• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdynia: restauracje walczą o klientów

Michał Sielski
10 września 2009 (artykuł sprzed 14 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Trwa weekend kulinarny w Gdyni
Dawniej w restauracji liczyła się głównie miła obsługa i smaczne jadło. Nz. Gdyńska Restauracja Śródmiejska w 1973 roku. Dawniej w restauracji liczyła się głównie miła obsługa i smaczne jadło. Nz. Gdyńska Restauracja Śródmiejska w 1973 roku.

Pogardzane przez artystów stwierdzenie "granie do kotleta" nabiera nowego wymiaru. Gdyńskie restauracje prześcigają się w pomysłach czym - oprócz jedzenia - zwabić do siebie klientów. I robią to skutecznie.



Jeszcze kilka lat temu gdyńskie knajpki i restauracje odróżniały się od siebie tylko cenami, wystrojem wnętrz i menu. W niektórych na ścianach wisiały gitary, w innych sportowe zdjęcia. Wszędzie jednak główną i najczęściej jedyną atrakcją było jedzenie. To już jednak przeszłość, dziś restauratorzy prześcigają się w pomysłach, jak przyciągnąć do siebie klientów.

- Na przykład w Bohemie organizowane są quizy o historii Anglii, które prowadzi rodowity Anglik. Wszyscy się świetnie bawią i za każdym razem jest bardzo dużo ludzi. Mogłoby się wydawać, że pomysł jest dość prosty, a doskonale się sprawdził - mówi Jacek Debis z Agencji Rozwoju Gdyni, która rozwija projekt Szlaku Kulinarnego, mający skłonić mieszkańców i turystów do częstszego jadania poza domem.

Restauracje organizują koncerty, a nawet wystawy malarskie. Tradycyjnie już wieczorami można oglądać w nich mecze, zwłaszcza podczas wielkich imprez sportowych czy meczów reprezentacji Polski.

Coraz częściej kompleksowe szkolenie przechodzą barmani i kelnerzy. I nie dotyczą one jedynie obsługi klienta czy szczegółów menu, ale także atrakcji turystycznych miasta. - Klienci często pytają, co warto tu zobaczyć, bo większość osób wie jedynie o plaży, Sea Towers czy statkach. My wskazujemy im kilka innych, niebanalnych miejsc. Wielu turystów wchodzi do naszej restauracji nie tylko zjeść, ale zastanowić się, jak spędzić resztę dnia. W tym też musimy im pomóc - przekonuje pani Monika z jednej z gdyńskich restauracji.

W większości z nich już można znaleźć foldery z informacjami turystycznymi. - Restauratorzy bardzo się zaangażowali, bo wiedzą, że to dla nich świetna promocja. Planują już nawet wprowadzenie wspólnego programu lojalnościowego i na pewno im w tym pomożemy - podkreśla prezes zarządu Agencji Rozwoju Gdyni Anna Somorowska.

Szlak Kulinarny kusi oczywiście także jedzeniem - dobrym i tanim. Część restauracji już opracowało specjalne pozycje w menu, inne są jeszcze w trakcie. W każdej z nich będzie można spróbować mini zestawu obiadowego już za 5 zł. A w pierwszy weekend października w centrum Gemini odbędzie się wielki pokaz gotowania na żywo, porady od najlepszych w Polsce kucharzy i konkursy dla dzieci.

Miejsca

Opinie (269) 3 zablokowane

  • Sopot (2)

    Lepiej wybrać się do Sopotu, zwłaszcza do nowej restauracji Star Texan Restaurant! Świetne miejsce, super jedzenie, bardzo miła obsługa.

    • 1 14

    • to znowu ty? świetna antyreklama, wszyscy w miescie wiedzą, że w Sopocie lepiej nie jeść

      trelemakrele

      • 7 5

    • takie pseudoreklamy powinny być natychmiast kasowane przez admina!

      • 6 0

  • (1)

    a gdzie sie posila tow. Zajac?.

    • 4 4

    • na hali targowej flaczki lubi sobie powcinać

      • 0 0

  • Dawniej liczyła się miła obsługa i jedzenie...

    A dziś liczy się nabzdyczenie obsługi i fikuśne nazwy potraw...

    Dominuje gburowatość obsługi, ślamazarność i brak drobnych do wydawania reszty, co ostatecznie zniechęca do jakichkolwiek napiwków.

    Jest też dość drogo, ale to nie wina restauratorów tylko socjalistycznej gospodarki rynkowej urzeczywstniającej zasady sprawiedliwości społecznej, która obowiązuje w naszym kraiku...

    • 9 0

  • W Gdańsku nie ma dobrych restauracjie, ale jest za to BUDYŃ!

    Gdynia, może chcecie go jako gratis do szamponu do włosów?

    • 14 2

  • Super bar rybny w Gdyni norweskiej sieci polecam! (3)

    Super bar rybny w Gdyni norweskiej sieci polecam!
    Są tam prawdziwe ryby a nie ścierwo które jest puszkowane w Rumii.

    • 8 0

    • który to niby?

      • 0 0

    • też chcę wiedzieć!! (1)

      od kiedy nie ma baru wybnego "Krewetka" w gdańsku to jest bardzo mało miejsc gdzie dają świeżą rybkę.

      Aczkolwiek jak człowiek przejedzie się z 60km to można rybkę prawdziwie prosto z morza..
      Przypływają kutry z wędkarzami i niewielkie punkty gastronomiczne odkupują od szypra "nadprogramowe" rybki..

      Wtedy je sie dorsza który jescze 3-4 godziny wcześniej pływał na pełnym morzu - może i drogo, ale smak REWELA !!!

      • 1 0

      • czytałem niedawno wywiad z rybakiem chyba z Władka

        Fląder nie jedzą od dawien dawna, bo one żerują przy dnie, a tam iperyt i inne świństwo. Zatem z tą "świeżą" rybką z naszego morza też różnie może być. Z drugiej jednak strony gwarancji nie ma żadnej przy rybach z innych mórz.

        • 4 0

  • Sporo dobrych jadłodajni.. (5)

    z przystepnych cenowo HOLLYWOOD na 3 maja - dobre jedzenie, porcje takie sobie, obiad około 25 zł minimum

    Kwadrans - smaczna masówka, obiad z 12-17 zł

    Sfinx - masówka która juz wystygła- porcje ogromne - 18 zł chyba

    Siódemka, poprawnie ale mdło... ceny jak w kwadrnasie

    ANKER - syf nad syfy, duza ilosc, miecho kiepskiej jakosci, - ceny chyba około 16zł

    Pizzeria DaGrasso -smacznie i niezdrowo :)

    pono smaczna jest nalesnikarnia czy cos takiego, wszystkiego jeszcze nie sproawdziłam

    nowa pizzeria na witominie na Strażackiej tez jest smaczna :) i niedroga

    • 7 2

    • nie polecam pizzy w hollywood, przelewająca się breja

      • 2 0

    • na strażackiej? na tym wosjkowym bunkrowisku?

      hmm

      • 2 0

    • polski smak x 10 lutego i abrahama

      mam tą knajpę przećwiczoną i uważam, że jest dobra i niedroga

      • 0 0

    • settee

      Ale a Ankerze zawsze masz full ludzi, choć tego nie rozumiem. Podobnie z barem Przytsań w Sopocie. Czy tak działa magia starej reklamy?

      • 0 0

    • to ty chyba dawno tam nie byłeś w tej siudemce bo tam już jest nowa knajpka i jest zajebista nazywa się trio

      • 0 0

  • ;Wspólny program lojalnościowy"-o co tu chodzi?????
    Czyżby czasami nie o zmowę cenową?

    • 3 1

  • "podczas wielkich imprez sportowych czy meczów reprezentacji Polski" (6)

    zwłaszcza wczorajszej, choć przyznaje można było się upić:))
    Dobrze, że trochę wcześniej byłem w mojej ulubionej gdzie nie ma telewizora na tarasie "Tawernie Orłowskiej" jak zwykle na wspaniałej rybce.
    Obecnie mam trochę do tyłu z życiem restauracyjnym, ale kiedyś na pewno byłem w każdej gdyńskiej i tak się zastanawiam ta na focie, czy to nie jest Sportowa? dziś już po ich tradycjach nawet nie pozostał ślad jak Bristol, Ermitaż, Śródmiejska, Polonia, Oaza, Paloma, Roksana, ....

    Nowe są jeszcze lepsze, choć nie na każde mnie stać, ale ciągle się zachwycam nowo odkrytymi.
    Gdynia ciągle mnie zachwyca nowymi niekonwencjonalnymi projektami i cieszę się, że to jest doceniane w kraju i za granicą. Jak „Zwiększanie atrakcyjności inwestycyjnej” gdzie w tym prestiżowym konkursie wygrał Wrocław nagrodzony certyfikatem za najlepszą praktykę w konkursie o Europejską Nagrodę Sektora Publicznego (EPSA 2009)a Gdynia zaraz za nim została jako pierwsza wyróżniona.

    Gratulacje!!!

    Wielka szkoda nie tylko dla Gdyni, ale i regionu, że te wspaniałe projekty nie mogą "przejść przez województwo"i nie możemy z nich korzystać wszyscy z wiadomych względów:(

    • 8 6

    • projekt Szlaku Kulinarnego, mający skłonić mieszkańców i turystów do częstszego jadania poza domem (5)

      jest SUPER!!!

      I dziwie się , że znowu wcinają się głodomory i profani kulinarni z Gdańska i Sopotu, a chodzi przecież o lokale na szlaku turystycznym i przede wszystkim restauracje o gdyńskim rodowodzie, podobnie jak sama Gdynia, zrodzone z morza i marzeń.
      Możecie pisać tu jako smakosze kultury jadła i wytrawnych trunków i bogatego oraz ciekawego gdyńskiego wystroju.

      • 2 0

      • w Sopocie był fajny bar sushi z pływającymi tackami (4)

        ale nie wiem jak teraz,
        w każdym razie milutko.

        • 0 0

        • a gdzie to? (3)

          z tej wody wyławiali żywe produkty do sushi??

          • 0 0

          • nieee :), tylko tacki przypływają do ciebie takim barowym potokiem (2)

            w połowie monciaka spływając od góry po prawej przez tunel

            • 1 0

            • no to (1)

              bajer full wypas,

              pewnie przerost formy nad treścią

              • 1 0

              • akurat wystrój był skromny, idź sobie zobacz

                rybki były smaczne
                i to jest najważniejsze

                ale wolałbym sushi zjeść w japońskiej rybackiej wiosce

                • 0 0

  • naleśnikarnia (1)

    na Abrahama - super jedzenie, naleśniki na slodko i slono
    Pizzeria Gdynianka - do pizzy to nawet nie podobne ale uwielbiam te babcie :D
    Pueblo - kuchnia meksykanska - slyszalam dobre opinie
    duzo jest fajnych miejsc wystarczy sie rozejrzec...
    sushi bar na placu kaszubskim padl bo ludzie i tak wola kebabcia z budy...

    • 9 0

    • gdynianka

      o tak , zwlaszcza wlascicielka... ale najbardziej mi sie podoba kucharz wkladajacy z fochem te pizze do pieca na zapleczu. ale mieszana rzadzi, trzeba bedzie sie jutro wybrac...

      • 0 0

  • Pogardzane przez artystów stwierdzenie "granie do kotleta" (1)

    nasza młodzież na forum nie pamięta, ale to w Gdyni w kawiarni i restauracji "Liliput"występowała wspaniała Marianna Wróblewska i Rama 111, ach co to były za czasy.
    Gdzie można było spotkać wszystkie ówczesne gwiazdy.

    • 7 4

    • No nie tylko

      grali z Mery także wiele wybitnych muzyków z zagranicy a z naszych Jan Ptaszyn-Wróblewski(czy to mąż czy nie mąż wzmiankowanej), Nahorny, .....

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane