6 7

  • Pierwsze Gdyńskie Piwko.......... (1)

    Brawo Śledzie!

    • 6 15

    • dzięki Bolkowiaku

      • 2 1

  • A zjesc tam cos mozna do tego piwka? (2)

    Pytam tych co byli a nie tych co tylko czytali artykul :)

    • 8 5

    • Jest cebula i buraki na zagrychę .Cztery cebule do degustacji na desce 15 zł,cztery buraki 10 zeta

      • 2 5

    • Na filmiku mówią że jest sala restauracyjna więc pewnie tak

      • 8 1

  • Powodzenia! Abyście trzymali poziom. (2)

    Byłem ostatnio w Brovarni w Gdańsku jako jej wieloletni fan. Niestety bardzo się rozczarowałem tym co tam teraz leją. Piwo jest zdecydowanie mniej treściwe inaczej mówiąc dają mniej słodu na tą samą objętość wody. To oznacza oszczędności dla szefa Brovarni ale przede wszystkim nieodwracalne straty wizerunkowe. Wstyd!

    • 18 14

    • (1)

      Piotrze!
      Jak pracowałeś w Brovarni to piałeś z zachwytu nad jakością warzonego tam piwa.
      Cóż się nagle zmieniło?
      Oj Piotrze, Piotrze- nic się nie zmieniłeś.

      • 3 10

      • Blad! Na zadne z trzech imion nie mam Piotr:) Zeszliscie w dol droga Browarnio odkad zmieniliscie piwowara. Taka jest prawda:)

        • 8 1

  • (5)

    0,5l piwa za 10zł? Ale taniocha. Za 10pln można kupić 4 piwa i wypić je na plaży, w lesie, na balkonie itd. Te marże to jakieś przegięcie. Kogo na to stać? To jest tylko piwo, a nie koniak czy łiski!!!!

    • 39 22

    • (3)

      I wlasnie w ten sposob zrobiono selekcje odwiedzajacych lokal, chcesz to pij na plazy,w lesie, inni zaplaca i wypjja w lokalu.

      • 16 1

      • (2)

        Selekcje? Według jakiego kryterium?

        • 2 7

        • szeroka nogawka, trzy paski w pionie,
          grupa większa niż trzy osoby w takim przebraniu nie wchodzą

          • 5 0

        • Finansowego

          Odpada niepożądany element: licealiści, studenciaki i żuleria.

          • 10 3

    • Możesz taniej zgłuszyć się metylem

      • 6 1

  • AleBrowar w Gdyni (1)

    AleBrowar niedługo otwiera się na Starowiejskiej. Tam dopiero będzie można się napić dobrego piwa!

    • 21 14

    • W lokalu o powierzchni 50m2 :) ciekawy jestem jaki będzie klimat , a do tego na na Starowiejskiej :) !!! Ja tam wolę widok na morze....

      • 8 1

  • Kto prowadzi ten interesik? (6)

    • 9 10

    • (1)

      P.Sylwester...i wszystko jasne. Pisiory im za chwile te bude przetrzepia

      • 2 8

      • PIS nie da rady, za słabi...

        • 2 2

    • Wysil kopułkę i sprawdź. (3)

      • 6 3

      • Danie dnia ! (2)

        Podobno mają znakomity kogiel mogiel z ŻÓŁTKA i KISIEL z marakui !

        • 7 4

        • I "grube" tiramisu z Cafe Monica z Bolzano

          • 4 2

        • To potrawa sylwestrowa?

          • 3 1

  • pod fotką, inne załaczone artykuły oraz ten tekst

    ma 3 ortograficzne wersje - Bulwar Nadmorski, bulwar Nadmorski, bulwar nadmorski.Zgodnie ze słownikami powinno być bulwar Nadmorski (pod. plac Kaszubski), ale ja uważam, że powinniśmy pisać Bulwar Nadmorski (pod. Zatoka Gdańska).

    • 8 0

  • Ciekawe czy zaplacili juz podwykonawcom za budowe (1)

    He?

    • 11 7

    • A tobie za ten post już zapłacili?

      • 7 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane