- 1 Śmierć Adamowicza. Wyrok ws. finału WOŚP (76 opinii)
- 2 Napad na bank czy głupi żart? (78 opinii)
- 3 "Pani już tu nie mieszka". Wyrzucili też kota (635 opinii)
- 4 Znamy kandydatów PiS do Europarlamentu (316 opinii)
- 5 Nie będzie lepszej segregacji - będą kary (100 opinii)
- 6 Napadał ludzi przy bankomatach. Złapali go (99 opinii)
Gdynia szuka lokalnego przysmaku
Były już "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków oraz smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. Właśnie ruszył kolejny konkurs na "Gdyński Przysmak".
"Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni" - to motyw przewodni, którym mają kierować się wszyscy uczestnicy konkursu, skierowanego przede wszystkim do amatorów, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
- Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs. - Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich, natomiast biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - dodaje.
Poprzednie edycje konkursu przyniosły sporo ciekawostek i pokazały, że mieszkańcy Trójmiasta chętnie szukają w kuchni nowych smaków i rozwiązań wizualnych. Bo "Gdyński przysmak" ma nie tylko zachwycać smakiem, ale też wyglądem. Jak choćby poprzedni zwycięzcy - "Falujące śledzie" czy "Bursztynowy szlak".
Potrawę należy więc sfotografować, a zdjęcie wraz z przepisem przesłać na adres e-mail: projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby Agencji Rozwoju Gdyni - Pomorski Park Naukowo-Technologiczny (al. Zwycięstwa 96/98 , 81-451 Gdynia) do 22 września. Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26-28 września.
Miejsca
Opinie (126) 7 zablokowanych
-
2014-09-13 17:45
gdynianka
Pizza Gdynianka!!!
- 5 5
-
2014-09-13 18:12
a może pierogi z jagodami są pyszne
- 0 5
-
2014-09-13 18:45
Śledz na pazuru lwa
Albo meksyk na plaży,,,
- 5 3
-
2014-09-13 19:38
opinia
Mały szczur jedzący zmiotki i biegający stępem.
- 4 3
-
2014-09-13 20:04
LODY
Lody "Mewa"
- 7 0
-
2014-09-13 20:06
Dobra potrawa
Ja proponuję kałtaty w zalewie ;)
- 1 0
-
2014-09-13 20:07
a może coś na miarę MAMROTA (1)
Gdyńsky belkot - nuta wiśni śliwek i polskiego jabłka
- 5 0
-
2014-09-13 20:08
wróć
pomyliłem się powinien być Gdyński odlot!
- 4 0
-
2014-09-13 20:11
(1)
Pizza na sniadanie a pozniej sledzikiem przez caly dzien od co recepta
- 3 0
-
2014-09-13 20:13
No ewentualnie mexico na plazy pozdrowienia od sasiadow pograjcie jeszcze troche to za jakies 10 lat sie spotkamy na derbach
- 4 0
-
2014-09-13 21:31
sugeruje szczura z grila
to bedze nowy Krol Szczurow
- 3 0
-
2014-09-13 22:35
sledz w Oliwie
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.