• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdynia szuka lokalnego przysmaku

neo
13 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Falujące śledzie podbiły serca i podniebienia jury także oryginalnym wyglądem. Falujące śledzie podbiły serca i podniebienia jury także oryginalnym wyglądem.

Były już "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków oraz smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. Właśnie ruszył kolejny konkurs na "Gdyński Przysmak".



Wśród nagrodzonych przepisów były też jednak znacznie słodsze propozycje. Wśród nagrodzonych przepisów były też jednak znacznie słodsze propozycje.
"Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni" - to motyw przewodni, którym mają kierować się wszyscy uczestnicy konkursu, skierowanego przede wszystkim do amatorów, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

- Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs. - Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich, natomiast biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - dodaje.

Poprzednie edycje konkursu przyniosły sporo ciekawostek i pokazały, że mieszkańcy Trójmiasta chętnie szukają w kuchni nowych smaków i rozwiązań wizualnych. Bo "Gdyński przysmak" ma nie tylko zachwycać smakiem, ale też wyglądem. Jak choćby poprzedni zwycięzcy - "Falujące śledzie" czy "Bursztynowy szlak".

Potrawę należy więc sfotografować, a zdjęcie wraz z przepisem przesłać na adres e-mail: projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby Agencji Rozwoju Gdyni - Pomorski Park Naukowo-Technologiczny (al. Zwycięstwa 96/98 zobacz na mapie Gdyni, 81-451 Gdynia) do 22 września. Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26-28 września.
neo

Miejsca

Opinie (126) 7 zablokowanych

  • Plac Harcerzy

    I słynnu burger z budy!

    • 11 10

  • "Im policja lepsza, tym kryminaliści sprytniejsi. "

    tzn na pomorzu kryminaliści to niedorozwoje i debile

    • 13 3

  • (2)

    Lokalny przysmak jest taka mała Pizzeria na Świętojańskiej nazywa się chyba Gdynianka prowadzi ją taka starsza pani i ma do wyboru kilka pizzy małych a na grubym cieście. Smakuje mega z******cie -:)

    • 22 9

    • tylko cienkie ciasto przy pizzy (1)

      • 5 3

      • to jedz z kamienia prosto. ciasto ms być, ma być je czuć

        chude, cienkie ciasto....jak mały penis.

        • 2 3

  • pizza z gdynianki! (1)

    jw

    • 18 7

    • zboczona jedna

      • 1 0

  • Może szczur?

    Pieczony w sosie własnym, a'la Shrek.

    • 10 8

  • śledź w cebuli!

    • 12 3

  • (1)

    Szczur duszony w oparach absurdu

    • 16 8

    • duszony na lotnisku którego niema

      • 8 2

  • przeciez to jasne DAMLOR = Gdynia - upadł dalmor....

    upadła gdynia czyli kilkudniowy śledź w occie - smaczne i dobre :) jak cala gdynia :P:P:P

    • 7 2

  • 4 X Ś czyli Śmierdzący śledź w śmierdzącej śmietanie (1)

    POzdrawiam pachnące Gdynianki i ich pachnących towarzyszy.
    P.S. omijam Gdynię i auta z GA

    • 10 17

    • Słabe 2x"śmierdzący" jest do kitu. Zastąp "śniętym"

      • 6 0

  • co za absurd
    urzędnicy wymyślają poszukiwania przysmaku
    za to biorą swoje grube pensje
    za smaki i konkursy

    • 16 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane