- 1 Śmierć Adamowicza. Wyrok ws. finału WOŚP (75 opinii)
- 2 Napad na bank czy głupi żart? (78 opinii)
- 3 "Pani już tu nie mieszka". Wyrzucili też kota (635 opinii)
- 4 Znamy kandydatów PiS do Europarlamentu (316 opinii)
- 5 Nie będzie lepszej segregacji - będą kary (100 opinii)
- 6 Napadał ludzi przy bankomatach. Złapali go (99 opinii)
Gdynia szuka lokalnego przysmaku
Były już "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków oraz smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. Właśnie ruszył kolejny konkurs na "Gdyński Przysmak".
"Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni" - to motyw przewodni, którym mają kierować się wszyscy uczestnicy konkursu, skierowanego przede wszystkim do amatorów, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
- Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs. - Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich, natomiast biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - dodaje.
Poprzednie edycje konkursu przyniosły sporo ciekawostek i pokazały, że mieszkańcy Trójmiasta chętnie szukają w kuchni nowych smaków i rozwiązań wizualnych. Bo "Gdyński przysmak" ma nie tylko zachwycać smakiem, ale też wyglądem. Jak choćby poprzedni zwycięzcy - "Falujące śledzie" czy "Bursztynowy szlak".
Potrawę należy więc sfotografować, a zdjęcie wraz z przepisem przesłać na adres e-mail: projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby Agencji Rozwoju Gdyni - Pomorski Park Naukowo-Technologiczny (al. Zwycięstwa 96/98 , 81-451 Gdynia) do 22 września. Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26-28 września.
Miejsca
Opinie (126) 7 zablokowanych
-
2014-09-13 11:36
Plac Harcerzy
I słynnu burger z budy!
- 11 10
-
2014-09-13 11:38
"Im policja lepsza, tym kryminaliści sprytniejsi. "
tzn na pomorzu kryminaliści to niedorozwoje i debile
- 13 3
-
2014-09-13 11:54
(2)
Lokalny przysmak jest taka mała Pizzeria na Świętojańskiej nazywa się chyba Gdynianka prowadzi ją taka starsza pani i ma do wyboru kilka pizzy małych a na grubym cieście. Smakuje mega z******cie -:)
- 22 9
-
2014-09-13 13:29
tylko cienkie ciasto przy pizzy (1)
- 5 3
-
2014-09-14 20:25
to jedz z kamienia prosto. ciasto ms być, ma być je czuć
chude, cienkie ciasto....jak mały penis.
- 2 3
-
2014-09-13 12:03
pizza z gdynianki! (1)
jw
- 18 7
-
2014-09-13 14:55
zboczona jedna
- 1 0
-
2014-09-13 12:33
Może szczur?
Pieczony w sosie własnym, a'la Shrek.
- 10 8
-
2014-09-13 12:38
śledź w cebuli!
- 12 3
-
2014-09-13 12:50
(1)
Szczur duszony w oparach absurdu
- 16 8
-
2014-09-13 12:55
duszony na lotnisku którego niema
- 8 2
-
2014-09-13 12:52
przeciez to jasne DAMLOR = Gdynia - upadł dalmor....
upadła gdynia czyli kilkudniowy śledź w occie - smaczne i dobre :) jak cala gdynia :P:P:P
- 7 2
-
2014-09-13 13:19
4 X Ś czyli Śmierdzący śledź w śmierdzącej śmietanie (1)
POzdrawiam pachnące Gdynianki i ich pachnących towarzyszy.
P.S. omijam Gdynię i auta z GA- 10 17
-
2014-09-13 21:18
Słabe 2x"śmierdzący" jest do kitu. Zastąp "śniętym"
- 6 0
-
2014-09-13 13:28
co za absurd
urzędnicy wymyślają poszukiwania przysmaku
za to biorą swoje grube pensje
za smaki i konkursy- 16 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.